(14.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Mám zde opět nějaké omluvenky. Omlouvá se nám paní poslankyně Majerová, pan poslanec Elfmark a pan poslanec Kott od 14 hodin.

Nyní tedy faktické poznámky, což znamená pan poslanec Pávek, paní poslankyně Aulická a pan poslanec Bauer. Upozorňuji, že jelikož je zvykem, že v pátek končíme ve dvě hodiny, toto není zákon, takže budeme pokračovat dál, dokud tady bude alespoň taková atmosféra, aby to bylo možné, nebo dokud nedostanu nějakou jinou dohodu předsedů klubů. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji za slovo. Milé kolegyně, kolegové, vážená vládo, vážený pane předsedající, já bych chtěl pouze krátce reagovat na to vystoupení paní ministryně financí Schillerové, která tady ukazovala graf stoupajících nákladů na výdaje za sociální služby od roku 2007. Nezlobím se na ni, rozumím tomu, hlídá finance, vnímá to pouze jako čísla. Ale my, kteří máme k sociální oblasti blízko, víme, jak reálně každoročně roste počet potřebných v těch zařízeních sociálních služeb. To znamená, my víme, jak zejména domovy se zvláštním režimem, domovy pro seniory, jak roste ta řada těch, kteří stojí frontu na umístění, jak se zhoršuje jejich zdravotní stav, jak se zvyšuje jejich potřebnost o péči. A to kontruje právě těm číslům, které tady paní ministryně uváděla. Takže to jsem chtěl jenom uvést na pravou míru, aby si veřejnost udělala svůj obrázek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní paní poslankyně Aulická s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Bauer. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. Já prosím vaše kolegy o klid.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem nejdřív chtěla vystupovat v klasické rozpravě, ale myslím, že za ty dvě minuty to stačím.

Musím říci, že jsem velice zklamána tím, co tady bylo řečeno z úst paní ministryně Maláčové, že se přidá vlastně jenom jedna miliarda. Nebo se respektive našly peníze jenom v podobě jedné miliardy a zbytek se bude financovat jenom z pozice jeden a půl miliardy z individuálních projektů. Protože situace je taková, že individuální projekty, a mám zde i podklady ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí, trvají vyhodnotit, celý ten proces, čtyři až pět měsíců. Ale ty kraje potřebují ty peníze okamžitě. To znamená, že bych byla ráda, kdyby paní Ministryně Maláčová nám zde řekla harmonogram, jak chce stihnout minimálně do dvou měsíců pomoct krajům tak, aby nezkolabovaly ty sociální služby, které tam jsou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní prosím pana poslance Bauera. Než dorazí k mikrofonu, omlouvá se nám pan ministr Brabec z pracovních důvodů. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já opravdu jenom krátce. Přestože tady dnes zazněla částečná pozitivní informace, že nějaké peníze na financování sociálních služeb se pravděpodobně ve státním rozpočtu najdou, tak musím říci, že je to pro mě velké zklamání, že ta cesta a ta forma, jakou se ty peníze shánějí, je pro mě naprosto nepřijatelná a nedůstojná jak pro poskytovatele sociálních služeb, tak i pro jiné, například pro ty lidi, kteří dnes řeší rodičovský příspěvek. Proto mě to velice mrzí. Já jsem místo samochvály očekával spíše omluvu. A ta tady nezazněla.

Také tady nezazněla pro mě opravdu velmi důležitá informace. Slyšeli jsme všichni, že paní ministryně Maláčová společně s paní ministryní financí Schillerovou plánují nějakou společnou dovolenou, což je nesporně dobrá informace, protože předpokládám, že obě dvě dámy, které vykonávají náročnou funkci, si tu dovolenou zaslouží. Určitě poletí někam za sluníčkem do nějaké dobré destinace. A já bych se chtěl touto cestou zeptat prostřednictvím pana předsedajícího paní ministryně Maláčové, jestli také uvažujete o tom, že si budete kupovat zpáteční letenku. (Smích a potlesk na pravé straně sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kaňkovský. Jenom bych vám rád sdělil, že pan ministr Brabec se nám omlouvá z pracovních důvodů, pokud jsem to již neříkal. A mám dohodu předsedů klubů, že budeme končit ve 14.30. Tak prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne. Já jsem zvyklý, když se něco podaří, poděkovat. Jsem rád za klienty sociálních služeb, že se najdou dvě miliardy na to, aby péče o zdravotně hendikepované a seniory nebyla nějakým způsobem utlumena. Nicméně musím říct, že jsem konsternován tím, jakým způsobem nám to zde obě ministryně sdělily. Protože jestliže máme dneska 7. června, tak si myslím, že na nějakou euforii, nadšení, možná fanfáry a ohňostroje opravdu v tuto chvíli není místo. A myslím si, že to je nepatřičné.

Já děkuji za to, že ty peníze najdete. Souhlasím s kolegyní Aulickou, že část těch peněz bude velmi těžké k těm krajům dostat. A myslím si, že nad tím se tady rozplývat, kolik jste dali miliard navíc... Už jsem to tady říkal několikrát: Podívejme se, jak vzrostla průměrná mzda v této zemi od roku 2013. Jakým způsobem se navýšily platy i v jiných segmentech rozpočtové sféry. Takže argumentovat tím, že vy jste dali nějakých mnoho miliard navíc, to si myslím, že je úplně špatně. Takže buďme tedy rádi, že se nebudou muset sociální služby utlumovat, ale opravdu na ohňostroje a fanfáry, si myslím, že to tady není.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Pekarová. To je v tuto chvíli poslední faktická poznámka. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Také jenom velice stručně, nechci zdržovat debatu. Chci reagovat na tu doposud proběhlou diskuzi. Mě tam zaujala informace od paní ministryně Maláčové i Schillerové ohledně evropských peněz, které se na to mají využít. Zajímalo by mě, na co byly tedy původně určeny. Kde se vlastně může stát to, že máme nějaké peníze takovéto k dispozici. Je to možná jako moje nějaká neznalost toho, jak v tomto případě se s těmi peněžními prostředky nakládá, ale přijde mi to zajímavý point v rámci této debaty. Chci se tedy doptat, jak to s těmito konkrétními prostředky má být a jak tedy moc rychle je můžeme vlastně alokovat právě na tyto potřebné služby. Protože se nedomnívám, že je to tak strašně jednoduché, jak to tady právě z toho úvodního slova paní ministryně Maláčové zaznělo.

Samozřejmě je dobře, že ty prostředky nakonec pro kraje budou. Je dobře, že k tomu dofinancování dochází. Jsme rádi, že ten tlak vedl k dobrému výsledku. Mě jenom velice mrzí, že když jsme si tady v minulém týdnu na mimořádné schůzi schválili v rámci usnesení, že tu informaci chceme slyšet už v úterý, tak pak nebyla vůle zařadit bod. Ale to už je takový postesk, který vlastně dneska nemá možná takovou váhu. Jenom je to možná upozornění do budoucna, že když už tedy Sněmovna přijme nějaké usnesení, většinově se na něm shodne, tak bychom sami k sobě měli mít natolik úcty, že pak následně budeme schopni takový bod zařadit a naplnit to usnesení. Jinak k jeho naplnění vůbec nemohlo v takovém případě samozřejmě ani dojít. A to si myslím, že by se tedy stávat rozhodně nemělo.

Takže děkuji předem za zodpovězení té otázky paní ministryni. A samozřejmě budeme dále bedlivě sledovat, jestli ty termíny budou skutečně naplněny. Já si totiž myslím, že by se klidně kvůli tomu vláda mohla sejít mimořádně, když se to příští týden v pondělí nestihne. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní se s přednostním právem přihlásila paní ministryně Maláčová. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Velmi stručně. Jsou to finanční prostředky z operačního programu Zaměstnanost a jsou realokovány zejména z prioritní osy na podporu rovných příležitostí a pak také na podporu zaměstnanosti. Protože v současné naprosto výjimečné situaci na trhu práce jsme se rozhodli právě tyto finanční prostředky přesunout a investovat právě do sociálních služeb.

Co se týká prostřednictvím pana předsedajícího toho dotazu na to, jak rychle vlastně zkrátíme tu administraci, ano, podle metodik a postupů by příprava těch individuálních projektů včetně hodnocení měla trvat pět měsíců. Nicméně jak jsem zmiňovala ve svém úvodním slovu, tak jsme vytvořili speciální tým, kde se budeme snažit ty lhůty zkrátit na minimum, a v tuto chvíli počítáme s dvěma měsíci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Takže nyní zpět do rozpravy. Paní poslankyně Richterová se konečně dočkala. Prosím, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP