(13.10 hodin)
(pokračuje Bartošek)

Témata, která nyní řešíme, je hrozící deficit státního rozpočtu 2019. Ale jenom krátce se vraťme do minulosti. Když jsme v létě 2018 poukazovali při tvorbě letošního rozpočtu na to, že vláda staví domeček ze slámy a z klacíků, že je nereálný a ne zodpovědný, tak jste, paní ministryně, říkala, cituji: Ale nestrašte, pane místopředsedo! To jsou vaše slova. No, aby se pak ukázalo, že po pár měsících orgií v rytmu "všechno bude" přišla novoroční kocovina a pomalé vystřízlivění. Opakované snižování odhadu růstu české ekonomiky z původních 3,3 na současných, jestli to stále platí, 2,4. Neudržitelná struktura výdajů bez jasného akcentu na budoucnost, tedy investice, se čím dál tím obtížněji maskuje a zpráva NKÚ o tom hovoří velmi jasně. Vaše vlastní orgány, poradní orgány, které by bylo vhodné akceptovat, jako je Národní rozpočtová rada, alarmují a říkají o rizicích zpomalujících se ekonomik eurozóny včetně našeho nejvýznamnějšího partnera, kterým je Německo. A to zde ani nebudu dále více rozvíjet riziko brexitu, které reálně hrozí.

Vraťme se trochu do reality každé rodiny, která žije v České republice. Každá rodina přece ví, že když se daří, tak je potřeba odložit část peněz na horší časy, ať už investicí, nebo spořením. A jako bývalý místostarosta vám mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že když se daří inkaso daní, tak je třeba nejenom investovat, ale také spořit na horší časy. Každá rozumná obec, každý rozumný kraj taktéž hospodaří s rozumem, a proto mají naše obce, města a kraje přebytky. A zde je třeba říct přebytky, na které už si, milá vládo, také dlouhodobě brousíte zuby. Drobná praktická rada. Pojďte se poučit do krajů, do našich obcí, měst. Milerád vás uvítám například u nás v Dačicích nebo v Jihočeském kraji a naleznete inspiraci pro zodpovědnou politiku hospodaření.

Můj vzkaz, milá vládo, je jasný a týká se té pohádky: Nemrhejte a nebudete se muset bát vlka jménem recese, až z plných plic foukne. Myslete dál než na horizont jednoho volebního období, protože v současné době se, milá vládo, chováte sobecky, myslíte na sebe, ale nikoliv na budoucnost a na naše děti. Jestliže nepřijdou zcela zásadní reformy, čeká nás velmi těžké období, které případná recese jenom prohloubí. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji a požádám o vystřídání.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan místopředseda Pikal. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Původně jsem nechtěl vystupovat, ale musím. Omlouvám se za to všem. Aspoň vám popřeji krásný mezinárodní den DNA.

Pan místopředseda Okamura musel odejít na setkání s politiky, kteří vyzývali k udávání Čechů, kteří odešli na Západ za lepším, nicméně ve svém projevu bojoval proti všem a všemu, takže se musím vyjádřit k některým drobnostem, které zmínil.

Jedna věc, kterou zmínil, jsou jeho nebo SPD připravené zákony, například zákon o zahalování, který nám zakáže nosit sluneční brýle nebo smuteční či svatební závoje. Takže tolik asi ke kvalitě návrhů, které jsou zde předkládány, jako jeden příklad za všechny.

Mluvil o tom, že dotace, které sem posílá Evropská unie, nekončí tam, kde by měly, a že za to může ta Evropská unie. Ne, za to si my můžeme tady sami, jak jsme si nastavili v minulých obdobích pravidla čerpání. Z dotací byly například v mé obci financovány čističky, přechody, tramvajové tratě a infrastruktura nebo zachovávání českého kulturního dědictví, nicméně v některých případech to vypadalo jinak.

A pokud jde o to, jestli Evropská unie a Evropská komise je cizí vrchnost - není. Evropa je náš domov a všechny ty návrhy, které zde kritizujeme, prošly hlasováním také Evropské rady, kde sedí naši zástupci a mají svůj hlas. A ptejte se svých zástupců ve vládě této či minulých, proč schvalovali či neschvalovali některé směrnice a novely, které my tady potom probíráme a kritizujeme.

Co se týče odlivu kapitálu, který byl kritizován a který potom způsobil naši zdánlivou negativní bilanci, co se odlivu kapitálu a přílivu kapitálu, resp. prostředků z Evropské unie týče, tak ten odliv kapitálu nastává kvůli privatizaci českých podniků, která nastala před vstupem do Evropská unie, a tudíž nelze Evropskou unii vinit za to, jakým způsobem jsme si zprivatizovali naše podniky či naše banky.

A pokud se týká snad našich politických nominantů v pražských podnicích, tak například v Pražské plynárenské holding sedí tři naši zastupitelé, kteří tím pádem ze zákona nedostávají žádnou odměnu, a sedí tam proto, aby tuto zbytečnou společnost mohli zrušit.

Takže tolik moje krátké vystoupení. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Poslední přihlášený v tuto chvíli s přednostním právem pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já musím reagovat na slova paní ministryně Schillerové, a to jenom jednu část z toho, jak tady celkem trefně kolega Stanjura říkal, referátu proneseného tónem uspávače hadů, ale musím reagovat na slova ohledně hodnocení vědy a výzkumu v ČR. Protože vy jste hovořila, tak jak je zvykem, bohužel tak, jak je zvykem této vlády, o tom, že metodiku hodnocení 17+ jste zavedli vy. Není to pravda. Je to opět ta klasika. Tato metodika byla zavedena už za Sobotkovy vlády, odpracoval to náš vicepremiér Pavel Bělobrádek. Vy jediné, co jste udělali, ano, za to máte zásluhu, že jste to nezničili. To je celé. A takhle bychom mohli pokračovat krok po kroku. Přivlastnit si to, co udělal někdo jiný, a pak to vydávat za svoji práci. Ale já to nechci říkat úplně jako výtku vůči paní ministryni - ona mě stejně neposlouchá - protože chápu, že to měla připraveno v pokladech. Vy jste to měla připraveno v podkladech. Rozumím tomu, že pokud vědu a výzkum má na starosti pan premiér, který zjevně této oblasti vůbec nerozumí, tak že ani neví, že tuto Metodiku 17+ zavedl někdo jiný, než on se domnívá. Takže to je jediná věc.

A potom bych chtěl říci nepřítomná vládo, protože tady skutečně nikdo není kromě dvou ministryň, a ještě jsem tady někde zahlédl ministra Vojtěcha. Ti se tady střídají, tak jak průběžně jedí chlebíčky v předsálí a kávu. Tak mně to skutečně přijde bohužel - bohužel výsledek toho, co jsem říkal na začátku. Vláda se rozhodla promlčet těmito problémy a odmítá vést jasnou debatu o problémech, které tady byly naznačeny mnou i dalšími předřečníky. Bohužel, je to tak! (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byl poslední přihlášený s přednostním právem, takže se nyní přesuneme k hlasování o pořadu schůze. Pořad schůze vám byl oznámen na pozvánkách. Já svolám kolegy do sálu. (Gong.) Slyším žádost o odhlášení, tedy vás všechny odhlásím. Přihlaste se prosím znovu svými kartami. Ještě jednou svolám kolegy, a až se nám počet přihlášených ustálí, tak pokud nebude žádných námitek... Vypadá to, že už jsou všichni zde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP