(12.20 hodin)
(pokračuje Chvojka)

Tak byť my jako ČSSD jsme ve vládě s ANO, tak samozřejmě, a to říkáme kontinuálně a říkali jsme to i například ve věci případných možných změn na postu například nejvyššího státního zástupce či jiných změn v této soustavě, tak my, byť jsme součástí koalice s hnutím ANO, tak nejsme slepí. A nejsme slepí, ani co se týče této věci.

Já jsem se zúčastnil jednání předsedů poslaneckých klubů. To jednání proběhlo před hodinou a půl, pokud se nepletu. A byť jsem součástí vládní koalice, tak musím říct, že souhlasím s těmi čtyřmi základními tezemi, na kterých jsme se domluvili, a že na tom není nic špatného.

Bod číslo jedna, který ČSSD podporuje, je to, že pokud to jenom trošku jde v rámci zákona, instrukcí a nařízení Evropské unie, tak žádáme okamžité zveřejnění té zprávy, nebo alespoň její části. Ale opakuji - pokud to jde. Nemůžu být právní analfabet, zvlášť když jsem právník. Pokud to nejde, tak tomu rozumím.

S tím souvisí bod číslo dvě. Je logické, kdyby se na základě této předběžné zprávy, protože ta podezření jsou velmi konkrétní a asi důvodná, samozřejmě přestaly dále vyplácet prostředky danému příjemci dotací. To si myslím, že je logické, a vyplývá to z bodu číslo jedna.

Bod číslo tři, s kterým také souhlasíme jako ČSSD, a opakujeme, je to problém hnutí ANO Andreje Babiše, ne vlády nebo ČSSD, je to, že není od věci se bavit o tomto, a to ideálně opravdu hned jako bod číslo jedna v úterý příštího týdne. Pojďme se o tom bavit. Pan premiér bude mít více času. A je určitě hloupé to, že on odešel, byť má možná nějaké pracovní povinnosti a nemohl reagovat na některá vystoupení mých ctěných kolegů.

A čtvrtý zásadní bod z hlediska ČSSD. Vláda by nějakým způsobem měla samozřejmě na danou zprávu reagovat. Máme za to, že příprava dané zprávy, ale je to na dohodě na vládě, ale my budeme na tom trvat, by nebylo dobré, kdyby to bylo z logických důvodů, právě jde o ten střet zájmů, aby tato příprava zprávy nebo odpovědi na tuto zprávu nebyla v rukou jakéhokoli člena vlády za hnutí ANO, ale aby příprava této odpovědi Evropské komisi byla v rukou člena vlády, který je nominován za Českou stranu sociálně demokratickou. Jen tehdy podle našeho názoru můžeme opět předejít různým debatám o tom, zda dané ministerstvo, které má odpovědět, není ve střetu zájmů, protože hlava strany, která má dané ministerstvo, je tou, která je podezřelá z věcí, o kterých se tady bavíme.

Takže to jsou naše čtyři základní stanoviska. Já věřím, že média už nebudou psát, že ČSSD se nevyjadřuje, že nemá názor, protože my jsme ten názor řekli mými ústy jasně.

A doplním Pavla Kováčika. On si chtěl vzít pauzu na půl hodiny. My to přebijeme. My prosíme o pauzu už do 14.00. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vám vyhovím. Na žádost klubu ČSSD vyhlašuji pauzu do 14 hodin a tím končí dnešní jednací den. Uvidíme se v úterý ve 14 hodin. Přeji hezký víkend.

 

(Jednání skončilo ve 12.23 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP