(19.10 hodin)
(pokračuje Feranec)

Tady kolega Faltýnek říkal: přestaňme se zabývat minulostí, zprávy o hospodaření, to už je zaúčtováno, to už je utraceno, pojďme se bavit o budoucnosti, jak to můžeme udělat lépe, nebo co můžou volení zástupci koncesionářů udělat trošku líp, ať je alespoň nějaká kontrola. Já jsem si nad hospodařením, vůbec neřeším činnost, proto jsem si dovolil připravit doprovodné usnesení k Výroční zprávě o hospodaření České televize v roce 2016. Potom se k němu přihlásím v podrobné rozpravě. A to usnesení by znělo:

"Poslanecká sněmovna

I. vyzývá volební výbor, aby při projednávání Výroční zprávy o hospodaření České televize v roce 2018 a dalších letech

a) se důkladně zabýval rozborem hospodaření České televize včetně jednotlivých nákladových položek;

b) i za využití služeb externího poradce nezávislého na České televizi analyzoval dlouhodobou udržitelnost hospodaření České televize, a to bez nutnosti zvyšování koncesionářských poplatků;

c) požádal Radu České televize, aby prověřila dodržování zákona o zadávání veřejných zakázek ze strany České televize;

II. doporučuje Radě České televize, aby při schvalování rozpočtu na rok 2020 a další roky důkladně a s péčí řádného hospodáře prověřovala jednotlivé nákladové položky rozpočtu, a to za účelem efektivního využití finančních prostředků získaných od koncesionářů."

Je to určitý apel na námi zvolené zástupce, zástupce veřejnosti, aby skutečně při projednávání tak zásadních věcí tomu věnovali pozornost, protože, vážení radní ČT, já si skutečně myslím, že 6 miliard 670 milionů korun českých peněz koncesionářů stojí za víc než za dvacet pět minut. (Tleskají někteří poslanci hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Milanu Ferancovi. Vyvolal jednu faktickou poznámku pana poslance Pavla Plzáka. Ještě než mu udělím slovo k faktické poznámce, konstatuji, že se na několik minut nebo desítek minut omlouvá pan ministr kultury, který jde zahájit světový festival spisovatelů a těší se, že se vrátí do plné rozpravy. Takže mu přejeme úspěch při zahajování. A pan kolega Plzák má slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji. Já mám opravdu faktickou poznámku k vystoupení předřečníka. Kdo jste byl na tom semináři, tak víte, a je to zcela v rozporu s tím, co nám tady řekl kolega Feranec, a já mu věřím, protože to tady řekl fundovaně, že majetek klesá. Pan generální ředitel nám tam, a myslím, že dvakrát, řekl, že majetek České televize stoupá. Takže buď jsou špatně ta čísla ve výroční zprávě, anebo nám pan generální ředitel lže. To je jedna věc.

A druhá věc. Přiznám se, já jsem nezkoumal záznamy z jednání rady. A taky mě velmi zarazilo, že ta rada se zabývá tak důležitou věcí jenom dvacet minut. Mě by zajímalo, jestli to tady někdo víte, jakou dobu se zabývala rada projednáváním těch výročních zpráv. A jestli to bylo taky takhle krátkou dobu, tak je to podezřelé, protože panu generálnímu řediteli za dobu jeho působení, jestli to nevíte, přiřkli mimořádné odměny ve výši 14,5 milionu korun. Jestli po tak krátké době projednání ta rada přisuzuje takové to peníze, tak je to pro ni opravdu ostuda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě jedna faktická poznámka pana poslance Romana Sklenáka. A ještě než dojde k pultu, konstatuji omluvu pana kolegy Ivo Vondráka mezi 19.30 a 21.00 z důvodu jednání. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Ono asi nemá příliš smysl reagovat na ta vystoupení, ale přece jenom alespoň na to poslední. Když kolega Plzák řekl, že Rada České televize se zabývala projednáním výroční zprávy velmi krátce, tak to je absolutní nepochopení. Rada České televize tvoří tu výroční zprávu. Jestli bylo nějaké zasedání finální, kde ji schválili, a to trvalo nějakou krátkou dobu, to jistě mohlo být, ale samozřejmě předtím tu zprávu museli vytvořit. A jistě, tak jak zaznělo mnohokrát i od radních, tak nad tím strávili desítky hodin. A stejně tak je to s tím projednáváním rozpočtu. To je, jako když my tady dostaneme nějaký tisk, tak ho studujeme v kanceláři, doma, konzultujeme, a pak tady na plénu ho projednáváme a třeba je to projednání velmi krátké. Ale nedá se říct, poslanci se nějakým tiskem zabývali dvě minuty, tak se na to vykašlali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Sklenákovi a pokračujeme faktickými poznámkami kolegy Plzáka, Ferance a Volného. Tak nejdřív pan kolega Plzák s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Plzák: Pane kolego Sklenáku prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste mě neposlouchal. Já jsem řekl, že rozpočtem se zabývali podle údajů pana kolegy Ferance dvacet minut, takže by mě zajímalo, jakou dobu, když přiřkli takhle velké mimořádné odměny panu generálnímu řediteli, jestli to někdo víte, se zabývali tou tvorbou výročních zpráv. To je všechno, co jsem řekl. Neposlouchal jste mě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana kolegy Ferance. Ten ji ruší, v tom případě pan kolega Lubomír Volný. Připraví se k faktické poznámce pan kolega Ferjenčík. Paní kolegyně Gajdůšková stále čeká. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Jenom bych předchozímu předřečníkovi vaším prostřednictvím. Nám na tom semináři bylo řečeno, že Rada České televize tvoří svou zprávu po částech podle specializace jednotlivých radních, což znamená, že nepracovali kolektivně na tvorbě celé té zprávy. Každý z nich dostal za úkol vytvořit část té zprávy. A já předpokládám, že opravdu tu zprávu nehodnotili jenom pár minut, jako hodnotili miliardový rozpočet. Každopádně pokud se ještě dostaví pan ministr kultury s tím stenografickým záznamem semináře, tak si to tam můžete ověřit. Rada České televize si rozdělila ty jednotlivé úkoly podle specializace jednotlivých radních a ti zodpovídali za část tvorby té zprávy. Netvořili ji v jeden okamžik a najednou.

Takže já bych docela uvítal informaci o tom, kolik minut opravdu jednali o schválení té zprávy. Protože pokud my tady máme schvalovat nějakou zprávu o činnosti a hospodaření České televize, kterou Rada České televize schválila během deseti patnácti minut, tak to by byla tedy opravdu katastrofa. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Ferjenčík s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl jenom reagovat na tu relevanci informací od pana Ferance ohledně těch dvaceti minut. Tak vláda České republiky projednávala státní rozpočet, který se zabývá 1 600 miliardami, to znamená ne šesti, ale 1 600 miliardami, maximálně tři hodiny. Takže prostě to, jak dlouho trvá to závěrečné jednání, je přece úplně irelevantní a nic to nevypovídá o tom, jakou energii ta instituce tomu dokumentu věnovala. Tam je přece daleko důležitější čas, který tomu dokumentu věnují během jeho přípravy než během poslední schůzky, na které se to formálně schvaluje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A nyní pan kolega Vlastimil Válek a Lubomír Válek, zase s faktickými poznámkami. Paní kolegyně Gajdůšková je plná trpělivosti. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Velmi stručně. Já nemohu s kolegou předřečníkem prostřednictvím pana předsedajícího souhlasit. Není to jedno. Ty tři hodiny byly málo. Podle toho ten rozpočet vypadá.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní pan kolega Lubomír Volný s faktickou poznámkou. Pane poslanče, měřím vám čas.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Když jsem skládal slib jako krajský zastupitel, tak k nám přijeli právníci tuším z Legislativní rady vlády a vykládali nám tam v rámci školení různé příklady, kdy Policie České republiky odstíhala celé zastupitelstvo právě proto, že si vytáhli záznamy o tom, jak dlouho zastupitelstvo jednalo ve finále o schválení nějakých zpráv. A například pro Policii České republiky bylo to, že něco bylo schváleno ve finále za několik málo minut, důvodem k tomu, aby obvinili jednotlivé členy zastupitelstva nebo zastupitelstvo celé. Takže si myslím, že pokud došlo ke schválení mnohamiliardového rozpočtu České televize v průběhu několika málo minut, tak to prostě v pořádku není. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP