(20.40 hodin)
(pokračuje Stanjura)

A pořád jsem nedostal tu podle mě jednoduchou odpověď - proč to děláte tak složitě? Každý, kdo někdy administroval evropský projekt, ví, jaká tam jsou rizika - jak v žádosti, v průběhu, ve vyúčtování a v následné kontrole. Je to prostě riskantní. Platí to o každém evropském projektu. A je mnohem jednodušší to zaplatit z národních zdrojů, sociální služby. Mnohem jednodušší. Nebo chceme všechny ty poskytovatele zatížit tou nesmírnou administrativou? Paní ministryně o tom mluvila, jak je to složité. Já to nijak nezpochybňuji, byl to 80stránkový manuál a všechno. Proč to dělat tak složitě, když by to šlo udělat jednoduše? No protože není vůle! To je jediná možná odpověď, která vás po třech týdnech marných debat může napadnout. Já tomu fakt nerozumím. Kdyby to byla vláda, která by fungovala v nějakém úsporném modu, škrtala by provozní výdaje, šetřila by od rána do večera, tak bych té argumentaci a postoji vlády rozuměl. Nic takového od této vlády nevidím, tak se ptám, když je na všechno ostatní, a nechci teď vyjmenovávat a stavět jednotlivé sociální skupiny proti sobě, neudělám to, abych říkal, těm vezměte, ale v provozních výdajích tu miliardu jste schopni najít velmi rychle. Místo toho radíte všem, aby psali individuální projekty.

Paní ministryně tady správně řekla, že mají být inovativní. A víte, v čem spočívá inovace v pojetí řešení nedostatku peněz? Prodloužíme termíny individuálních projektů. To je ta inovace! A možná to projde na MPSV a řídícím orgánu toho programu. Jsme si jisti, že u následné kontroly to projde a že ty evropské peníze nakonec budou skutečně zaplaceny z evropského rozpočtu? Jsme si tím jisti? My si tím zdaleka nejsme jisti. A chtěl bych tady slyšet, kdo převezme v tuto chvíli politickou odpovědnost a řekne, z té 1,5 miliardy individuální projekty, které napíšou kraje, budou všechny do posledního haléře nebo do posledního eura zaplaceny z evropského rozpočtu a nebudou placeny z národních zdrojů. Mě by to zajímalo, jestli tu politickou odpovědnost převezme paní ministryně pro místní rozvoj, protože do toho rezortu to patří, nebo paní ministryně práce a sociálních věcí, protože do jejího rezortu zase patří ten operační program. Ale klíčová otázka je, proč to děláme tak složitě, proč je nutíme psát projekty. Kolik lidí to bude vyhodnocovat? Kolik lidí to bude administrovat na ministerstvu, na krajích, v jednotlivých organizacích, ať už neziskových, nebo příspěvkových? Vytváříme zbytečný průmysl a zbytečně nám utíkají peníze, které by mohly skončit u klientů sociálních služeb.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a paní ministryně se hlásila s přednostním právem.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Já se omlouvám, nicméně já jsem si až teď uvědomila, jakou iritaci dnes způsobuje moje řeč těla. Není to tak, že bych nad vámi bědovala nebo si dávala ruce do hlavy, nikoliv. Já se dneska celý den nemohu hýbat. Ztuhla mi celá šíje a záda. Vím, že by se to nemělo dělat, nicméně si na to sahám. Takže to není expresivní řeč těla nad vámi, ale je to neustálé sahání si na tu ztuhlou část těla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní paní poslankyně Šafránková, která je přihlášena řádně do rozpravy. Připraví se pan poslanec Jurečka. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Po více jak dvou hodinách vám děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, když se na poslední schůzi Poslanecké sněmovny projednávala otázka kritické situace ve financování sociálních služeb, vyjádřila jsem obavu, abychom se zde nesešli za rok znovu za stejných, nebo ještě horších okolností. Toto se nenaplnilo. Mé obavy byly překonány. Scházíme se k tomuto bodu už po deseti dnech. Důvodem je skutečnost, že panují důvodné obavy z toho, že nám tu namísto funkčního řešení problematiky naposledy ministryně financí a ministryně práce a sociálních věcí nejspíš pouze představily klasickou Potěmkinovu vesnici a chybějící finance pro poskytovatele a klienty sociálních služeb v podstatě v plné míře neexistují.

Nemá smysl opakovat zde většinu z toho, co zde zaznělo minule. Situace je vážná, opravdu více než kritická. Naším úkolem je nelhat si do kapsy a urychleně, byť na druhý pokus, najít řešení, a to řešení, které bude operovat s celou chybějící finanční částkou v reálné podobě, nikoliv ve formě slibů a nejasných splátek, jako tomu bylo minule. Ostatně už tehdy s dohodou ministryň vyjádřili nesouhlas někteří krajští radní pro sociální věci a náměstci hejtmanů. Hrazení části chybějících peněz na sociální služby pomocí unijních dotací je nahodilé, nesystémové řešení, které navíc může být i v rozporu s původním usnesením Poslanecké sněmovny k této věci. Je to vyhýbání se odpovědnosti a odsouvání problému, který se nám vrátí jen jako bumerang a v ještě větší míře a větším objemu.

Výrok, proč bychom utráceli peníze z národních zdrojů, když máme evropské, který v této souvislosti z vládních řad zazněl, je tudíž vrcholně alibistický, a navíc nepřesný. I ony evropské peníze jsou z velké části penězi našich občanů a poplatníků a hlavně sociální politika je výsostnou záležitostí a zodpovědností České republiky a jako k takové k ní máme přistupovat a dostát svým kompetencím a závazkům vůči vlastním občanům bez berličky Evropské unie. Tak prosím konejme, a konejme rychle, jasně a zodpovědně. (V sále je velký hluk.)

Nemohu si v této souvislosti odpustit připomínku toho, že SPD zde na minulé schůzi k záležitosti financování sociálních služeb navrhla několik systémových usnesení. Tato usnesení se týkala legislativního zákonného zakotvení odpovědnosti za -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Paní poslankyně, já vás přeruším a požádám vaše kolegy v sále o větší klid. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: - za poskytování sociálních služeb, zákonnou definici jejich minimálního celostátního rozsahu a také auditu, který by přesně definoval a lokalizoval příčiny rychlého růstu nákladů v tomto segmentu. I těchto pouhých pár dnů, které uplynuly od poslední schůze, ukázalo akutní potřebu těchto kroků a po posledních zkušenostech bych možná doplnila ještě potřebu pevného a přesného stanovení mantinelů financování těchto služeb. Proto žádám vládu a příslušné ministryně, tentokrát bez usnesení, aby i v tomto ohledu začaly neprodleně konat. Já osobně, poslanci SPD a jistě i celý náš výbor pro sociální politiku v tomto budeme určitě vždy ochotně nápomocni. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. A nyní je zde s faktickou poznámkou pan poslanec Vondrák a pan poslanec Jurečka svou přihlášku stahuje. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobrý večer, já bych se jenom tímto chtěl omluvit paní ministryni za tu hlavu ve dlaních. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tím jsme v tuto chvíli vyčerpali jak faktické poznámky, tak přihlášky do rozpravy, takže pokud se někdo další nehlásí do rozpravy z místa, pane zpravodaji? Nebo závěrečné slovo. (Závěrečné slovo.) Takže v tom případě končím všeobecnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova od pana zpravodaje. Načíst usnesení až v podrobné. V tom případě nebyla žádná hlasování a já otevírám podrobnou rozpravu a prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhy usnesení.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem chtěl jenom jednou větou zareagovat na tu debatu o individuálních projektech a zpětném financování. To je přesně to. Já jsem si to teď potvrdil. To je přesně to, na co paní ministryni upozorňují kraje od začátku, že nepoženou ani sebe, ani poskytovatele do průšvihu s čerpáním evropských dotací, jak na to upozorňoval správně prostřednictvím pana předsedajícího pan předseda Stanjura. Tak to jenom na vysvětlenou.

Ale pojďme k tomu usnesení. V tuto chvíli si dovoluji navrhnout tato dvě usnesení, a protože spolu věcně souvisí, tak myslím, že jsou hlasovatelná dohromady:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

1. vyzývá vládu a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, aby urychleně, a to do konce června, zajistily ze státního rozpočtu chybějící prostředky ve výši celkem 2 miliardy korun na dofinancování sociálních služeb, neboť navržené řešení ze dne 7. června 2019 je pouze řešením částečným, nikoliv reálně potřebným;

2. prostřednictvím vlády ukládá ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, aby o přijatých opatřeních informovala Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky v termínu do 9. července 2019.

Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP