(9.40 hodin)
(pokračuje Maláčová)

Ještě abych se vrátila k tomu poměru žen versus muži, jak dlouho čerpají průměrně, bavíme se o průměrných číslech, z důchodového systému. Tak u žen je to 27 let a u mužů je to 21 let. To znamená, že tam je šest let rozdíl. Samozřejmě to číslo se snižuje, ten rozdíl, postupujícím vývojem. A jestli jsem to správně pochopila, tak pan předseda míří tam, proč by ženy neměly mít nižší důchody, když z toho systému čerpají déle. Já si myslím, že ta logika by byla asi stejná u kuřáků. Protože kuřáci statisticky a v průměru čerpají delší dobu z důchodového systému, tak kdybychom tuto logiku, která podle mě není správná a je až lehce absurdní, tak by to znamenalo, že bychom kuřákům měli dávat vyšší důchody. Já se s touto logikou neztotožňuji.

Co se týká té neschopnosti vypočítat si penzi. Já si pamatuji, když jsem žila v Německu, že ministr financí Německa Friedrich Merz tenkrát sliboval, tuším, že to bylo ve volbách v roce 2006, že bude Německo schopné - každý si bude schopný vypočítat své daně, spočítat na základě jednoduché matematické operace na pivním tácku. Víte, že se toto nestalo. A marně přemýšlím v tuto chvíli, ale přiznám, že situaci nemám zmapovanou, která vyspělá země, ať ze zemí OECD, nebo EU, existuje, kde si občané jsou schopni jednoduše sami, vlastně bez znalosti toho celého systému vypočítat, jaký budou mít důchod. Domnívám se, že taková země neexistuje.

Co se týká té minimální úložky, tak zde se s panem předsedou ztotožňuji prostřednictvím pana předsedajícího. Je to jedna z věcí, se kterou ta odborná komise, naše komise pro spravedlivé důchody, pracuje. A není to tak, že bych se vymlouvala a nechtěla prozradit, jakou mám preferenci ohledně dalšího vývoje třetího pilíře. Já samozřejmě - platí to, co jsem říkala, já jej nebudu jen komunikovat dopředu, ale komise pro spravedlivé důchody pracuje vždy tak, že pro každý problém nabízí paletu možných scénářů řešení. Doposud jich bylo minimálně devět. Ty jdou napříč politickým spektrem a komise pak o všech konkrétních jednotlivých scénářích jedná a vybírá a zužuje to porfolio k výběru. Tak se nám, myslím si, poměrně poctivě a dobře vydiskutovaně podařilo vybrat řešení pro ty nižší důchody žen ve srovnání s muži. A stejným postupem budeme také, nebo prostřednictvím těch scénářů budeme postupovat i v oblasti třetího pilíře. Jen nebudu veřejně indikovat, který ten scénář řešení je preferovaný.

Co se týká zastropování věku odchodu do důchodu, tak víte, že Ministerstvo práce a sociálních věcí má nově každých pět let povinnost předkládat vládě zprávu o demografickém vývoji obyvatelstva a jeho dopadech na možný pohyb a zastropování věku odchodu do důchodu. Tato zpráva bude poprvé Ministerstvem práce a sociálních věcí předložena v červnu tohoto roku vládě. Takže zde lze očekávat v příštích měsících, v příštích týdnech poměrně intenzivní debatu ohledně této záležitosti.

Snad jsem na nic nezapomněla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, nyní tady mám přihlášku od pana poslance Jana Bauera. Tak pane poslanče... (Poslanec Stanjura se hlásí k faktické poznámce.) Takže s faktickou, prosím. Takže pan poslanec Stanjura. Tak stejně před vámi je v tuto chvíli jenom váš kolega. Tak prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem chtěl fakticky reagovat na to, co říkala paní ministryně. (Nesrozumitelný úsek asi tří slov.) Já jsem nic takového neřekl a vy se proti tomu ohrazujete, říkáte, že to je absurdní postoj. Já jsem chtěl jenom říct, že to je jedna z věcí, která by se měla zvážit v rámci těch debat, nic víc, nic míň. Na druhé straně my když jsme přišli s konkrétním řešením, jak zvýšit důchody převážně ženám, tak náš pozměňovací návrh, který předkládal pan kolega Bauer, jste odmítli. Ženy, které jsou už v penzi víc než 25 let, mohly mít od 1. ledna roku 2019 důchod vyšší o jeden tisíc korun měsíčně. Paní ministryně to odmítla, její politická strana to odmítla, její koalice to odmítla a teď moudře zasedá v komisi a přemýšlí, jak těmto ženám pomoci. Přitom to už mohly čtvrtý měsíc mít tisíc korun ve svém důchodu. Tak tomu já říkám pokrytectví. Možná to nebylo úplně systémové, nicméně by to řešilo problém těch, kteří - a protože jsme měli ta čísla a měli jsme ta čísla z MPSV, byly to skoro jenom ženy, které jsou 25 let a více v důchodu, mohly mít ten důchod zvýšený od 1. ledna roku 2019 a vy jste to, paní ministryně, odmítla. Vy a vaše koalice. Nechápu proč. Ne špatně nastavené. Bylo to dobře nastavené. Jenom jste to prostě nechtěli dát. To je celé. Doporučil to i Senát, takže jsme o tom hlasovali dvakrát. Dlouze jsme o tom debatovali, dlouze jsme to zdůvodňovali, takže nikdo nemůže říct, že o tom nevěděl, že si toho nevšiml. Konkrétní řešení mohlo být čtyři měsíce na stole a mohli jsme debatovat, jak to případně upravit, modifikovat, vylepšit, rozšířit, zúžit. Ale ty dámy by ten důchod od 1. ledna měly prostě vyšší o tisíc korun měsíčně. Díky vám to není a teď máte pořád pusu plnou spravedlivých důchodů. Co je na tom spravedlivé, když tito důchodci, kteří prožili svůj aktivní život v době komunismu, neměli šanci, neměli šanci si vydělat na vyšší penzi? A vy jste to odmítli.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, teď tady mám faktickou pana poslance Jana Bauera, takže vy, za vás to řekl tedy, jo? Tak pojďte, protože i pan poslanec Bauer byl na faktickou. Já to beru tak, že jste se v rámci klubu dohodli tedy, takže vám dal přednost, pane předsedo. Tak prosím, takže vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já mohu jenom potvrdit slova předřečníka. Ano, vy jste přišli s tím, že všem těm, kterým je více než osmdesát let, přidáte tisíc korun, vážená paní ministryně prostřednictvím pana předsedajícího. Na logický dotaz, jak jste přišli na tuto sociální skupinu, protože nevidím rozdíl mezi tím, jestli je někomu osmdesát, nebo sedmdesát pět let v rámci čerpání třeba nějakých výhod nebo nějakých služeb, my jsme nenašli jediný rozumný důvod, proč je to osmdesát a více, a proto jsme přišli s variantou, která měla dvě možnosti: za prvé důchodci, kteří jsou v důchodu déle než 25 let, nebo 20 let. Tento návrh byl - mimo jiné i hlasy sociální demokracie, přestože jsem slyšel hlasy, že to je dobrý návrh, a kdyby bývala nebyla koaliční smlouva, tak byste ho podpořili - ten byl vašimi hlasy odmítnut.

Nicméně já jsem si vědom toho, že tato písemná interpelace je především o třetím pilíři, takže mohu jenom potvrdit jako člen důchodové komise, že skutečně na tom příštím jednání komise pro spravedlivé důchody se máme zabývat, tak jak to řekla paní ministryně, třetím pilířem, ale také se tady hovořilo o celkovém dojmu z té důchodové komise, nebo lépe z komise pro spravedlivé důchody, že to je dobrá platforma. Já jsem se zatím účastnil tří těch jednání a nechci dopředu předjímat. Já doufám, že ta situace se bude stabilizovat. Ale já si vůbec nemyslím, že to je dobře zvolený model - 44 členů. My jsme, vážená paní ministryně, oba dva toho svědky. Ta diskuse je velmi složitá. Já bych to spíše nazval jako ohňostroj různých nápadů a přiznám se, že tak jak každý z nás po skončení důchodové komise chodí mezi novináře interpretovat, o čem jsme hovořili, tak když srovnám svůj osobní pocit, ale pocit mnoha dalších jiných členů, a je dobré se s nimi bavit opravdu v tom zákulisí, jaký z toho máme pocit (upozornění na čas), tak ty vaše pozitivní pocity z té důchodové komise mě někdy překvapují.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, čas. Tak nyní paní ministryně Maláčová. Prosím, máte slovo. Tak prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Velmi krátce, co se týká té první poznámky pana předsedy Stanjury prostřednictvím pana předsedajícího, tak já si myslím, a myslím si, že jsem to dostatečně zřetelně komunikovala v létě minulého roku - ten záměr navýšit důchody těm, kteří jsou 25 let v důchodu, je bohulibý a já se s ním ztotožňuji. Bohužel byl ale velmi špatně napsaný, byl technicky špatně provedený. A já jsem už několikrát avizovala, že aparát Ministerstva práce a sociálních věcí je pro takto složité otázky členů Parlamentu České republiky k dispozici, protože se v tom návrhu, jestli si správně pamatuji, pracovalo s pojmem 25 let od první výplaty starobního důchodu, splátky starobního důchodu, a něco takového v systému České správy sociálního zabezpečení neexistuje. A znamenalo by to, že by pracovníci České správy sociálního zabezpečení šli do archivů, vytáhli by si několik set tisíc složek a začali by je manuálně zadávat do našeho informačního systému. Takže kdyby se pracovalo s termíny, které v našem systému existují, tak si myslím, že by ta debata probíhala jinak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP