(2.10 hodin)
(pokračuje Plaga)

Co se týká zjednodušení administrativy, tak zase se stačí podívat, kdy došly prostředky, první finanční prostředky, přestože jsou to dotace, a kdy došly na ty svazy. A zimní sporty, a v historii to také nebývalo, měly prostředky na konci té zimní sezóny. Nemůžou je dostat 1. ledna. To prostě ze státního rozpočtu nedokážu vyplatit, nedokáže nikdo vyplatit, ani kdyby byl bůh. Ale měly je nejrychleji, nejrychleji v historii. Aspoň nějaké prostředky, buď z programu 1 - reprezentace, 2 - talentovaná mládež, nebo 5 - organizace sportu. To znamená, prosím, prosím, buďme v tomto nečase téměř, 2.10 hodin, buďme k sobě upřímní. A chápu, že to má být o grilování vlády, ale, prosím, nelžeme si tady. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Milan Hnilička. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Hnilička: Děkuji za slovo. Já se omlouvám, já jsem nečekal, že budu mluvit. Kubo, prostřednictvím pana předsedajícího, vždyť to vůbec není pravda, co jsi tady říkal. Já nevím, kdo ti to napsal, ale měl by trošku dávat větší pozor ten člověk, co se ve sportu děje. Po dlouhé době tady tato vláda definovala spoustu věcí, a tak jak pan ministr tady správně ta čísla všechna vyčíslil, já jsem rád, že to udělal za mě, že si to nemusím teď nikde hledat. A je to pravda, sportu věnujeme velkou pozornost. Sám víš, byl jsi se mnou v několika debatách, ať už na úrovni podvýboru pro sport, nebo i v médiích. Nepřestáváš mě překvapovat. Toto vystoupení opravdu, to se ti opět povedlo, a to, že v podstatě jsme spolu spolupracovali na tom zákoně o podpoře sportu, a víš sám dobře, že jsme zohlednili spoustu tvých připomínek, tak k tomu - pardon, tak prostřednictvím pana předsedajícího. Tak se na mě nezlobte...

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Ano, já se omlouvám, já jsem to nezaregistroval, protože přece jenom je to moje chyba. Takže poprosím, abyste se oslovovali mým prostřednictvím, přece jenom nejste členem vlády. (Ano, dobře.) Děkuji.

 

Poslanec Milan Hnilička: Tak já už to zkrátím, ono stejně už to nikdo neposlouchá. Takže prostě byli jsme spolu na spoustě debatách, a prostřednictvím pana předsedajícího, ve finále pro to zlepšení těch podmínek ve sportu, které se domnívám, že jsme měli na tom i shodu, pomocí té nově vznikající agentury, jste, vážený pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, ruku stejně nezvedl. Bohužel. Moc mě to mrzí. A to, co tady dneska zaznělo, tak prostě není pravda.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou pan předseda Stanjura. Připraví se pan poslanec Jakub Janda. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Chtěl bych použít staré české přísloví "podle sebe soudím tebe". Teď netykám panu poslanci Hniličkovi, to je to přísloví. Nevím, pane poslanče Hniličko, jak vy... (Předsedající: Prostřednictvím mým prosím.) Zrovna jsem to chtěl říct - prostřednictvím pana místopředsedy - ale neurážejte mé poslance. Pan poslanec Janda si to napsal sám. Nechte si věty typu "nevím, kdo ti to psal". Napsal si to sám. Vám to možná někdo píše, já nevím, podle sebe soudím tebe. A nechtěl jsem vystupovat, ale respektujte, že Jakub Janda hlasoval proti. Neříkejte mu věty typu, které jste mu říkal po hlasování, které jste mu říkal po hlasování: uvidíš, teď tam nic nepůjde, protože jsi to nepodpořil. To do nezávislé, deklarované nezávislosti nestranné agentury prostě nepatří. To za prvé.

A za druhé. Při všem respektu k tomu, co říkal pan ministr školství, já jsem nebyl pro to, aby se agenda sportu vytrhla z vašeho ministerstva, pane ministře prostřednictvím pana místopředsedy. Pokud je to všechno tak skvělé, jak jste nám to popsal, a nechci to zpochybňovat, nejsem, já na rozdíl od Jakuba Jandy na tuhle debatu nejsem připravený, abych to podrobně říkal - proč vám to vzali z resortu? Pamatujete si slova i vašich stranických kolegů, kteří u tohoto mikrofonu říkali, že Ministerstvo školství není schopno zajistit rozvoj sportu? Jak to koresponduje s tím, jak jste před chvílí říkal, jak se to hrozně zlepšilo? Své vlastní kolegy jste nepřesvědčil. Nepřesvědčil. Nemá důvěru vaše ministerstvo, že by se dobře, koncepčně, dlouhodobě věnovalo Ministerstvu školství (sportu), a proto vznikla nová agentura. Takže nejdřív přesvědčte své kolegy, a pak choďte k nám. My jsme stáli v tom hlasování za vámi.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. V obecné rozpravě vystoupí pan poslanec Václav Klaus.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobré ráno, dámy a pánové. Já jsem se konečně v prime time, je 2.15 hodin, dostal k debatě o důvěře vlády. Já bych si dovolil tu debatu vrátit k meritu věci, a to je důvěra či nedůvěra této vládě, a opustit takové to kdo si psal svůj projev sám nebo nepsal. Já jsem si to napsal sám v tomto případě.

Když vláda vznikla, neměla moji důvěru. Již jsem o tom tady pohovořil: chci žít v zemi, kde... To bych mohl směle zopakovat, protože za celou tu dobu nenastalo nic, co by mě přesvědčilo o opaku. Dnes to vezmu stranicky.

Když vezmu naše hlavní programové pilíře hnutí Trikolóra, první je: Bohatství vzniká z práce, nikoliv z dotací a dávek. Tady musím říci, že sociální politika vlády je taková vpravdě venezuelská - jak říká vox populi - a dotace bují. Vláda jede na dotačním mezkovi, který běží čertvíkam, občas okolo státního zastupitelství, občas jinudy. Vláda zvyšuje daně, místní daně se zvýšily. Teď je tu návrh zvýšit dálniční daň. Jedna věc za druhou. Buzeruje tlumočníky, směnárníky, kdekoho. Čili ne.

Dalším našim pilířem je: Braňme normální svět. Tady, když si vezmu školství, s plošnou inkluzí se nestalo nic až na pár kosmetických úprav. A nebudu teď rozebírat, je noc, co jsou ty důvody. Naprosto devastační reforma financování regionálního školství. Nechali jste si vnutit sociálně demokratickou agendu. Stojí to desítky miliard do škol, těm kantorům se to víceméně dostane ve velice omezené míře, respektive je to nástroj na zvýšení počtu učitelů a na sanaci poloprázdných škol.

Ekologie. Pan ministr Brabec tady s pomocí pana Kalouska prosadili zákon proti lidem žijícím v národních parcích. Pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch - to tady několikrát probíhalo Sněmovnou - všechno proti kouření, tučným jídlům, alkoholu a tak dále. Vodáci - to jsme se tady bavili dlouhé týdny. Takový ten politický homosexualismus přinesla vaše paní poslankyně paní Maxová, kterou jste teď tedy uklidili do Bruselu, protože drtivá většina normálních homosexuálů nic takového nepožaduje, a ten zákon je zamrazen, ale všechny ty genderové audity a další věci vesele bují republikou. A to není naše politika, tohle my nepodporujeme.

A třetím naším pilířem je: My žijeme v České republice. Vy hlasujete pro všechna EU nařízení jak o život - GDPR, evropský zatykač - a pak se hrozně divíte, když vám přijde evropský audit, to je toho součástí, samozřejmě. Bagatelizování válečných zločinů na Ukrajině ministrem zahraničí Petříčkem, a celkově přispíváte k oslabování suverenity České republiky.

To jsou ty hlavní důvody, proč já vládu nechci podpořit. A ještě je tam jedna taková emoční rovina. Podle mě vy už nemáte moc sílu vládnout. Máte Silné Česko, tu čepici, ten marketing, ten je vynikající, to je bez ironie, říkám ano, to obdivuji, ale víceméně jenom vykrýváte nějaké útoky, přisypáváte na dluh voličským skupinám a necháte se šikanovat sociální demokracií. Tohle je sociálně demokratická vláda, co si budeme povídat. Proto prostě dnes hnutí Trikolóra nemůže vyslovit vládě důvěru, ale naopak musí vyslovit nedůvěru.

A teď z druhého soudku. Není to souboj Andrej Babiš a uvědomělí občané. Je totiž i nemalá skupina lidí, která vládu nepodporuje, a přitom je velice odtažitá ke krvelačnému třeštění, k transparentům vyzývajícím k nějakému znárodňování a podobně.***




Přihlásit/registrovat se do ISP