(1.00 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Tak ještě jednou - nevím, jestli hezký večer, nebo dobré ráno. Každopádně doba pokročila.

Já jsem pochopil, že kolegové z klubu ODS dostali za úkol si tematicky vybrat ministry a každý podle své odbornosti nám to vytmavil, takže já jsem vyšel na pana poslance Žáčka nebo on vyšel na mě, to už je jedno. Chci říct panu poslanci prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem přišel připraven unést kritiku a jsem připraven se zodpovídat z toho, co jsem za ten rok na Ministerstvu vnitra udělal. Ale chci vás, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího poprosit, útočte na mě. Neútočte na ty policisty a na ty hasiče. To, co jste tady řekl o tom, že náš bezpečnostní systém je v principu rozvrácený, spálená země, nic nefunguje - tak to prostě není. Já po republice jezdím, objel jsem si všech čtrnáct krajů, mluvil jsem s krajskými šéfy jak policie, tak hasičů. Věřím, že i v rámci vašeho náročného programu jako člena výboru pro bezpečnost si čas od času najdete čas a vyrazíte mezi hasiče či policisty, pak se s nimi vyfotíte. Všichni jim děkujeme za tu práci. Tak do nich prosím nekopejme a neříkejme, že jejich práce nemá smysl, nebo že to prostě nefunguje. Náš bezpečnostní systém je jeden z nejlepších na světě. Naši policisté a hasiči fungují. Integrovaný záchranný systém - nám se sem jezdí z celého světa koukat, jak to máme zorganizováno. A my velmi rádi se o zkušenosti dělíme. A těm, kdo to takto dobře nemají zorganizováno, těm vždycky rádi poradíme.

Takže prosím kritizujme věcně fungování Ministerstva vnitra. Já jsem připraven dorazit na bezpečnostní výbor. Koneckonců chodím tam často. A pokud se nepletu, zítra od devíti, nebo vlastně už dneska od devíti máme další jednání. Takže já klidně dorazím. Tam mě můžete kritizovat. Ale prosím, nekopejme do lidí, kteří slouží České republice. To zaprvé.

A s tím souvisí ta druhá věc. Znova říkám, já jsem ochoten akceptovat kritiku. Co nemůžu přijmout, jsou ty personálie, které pan poslanec použil tuším v polovině vystoupení. Vy jste tady zmiňoval konkrétní příběhy konkrétních lidí. Já u každého z nich ten jejich příběh znám. Ale netroufnu si tady na mikrofon za ně mluvit, proč se rozhodli, jak se rozhodli. Vy jste to vzal šmahem. Vy jste řekl, oni všichni odešli, protože to souviselo s Čapím hnízdem. Z čeho vycházíte, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího? Vy máte nějaké důkazy? Tak se obraťte na GIBS.

Já vím, proč odešel pan generál Trojánek. Možná kdybyste zajel do Jihlavy a dal si s ním kafe, tak on vám to řekne. Rozhodně to nebylo kvůli kauze Čapí hnízdo. A prosím, seberte se a zeptejte se ho, než ho tady napadnete na mikrofon, že byl z Prahy vyhnán, nebo že odešel kvůli Čapímu hnízdu. Není to pravda.

Případ pana generála Šaška, to si můžeme rozříkat, jak to na té rozvědce bylo. Já jsem rád, že celá ta věc se vyšetřuje. Rozvědka má nové vedení, které s minulými problémy není spojeno. A ta služba je stabilizovaná. A to je moje práce.

Pan Mazánek odešel na vlastní žádost. Taky si ho můžete zavolat. Já jsem s ním mluvil před jeho odchodem, děkoval jsem mu, dostal ode mě nějaký dárek. A nastoupil člověk, kterého on sám vybral.

Tomáš Tuhý - to si myslím, že víme všichni, se rozhodl v nějakou dobu ukončit svůj poměr u policie a přejít do diplomacie. A myslím, že to je velmi dobrý velvyslanec České republiky na Slovensku.

A co se týká té poslední výměny v Praze, tak pan plukovník Ptáček se za posledního půl roku, tuším na serveru neovlivni.cz, dostal do dvojí role. Nejprve byl obviňován, že je to vlastně on, kdo s nějakými nekalými úmysly poslal GIBS na pana vyšetřovatele Nevtípila. Přitom všichni víme, aspoň ti, kteří se těm věcem věnujeme, že nemohl konat jinak, protože ve chvíli, kdy v rozsudku soudu se objeví, že tam došlo k nějakému trestnému činu či nějakému podezření, tak oni prostě musí konat a tu věc prošetřit. Takže nejprve byl napaden z toho, že chtěl odstranit pana Nevtípila, a poté, co byl vyměněn, tak se dozvíme, že vlastně byl vyměněn proto, že nezvládl tu kauzu zamést pod koberec. To jsou prostě novinářské spekulace. Já znám pana nového ředitele, nebo nastupujícího ředitele v Praze Tomáše Lercha osobně a pokládám ho za špičkového policistu. A věřím, že pražské krajské ředitelství pozvedne a udělá přesně to, co se od něj očekává.

Stejně tak stojím za policejním prezidentem brigádním generálem Švejdarem. Je to špičkový profesionál. V životě bych si nedovolil zpochybňovat jeho personální rozhodnutí.

Takže prosím, pokud chcete kritizovat Ministerstvo vnitra, mě, klidně do toho. Nekopejte do policistů a nekopejte do hasičů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Černochová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Chtěla bych požádat pana ministra vnitra, aby tady neříkal slova o tom, že někdo na někoho zbyl. Buďte rád, že jste nezbyl na mě. (Pobavení ve všech částech sálu.)

Ale vážně, pane ministře. Možná by nedošlo k tomuhle nedorozumění s panem Žáčkem, kdybyste využil svého přednostního práva jako ministr a vystoupil tady, odprezentoval nám úspěchy resortu Ministerstva vnitra pod vaším vedením, tak jako to udělali vaši jiní kolegové z této vlády. Vy jste se vlastně celý den schovával. Schovával jste se před novináři, protože ještě před několika málo hodinami to vypadalo, že dneska vláda možná důvěru nedostane. A místo toho, abyste tady v tom sále seděl a možná panu Žáčkovi, ale i nám ostatním řekl, co se za vás na Ministerstvu vnitra podařilo, aby tedy pan Žáček nemusel čerpat pouze z programového prohlášení vlády. Vy jste se tady měl svými úspěchy pochlubit, jako to udělali vaši předřečníci. Jako to udělal i pan ministr Staněk, ministr za ČSSD. Jako to udělala paní ministryně Maláčová. Proč vy jste tady neměl stejnou prezentaci jako vaši kolegové?

Takže se skutečně důrazně ohrazuji proti tomu, aby tady někdo říkal, že někdo na někoho zbyl. Ne. Pan Žáček je místopředseda výboru pro obranu (správně pro bezpečnost). Takže se k němu chovejte laskavě slušně!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Žáček, poté pan ministr Hamáček. Vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuju. Samozřejmě jsem zvažoval už při prvním silném argumentu Jany Černochové, že svoji poznámku stáhnu, protože co se dá víc říct, než že pan ministr mohl spadnout do její gesce. Ale dost legrace.

Dovolil bych si poznámku. Určitě slova "spálená země" z mých úst, pane ministře, nikdy neuslyšíte. To je styl jiného druhu politiků z jiné strany, vaší strany, nebo vašich bývalých kolegů.

Politické konsekvence všech těchto výměn, jak jsem zdůvodnil ve svém příspěvku, jsou naprosto legitimní. Jestli jste si všiml, všude byla otázka. Všude byla otázka. Ty věci nebyly zodpovězeny. My jsme je v průběhu posledních dvou let v podstatě kontinuálně řešili. Myslím, že jsem ve svých postojích naprosto konzistentní, takže se nemusíte divit, že jste to dneska slyšel.

Klíčová otázka, o které se zde přesně bavíme, je ten střet zájmů. Na policisty ani na další příslušníky integrovaného záchranného systému ani hasiče jsem neútočil. Přečtěte si to znova. Myslím, že oni to tak pochopí. Ten můj politický pohled byl směřován někam jinam.

A kolegovi Robertu Králíčkovi. Já jsem jenom vycházel i z toho našeho posledního jednání. A jsem rád, že slyším, že to je na vládě. Ale shodli jsme se tam všichni, nebo nejenom my, že tam chybí ta silná politická figura, která by ten zákon táhla. A tou měl být ministr vnitra. Ten tam nebyl. Byl tam vždycky jenom náměstek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan ministr Hamáček. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Tak zaprvé, pokud jsem se dotkl paní poslankyně Černochové či jiných kolegů v klubu ODS slovy, že jsem na někoho zbyl, nebo někdo zbyl na mě, tak se omlouvám. Přijde mi to trošku pikantní v kontextu předchozího výroku paní poslankyně Černochové. Ale já se omluvím, pokud se to někoho dotklo. A příště se pokusím se toho nějak vyvarovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP