(18.10 hodin)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Jen drobnou poznámku k návrhu usnesení, které přednesl tady pan předseda Faltýnek. Já si to dovolím přeložit do češtiny, kdyžtak ať mě koriguje.

On nám tady vlastně říká: No ano, on pan předseda Babiš, on byl takový vykuk, který vysával ty dotace mimo zákon, a já jsem mu v tom jako významný člen vedení Agrofertu pomáhal. Ale prosím vás, dámy a pánové, takových vykuků tady bylo a nikdo je neřeší. Tak já bych tedy chtěl - říká pan předseda Faltýnek, kdyžtak ať mě koriguje - abychom slyšeli o všech těch vykucích, chcete-li podvodnících, a ptali se, jak je ten zákon řešil.

Možná že z jeho pohledu je to celkem logická žádost. Má jednu základní slabinu. Já nepochybuji o tom, že takových vykuků, chcete-li podvodníků, jako pan předseda Babiš, je skutečně celá řada v České republice a že podobným způsobem nakládali s fondy Evropské unie, uváděli nepravdivé informace, podváděli a kradli, až se prášilo. Ale mezi nimi a panem předsedou Babišem je jeden zásadní rozdíl - nikdo z nich se nestal předsedou vlády České republiky. Jenom ten jeden podvodník se stal předsedou vlády České republiky. A to nás samozřejmě jako Poslaneckou sněmovnu musí zásadním způsobem zajímat, protože ten člověk nás reprezentuje po celém světě. A dělá nám ostudu tím, co je dnes o něm známo. Ti ostatní podvodníci, kterých byla jistě celá řada, dělají ostudu sami sobě. A pevně doufám, že spravedlnost je dostihne. Ale tenhle jeden podvodník dělá ostudu České republice, české vládě a Poslanecké sněmovně. A proto se tím Poslanecká sněmovna musí zabývat.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do všeobecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím. Všeobecnou rozpravu končím. Zeptám se ještě, zda je zájem o závěrečné slovo. Není. S přednostním právem se hlásí pan předseda Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dovoluji si požádat o přestávku v délce trvání 30 minut na poradu klubu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, rozumím. Vyhlašuji tedy přestávku na poradu klubu Pirátů. Sejdeme se v 18.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 18.20 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP