(18.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan poslanec Juránek, poté pan poslanec Dolínek a poté pan poslanec Kobza. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Vážení kolegové, vážené kolegyně, já jenom prostřednictvím předsedajícího budu reagovat na kolegu Stanjuru. Ano, jsou chodci, kteří jsou přejeti a jsou i pod vlivem alkoholu. Ale prosím, aby, jak si kontroluje statistiky, aby zjistil, že nejvíc chodců je přejeto na přechodu. A to zdaleka nejvíc. A je jich mnohem méně pod vlivem alkoholu, než kolik je těch, kteří jezdí na kolech, když to vezmu procentuálně. A já bych tady skutečně poprosil, abychom oddělili tu debatu, kterou zde máme. Já jsem nikdy neřekl slovo nulová tolerance. Já nechci, aby se do toho cokoli pletlo, ale abyste si skutečně ověřili, jakým způsobem to vychází na silnicích třetí třídy. Vracím se k tomu teď v tuto chvíli potřetí a vracím se k tomu skutečně z toho důvodu, že to je to nebezpečí a to je to čertovo kopýtko, které je v tomto zákoně. A na základě těch silnic třetí třídy trvám na tom, že rozhodnutí, abychom povolili cyklistům alkohol na silnicích třetí třídy, je v našich podmínkách špatně. Proto si dovolím požádat vás, abyste přehlasovali jako Poslanecká sněmovna návrh Senátu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan poslanec Dolínek, připraví se pan poslanec Kobza. Prosím.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Já bych se chtěl nejprve omluvit uživatelům elektrokol, nechal jsem se malinko unést. A tady s kolegou jsme se shodli na jedné věci - drtivá většina elektrokol samozřejmě má omezovače, je to normální prostředek. Jsem rád, že umožní sportovat řadě lidí, kteří doteď nedělali cyklistiku, a ta elektrokola jsou dobrý nástroj, jak je dostali zpátky ven do terénu, když to řeknu takhle jednoduše. Takže neberte to tak, že bych řekl, že elektrokolo je smrtonosná zbraň. Jenom jsem chtěl poukázat, že elektrokola se chovají trošičku jinak než normální kola. Jedete do mírného kopce autem, vidíte cyklistu, očekáváte nějakou rychlost a reakci, a už se stalo několik nehod, protože se to elektrokolo chovalo trošku jinak, než v té rychlosti očekával při předjíždění, a způsobuje to malý problém. Takže prosím, takto jsem mířil na ta elektrokola. (Hluk v sále.)

Ale víte, já nejvíc, co nemám rád, je, když zbytečně policie plýtvá svou silou tam, kde není potřeba. Určitě, jak tady bylo zmíněno od pana starosty z Uherského Hradiště, je potřeba, když jedete ze Slavkova do Uherského Hradiště, aby se tam daleko více kontrolovali řidiči motorek. To, co se tam děje, ty smrťáky každoročně, je to velmi nepříjemné. A na těch stezkách podle mě nemusí kontrolovat.

Ale to, co já říkám, je věc druhá. Jakmile někdo udělá pod vlivem jakýkoli průšvih, a dejme tomu, doufejme, jen lehké zranění, nic vážnějšího, ať to, že měl ten alkohol v krvi, je jasnou přítěží potom při posuzování toho, co se stalo, a potom při tom trestu, který případně přijde. A to je důvod, proč já říkám, že ta nula je tam namístě. Protože i na té vodě, kdyby udělal někdo průšvih, tak já říkám - je hloupost, aby někdo stál v kempu, a jak se vystupuje z raftu, aby tam někdo stál a rovnou dával dýchnout. Je to úplně plýtvání silou. Ale když někdo něco udělá, ať v ten okamžik má jasný trest. Myslím, že jeden z kolegů to zde zmínil, a je to ta cesta.

Pojďme se podívat, jak se dají zpřísnit tresty za to, když někdo udělá nějakou nehodu - a je jedno, jestli na kole nebo na vodě nebo jiným způsobem. A potom já jsem ochoten se o tom bavit. (Předsedající upozorňuje na čas.) Ale aby to bylo prosím takto projednáno komplexně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já bych požádal sněmovnu, abychom vydrželi v klidu po ten zbývající čas. A nyní prosím pana poslance Kobzu s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Gajdůšková a poté pan poslanec Nacher. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. (Velký hluk v sále.) Vážené kolegyně, vážení kolegové, kdysi jsem... (Obrací se kvůli hluku k předsedajícímu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Prosím, já vám potom přidám čas. Kolegové, kolegyně, já bych vás chtěl skutečně požádat o klid. Není tady slyšet. Ať se prosím slyšíme v tomto posledním čase na projednání tohoto tisku. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji. Kdysi jsem se setkal s definicí toho, co to znamená civilizace. Že civilizace spočívá v tom, že nám postupně zakážou všechno, co nás ještě baví. A uvědomme si, že z této Sněmovny postupně padají zákazy a zákazy a zákazy a omezujeme naše občany. Takže já si myslím, že bychom měli být velmi opatrní v tom, co budeme dál zakazovat, protože jsem přesvědčen, že řada našich občanů velice pečlivě -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás znovu přeruším a požádám kolegy v levé části sálu o klid! Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Kobza: Chtěl jsem říct, že bychom měli být velmi opatrní a velmi šetrní v tom, co ještě budeme zakazovat, protože naši občané přece jenom, počítejme s tím, že jsou to rozumní lidé a asi vědí, co dělat, a myslím, že to půl promile alkoholu je opravdu veličina taková, kterou můžeme tolerovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. A nyní prosím paní poslankyni Gajdůškovou, připraví se pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, fakticky jenom k tomu. Tento návrh zákona nic nezakazuje, on naopak dovoluje to, co doposud zakázáno je. To je jedna logika věci.

A druhá logika věci je - my jsme se tady bavili o alkoholu. Já si dovolím rychle citovat pana ministra zdravotnictví teď z Twitteru: Alkohol je příčinou 6 % celkové úmrtnosti, což je asi 6,5 tisíc úmrtí ročně. Za prvé. Za druhé, 20 % žáků devátých tříd pravidelně pije alkohol a 86 % dospívajících označilo dostupnost alkoholu jako snadnou, 13 % šestnáctiletých studentů - to šlo o cigarety.

Přátelé, my se tady také bavíme o tom, jak se k alkoholu stavíme. My dáváme jasně najevo, pokud tento návrh projde, že alkohol je v pořádku, že nám nevadí! A to je signál do té společnosti, který ještě podporuje ty věci, o kterých se tady bavíme. 6,5 tisíc lidí, kteří umřou ročně na důsledky nadměrného požívání alkoholu, by pro nás mělo být alarmující. (Velký v sále, uvolněná atmosféra.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan poslanec Nacher a poté pan poslanec Kalous s faktickými poznámkami. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, pěkný večer. Já jsem se původně nechtěl přihlásit do této diskuse, nicméně jsem si řekl, že musím také přijít s něčím do mlýna, a to jako člověk, který jako jeden z mála z vás je abstinent, nepije, takže nemám tady střet zájmů jako někteří kolegové, kteří tady pijí a přitom by to zakazovali někomu jinému. Já jsem spíš pro ten liberálnější přístup a řeknu tady argument, který tady ještě nepadl. A zase, připomenu ho těm kolegům z této strany i z této strany (ukazuje doleva i doprava).

Dám příklad. U zákona o otevírací době jste argumentovali, jak to funguje na západ od našich hranic. Tady najednou neargumentujete tím, že na západ od našich hranic je tolerance 0,5, 0,8, a to dokonce i pro řidiče motorových vozidel. My se nebavíme o těch, co řídí kola apod. A pokud jde o ty chodce, jak tady o tom mluvil kolega Stanjura, tak já připomenu další účastníky, kteří jsou třeba na cyklostezkách, to jsou lidi, kteří jsou na inlajnech, na onlajnech (smích v sále), já nevím, na čem na všem, na koloběžkách apod. Jinými slovy, já vybízím, pojďme v tomhle více důvěřovat těm lidem než zpřísňovat, nebo být méně tolerantní a posouvat nás na východ, jak vy obvykle vždycky říkáte u těch jiných norem, kde dáváte příklad, že všude na západ od nás je to možné. Tak tady všude na západ od nás je nějaká tolerance. Tak buď argumentujeme ve všech případech, konzistentně, nebo nikoliv. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP