(12.00 hodin)
(pokračuje Válek)

Prostě si myslím, že tento bod je velmi důležitý. Je velmi důležitý. A je důležitý i kvůli tomu, že chceme projednávat daňový balíček. Je důležitý i kvůli tomu, že jsme projednávali zprávu o České televizi. Co tyto dva dokumenty spojuje? Spojuje je jedna věc. Spojuje je to, že chceme podporovat rodiny. Chceme podporovat rodiny, které mají děti. Proč je chceme podporovat? Z různých důvodů. A jistě předkladatelé daňového balíčku i z toho, aby bylo co nejvíce těch, co platí daně. A jak jsme tady včera opakovaně slyšeli, ti, kteří debatovali o zprávách o České televizi, pochopitelně podporují rodiny z toho důvodu, že je tím pádem víc těch, co platí poplatky České televizi. Ono se nemusí ty poplatky zvyšovat. Stačí, když se budou stavět byty, bude přibývat rodin, bude přibývat domácností, a tím pádem bude přibývat těch, kteří platí ty poplatky. Čím více domácností, tím více poplatků, tím lépe fungující Česká televize.

No a jeden z takových malých krůčků, nicméně malé krůčky vedly k tomu, že Armstrong přistál na Měsíci, to všichni víme, tak jeden z těchto malých krůčků je i tento zákon, na kterém jsme se napříč politickým spektrem, opravdu napříč politickým spektrem shodli. O co jde? Jde o to, abychom lépe a spravedlivěji vypočítávali vyměřovací základ pro všechny ty, co dostávají rodičovskou. Není to dlouhý text. Má několik stránek. (Ukazuje.) A pokud vypustím ty strany, které se de facto vůbec netýkají vlastního textu zákona, tak se dostávám prakticky ke dvěma odstavcům. A já si dovolím na tomto místě citovat. Státní rozpočet se nemusí bát, protože se ho dotkne tato změna jenom málo. A to navýšení není významné, ale pomůžeme řadě rodin a zjednáme spravedlnost. A myslím, že o právo a spravedlnost nám všem, co tady sedíme, jde.

Proto vás prosím, byť jsem z těch písemně přihlášených, nevím jestli se nepletu, snad poslední. (Obrací se k předsedajícímu. Právě proběhlo střídání předsedajících.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pardon, ještě jednou, jestli byste upřesnil...

 

Poslanec Vlastimil Válek: Nevím, jestli jsem z těch písemně přihlášených poslední.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jste písemně poslední, ale ještě je pan poslanec Černohorský z místa. A ten je poslední zatím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Pánbůh zaplať za to. Já nerad bývám poslední, byť jsem na to celoživotně zvyklý.

Byť jsem poslední přihlášený, přesto bych vás chtěl požádat, abyste zvážili, opravdu zvážili podporu tohoto návrhu. A v písemném požadavku jsem chtěl zařadit tento bod jako první dneska, ale nevím, jestli první bod dneska má smysl, proto alternativně navrhuji, pokud by to nešlo, zařadit tento bod jako první ve variabilním týdnu ve středu, eventuálně v pátek. Tedy dodávám ústně - ve variabilním týdnu ve středu, nebo v pátek. Myslím si, že je to zákon, který by měl projít velmi rychle, hladce. Už jsme ho tady měli, diskutovali jsme ho podrobně.

Chtěl bych se rozloučit optimisticky a pozitivně. Vidím tady spoustu kolegů a přátel, vzpomínám si na píseň: Krásný je vzduch, krásnější je moře. Co je nejkrásnější? Usměvavé tváře. Proto v tomto nádherném slunečném týdnu přeji slunce v duši.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane poslanče, děkuju. Jenom vás poprosím o upřesnění ještě. Pane poslanče Válku, poprosím vás o upřesnění, protože bod 228 je živnostenský zákon, ale vy jste mluvil o něčem jiném, tuším.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já jsem mluvil o tisku 85 a je to bod 228 nemocenské pojištění. Je to tisk 85.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak je to bod 224.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Aha, tak 224 v tom přeměněném.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže bod 224, tisk 85, mám to poznamenané.

 

Poslanec Vlastimil Válek: A tak jak jsem písemně říkal, dnes, což asi nevíte -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Mám, mám. Mám to poznamenané. Ano. A jako poslední přihlášený je pan poslanec Černohorský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Netušil jsem, že budu až tak pozdě, proto jsem se hlásil z místa. Chtěl bych tedy požádat o zařazení bodu 207, sněmovní tisk 490, jako první bod v pátek 25. 10., pokud by prošel návrh paní poslankyně Černochové, tak jako bod číslo dvě. Jedná se o změnu rodičovského příspěvku. Doufám, tedy zaznamenal jsem, že tam není ten den více návrhů.

Další návrh, který mám, tak to je, abychom bod číslo 49, sněmovní tisk číslo 545 -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Počkejte, takže pomaličku. To první bylo bod 207 a tisk kolik? Ještě jednou.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Bod 207, sněmovní tisk 490, jako první bod -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Mám. Mám to poznamenané. (Máte, ano.) A teď ten další.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: A další je bod 49, sněmovní tisk 545, a bod 50, sněmovní tisk 295, což jsou exekuce, abychom je přesunuli jako první a druhý bod prvních čtení. (Předsedající: První a druhý bod prvních čtení.) Přesně tak. Asi chápete, že ty exekuce jsou tady opravdu problém pro spoustu lidí.

A potom dále bod číslo 165, sněmovní tisk -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak první bod a druhý bod prvních čtení kdy?

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Pokud to bude zařazeno jako první body prvních čtení, to znamená přesunuty v tom pořadí, tak podle programu bychom je projednávali v úterý.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře, tak.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: A potom tedy o přesunutí bodu 165, sněmovní tisk 531, což je tedy horní zákon, který - nebudeme si lhát - je tedy částečně i na OKD, tak do budoucna, kdyby nám tady nějaký důl zkrachoval, abychom nevytvářeli paní ministryni vrásky, tak mít to jako třetí bod prvních čtení. Pokud by neprošly ty předchozí body, tak to mít jako první bod prvních čtení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže bod 165 jsme říkali, tisk 531, jako třetí bod prvních čtení, pokud neprojdou předešlé body, tak první bod. Chápu to dobře. (Ano.) Tak máme to.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Teď poprosím ještě jako místopředseda poslaneckého klubu o přestávku v délce pěti před hlasováním o programu, ať ten nával můžu dát nějak dohromady pro hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže Piráti pět minut před hlasováním. (Krátká konzultace u předsedajícího.)

Takže nyní jsem obdržel od předsedy poslaneckého klubu ANO veto dvou poslaneckých klubů. Pane předsedo, rozumím tomu, že je to hnutí ANO a ČSSD, ty dva poslanecké kluby? (Ano. Poslanec Faltýnek žádá o slovo.) Tak prosím, sdělte nám to.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Chtěl bych jménem našeho poslaneckého klubu a klubu sociální demokracie vetovat návrh na zařazení všech nových bodů do pořadu schůze, které tady zazněly. Děkuji. (Potlesk několika poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy, protože nic nebrání tomu, abychom přistoupili k hlasování, vyhlásím pauzu na pět minut na žádost poslaneckého klubu Pirátů, aby se poradili ohledně hlasování. A máme 12.08, takže ve 12.13 se tady sejdeme.

 

(Jednání přerušeno ve 12.08 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP