Středa 11. září 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

318.
Stanovisko Poslanecké sněmovny k sílícímu antisemitismu

Poprosím, aby se slova ujal navrhovatel tohoto bodu pan poslanec Jan Bartošek. A ještě jednou poprosím o klid v sále. Děkuji.

 

Poslanec Jan Bartošek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, děkuji za slovo.

Tento parlament se v posledních letech již víckrát vyslovil proti různým novodobým formám antisemitismu. Tato zrůdná ideologie se, jak víme, dostatečně poučila z historie a namísto hlásání přímočaré nenávisti k Židům, jak k jednotlivcům, či k etniku, bere na sebe většinou různé zástupné formy, které mají umožnit šíření jejího zlověstného poselství.

Její nejoblíbenější transformací posledních deseti let se stala rádoby kritika židovského státu, tedy Izraele. Tady mi dovolte, abych zdůraznil, že Izrael je samozřejmě kritizovatelným, může a musí být kritizován tak jako každý jiný stát na světě. Ale tady je důležité zdůraznit - pouze jako každý jiný stát. Ne nesrovnatelně více, jak se to v případě Izraele v naprosté většině děje.

Jedna z nejběžnějších forem protiizraelského antisemitského aktivismu se pak v posledních letech skrývá za písmeny BDS, neboli BíDýeS, anglickou zkratkou pro Boycott, Divestment and Sanctions, tedy česky Bojkot, stažení investic a sankce. Jde bezpochyby jednoznačně o snahu Izrael izolovat nejenom ekonomicky, ale i ve všech dalších směrech a co nejvíce jej poškodit. Není určitě náhodou, že kdykoliv vidíme obrázky z protiizraelských demonstrací ze zemí západní Evropy nebo Spojených států, tak takřka vždy narazíme na plakát, na kterém je napsáno BDS, a případně i nějaký další, který nabádá k fyzické likvidaci Izraele.

V tomto případě jsem rád, že zde mohu konstatovat, že i nadále platí skutečnost, že v České republice je velmi nízká hladina antisemitismu a jeho různých projevů. Jedna z nejnižších, a to jak v evropském, tak i v globálním měřítku. V souladu s tím faktem se u nás BDS kampaň stále ještě nijak zásadně neprojevuje. I zde jsou však jedinci, kteří se ji snaží iniciovat. Většinou se pohybují na radikálním okraji společnosti, a jejich reálný dopad je zatím proto poměrně mizivý.

To v žádném případě neznamená, že bychom měli usínat na příslovečných vavřínech. V prvé řadě i u nás dorůstají další generace, které nemají žádnou přímou zkušenost se zločinným režimy, a proto jsou náchylnější k tomu přijímat radikální rétoriku. Jsme nedílnou součástí Evropské unie a jako takoví máme i svůj díl evropské zodpovědnosti a samozřejmě i zodpovědnosti globální. Před několika dny jsme si připomínali výročí začátku druhé světové války, která s sebou přinesla vedle nekonečné řady dalších zločinů a utrpení i holocaust, tedy systematické zabíjení konkrétního etnika s cílem jej totálně vyhladit. I tato hrůza svého času začala jen jednotlivými projevy antisemitismu, které nakonec narostly do systému, a zbytek toho příběhu všichni známe.

Jsem si velice dobře vědom toho, že toto přirovnání, které jsem uvedl, je výsostně nekorektní a neodpovídá současné realitě. Použil jsem jej však proto, abych takto natvrdo připomenul jednu základní skutečnost: každé, i malé zlo, když se nechá být, má vždy tendenci nekontrolovatelně růst.

Návrh usnesení bych poté přednesl v podrobné rozpravě, stejně tak jako po dohodě žádám, aby zpravodajem tohoto bodu se stal pan poslanec Janulík.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý den. Děkuji za slovo. Dovolte, abych k tomuto bodu řekl také stanovisko hnutí SPD. Dovolte, abych využil této příležitosti a podpořil zde přednesený návrh.

Náš klub a naše hnutí SPD považuje Stát Izrael za příklad země, která jasně a důrazně hájí své národní a bezpečnostní zájmy. Naše vztahy s Izraelem ve všech oblastech by měly být vztahy partnerské a spojenecké. Izrael čelí dnes podobným problémům a hrozbám jako evropské státy, na rozdíl od evropských zemí má však plnou suverenitu těmto hrozbám čelit. Mluvím zde o hrozbě globalismu a především hrozbě agrese ze strany některých islámských zemí a hnutí. Protiizraelští aktivisté podporující projekty globalismu a multikulturalismu považují samozřejmě Stát Izrael v jeho současné podobě za nepřijatelný. Není bohužel výjimkou, že protiizraelské aktivity jsou velmi často podporovány z prostředků Evropské unie.

Já i klub SPD považujeme tento návrh stanoviska za správný a podpoříme ho ve všech bodech. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já zahajuji všeobecnou rozpravu. V tuto chvíli je přihlášen jako první pan poslanec Leo Luzar. Vidím, že z místa se hlásí pan poslanec Veselý.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, opět se nám na program dostává politický bod. Politický bod, který je předkládán mimo konzultace, mimo informace, s tím, že jeden z politických klubů chce využít atmosféru a náladu k prosazování svého jména. Považuji to za špatné. Ale chápu, co kolegy ze strany lidové k tomu vede.

My nemáme ten text, který chcete prosadit. Nikdo nám ho nedal. Nejsme s ním seznámeni. Neměli jsme čas ho konzultovat, popřípadě upravit a žádat změny v tomto textu. Proto považuji v prvém kroku tohleto za špatný postup.

V druhém kroku chci upozornit na licoměrnost tohoto návrhu, pane kolego Bartošku prostřednictvím pana předsedy. Vždyť my sami se podílíme na nálepkování jiných států stejnou měrou, kterou teď se snažíte obhajovat vůči Státu Izrael. Vzpomeňme si na rusofobii, sankce, které se snažíme obhajovat a uvalovat na tuto zemi. A vlastně ze stejných důvodů, když to takhle vezmeme, protože je skupina lidí, která ať Stát Izrael, ať stát Rusko vnímá velice negativně a říká, a dobře jim tak a třeba jim dát sankce, třeba je hospodářsky přinutit, aby. A za to aby si dodejte tečky a dejte si tam své důvody, které vidíte v rámci Izraele. Já ty důvody vidím nejen v rámci Izraele. Vidím je třeba i v rámci Ruska, které se tam dávají. Ale výsledek je stejný. A na jedné straně tleskáme, a na druhé straně tady od mikrofonu sršíte pohoršení nad tím, že v Evropě jsou lidé, kteří říkají, a uvalme sankce na Izrael - podle toho, že nerespektuje OSN, že nerespektuje směrnice, že nerespektuje zákony, že okupuje území, která mu nepatří. Okupuje území - upozorňuji. Což v tom Rusku byl taky argument, že okupuje cizí území. Ale tam to nevadí. Tady to vadí. Čili licoměrnost tady z tohoto návrhu je zřejmá.

Když se budeme bavit o antisemitismu, potom se o něm opravdu bavme. Bavme se o náladách, vyčleňování ze společnosti určitých skupin lidí, a nejenom o původ, rasu, náboženství. Bavme se i o politických názorech a dalších, které vyčleňují lidi ze společnosti. A potom hledejme usnesení, které je schopno pojmout tyto záležitosti. A věřím, že tato Sněmovna v drtivé většině, ne-li všichni přijmou takovéto usnesení odsuzující jakoukoli diskriminaci, která by se mohla na našich ulicích, v našich médiích, možná i v této Sněmovně objevit.

Ale to, co jste řekl na začátku, je opravdu, a znovu opakuji, určitá politická licoměrnost. Chápu, že Izrael je vám blízký. Zkuste tedy ale měřit stejným metrem vůči všem národům. Zkuste odsuzovat stejné metody a praktiky hospodářského embarga, jako se snaží někdo uplatnit vůči Izraeli, tak vůči ostatním státům, protože již prezident Zeman jasně říká, že ekonomická embarga nevedou k cíli. Ano, nevedou k cíli. A použiji tady jeho slova, protože uvalení ekonomického embarga hlavně postihne ty občany, a ne to zřízení, proti kterému bojujeme. Postihne ty, kterých se dotkne. Proto si myslím, že to, co vy říkáte, je licoměrná politika. A když mi ukážete a předložíte ten návrh usnesení, který opravdu nemám.

A nemůžu se k němu vyjádřit, budu s vámi rád polemizovat nad jednotlivými věcmi. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane poslanče. Mám zde jednu faktickou poznámku. Paní poslankyně Richterová? (Ne.) Nebo možná je to špatně jenom... (Přesně tak.) Takže ruším. S přednostním právem pan předseda Kalousek, poté s přednostním právem pan ministr Zaorálek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Jenom krátké poznámky k mému předřečníkovi. Pan poslanec Luzar se pohoršil, že opět máme na pořadu politický bod. Chtěl bych ho ujistit, že každý bod, který tady projednáváme, je politický, protože všechny návrhy podléhají našemu politickému rozhodnutí. A já si neumím představit, jak vrcholně politický orgán, kterým je Poslanecká sněmovna, činí svá rozhodnutí jinak než politicky. On je taky politicky činí. A každý bod je tedy politický. Takže máme tady k těm 365 bodům, které jsou na programu Poslanecké sněmovny, máme ještě jeden politický bod. Netřeba se nad tím pohoršovat.

Opravdu si nemyslím, že od předkladatele se jedná o licoměrnost nebo o účelovou snahu se zviditelnit. Pan poslanec Bartošek promluvil z duše mnoha z nás, kteří jsme v této Poslanecké sněmovně. Prostě ten text zvážíme a svým vlastním politickým rozhodnutím ho buď podpoříme, nebo odmítneme. Upřímně řečeno, byl bych skutečně překvapen, kdyby se snad poslanecký klub KSČM chystal k podpoře tohoto návrhu. Jeho dlouhodobá stanoviska vůči Státu Izrael jsou zcela konzistentní a asi to všichni přežijeme.

Nicméně hlasovat o tomto návrhu Poslanecká sněmovna má. A já bych chtěl vyjádřit jeho podporu. Nepokládám ho za licoměrný ani se nedomnívám, že se tady chce někdo zbytečně zviditelnit. Myslím si jenom, že Poslanecká sněmovna by měla podpořit jednoho ze svých nejbližších zahraničních partnerů, kterým Stát Izrael bezpochyby je.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Dovolte mi přečíst několik omluv. Omlouvá se pan poslanec Josef Bělica mezi 19. a 21. hodinou z pracovních důvodů. Uvidíme. Omlouvá se pan poslanec Karel Schwarzenberg mezi 9. a 13. hodinou ze zdravotních důvodů. A omlouvá se pan poslanec Stanislav Juránek ze zdravotních důvodů až do konce tohoto týdne.

Faktická poznámka - pan předseda Kováčik. Pane ministře, musíte ještě chviličku počkat.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedo. Paní a pánové. Rád bych poprosil vaším prostřednictvím, pane předsedo, ctěného pana kolegu Kalouska, aby nepředjímal rozhodnutí klubu KSČM. A nám všem ostatním - já vím, že to víte - ale jen jemně připomenout, že na počátku vzniku Státu Izrael velmi rozhodujícím způsobem stála také pomoc tehdy z vašeho pohledu komunistického Československa. Nic není úplně černé ani úplně bílé. A naše rozhodnutí a naše vystupování při použití svobody slova, připomenu, je vázáno také tím, že chceme, aby se měřilo všem stejně. A my Stát Izrael respektujeme jako stát, který je členem Organizace spojených národů, je spojencem České republiky. Ostatně já jsem v Izraeli několikrát byl a vím, že dodnes jsou Izrael a jeho občané a jeho politici tehdejšímu Československu velmi vděční. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. A je zde několik dalších faktických poznámek, které vyvolalo vystoupení. Takže nejprve pan poslanec Lubomír Volný, poté paní poslankyně Černochová. Všechno faktické poznámky. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Na začátku svého vystoupení bych chtěl říct, že osobně podporuji Stát Izrael v jeho boji o vlastní bezpečnost, podporuji přesun naší ambasády do Jeruzaléma. Ale ve stejný okamžik bych se potřeboval pana Bartoška prostřednictvím pana předsedajícího zeptat a požádat o bližší informace jak o znění toho usnesení, protože opravdu netuším, o čem máme hlasovat, tak o té organizaci, o které se zmiňoval, protože já osobně o ní nic nevím, nevím, jaké jsou její cíle, nevím, kdo ji založil, nevím, kdo jsou její členové, nevím, kdo ji financuje, nevím, kde má sídlo. A protože jsem otevřený svobodomyslný demokrat, tak mám ve svém okolí spoustu lidí, se kterými běžně diskutuji o jejich osobních rozhodnutích, takže vím, že jsou v mém okolí lidé, kteří se snaží nekupovat výrobky pana Babiše, vím, že jsou v mém okolí lidé, kteří se snaží nekupovat výrobky z Ruska, vím, že jsou v mém okolí lidé, kteří se snaží nekupovat výrobky z Číny, vím, že jsou lidé, kteří se snaží nekupovat německá auta.

Takže já bych potřeboval vědět, jestli ta organizace, o které mluví tady pan Bartošek, jedná skutečně rasisticky, antisemitsky, nebo jestli se jedná o organizaci, jejíž členové prostě prosazují své politické názory a politické cíle tím, že nechtějí investovat ve Státě Izrael, nechtějí kupovat izraelské výrobky a vyzývají své demokraticky zvolené legitimní politické zastupitele k tomu, aby je v jejich snaze podpořili. Protože v případě, že by se jednalo o organizaci, která je uznávaná mezinárodně jako rasistická, xenofobní, antisemitská, tak nebudu mít problém toto usnesení, pokud se s ním seznámím, podpořit. Pokud je to pouze další politické aktivistické hnutí na úrovni Milionu chvilek nenávisti, tak v tom případě opravdu netuším, proč bych měl vystupovat proti politickým, legitimním politickým názorům některých lidí na činnost Státu Izrael (upozornění na čas), který jak řekl pan navrhovatel, není nekritizovatelný. Děkuji za tyto informace.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, paní poslankyně Černochové, poté pan poslanec Luzar.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane předsedo. Já bych chtěla reagovat na své předřečníky z komunistické strany, zejména tedy na kolegu Luzara, ale i na kolegu Kováčika. Zmiňoval tady Organizaci spojených národů. A v tom je možná zakopaný pes, pane kolego prostřednictvím pana předsedy. Protože je to bohužel Organizace spojených národů, která byť tedy ve své zřizovací listině, když to zjednoduším, měla úplně jiné představy, jinou funkci. Je to organizace, která dělá společně - její organizace, jako je UNESCO - dělají mezinárodní politiku, což je ten kámen úrazu. A to je špatně. Není to jenom Evropská unie, ale je to UNESCO, které nepovažuje Hamás a Hizballáh za teroristické organizace. Naštěstí v tomto ohledu došlo k vetování ze strany Spojených států.

Stejně tak bych chtěla říct panu Luzarovi, který aspoň na mě bude moci reagovat. (Předsedající žádá o klid v sále.) Víte, pane kolego prostřednictvím pana předsedy Vondráčka, víte, jaký je rozdíl mezi Izraelem a Sovětským svazem? Izrael nás nikdy neokupoval ani nám neposílal spřátelenou armádu. (Ozývá se potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, pan poslanec Luzar, pan poslanec Kalousek tu svoji ruší.

 

Poslanec Leo Luzar: Já bych si dovolil vaším prostřednictvím ke kolegyni Černochové dodat, ať se zeptá Palestinců, jak vnímají okupaci, a oni vám to... (Hlas ze sálu.) Vás nezajímají Palestinci, chápu, hrajeme si jenom na českém písečku a cizí neštěstí nás nezajímá. Ale to byste měla trošku zvážit, protože je to samozřejmě taky národ a má taky svá lidská práva.

Co se týče rezolucí Rady OSN, tak si taky řekněme, že když už je přijata takováto rezoluce, to znamená, že ji přijali i zastánci obou dvou názorů, jak ty Spojené státy, tak ten Sovětský svaz, potažmo Rusko, a vydiskutovali to. A toto jsou rezoluce OSN, které by měly být v mezinárodním právu závazné. Nejsou. Dobře.

Ale to nebyl důvod, proč jsem chtěl vystoupit. Já jsem chtěl reagovat na kolegu Kalouska vaším prostřednictvím, který správně pojmenoval, že jsme politici. Ale abych byl dobrý politik, pane kolego, tak se potřebuji s těmi materiály seznámit. Stejně jak zákon je čistě politický, potřebuji ho dostat, potřebuji mít možnost diskutovat, potřebuji se seznámit s odbornými stanovisky lidí, kteří se touto věcí zabývají podrobně, abych se mohl jasně jako politik vyjádřit. Jestliže mi říkáte, že toto všechno mám opustit, protože je nějaké aktuální téma, že je tady nějaká organizace, kterou ani neznám, tu zkratku slyším opravdu poprvé, že tady se vyvíjí něco, že je tady usnesení, které nikdo nedostal, tak promiňte mi, toto není politika, toto je politikaření. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, paní poslankyně Černochová. Ne? Ruší. V tom případě s přednostním právem pan ministr Zaorálek se dočkal. Poté pan zpravodaj.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Děkuji, pane předsedo. Já vám přeji dobrý den. Nedalo mi to, abych se nevyjádřil k tomuhle tématu.

Existuje několik takových neuralgických bodů na světě. Jedním je právě bod, ke kterému je to usnesení.

Já bych tady chtěl jenom upozornit na to, že já jsem pokládal za správné vždycky, aby česká zahraniční politika v této oblasti dělala takovou vyváženou politiku, jakou tam vlastně začal dělat už Václav Havel, který když navštívil tu oblast, tak jednal s Jásirem Arafatem, opakuji, jednal s Jásirem Arafatem, a stejně tak jednal i s izraelskou politickou reprezentací. A tady tohleto, co se od začátku přijalo, že jsme vlastně byli partnery na obou stranách, tohle dávalo České republice šanci sehrávat v tomto prostoru poměrně významnou roli. Ale bylo to založeno právě na tom férovém přístupu k oběma stranám.

A já vám mohu říci, že to byla politika, které jsem se poměrně hodně věnoval. Dokonce to fungovalo tak, že když jsem navštívil Jeruzalém, tak jsem z toho Jeruzaléma přejel třeba do Betléma a do Ramalláhu a pokračoval jsem rozhovorem s palestinskou stranou. A když vám teď mohu prozradit víc, tak jsem v podstatě přenášel vzkazy od premiéra Netanjahua k Abbásovi a od ministrů navzájem, až jsem se divil tomu, jak obtížně spolu komunikovali, a vlastně člověk fungoval v roli určitého prostředníka. A mohu vás ujistit, že z izraelské strany tuto roli nejen že kvitovali, že to akceptovali, že to přivítali, ale dokonce že si snad mohu dovolit naznačit to, o čem jsem nikdy veřejně nemluvil, že tady v České republice jsem organizoval schůzky, o kterých se dodnes neví, mezi izraelskou a palestinskou stranou. To je snad pro vás důkaz toho, že o tuto roli České republiky stály obě strany.

Ale chcete-li hrát takovouto roli v té diplomacii, tak musíte skutečně postupovat velmi vyváženě, starostlivě vážit každé slovo, aby obě strany tu vaši úlohu respektovaly. Proto je hrozně důležité každé slovo toho usnesení, aby bylo fér a aby žádná strana se necítila, že se porušuje pravidlo rovného zacházení.

Takže já tvrdím, že role české diplomacie v tomto prostoru bude fungovat jedině za předpokladu, že budeme úzkostlivě féroví k oběma stranám. A když to nebudeme dělat a budeme jednostranní, tak tam prostě budeme mít roli menší. A já jsem přesvědčen, že to není tak, že budeme méně přátelé Izraele, chápete, že tím budeme jakoby ztrácet. Protože já z těch osobních jednání mám naprostou jistotu, že Izrael o takovouto férovou roli stál víc než o to, abychom přijímali každý týden usnesení, kterým ho podporujeme.

Takže proto si myslím, že je správné tady navrhnout, aby takovouto věc, které já přisuzuji takovouto váhu, každému slovu, aby ji projednal zahraniční výbor, aby si zahraniční výbor pozval experty, když já vím, že oni to chtějí udělat dokonce, protože jsem s tím zahraničním výborem ještě donedávna pracoval, tak vím, jak funguje, že se chtějí zabývat právě tím, jak formulovat takový text způsobem, který umožní české diplomacii pokračovat v té tradici role, kterou tam máme.

Já nechci upírat parlamentu právo otevřeně, suverénně mluvit, protože to je nezadatelné právo parlamentu. Ale diplomacie je v tomhle obtížná věc. Chápete? Diplomacie, to je oblast činnosti, která dokonce nemůže být transparentní. A říkám to natvrdo. Pokud by diplomacie měla být úplně ve všem transparentní, tak nebude existovat vůbec. Prostě diplomacie je takto složitá. Často když je někdo ministr zahraničí, tak vám tady ani nemůže věci říkat úplně otevřeně, protože by tím zničil to, co dělá.

Proto si myslím, že v takovéto věci se vyplatí nechat zahraničnímu výboru, který vím, že v tom postupoval poctivě, já jsem ho řídil, takže si myslím, že vím, že jsme se ty věci snažili dělat poctivě, aby se dostal k tomu, aby takovou věc měl možnost projednat a aby měl možnost se k tomu postavit. To je prostě moje stanovisko, které mně připadá, že jsem povinen tady dát nebo doporučit. Mně tohle připadá, že je správný postup.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi Zaorálkovi. Nyní zpravodaj se ujme slova a mám tam faktickou poznámku. Pane zpravodaji, máte slovo. Ještě tady mám faktickou poznámku Lubomíra Volného, tak požádám, faktická má přednost, pane zpravodaji, ještě. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl za nezařazené poslance z hnutí Jednotní a alternativa pro patrioty podpořit návrh svého předřečníka k tomu, aby tento bod byl projednán na zahraničním výboru. A dovolil bych si poprosit Poslaneckou sněmovnu také o podporu tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Janulík, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Mně to připomíná ten příběh, že jsme to mysleli dobře, ale zase to dopadne jako obvykle. Vypadalo to tak jednoznačně a snadně.

Já snad jenom na margo kolegy Luzara, to volání po stejném metru, doufám, že to nevezme úkorně, je přitažené za vlasy. Aspoň z mého pohledu, samozřejmě. Protože nikdo jiný nemusel strpět holocaust, takže o tom stejném metru se dá diskutovat.

Chápu, že diplomacie ústy ministra zahraničí musí být opatrná. My nejsme diplomati, my jsme zákonodárný sbor, takže nemusíme, aspoň si myslím, my nemusíme zachovávat ty jeho regule. I když samozřejmě zvažovat musíme taky, ale tady mně připadá, alespoň já jsem měl ten pocit zpočátku, že to je velmi jednoznačné, protože jestli někdo zneužívá UNESCO, což považuji za naprosto zřejmé, v podstatě k politickým věcem, tak to úplně míjí ten původní záměr, se kterým UNESCO bylo ustaveno. To, že tady stojím, že samozřejmě i důsledek toho, že jsem vedoucí skupiny přátel Izraele, je nás tady, pokud se nemýlím, k dnešnímu dni 55 z 200 poslanců, takže jsme nejsilnější skupina, takže mně to připadá logické, že není to tak, že bychom přijímali usnesení každý týden, to určitě ne, ale pokud je to takovéto flagrantní, takže mně připadá logické, že se k tomu nějakým způsobem vyjádříme.

Chápu kolegy, že třeba říkají, protože nesledují situaci, takže se v tom příliš třeba nemusejí orientovat, tomu taky rozumím. Ale ten, kdo se v tom orientuje, tak pozoruje celá léta tu změnu taktiky a takové to drobné okopávání a ten v uvozovkách mírný pokrok v mezích zákona, který neustále směřuje proti Státu Izrael. A nezlobte se, slyšel jsem tady výhradu, že antisemitismus není totéž co protiizraelství. Mně to splývá. Jestli je někdo proti Izraeli, tak je z mého pohledu antisemita a to, že je to baleno do různých věcí, že to má vypadat jako bojkot, že to je snad hospodářské a není to politické - ne, vždycky je to politika a vždycky je to jenom ten antisemitismus, ale je prostě v jiném kabátě.

Nicméně dopadlo to, jak to dopadlo. Kloním se k názoru, že by to tedy mohl, předpokládám, v příštím týdnu projednat zahraniční výbor, tak abychom se, až se tady sejdeme příště v září, k tomu mohli i hlasováním vyjádřit. To je můj návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji kolegovi Janulíkovi. Mám tady přihlášku pana poslance Veselého a dvě faktické poznámky, Leo Luzara a Pavla Bělobrádka. A řádnou přihlášku, pane navrhovateli, dobře. Tak nyní faktická poznámka Leo Luzara. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Přitažené za vlasy to opravdu je. Přiznám se. Protože směšovat Radu bezpečnosti OSN s organizací UNESCO, to je opravdu možná nepochopení základního smyslu těchto organizací. To nejde takhle vnímat. A jestliže se máme řídit mezinárodním právem, a já jsem rád, že od konce války toto mezinárodní právo platí, tak bychom to měli ctít. A jsme svědky v poslední době opravdu porušování mezinárodního práva. Zdůrazňuji, na všech stranách. Nejsem a nedělám si iluze, že by se nesnažily ohýbat to mezinárodní právo různé strany. Ale vůči tomu Izraeli ty rezoluce jsou. A je otázka, jestli je budeme ignorovat a říkat: oni tehdy rozhodli špatně, to je špatné a my to budeme porušovat, nebo ne. To už závisí na každém zákonodárci, jak se na to bude dívat a jaký signál bude vysílat do společnosti, co považuje v mezinárodním právu za důležité.

Co se mě ale vnitřně trošku dotklo, je ten pojem holocaust. Jako by jedna oběť byla menší než druhá oběť. Jako by jeden život položený za druhé byl méně hodnotný než druhý život. A tady chci připomenout, jelikož jsme v dnešní době svědky toho, co se děje kolem Ruska, maršála Koněva a dalších, že tady položili životy za náš život, Slovanů, miliony Rusů. A přesto rusofobie tady je, a sám jste řekl, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, že vy to vidíte stejně. Antisemitismus proti Izraeli, tak to je špatné. A já vidím antirusismus proti Rusku, je to taky špatné. A z tohoto pohledu si myslím, že nemáte pravdu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil čas pro vaši faktickou poznámku. Nyní faktická poznámka pana poslance Bělobrádka, poté kolegyně Černochové, Volného a Válka. Tak kolegové řádně přihlášení Veselý a Bartošek ještě počkají na faktické poznámky. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já nevím, že by Gruzie nebo Ukrajina usilovaly o zničení státu Ruská federace. Nevím, že by ji napadly. To je první věc.

Druhá věc je, že bych se chtěl tady omluvit panu ministrovi Zaorálkovi, protože v době, kdy byl na návštěvě palestinských území, jsem to svým způsobem příkře odsoudil a nevěděl jsem ty podrobnosti. Takže se chci tímto omluvit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Bělobrádkovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Černochové, připraví se Lubomír Volný. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Omlouvám se, že vás zdržuji, ale když pan kolega poslanec Luzar neumí pracovat s informacemi, tak mu to holt musím přečíst. UNESCO. Historie a organizační struktura UNESCO. UNESCO je mezinárodní odborná organizace Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu se sídlem v Paříži. Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO byla založena roku 1946, tedy nedlouho po druhé světové válce znamenající velký počet lidských obětí, utrpení i dosud nebývalých ztrát na světovém kulturním dědictví lidstva. Roku 1972 byla na generální konferenci UNESCO ve Stockholmu jednomyslně schválena Mezinárodní úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví, ze které pro smluvní státy vyplývá povinnost zajistit označení a zabezpečit ochranu kulturních a přírodních památek.

Můžete mi říct, pane kolego Luzare prostřednictvím pana místopředsedy, kde v tomto zřizovacím aktu je zmínka o tom, že se tato organizace bude zabývat mezinárodní politikou, že bude posuzovat, co má či nemá konat Stát Izrael nebo co má či nemá konat autonomní území Palestina?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Lubomír Volný, potom pan kolega Válek. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl ještě jednou zopakovat, že osobně podporuji veškeré akce Státu Izrael, které směřují k zajištění bezpečnosti jeho existence a bezpečnosti jeho občanů. Na druhou stranu nemohu souhlasit s názory některých kolegů, že cokoliv je protiizraelského, je zároveň antisemitské, protože například já podporuji pana prezidenta Trumpa. Jsem proamerický, nebo jsem protiamerický? Protože pro některé lidi jsem proamerický a pro některé lidi jsem fašista, který je proti základním principům svobody, které vládnou ve Spojených státech. Jsem proizraelský, když podporuji stranu Likud? Anebo jsem protiizraelský, když podporuji izraelskou Stranu zelených? Protože politická situace jak ve Spojených státech amerických, tak v Izraeli jako v každé zastupitelské demokracii se neustále mění a vyvíjí.

Takže ano, podporujme férový přístup ke Státu Izrael, podporujme jeho snahu a boj o jeho existenci, bezpečnost tohoto státu a jeho občanů, ale ve stejný okamžik měřme opravdu každému stejným metrem, protože přehnaná ochrana Státu Izrael bude vyvolávat antisemitismus. Tak je to vždycky - všeho moc škodí. Pojďme být racionální, objektivní, pojďme to probrat.

A ještě bych naposledy chtěl říct, že mě opravdu mrzí, že s tím textem toho usnesení jsme neměli možnost se seznámit před tímto jednáním, protože bychom ušetřili spoustu času a bylo by to jednodušší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Vítězslav (Vlastimil) Válek také s faktickou poznámkou, připraví se Leo Luzar a poté Pavel Žáček. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já se strašně omlouvám, kolegyně a kolegové, za puzení, nicméně musím, protože jsem chtěl poděkovat voličům za tu možnost být tady. Je to unikátní příležitost slyšet prostřednictvím pana předsedajícího některé projevy kolegy Luzara, protože spojení slovanství, rusofobie a holocaustu, to slyšet Orwell, tak napíše u 1984 další kapitolu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Luzar také s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji. Jsem ráda, že má slova vyvolala konečně pozornost někoho, že se i zamyslel a poslouchal. Bohužel neposlouchal správně. Možná by stálo za to, kdyby si přečetl stenozáznam v souvislostech a podíval se, co říkali předřečníci, na které jsem reagoval, a ne jenom na má slova. A to se týká, vaším prostřednictvím, i kolegyně Černochové, která správně popsala UNESCO, tak jak je definováno, ale nepochopila, že Rada bezpečnosti OSN je trošku jiný orgán, s jinou váhou než UNESCO. A jestli se UNESCO plete do politiky, tak máte pravdu. I já jsem odsoudil to jejich rozhodnutí a hlasoval jsem proti tomu, aby UNESCO toto dělalo. Ale uvědomme si, že nad Státem Izrael jsou sankce Rady bezpečnosti OSN, která říká a vytýká něco Izraeli, a ten to neplní, proto jsou možná ve světě tady tyto věci a tyto odezvy. A smíchávat to dohromady, to je opravdu problém a nelze to takhle dělat, protože UNESCO je jeden z orgánů Organizace spojených národů, který mám svůj konkrétní, jasný cíl v oblasti kultury a péče o památky. Ale Rada bezpečnosti OSN je výkonný orgán, který dokonce může rozhodnout o nasazení vojska na cizím území vcelku dle mezinárodního práva. Zkusme vidět ty mohutné rozdíly ve vážnosti toho orgánu jako takového.

A to jsme úplně odbočili od té základní diskuse, která tady byla uvedena. A já znovu opakuji, prostě já toto považuji za určitou licoměrnost, protože nejsme s tím seznámeni, nevíme, o co se jedná, je to předloženo okamžitě, není to prodiskutováno, a když jsem měl teď možnost si přečíst tyto body, ano, jsou tam body, které můžu okamžitě podepsat, nemám s tím problém, protože jsou jasné signály antisemitismu a to popírám a potírám, tady tyto věci, protože ano, jsem si vědom historických souvislostí a vím, jak tento národ trpěl. Ale to, co je momentálně předváděno, je politikaření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Pavla Žáčka a poté řádně přihlášený kolega Veselý. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já si myslím, že je nutné jednoznačně odmítnout ten pohled KSČM a snahu o srovnávání ruské a sovětské imperiální politiky s politikou Státu Izrael. Já si myslím, že to je možná politické z jejich pohledu, ale rozhodně tedy ahistorické, protože takzvané sovětské osvobození střední a východní Evropy také znamenalo budování sovětského impéria, které přineslo obrovské ztráty na těch územích, kam vstoupila sovětská armáda. Víme o tom všichni.

Nedávno jsme si mimochodem připomněli kulaté výročí paktu Ribbentrop-Molotov, kterým sovětská politika také sehrála roli při vyvolání druhé světové války. Nemluvě o odělení Polska, nemluvě o okupaci baltských zemí, Besarábie a dalších území. Čili to je nutné si připomínat a rozhodně bych odmítl, aby tato ruská a sovětská imperiální politika byla spojována s politikou obrannou Státu Izrael. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě faktická poznámka Leo Luzara. Rád bych tedy už dal řádně přihlášeným - kolegovi Veselému a Bartoškovi - slovo. Pane poslanče, máte faktickou poznámku.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji. Já se pokusím reagovat na kolegu předřečníka. Kouzlo nechtěného - před patnácti hodinami, budu citovat. "Pokud strana Likud vyhraje volby, anektuji strategicky významnou část okupovaného Západního břehu Jordánu," prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Pane kolego, velkomocenské snahy určitých politiků na úkor jiných národů se objevují v každé společnosti, ať má historii jakoukoliv.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a nyní tedy pan kolega Veselý. Připraví se pan navrhovatel. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo. Protože mám procesní návrh, tak jsem nechtěl přerušovat diskusi faktických, aby si každý mohl říct, co potřebuje.

Já jsem chtěl původně říkat hodně podobné věci, které říkal Luboš Zaorálek. On jako velmi zkušený a podle mě nejzkušenější politik v oblasti zahraniční politiky, kterého tady máme, to řekl velmi přesně.

K tomu usnesení jsem se dostal trochu pokoutně, takže si také musím lehce postesknout nad tím, že je škoda, že jsme ho neměli dřív, že jsme o něm nemohli debatovat. Jak to usnesení hodnotím já? Je to takové kombinované usnesení. Na jednu stranu, a to už tady zaznělo, bych některé části toho usnesení okamžitě podpořil, ale pak jsou tam části usnesení, které prostě považuji za problematické, a myslím, že by vyžadovaly diskusi, a proto konkrétně navrhnu to, co tady už několikrát z úst mnoha kolegů zaznělo, to znamená, že navrhuji přerušení tohoto bodu a jeho postoupení k projednání zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Mám to brát jako procedurální návrh? Ano, děkuji. V tom případě o něm dám hlasovat bez rozpravy. Pan navrhovatel to jistě chápe a já zagonguji. Požádám kolegy, kteří byli v předsálí, aby mohli... Procedurální návrh, který zazněl, je přerušit toto jednání do projednání v zahraničním výboru. A tak to usnesení asi bude součástí toho jednání v zahraničním výboru. Takže to je záležitost, která je, protože bod byl řádně zařazen, procedurální návrh je na rozhodnutí o přerušení bodu a budeme v něm pokračovat po projednání v zahraničním výboru. Takže to je podle mého soudu věc, kterou můžeme rozhodnout. Rozhodovat budeme v hlasování číslo čtyřicet čtyři.

Paní zastupující předsedkyně klubu ODS, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já si myslím, že vzhledem k tomu, že si někteří kolegové stěžovali, že neznají obsah toho usnesení, tak by to usnesení procedurálně před procedurálním hlasováním tady mělo zaznít, protože může být změněno i v zahraničním výboru a myslím si, že nebudeme nějak ohýbat jednací řád, když pan navrhovatel Bartošek to usnesení těm kolegům, kteří tady vznášeli námitky, že neznají jeho obsah, přečte, prosím pěkně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní místopředsedkyně, já to udělat nemohu, protože jde o procedurální návrh, který je bez rozpravy. Vám jsem dal slovo, protože zastupujete předsedu klubu. Myslím si, že tohle už by bylo ohnutí jednacího řádu. Já nic proti tomu nemám, myslím si, že to normálně bude v zahraničním výboru projednáno a bude předloženo potom to usnesení a můžeme ho komentovat, jak původní, tak v té verzi, kterou projedná zahraniční výbor. Já prosím nechci také svým vystoupením ohýbat jednací řád.

Rozhodneme v hlasování číslo 44 o přerušení bodu, ve kterém budeme pokračovat po projednání v zahraničním výboru. Chcete odhlásit, tak vás všechny odhlásím. Jakmile se počet přihlášených ustálí, spustím hlasování číslo 44.

Kdo je pro přerušení tohoto bodu? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 44 z přítomných 173 pro 148, proti 20. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji tento bod a budeme v něm pokračovat po projednání v zahraničním výboru. Ještě se hlásí pan navrhovatel. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové, já vám děkuji. Jsem přesvědčen, že v zahraničním výboru se tento materiál projedná. Věřte, že to, co mám na srdci, je, aby skutečně v míru na Blízkém východě žil jak Stát Izrael, tak i Palestinci. To je skutečně, myslím, cílem nás všech, protože mír v tomto území je naprosto klíčový pro mír ve světě i v Evropě.

Ještě na závěr. Ráno jsem mluvil s předsedy klubů. Já jsem byl přesvědčen, že jsem komunistické straně, jejich zástupcům, dal návrh usnesení. Omlouvám se za to. Patrně jsem prostě v tom zmatku za vámi nezašel, takže se omlouvám. Ano, jde to za mnou, respektuji to. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Bartoškovi, kterému jsem udělil slovo mimo bod, protože je předsedou poslaneckého klubu.

 

Nyní tedy budeme pokračovat podle schváleného pořadu schůze, a to bodem 215. Jde o

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP