(11.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Jiří Dolejš také s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Já bych nezdržoval, ale když poslouchám tento oranžovo-modrý souboj, tak bych rád upozornil na to, že aniž bych měl ambice smiřovat ty, kteří si o sobě myslí, že racionálně šetří, a ty druhé označují za neracionálně rozhazovačné, že ta realita je trošičku jiná. A nejde jenom o politické figury, ale o širší ekonomický kontext.

Prosím vás, strukturální deficit i toho navrhovaného rozpočtu je zcela v toleranci, pokud jde o rozpočtové cílování. Zadlužení státu posledních pěti šesti let v podstatě je stabilizované, byť chvilku vylétne nahoru a dolů, aktuálně vylétlo trošku nahoru, ale to jenom díky tomu, že díky ratingu můžeme prodávat tak levně státní dluhopisy, že se to vyplatí a že na tom v budoucnu vyděláme. To je realita, prosím vás. Takže nešilme. Já si myslím, že pragmaticky tento rozpočet je nastavený dokonce tak, že pokud by přišla nějaká recese či hospodářská krize, pokud nebude tedy kosmických rozměrů, tak jsou tam dokonce i určité rezervy, abychom to ustáli, včetně brexitu a dalších takových drobností. Protože když si spočítáte např. brexit, tak jeho faktický dopad je zhruba tři čtvrtě procentního bodu do HDP.

Takže to je ta realita. Jestli chcete pokračovat v tom, jak jste to v minulosti dělali výborně, ty rozpočty, je to možné. Ale tohle je rozpočet, který je kompromis, a jako pragmatický kompromis je přijatelný, označila ho i tripartita, a svým způsobem akceptuje stav veřejných financí aktuálně, z krátkodobého hlediska, jako konsolidovaný a jako v podstatě kvalitní, i Národní rozpočtová rada. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní faktická poznámka pana poslance Skopečka a ještě jedna faktická poznámka Mariana Jurečky. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Skopeček: Reakce prostřednictvím pana předsedajícího na obě ctěné kolegyně. No, milé kolegyně, možná kdyby paní ministryně měla v sobě kouska slušnosti a ve chvíli, kdy jsem se jí tady od pultíku ptal, a ona tu byla a věděla, že na ni směřuje moje otázka, a neodešla ze sálu, tak se mohla obhájit sama a nemuseli jste vystupovat trošku vůči ní trapně za paní ministryni. Mohla ctít kolegu poslance a odpovědět mu na dotaz, který byl položen, když paní ministryně byla v sále. S úsměvem odcházela ze sálu. Takovou máte paní ministryni. Poté tady musíte žehlit její projevy. To na začátek.

K paní kolegyni Gajdůškové. Nedělejte tady ze sebe jediné spravedlivé, že vám jde o lidi. Nám jde taky o lidi. Jde nám i o ty lidi, kteří jsou zdaňováni, kvůli vaší vládě je složena daňová kvóta na historicky největší úrovni. To musí také ti lidé platit. My samozřejmě jsme pro racionální sociální politiku, pro to, aby stát pomáhal prostřednictvím peněz ostatních daňových poplatníků lidem, kteří zkrátka jsou v nějaké tíživé sociální situaci, ale to v této chvíli není. Paní ministryně Maláčová měla za úkol provést revizi sociálních dávek, protože všichni víme, že ten systém je neefektivní a ty peníze míří i k lidem, kteří si je dnes nezaslouží a nepotřebují je. Dodnes toho nebyla paní ministryně Maláčová schopná.

A ještě naposledy ke kolegyni Valachové. Ano, deficity jsou ve finále jiné, než jsou plány, ale to by spíš měla být rétorika opozice. To je neschopnost zase Ministerstva financí, že v době relativně dobrého hospodářského růstu, nízké nezaměstnanosti, bez jakýchkoli katastrof, povodní dopadají deficity jinak, než si Ministerstvo financí naplánovalo. To bych čekal spíše od nějaké opoziční poslankyně, která bude tepat paní ministryni za to, že neumí dobře připravit státní rozpočet.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní ještě pan poslanec Jurečka s faktickou poznámkou a paní poslankyně Gajdůšková s další faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, bývalo dobrým zvykem, že v minulosti, když tady ministr vystoupil za svoji rozpočtovou kapitolu, tak zde ještě nějaký čas zůstal, aby mohl následně reagovat na případné jak technické, tak i faktické dotazy v diskusi, aby si tu svoji rozpočtovou kapitolu obhájil a aby ty věci vysvětlil. Tady jsme viděli, že paní ministryně to tady vypálila a pak se paní ministryně Maláčová zvedla a odešla z tohoto sálu. Mimochodem, když se podíváme na vládní lavice i koaliční lavice, tak mnoho těch, které by to zajímalo, samozřejmě ty kriticky opoziční, bohužel tady mnoho těch poslanců dneska nesedí. Zhruba odhadem tak možná 30 % teď, v tento okamžik.

Ale teď mi ještě dovolte, mám dvě další technické prosby. Kdyby tady členové vlády i kolegyně a kolegové mohli mluvit normálním jazykem, protože když tady vystoupí členka vlády a musí přijít jiná poslankyně, která musí tlumočit, co nám členka vlády chtěla říct, působí to minimálně komicky, ne-li nekompetentně. Používání takových obratů jako "politická figura" - přiznám se, já tomu nerozumím, co to znamená. Vysvětlete mi někdo, co znamená, když někdo řekne "on to myslel tak, že to byla politická figura". To nevím, myslím, že ani lidé, co nás sledují, tomu nerozumí.

A pak třetí věc na pana kolegu Dolejše prostřednictvím pana předsedajícího. Já si fakt nemyslím, že období posledních let ekonomického růstu a prosperity je díky tomu, že máme dobrý rating jako Česká republika a že jsme některé emise našich státních dluhopisů dokázali vydat se zápornou úrokovou sazbou. Jestli by na tomhle stála prosperita České republiky, tak to teda si já fakt nemyslím. Já si myslím, že je to především díky lidem, kteří pracují, díky firmám, kterým se daří. Máme rekordně nízkou nezaměstnanost a tito lidé ať už v přímých, či nepřímých daních odvádějí příjmy státního rozpočtu a díky tomu se nám daří. To, že několik emisí bylo takto prodáno, ano, to je drobný bonus navíc, ale ten nám nepřinesl tu prosperitu, kterou teď máme, kterou bohužel i pro budoucí roky s návrhem deficitního rozpočtu projídáme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní ještě jedna faktická poznámka paní kolegyně Gajdůškové a ještě jedna faktická paní kolegyně Valachové. Máte slovo, paní poslankyně, k faktické poznámce.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo. Omlouvám se, že takto nemám ráda zdržování faktickými poznámkami, tak to nerada sama dělám, ale prostě musím reagovat. Tři kratičké poznámky.

Za prvé, ten rozdílný úhel pohledu, ten čistě matematický, ten škrticí, to pravicové vlády předváděly už dvakrát v této krátké třicetileté historii. Sociální demokracie vždycky ten trend otočila, vytáhla zemi z hospodářských problémů, které byly, jenom tím, že investovala do lidí, že jsme podpořili spotřebu, že jsme podpořili investice. Já bych na pana poslance Skopečka reagovala, ať tu paní ministryně byla, nebo nebyla.

Poznámka číslo dvě, zase ohraná písnička - rozdávačné sociální dávky. To, o čem mluvíte, co jsou skutečné sociální dávky, tedy pomoc v hmotné nouzi, případně ty dávky, které jdou skutečně těm lidem, kteří si sami na živobytí vydělat z nějakého důvodu nemohou, tak to jsou jenom 2 % všech těch sociálních transferů. To za druhé.

A za třetí. Ano, platíme daně, platíme daně všichni. A já jsem od pana Ing. Mühlfeita, který je kosmopolitní člověk, ekonom, slyšela na jedné z konferencí: Daně jsou nejlepší a v podstatě jedinou investicí středních vrstev. Proč? Protože těmito investicemi mají zajištěné veřejné služby, dostupné vzdělání, dostupné zdravotnictví, dopravu, životní prostředí atd.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a upozorňuji vás, že faktická poznámka neslouží k vyjádření k tomu (nesrozumitelné), ale k reakci. A tady máme řetězovou reakci, která podle mého soudu překračuje princip faktické poznámky.

Paní kolegyně Valachová, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Stručně, jasně. Stávající vláda, ve které je sociální demokracie a hnutí ANO, i předchozí vláda, ve které bylo hnutí ANO, sociální demokracie a KDU-ČSL, nakonec z hlediska finále bez ohledu na plán hospodařila buďto přebytkově, nebo vyrovnaně. Jestli tohle je rétorika opozice, tak si myslím, že paní Schillerová jako ministryně financí, vaším prostřednictvím, se pouze usmívá.

To, co jsem chtěla říct, je to, že návrh, který je opakovaně deficitní, samozřejmě nikdo si to nepřejeme, chtěli bychom to mít tak, jak to dopadne opravdu na závěr, také jsem odkázala na to, že bezpochyby paní ministryně financí se k tomu vyjádří, jak se už několikrát na půdě Sněmovny vyjádřila - já nejsem expert na rozpočet nebo hospodářství, ale pokud mluvím s odborníky, tak říkají, že tato chyba v plánu, která ale opravdu není v neprospěch občanů, protože to nakonec dopadne v přebytku nebo vyrovnaně, tak nevím, jestli je tím někdo týrán v naší zemi, spíše naopak, spočívá mimo jiné v tom, že z objektivních důvodů v posledních letech se hůře odhaduje vývoj výměny v zahraničním obchodě a také evropských fondů. Jak říkám, nejsem expert, takže předpokládám, že Ministerstvo financí se k tomu vyjádří. Tohle není žádná kritika, to je konstatování faktů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP