(16.20 hodin)

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Rád bych reagoval na řečnickou otázku pana předsedy Stanjury, který se ptal, co že je to za svátek Velikonoční pondělí. Myslím si, že nám právě v této souvislosti tady v této debatě trošku utíká to podstatné. On je to totiž svátek, který Parlament takto označil. A v našem právním řádu je také jistý zákoník práce. A zákoník práce mluví o tom, že ve státní svátky a ostatní svátky jsou dny pracovního klidu. A ve dnech pracovního klidu je možné nařídit pracovníkům jen takovou práci, kterou není možné vykonat další pracovní den. A v tom je ta podstata, protože my samozřejmě zde máme profese, jako jsou úředníci, jako jsou dělníci, jako jsou učitelé, a ti mají pracovní volno. A pak zde máme profese, jako jsou lékaři, policisté, hasiči, a ti nemají volno, protože jejich činnost není možné odložit na další pracovní den. A vlastně ten spor, který my tady už druhé volební období vedeme, je o tom, jestli ti prodavači a ty pokladní v supermarketu vykonávají takovou profesi, bez které bychom se obešli těch sedm dní v roce, anebo jestli se bez nich neobejdeme, protože kdyby třeba někdo dostal na Nový rok hlad, tak musí být otevřeno, aby náhodou neměl problém. Takže o tom je ten spor a o tom je i to Velikonoční pondělí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Miroslav Kalousek. Připraví se pan poslanec Petr Dolínek. Prosím, máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pouze dovolte poznámku k mým dvěma předřečníkům podle jednacího řádu.

Pan poslanec Stanjura položil otázku, jaký že je to svátek související s českou státností, to Velikonoční pondělí. Pan poslanec Sklenák mu řekl, že mu odpoví, a následovalo vystoupení, kde si troufnu říct, že tedy opravdu neodpověděl. Stále nevíme, jaký svátek související s českou státností je to Velikonoční pondělí. To jste nám nevysvětlil.

A k paní poslankyni Gajdůškové, když hovořila, že to je promyšlené a transparentní, že to jsou opravdu ty svátky, které souvisejí s českou státností, tak zaprvé tady máme to Velikonoční pondělí a zadruhé je tady obrovská diskriminace světců. Jestliže na svatého Václava, na Den české státnosti, být zavřeno musí, a na svatého Metoděje, který křtil dědečka svatého Václava, může být otevřeno, tak já kdybych byl z Moravy, tak to chápu jako diskriminaci. A proti diskriminaci bychom se měli všichni ozvat.

A pan poslanec Bláha, dovolte, mě rozveselil, když nás poprosil a řekl: udělejte něco pro ty podnikatele, zakažte jim něco. Já jsem přesvědčen, že nejvíc uděláme pro podnikatele, když jim nebudeme nic zakazovat ani nařizovat a necháme to prostě na nich. Oni se rozhodnou, jestli budou mít otevřeno. Oni se rozhodnou, jestli budou mít zavřeno. To si myslím, že je nejférovější přístup. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ty se nám rozmnožily - nyní Petr Dolínek, poté kolega Stanjura, Nacher, Gajdůšková, Sklenák. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Oni se rozhodnou, že si otevřou, povolají legii svých zaměstnanců, takže na Velikonoční pondělí ty matky neuvidí svoje děti, které by je chtěly vymrskat, a odejdou v pět ráno do práce, aby otevřely ty velké obchody. Ne ten podnikatel! Ten je doma. Myslíte, že nějaký manažer Makra je na Velikonoční pondělí někdy v práci? Ten je doma s manželkou, možná prodloužený víkend u moře. Ale ta ženská je za tou kasou. O tom se tady bavíme dneska. Ne o tom, že zakazujeme něco podnikatelům, ale že podnikatel může svému zaměstnanci přikázat, že musí opustit rodinu na státní svátek a jít do práce. První věc. (Poslanec mluví velice nahlas a důrazně. Kolegové ho upozorňují, ať tolik nekřičí.)

Druhá věc. Jak sociální demokracie, tak si dovolím zde mluvit i za naše kolegy v lavicích KSČM, dlouhodobě chtěla všechny tyto svátky, aby tam byly. Nezneužívejte prosím tu selekci, kterou provedla Sněmovna náhodným výběrem takřka, na to, že původně jsme navrhovali všechny státní svátky, aby tam byly. Tak nedělejte z toho zbraň z něčeho, co tady pokřivila samotná Poslanecká sněmovna.

Já nebudu hlasovat ani pro jeden z těch návrhů, protože podle mě je velmi správně, aby mohli zůstat zaměstnanci doma. Jestli chce podnikatel podnikat, ať ten manažer Makra si za tu pokladnu sedne na Velikonoční pondělí a prodá tam něco tomu, kdo to potřebuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Zbyňka Stanjury, poté pan kolega Patrik Nacher, který to nevydržel a přihlásil se znovu. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: První reakce na pana poslance Dolínka. Já mám svědomí čisté. Kdo hlasoval pro výběr náhodných svátků? Sociální demokraté, komunisté, nebo ODS? Stěžujete si sám na sebe. Ale vzácná sebekritika, to se často ve Sněmovně neslyší, to musím ocenit.

A pak jsem vždycky na rozpacích, jak mám reagovat na vystoupení pana poslance Bláhy, protože on si protiřečí. On je pro i proti současně. A teď nevím, který z těch jeho postojů mám napadnout, jestli to, že je pro, nebo proti. Co nám před chvílí říkal? Řemeslníci k vám na státní svátek nepřijdou. Mají zavřeno. Zkuste si zavolat. A hned v následující větě řekne: proč je posíláte do té práce? Ty malé a drobné. Proč je tam vůbec posíláte? Tak nejdřív vám řekne, že tam nechodí, a já to plně respektuji, je to jejich volba, kdo chce, ctí svátek, kdo nechce, pracuje, je to jeho volba. Ale v druhé větě řekne, proč je tam zákonem posíláte. Tak co platí, pane poslanče prostřednictvím pana místopředsedy?

A kapitalismus 19. století, jak tady popsal pan poslanec Dolínek. Nedělejte z těch podnikatelů lidi, kteří nepracují. Já vím, že se vám to hodí - takový ten podnikatel sedí doma a jediné, co dělá, tak se ráno podívá na účet a řekne, jak tam přibylo. Hurá. Jak bych to utratil? Prodloužený víkend někde u moře. To je karikatura podnikání. Zajděte si mezi živnostníky, mezi drobné podnikatele. Nemluvte o těch několika miliardářích. Mimochodem je to váš předseda vlády - taky miliardář. Tak jako od vás to zní fakt dobře. Tak neříkejte, jak ten podnikatel nedělá nic, jenom si počítá ty peníze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Patrik Nacher. Připraví se pan kolega Sklenák. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Omlouvám se, příště nebudu dávat ten slib, že se nepřihlásím, protože to se někdy opravdu nedá.

Tak tady zaznělo, že má být zavřeno tam, kde je to zbytné. Tak proč není zavřeno v restauracích, v kavárnách? Co třeba v takových, já nevím, na hradech, zámcích? Tam přece jedou rodiny trávit ten čas, protože vy jste jim to naplánovali. A teď tam bude zavřeno. Takže když už, tak všude, ať je to konzistentní. Nebo tam zaměstnanci nejsou? Tam jsou zaměstnanci druhořadí? Tak to je jedna věc.

A druhá věc. Tady zaznělo, mně to přijde taky karikatura podnikání, kde se popisuje, že ten podnikatel je ten, co nedělá nic, a zaměstnanci makají 12 hodin denně. Dobře. Tak tam je přece ta hranice 200 metrů. Tak co když je nějaký podnikatel, který má tedy provozovnu maloobchodní, která má 205 metrů, a šel by za tu kasu sám. Tak podle tohohle současného zákona nemůže. Takže on by tam šel z toho kavalce prodávat. Nebo je to rodinný podnik, nebo by tam poslal dceru, syna. A on nemůže. Takže to není pravda. Vy prostě tímhletím omezujete. Zatímco tím zrušením se nic nikomu nenařizuje. To je to filozofické nepochopení. Proto my se asi nikdy nepochopíme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Roman Sklenák, dále Jiří Bláha, Petr Dolínek, Martin Kupka. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Ano, mám dvě poznámky. Jako pamětník mohu zodpovědět i ten dotaz, proč byly tehdy předkladatelem vybrány právě tyto svátky. On to tady z tohoto místa v minulém volebním období vysvětloval, byl to senátor František Bublan. V podstatě byl veden snahou najít nějaký kompromis. On tady vysvětloval, že s těmi velkými řetězci o tom jednal a snažil se najít nějaký kompromis, aby bylo ve svátky zavřeno. A věděl, že kdyby chtěl tehdy prosadit všechny svátky, tak by to bylo obtížnější. Takže prostě je to výsledek nějakého kompromisu. To jenom na vysvětlenou, kdo tady tehdy nebyl.

V druhé poznámce bych rád reagoval na pana předsedu Kalouska, který mi tedy vyčetl, že moje faktická nebyla v tom duchu, jak měla být, tak teď snad bude. Když on, ale nejen on, byl to i pan poslanec Skopeček a další, kdo říkají tu myšlenku "nezasahujte do toho, nechtějte všechno regulovat, nechte to na těch podnikatelích". Doslova říkal, oni se rozhodnou, jestli mají mít otevřeno. Tak rozumím tomu dobře, pane předsedo, že byste to nejraději vztáhl i na ty dělnické profese a na ty úřednické, že bychom třeba zrušili ty dny pracovního klidu, třeba nejen o svátcích, ale i o sobotách a o nedělích a nechali to, tak jak to bylo před těmi staletími, jenom na těch šéfech, kdy povolají ty zaměstnance do práce? Tak to myslíte? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP