Čtvrtek 18. dubna 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

217.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich losování.

Přistoupíme tedy k projednávání bodu 217. Na pořad jednání 28. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem devět odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny.

Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ni dále nejedná.

A nyní přistoupíme k projednání odpovědí na jednotlivé písemné interpelace. První interpelací je interpelace na předsedu vlády. Předseda vlády Andrej Babiš odpověděl na interpelaci poslance Jakuba Michálka ve věci neprůhledného hospodaření ČEZu a zejména jeho investic v Bulharsku. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 342. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno do přítomnosti předsedy vlády Andreje Babiše.

Já zahajuji rozpravu. Pan poslanec vystoupí jako první ke své interpelaci. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych připomněl, o čem jsme jednali naposledy, protože nějakou dobu jsme neměli možnost pokračovat při projednávání této písemné interpelace.

Jedná se o interpelaci, která se týká prodeje bulharských aktiv ČEZu, bulharské ČEZ Distribuce, kde ve veřejných zdrojích bylo upozorněno na to, že mají být privatizovány do rukou osob, které jsou napojeny na balkánskou mafii. Vystupovala tam paní Ginka Varbakovová. Jde o obchod za 8 miliard korun, čili jde o poměrně závažnou záležitost, jak se vypořádat s neblahým dědictvím toho, že ČEZ šel do poměrně rizikové situace a neskončilo to úplně dobře.

Podle aktuálních informací, které máme, tak od začátku projednávání této interpelace došlo k určitému posunu, a to, že původně měla tedy privatizovat tu společnost paní Varbakovová, která má ty velmi pochybné vazby, a podle aktuálních informací by ČEZ odstoupil od této smlouvy. A já bych se chtěl zeptat vlády, která se zavázala, že bude mít aktivní pozici vlastníka, jakým způsobem bude dále postupovat, jaká je její pozice jakožto aktivního akcionáře ČEZu ve vztahu k bulharským aktivům, protože se uvažuje o tom, že by se vypsalo nové výběrové řízení na prodej těch bulharských aktiv za více jak 8 miliard korun; takže jestli bude vypsáno výběrové řízení, jestli to stát chce. A jestli může potvrdit, že probíhají jednání s nějakými českými skupinami o prodeji těch bulharských aktiv.

Samozřejmě rozumím tomu, že vláda nevykonává působnost dozorčí rady ani jiného orgánu, že Ministerstvo financí vystupuje v pozici zástupce akcionáře, a tudíž bych se chtěl zeptat, jestli vláda jakožto aktivní akcionář žádala vysvětlení v této věci na valné hromadě, nebo ho bude žádat na nejbližší valné hromadě, nebo dokonce pro tyto účely valnou hromadu svolá. Takže poprosil bych vzhledem k tomu, že není pochyb, že vláda se aktivně zabývá situací kolem ČEZu, tak bych chtěl slyšet i vyjádření pana předsedy vlády k této situaci ohledně privatizace bulharské ČEZ Distribuce.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Ptám se pana předsedy vlády, zda bude reagovat. Ano. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Takže dobrý den. Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ta odpověď je stále stejná, tak jak jsme jí napsali panu poslanci 7. listopadu 2018. Vláda se aktivně nezabývá ČEZem. Nevím, co to je aktivní akcionář, protože takový pojem neznám.

My jsme akcionář, chodíme na valné hromady. Akcionářské práva vykonává Ministerstvo financí. A já jsem už minule vyzval pana poslance, pokud jsou tam nějaké pochybnosti, aby tedy podal trestní oznámení na policii, pokud má nějaké poznatky, že se tam dějí nějaké nepravosti.

My nejsme stoprocentní akcionář, takže já z mé pozice disponuji jenom informacemi z médií, z výročních zpráv. Tam odkazuju na výroční zprávu za rok 2017, 2018 ještě není.

Nakládání s majetkem společnosti ČEZ v Bulharsku. A já souhlasím, že celá ČEZ v Bulharsku je velice podivná, že se tam děly divné věci, že to bylo netransparentní. Také jsem se o tom víckrát kriticky vyjadřoval. Ale tato problematika, na kterou se mě ptá pan poslanec, je problematika dozorčí rady společnosti ČEZ a ty informace jsou důvěrného charakteru. Takže já ty informace nemám a nikdy nemůžu mít.

Vláda se aktivně, co dělá ČEZ, se tím zabývá, jak tady byla vyslovena nějaká domněnka. Nevím, jestli byl kontrakt zrušen, nebyl zrušen, je to v kompetenci dozorčí rady. A určitě bude valná hromada v červnu, to je brzy, takže pokud pan poslanec má nějaké konkrétní dotazy, které by měl stát vznést oficiálně na příští valné hromadě, tak to rádi uděláme. Pokud bychom měli kvůli tomu svolávat valnou hromadu, tak to stojí celkem velké peníze. Myslím si, že necelé dva měsíce to už počká, a já rád, pokud dostanu od pana poslance dotazy, které bychom měli vznést jako akcionář, rád je předám na Ministerstvo financí, které vykonává akcionářská práva. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Ptám se, kdo má zájem o vystoupení v rozpravě. Pan poslanec Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za vstřícný postoj pana předsedy vlády. A abych vyjasnil otázku ohledně aktivního výkonu akcionářských práv, aktivního výkonu vlastnictví - pan premiér řekl, že mu není dostatečně jasno, co jsem tím měl na mysli, tak jsem chtěl přečíst výňatek z jedné publikace:

Stát musí jednat jako informovaný a aktivní vlastník, musí zajistit, aby byla správa majetkových účastí státu prováděna transparentně a odpovědně a s vysokým stupněm profesionality a efektivity. Koncept aktivního vlastnictví předpokládá, že stát bude průběžně monitorovat výsledky společnosti a vyhodnocovat jejich výkonnost. Pokud má stát ve společnostech s majetkovou účastí státu a ve státních podnicích vystupovat jako odpovědný aktivní vlastník, je třeba, aby společnosti a státní podniky v souladu s platnými právními předpisy a stanovami poskytovaly státu aktuální informace o vývoji hospodaření a o činnosti.

To jsem přečetl výňatek z návrhu, který předložil pan předseda vlády ještě jako ministr financí. Jedná se o strategii vlastnické politiky ČR a myslím si, že tam je velmi dobře popsáno. Byť tento materiál nakonec vládou nebyl přijat, bohužel, tak popis aktivního vlastnictví je tam poměrně přesný. Jde o to, aby pokud máme hospodárně nakládat s našimi podíly, v tomto případě s majoritním podílem v jedné z největších obchodních společností, v ČEZu, tak musíme mít aktuální informace o hospodaření a řešit ty nejdůležitější problémy. To je k aktivnímu vlastnictví.

Přece jenom si myslím, že by bylo o něco lepší, kdyby vláda sama monitorovala situaci kolem ČEZu a vláda sama, resp. Ministerstvo financí, které má aktivně vykonávat akcionářská práva, připravilo ty dotazy k této kauze a vzneslo je na valné hromadě. Nicméně pokud to Ministerstvo financí s těmi pracovníky, kteří jsou na to vyčleněni, není schopno, tak já rád pomohu. Připravíme ty dotazy, aby je bylo možné položit na červnové valné hromadě, a pošlu vám je.

Pokud jde o trestní oznámení, mohu vás ujistit, že na něm pracujeme a že přibližně do dvou měsíců, do valné hromady, by mělo být zpracováno, takže bude možno z něj vycházet na valné hromadě.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Dovolte mi přečíst několik omluv. Omlouvá se paní poslankyně Margita Balaštíková od 9.00 do 10.00 z pracovních důvodů. Omlouvá se paní poslankyně Pekarová Adamová mezi 9.00 a 10.00 z pracovních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Roman Sklenák z dopoledního jednání z pracovních důvodů a omlouvá se pan poslanec Ivo Vondrák mezi 14.30 a 19.00 z rodinných důvodů.

Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Chápu, že pan poslanec nemá žádné zkušenosti z hlediska toho, co se tady snaží diskutovat. Poprosil bych vás, kdybyste mohl rozlišovat mezi státním podnikem nebo 100% vlastnictvím, kdy můžeme být aktivní akcionář, kdy jsme jediný akcionář a kdy jsme aktivní akcionář a kde můžeme vyžadovat i různé informace a můžeme do toho zasahovat.

Ale toto přece není ten případ. ČEZ není případ, který vy tady demonstrujete, a dobře to víte. Jenom se snažíte prezentovat tady něco, co nefunguje. Vy nás vlastně nabádáte k nějakému trestnému činu. V médiích bylo, že údajně někdo dal bulharskému premiérovi nějakou informaci. A vyšetřuje to policie. Vy mi říkáte co? Burza. Když něco řeknu o ČEZ, tak ta firma je na burze, pokud to nevíte, tak bych vám to připomněl. Je na burze. Jsou tam i jiní akcionáři.

Takže se to naučte, prosím vás, a nenabádejte nás tady k nezákonným aktivitám. Akcionář vykonává akcionářská práva na valné hromadě. A určitě vždycky tam máme různé dotazy, a pokud máte nějaké dotazy, my to určitě dokážeme i bez vás. Ale když si tady děláte marketing a tváříte se, že tomu rozumíte, tak my budeme rádi, když nám s tím pomůžete.

Není to 100% firma státu, není to státní podnik, je to firma na burze. A my, já osobně nemám žádné právo na tyto informace. Dokonce jednou mě odmítli přijmout na dozorčí radu ČEZ. Jsou tam zástupci státu, jsou tam zástupci odborářů, má tam dozorčí rada svoje kompetence.

Prosím vás, to vaše tvrzení je nesmyslné. My nemůžeme být aktivním akcionářem tam, kde jsme 100% vlastník, kde valná hromada rovná se jediný akcionář. Pokud to nevíte, tak doporučuji si to nastudovat. A toto není ten případ. Není to ten případ. A ten případ, kde tady v médiích bylo, že někdo údajně měl poskytnout nějakou informaci o této podivné transakci, v tom s vámi souhlasím, tak to hned bylo na stole, že je tady nějaké podezření z něčeho.

Prosím vás, buďte tak laskavý a nevyzývejte mě k tomu, abych konal v rozporu se zákonem. Nejsme jediný akcionář. Nejsme aktivní akcionář. Nevím, co je aktivní akcionář. To je, že klade dotazy na valné hromadě? Ano, budeme je klást. Dodejte je a já nemám problém. Můžeme se ptát na cokoli. Ale vláda se nezabývá ČEZem, a jakákoli informace o ČEZu má dopad na akcie ČEZu na burze. Bylo by dobré, kdybychom to rozlišovali. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda má někdo zájem o vystoupení v rozpravě. Pan poslanec Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. My jsme určitě nechtěli po vás, pane předsedo vlády, abyste vykonával jakoukoli nezákonnou aktivitu. My jsme chtěli, aby Ministerstvo financí a vláda zajistily, že budou řádně vykonávána právě ta akcionářská práva, že budou kladeny ty dotazy na valné hromadě. Myslím si, že váš způsob, jakým tady útočíte na nás poslance, je zcela nevhodný pro Poslaneckou sněmovnu. Takže bych vás chtěl poprosit, jestli byste tedy mohl příště zvážit způsob, jakým poslance oslovujete.

Určitě nechceme, abyste páchal nějaký trestný čin, a samozřejmě všichni z nás, kteří tady sedíme, tak víme, že obchodní společnost ČEZ není stoprocentně vlastněna státem. To jsou notoriety, není potřeba to tady opakovat. To, o čem se bavíme, je, aby stát ve společnosti, kterou ovládá, to znamená, má tam majoritní podíl, má dominantní vliv na její fungování, protože tam má většinu akcií, vykonává akcionářská práva na valné hromadě, může klást dotazy a může případně, pokud není spokojen s prací dozorčí rady, dozorčí radu odvolat.

Takže já si myslím, že tato situace, prodej bulharských aktiv, je vážná situace, kterou by Ministerstvo financí mělo monitorovat jakožto akcionář, a já určitě využiji tu příležitost, kterou jste mi nabídl, a podám ty dotazy, a potom se podívám, jakým způsobem na ně orgány obchodní společnosti ČEZ na valné hromadě odpovědí.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. V rozpravě vystoupí pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Pane poslanče, ono je to těžké. To je debata, to je, jako kdybych já diskutoval s kardiologem. Vy používáte názvy, které vůbec neexistují. Co to je obchodní společnost? ČEZ je obchodní společnost? To je akciová společnost prosím. Tak se to naučte. Akciová společnost, ne obchodní společnost. Neznám. Aktivní akcionář - nevím, co to je. To je ten, který se stále hlásí na valné hromadě? To uděláme. Budeme se hlásit, na všechno se zeptáme.

Já s vámi souhlasím a myslím si, že tady komunikuji velice vstřícně, protože také něco o tom vím. A je to pro mě těžká debata, ale snažím se. Jo, takže... Akciová společnost, valná hromada a dozorčí rada určitě aktivně bojuje za práva vlastníka. To je český stát. To určitě děláme. Takže prosím rozlišujme, že jsou tam i jiní akcionáři, že je to jiná pozice, než kdybychom byli stoprocentní vlastník. My určitě budeme rádi a aktivně, budeme aktivní akcionář v červnu na té valné hromadě, aktivně se budeme hlásit a budeme klást všechny dotazy. Takže vás poprosím, dejte nám ten seznam, a určitě to uděláme.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Přišla další omluva. Mezi 9. a 11. hodinou se z rodinných důvodů omlouvá poslanec Přemysl Mališ. A s faktickou poznámkou je přihlášen poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl bych poprosit vaším prostřednictvím pana premiéra, aby se tady přestal chovat jako buran, myslím, že je to zcela nevhodné vůči kolegovi Michálkovi. (Předsedající: Myslím, že je to vzájemné. Poprosím, abychom se vyhnuli určitým výrazům. Děkuji. - Poslanci hlavně z hnutí ANO bouchají do lavic.).

A chtěl jsem ocitovat z webových stránek společnosti cez.cz. Tam se v tiskové zprávě píše: "Obchodní společnost ČEZ není povinným subjektem podle zákona o svobodném přístupu k informacím." Tak pane premiére, když ČEZ na svých webových stránkách sám o sobě píše, že je to obchodní společnost, tak to asi je obchodní společnost. Tak tady nefabulujte. Díky.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě. Poslanec Michálek. Poprosím všechny zúčastněné, aby zkusili opravdu dodržovat nějakou formu vystupování. Děkuji.

 

Poslanec Jakub Michálek: Domnívám se, že my se, aspoň já osobně se vždycky snažím držet, aby to mělo nějakou formu, ale myslím si, že opravdu jsou nevhodné ty útoky, když pan premiér tady někoho poučuje a ještě si to ani sám nenastuduje, protože asi zjevně vůbec nerozumí právu.

Tak ať si to vyhledá na Wikipedii, že obchodní společnosti v legislativě České republiky upravuje zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech, nebo zákon o obchodních korporacích, který nabyl účinnosti k 1. lednu 2014. Obchodní společnosti a družstva společně nazýváme obchodní korporace. Dle tohoto zákona mezi obchodní společnosti řadíme veřejné obchodní společnosti, komanditní společnosti, společnost s ručením omezeným a akciovou společnost. Takže pokud někdo mluví o společnosti ČEZ, tak o ní může mluvit jako o akciové společnosti, jako o obchodní společnosti i jako obchodní korporaci.

Já bych tohle to vůbec nevytahoval, kdybyste se tímto způsobem neustále nesnažil trapně zpochybňovat ostatní poslance a jejich erudici, navíc v oblasti, kterou je právo a kterou vy zjevně neovládáte.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ptám se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení v rozpravě k tomuto bodu. Jestliže tomu tak není, rozpravu končím. Ptám se, zda je zájem o návrh nějakého usnesení k tomuto bodu - pane poslanče? Není tomu tak. Tímto považuji tuto interpelaci za projednanou.

Další interpelací je opět interpelace na předsedu vlády Andreje Babiše, který odpověděl na interpelaci poslance Zbyňka Stanjury ve věci plánovaných investic na rok 2019 a desetiletého investičního plánu. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 361. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno do přítomnosti předsedy vlády Andreje Babiše.

Zahajuji rozpravu a do té rozpravy se jako první hlásí pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové. Vážený pane premiére, vážená vládo, pane předsedo, na rozdíl od té předchozí interpelace máme možnost o ní mluvit poprvé na plénu Poslanecké sněmovny. Chci jenom připomenout některá data. Je to půl roku, co jsem tu písemnou interpelaci poslal, je to pět měsíců, kdy jsem dostal odpověď od pana premiéra. Jenom abychom věděli, jak rychle, jak často pan premiér chodí odpovídat na písemné interpelace.

Na druhé straně musím říct, že ten čas, kdy jsme to neprojednávali, vlastně pracoval v neprospěch pana premiéra. Obsahem té interpelace byl jednoduchý dotaz. Nebyla to žádná kritika, žádný útok, žádné rady. Dotaz. Protože jak jistě víte, první vláda Andreje Babiše, to je vláda, která nezískala důvěru, v loňském roce od 5. března do 20. června podnikala, abych použil vládní slovník, výjezdy do regionů, kde vláda debatovala s představiteli samospráv, městských obecních či krajských o potenciálních investicích, o sladění investiční strategie státu, krajů, měst a obcí. Kdo si pamatujete na ta selfíčka, tak můžeme říct, že mnohé z těch, kteří se fotili, ty už nemůžeme volat k odpovědi. Paní ministryně Šlechtová, pan ministr Stropnický, pan ministr Pelikán. Ještě bychom se deset dnů mohli ptát pana ministra Ťoka. Tak jenom abychom viděli, jak se ten tým proměnil.

Já jsem požádal pana premiéra v té písemné interpelaci, jestli by mi mohl poskytnout ten desetiletý investiční plán, o kterém říká, že ho nikdy nikdo nezpracoval, evidentně to chápe jako podporu svého projektu a kritiku všech před ním, a jak byl tento investiční plán a jeho priority zahrnuty do přípravy návrhu rozpočtu na rok 2019. Podotýkám, že jsem tu interpelaci odeslal v říjnu loňského roku, to znamená v okamžiku, kdy se teprve projednával návrh státního rozpočtu pro rok 2019. Chtěl jsem zhruba náčrt těch investic v té předpokládané výši 3,5 bilionu korun a chtěl jsem informaci, zda se u konkrétních akcií také počítá s příspěvkem z fondů Evropské unie.

Pan premiér mi odpověděl 26. listopadu loňského roku, kdy zopakoval, co je cílem. Vytvoření národního investičního plánu je koordinace strategických aktivit resortů, obcí, měst a krajů, aby projekty naplňovaly strategii České republiky a vytvářely dohromady dodatečné efekty synergie. V tom listopadu mi pan premiér napsal: "Zmiňovaný národní investiční plán je nyní dokončován. Bude v nejbližší době předložen vládě České republiky ke schválení, tudíž k dnešnímu dni, to jest 26. listopadu 2018, jej nemůžeme poskytnout, neboť nebyl schválen vládou České republiky. Jakmile vláda národní investiční plán schválí, budete s jeho obsahem seznámen."

Já jsem takový člověk, který má důvěru zejména v psané slovo. Tak jsem se v tom listopadu zaradoval, že to v nejbližší době vláda projedná, buď celkový materiál, nebo s úpravami schválí a já tak někdy v lednu, nejpozději v únoru obdržím k prostudování národní investiční plán. Ale sliby chyby. Máme konec dubna. Snažím se sledovat docela poctivě program jednání vlády. Pokud mě paměť neklame, ten bod schválení či projednání národního investičního plánu se zatím na jednání vlády nedostal.

Já chci jenom připomenout, že hnutí ANO a sám pan premiér jsou ve vládě už šestým rokem. Jako kritika sebe samých po šesti letech, nebo po více než pěti letech, říkají: nikdo to nikdy neudělal, teď to chystáme my. Tak pět let není úplně krátká doba, pokud někdo považuje takový nástroj za užitečný, aby ho připravil, případně prosadil. To za prvé.

Za druhé, od toho listopadu uplynulo pět měsíců, evidentně se nic neposunulo. A přestože v těchto týdnech a měsících pan premiér říká, že vlastně mapoval investiční možnosti, tak když se zeptáte těch starostů, s kterými pan premiér jednal, tak ti to chápali, že to mají přislíbeno. Zařídíme, nebude problém, uvolníme, zafinancujeme. A vůbec nic.

Tak já bych plynule navázal na tu interpelaci, protože k tomu obsahu nemůžu nic namítat. Já jsem se zeptal, zda můžu dostat k dispozici investiční plán. Pan premiér napsal: zatím ještě není, až bude, tak vám ho pošlu. Není důvod namítat proti této odpovědi. Nicméně po pěti měsících se chci zeptat, pane premiére, kdy ho tedy vláda projedná a kdy můžu očekávat, že mi jej pošlete. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní má slovo pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Víte, pane poslanče, ona je velká škoda - budeme slavit třicet let od revoluce - že nikdo nevymyslel ten národní investiční plán, jak jste se dostali k moci, ODS. Že jste nešli na tu stáž se naučit budovat ten kapitalismus. Národní investiční plán je můj nápad. Já jsem to vymyslel. Je to moje know-how. A ta odpověď dneska je, že vám ho nedám. A že ta vláda to ani neprojedná. Protože my o tom jednáme každý den.

Já jsem dneska měl další kolo jednání o těch investicích. A vy říkáte, že jsme nic neudělali? Tak mi zkuste vysvětlit, proč nikdy tradiční demokratické strany nedaly peníze na opravu silnic druhých a třetích tříd? Nikdy! A víte proč? Protože vždycky byl ministr financí z jiné strany než hejtman. A nikdy jste na ty silnice nedali peníze. A já jsem byl první s Ťokem jako ministr financí, který na to dal v roce 2015 4,4 miliardy. A 2016 a 2017 a 2018. Celkem 15 miliard korun na opravy silnic druhých a třetích tříd krajům, které se mají skvěle. Mají 47 miliard na účtech díky kontrolnímu hlášení, díky EET, díky našemu výběru daní mají balík peněz. A dostaly transfery o 65 miliard navíc. Díky nám. Ano?

Takže neříkejte, že nic neděláme. V těch krajích - a vy jste se stále nám snažili podsouvat, že jsme něco slibovali. Já jsem sliboval tu magnetickou rezonanci v Kroměříži. A ta tam bude. I panu Farskému tam paní starostka postaví tu mateřskou školku v Semilech, kterou jsem teda slíbil, že jí s tím pomůžu.

A víte, kolik předložily ty obce požadavků na ty mateřské školky? Čtyři miliardy. A už jsme poskytli 185 obcím 2,8 miliardy a máme tady další projekty. A dneska ráno ten převis na ty mateřské školky, protože to je priorita, i v rámci řešení rodičovského příspěvku jsem to řešil. Protože ty matky by rády do práce. Ale když nejsou školky a stojí sedm tisíc a ona na poloviční úvazek vydělá sedm tisíc, tak to pro ni nemá smysl. Ano?

Takže dneska ráno jsme konečně po jednání s paní Vildumetzovou splnili náš slib a kraje dostanou další 4 miliardy. A jenom proto, že jsme se k tomu zavázali. Nemáme vůbec žádnou povinnost. Kraje, obce, města žijí z daní. Ty daně rozdělí Ministerstvo financí, vybere je. A jsou to stovky miliard. Ale my jsme to slíbili, tak to plníme. Takže dneska ráno jsme se domluvili a samozřejmě že to řešíme. A my to řešíme od rána do večera. My hledáme ty peníze na národní investiční plán. Kdybyste ho byli udělali za vaší první vlády, tak by ten deficit nebyl 3,5 tisíce miliard, ten potenciál naší země investovat, ale byl by podstatně nižší, protože jste toho moc nezainvestovali. A my to děláme. My to děláme.

A je to potenciál, který se stále mění. Ministři mají za úkol teď nám předložit připravenost těch investic. Ano? A je to i o tom, jak čerpáme peníze z Evropy. Ano? Takže tím se taky zabýváme. A my máme dneska na stole pro malé obce - a ty malé obce to vědí - máme převis 7 miliard na místní komunikace, 1 129 projektů za 2,1 miliardy na obnovu staveb a zařízení dopravní infrastruktury pro obce do tří tisíc obyvatel. Ano? Rekonstrukce a přestavba veřejných budov, na sport, tělocvičny. A hlavně ty školky, které potřebujeme, a školy potřebujeme. Takže to potřebujeme. A starostové to vědí. Tak nevím, s kým vy mluvíte. Ale my sledujeme ten převis a hledáme ty peníze. A dneska ráno jsem vyřešil 2,3 miliardy pro mateřské školky. A hledáme ještě 2,2 miliardy z našeho rozpočtu. Ono je to hezké říkat, tohle je potřeba, to navrhujeme, ale někdo musí najít ty peníze. A nám se to daří řešit. Protože všichni chtějí peníze. A ta spolupráce se samosprávou. Vždyť se zeptejte těch starostů, kolik mají peněz na účtech.

Já jsem byl teďka v Mostě. Řešíme, že nejsou byty. No, stát dal samosprávě 600 tisíc bytů. V takovém Mostě dostali 10 tisíc bytů. Dneska mají 245 bytů. A řešíme ty šmejdy, kteří zneužívají ty dávky na sociální bydlení. A nejsme schopni je srazit s tím nájemným.

Takže se tím zabýváme. A my jsme přišli. Zkuste mi říct, proč se tady nestavěly byty za těch vašich vlád. Teďka konečně paní Dostálová přišla s projektem Výstavba. Pět let jsme ztratili nesmyslnými debatami o zákonu o sociálním bydlení. Ale my se bavíme o dostupném bydlení. Protože chtějí bydlet nejenom lidi sociální, ale chtějí bydlet i mladí, i staří, byty jsou drahé, nájem je drahý, nemáme ten správný zákon. Teďka řešíme rekodifikaci stavebního zákona, tak doufejme, že vaše strana nás podpoří.

Takže přišli jsme s tou výstavbou. Říkáme ano, Most. Když se postaví sto bytů a dvacet bytů bude na sociální účely, tak dostane sto procent dotace. Nikdy stát nepřišel se žádným návrhem. A 600 tisíc bytů se rozprodalo, teď chybí. Takže my jsme přišli s podporou. Dáváme 100% dotaci na 20 % těch bytů. Stoprocentní dotaci. To tu nikdy nebylo. Je to na stole a vláda to projednala. Teď ještě budeme řešit detaily.

To jsou peníze na výstavbu bytů. Jsou to peníze, které chceme půjčovat. Obce, města, aby si mohly, když dotlačí ty šmejdy k tomu, aby vypadli z toho zneužívání bytových jednotek, ano?, aby si je mohly koupit a aby si mohly i půjčit na výstavbu. Takže my to řešíme, to vaše dědictví. Že jste neměli takový program taky, že to nikdo za vás nevymyslel? Národní investiční plán. No, nešli jste na tu stáž. Kdybyste byli na stáži, možná by vám byli řekli, že místo kuponky jste to mohli vložit jako v Singapuru nebo... tam mají ten fond. Nebo Norsko má takový fond. Samozřejmě pokud by se to nerozkradlo, pokud by to někdo spravoval správně. Takový Singapur má výnos 30 miliard dolarů z toho fondu. Norsko taky. Takže stala se chyba.

Investujeme. Dopravní infrastruktura, taky se zapomnělo, i ty rychlovlaky, taky se zapomněly. Takže ano, byl to náš nápad. Je to určité know-how. A asi byla chyba, že jsem vám napsal, že... Protože už si umím představit, kdybychom to dali ven, tak by mě každý zkoušel ze 17 tisíc projektů. Stále byste se ptali, kdy to bude. My teď připravujeme investiční plán hlavně na rok 2020, dlouhodobě na rok 2021-2022. Teď jsem byl na konferenci o kulturních památkách. Tam máme také projekty v Praze. Máme fantastické Národní muzeum, tam šly také peníze, když jsem byl ministr financí. Teď se dokončuje krásná Státní opera. Máme na stole projekt na rekonstrukci Národní galerie za 3 miliardy. Začali jsme Invalidovnu za miliardu. Takže já myslím, že za nás se investuje konkrétně, a také samozřejmě hledáme zdroje mimo český rozpočet a mimo evropský rozpočet. Pracujeme na tom a je to velice, velice konkrétní. Je to velice konkrétní. Takže bylo by dobré být objektivní.

Dneska požadavky například na IROP mají kraje 31,5 miliardy. Dostaly 26 miliard. Taky se snažíme najít ještě dodatečné zdroje a jde o to samozřejmě, že analyzujeme, v jakém stavu je připravenost těch staveb. Takže se tím zabýváme. A teď na stole máme 2020, 2021, 2022 a samozřejmě čerpáme z toho národního investičního plánu. A znovu opakuji, my jsme zmapovali potenciál.

Včera jsme měli konferenci o vodě, například nádrž Slavonice bude stát 700 milionů, nové nádrže na Rakovnicku 550 milionů. Každý den se postaví jeden rybník. Každý den se odbahní nebo zrekonstruuje jeden rybník. Takže já myslím, že všichni vidí, že se investuje. Investice stoupají.

Národní investiční plán... Asi vám napíšu znovu a napíšu vám to, co jsem vám řekl, protože to nebyl příslib, to se nám někdo snažil podsouvat. Těch příslibů bylo velice málo. To bylo zmapování potenciálu a podle toho paní ministryně Dostálová dělá své programy z českého rozpočtu a z evropského rozpočtu. Proto my chceme a bojujeme v Bruselu za naše zájmy, abychom si my určili, na co dostaneme z Bruselu peníze. A těch peněz bude stále míň, protože bohatneme, na tom žebříčku jsme stále výš a výš z hlediska koupěschopnosti našich obyvatel, i když tady se stále někdo snaží podsouvat, jak jsme na tom špatně. Naopak jsme na tom skvěle, když si to porovnáme s Evropou. Čtvrté nejmenší zadlužení. Snížili jsme znovu dluh, i když investujeme. To je samozřejmě důležité. A ten národní investiční plán vlastně slouží pro to, abychom argumentovali v tom Bruselu. My říkáme ano, dostaneme míň peněz, dostaneme 20 miliard eur na období 2021-2027, protože jsme zbohatli. Dostaneme míň, ale chceme na ty investice. Chceme na ty investice, a oni nám stále strkají Evropský sociální fond - 22 procent, ty různé měkké programy. My potřebujeme investiční programy a o to bojujeme, proto se i aktivně zúčastňujeme setkání premiérů jednotlivých vlád, kteří bojují za kohezi, a chceme, aby ten příští evropský rozpočet byl podle nás, ne podle úředníka Bruselu, který má pocit, že to zná lépe než my, na co potřebujeme ty peníze.

A my jsme i v rámci této iniciativy vytvořili Radu vlády pro veřejné investování, první zasedání bylo 28. ledna, to bylo první jednání, která má za úkol podporovat rozhodování vlády při budování a provozování moderního systému veřejného investování. Cílem činnosti rady bude podpořit úsilí vlády České republiky tak, aby do konce roku 2020 byl vybudován efektivní a srozumitelný systém veřejného investování s minimalizací překážek a maximálním efektem. Druhé zasedání rady vlády se konalo 2. dubna, na kterém jsme se všichni shodli, že pro realizaci investičního plánu je potřeba začít využívat i jiné zdroje, než je státní rozpočet a fondy EU, ovšem tak, aby nedošlo k zpomalení tempa výstavby, a všechny modernizační kroky musí směřovat k urychlení realizace veřejných investic.

Také jsme se shodli na tom, že jednou z hlavních rolí při definování finančních zdrojů mimo státní rozpočet by měla být Českomoravská záruční a rozvojová banka. Na to konto jsem se setkal se zástupci, měli jsme zvláštní jednání i s Českým statistickým úřadem a je samozřejmě otázka, proč nemáme například bilanci ČMZRB jak jiné státy, jinou formou, proč nevyužíváme jiné možnosti investice. Otázka je, proč například - vy jste byl také ministr dopravy - proč ODS za těch nevím kolik let, nebo vaši kolegové jste neudělali žádný PPP projekt. Teď konečně první je ve finále - strakonická dálnice, 24 kilometrů myslím, je první projekt za 30 let, nebo kolik je to, 26 let.

Chceme také řešit PPP projekty. Zadal jsem udělat analýzu, zeptat se v jiných státech, co všechno bychom mohli stavět. Například hejtman Čunek chce dělat velkou investici do nemocnice ve Zlíně, Piráti chtějí stavět v Letňanech nemocnici. Možná to jsou projekty, které by se mohly realizovat formou PPP partnerství veřejné a soukromé sféry, protože samozřejmě potřeba investic je obrovská. Několikrát jsem jednal s Evropskou investiční bankou. Snažíme se i samosprávě říct, že peníze jsou na to, aby se půjčovaly v rámci samozřejmě zdravých financí. Hledáme i jiné zdroje, pracujeme na strategii ČMZRB. Takže ty práce pokračujou a je to samozřejmě hlavně o penězích.

Chápu, že někdo může říkat, že to dlouho trvá, ale tak jsme si vybudovali stát, tak jsme si vybudovali struktury tady. A je to tak. Takže my na tom pracujeme teď krátkodobě a v tom zásobníku investic analyzujeme jednotlivé projekty a samozřejmě se díváme na priority. Včera jsme taky měli jednání s odbory ohledně zdravotnictví v krajských nemocnicích, kde samozřejmě i to zdravotnictví má v národním investičním plánu projekty za 74 miliard. Jenom klíčové fakultní nemocnice tam mají za 9 miliard. Kultura tam má za 44 miliard. Ale hlavní podíl je doprava. Samozřejmě konečně začínáme něco dělat i s rychlovlaky, teď SŽDC se domluvila s TGV na spolupráci a postupujeme dál a doufejme, že začneme brzo i s realizací.

A samozřejmě velice důležitá je legislativa. Takže v rámci Rady vlády pro veřejné investování hlavně řešíme nový stavební zákon. Zcela novým zákonem chceme zásadně ulehčit životy ve stavebním procesu stavebníkům, a to prostřednictvím zjednodušení a zefektivnění právní úpravy s vizí jedno razítko - jeden úřad - jedno povolení. Takže bude samozřejmostí, že stavební agenda bude moci probíhat v elektronizované formě v přístupném informačním systému, který se stane náhradou za papírově vedený spisový materiál, se kterým stavebník běhá po nekonečně dlouhém seznamu různých státních organizací.

My samozřejmě víme, že naše spotřeba a náš růst je hlavně o spotřebě a o exportu, a samozřejmě ten národní investiční plán a ta myšlenka vznikla v čase, kdy jsme věděli samozřejmě, že nebude věčně takový růst. A to, že dochází k ochlazení, to je samozřejmě hlavně v okolních státech. Globálně. Česká republika má stále skvělý růst, podstatně vyšší růst než eurozóna nebo některé, a Německo několikrát. Samozřejmě že jsme závislí, máme tam třetinu exportu.

Takže my na tom pracujeme velice intenzivně, analyzujeme teď program evropský IROP, kde jsou, dneska je tam převis asi 22 miliard. A analyzujeme jednotlivé položky a samozřejmě vyhodnocujeme -

(Poslanec Ferjenčík se staví vedle premiéra s jeho fotografií na plakátku, poslanec Michálek vše fotografuje.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane poslanče, já vás vyzývám, abyste přestal tady dělat šaškárnu a šel si sednout! Považuji to za nevhodné chování! Děkuji.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tak, pane předsedo, kvůli tomu se to dělá, ne? Ty interpelace.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Na nějaké úrovni.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tohle jenom, aby si tady kolegové dělali nějaké PR, když nemají žádný jiný program než antibabiš, ne? Potom když mě někdo kritizuje, proč sem nechodím, pane poslanče, Stanjuro, tak se nedivte. Pro mě je to jenom ztráta času.

Takže 22 miliard v IROP na stole. Takže makáme. Hledáme ty peníze. Ono kecat o tom je jednoduché, ale sehnat je složitější. Takže máme konkrétní výsledky a zkusme být objektivní. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já se jenom omlouvám, neodpustím si to, magnetická rezonance v Kroměříži už je, byl jsem se na ni podívat minulý týden. Tak se chci pochlubit.

S faktickou poznámkou pan poslanec Ferjenčík, potom mám tři přihlášky. S přednostním právem pan Michálek, poté pan Stanjura, poté paní poslankyně Kovářová.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem se chtěl omluvit za to, že jsem vyrušoval pana Babiše, nicméně prostě ve chvíli, kdy pan Stanjura ho požádá o jednoduchý dokument, kde má pan premiér zveřejnit svůj investiční plán, o kterém hovořil tady už půl roku zpátky, a on místo toho, aby mu slušně odpověděl, tady hodinu blábolí o tom, co údajně kde chystají, a ten dokument neposkytne, tak se na mě nezlobte, to je zcela proti vašim předvolebním slibům.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Michálek, poté pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já se připojuji k výzvě pana předsedy Stanjury. My jsme taky chtěli vidět národní investiční plán, protože vláda 26. 11. 2018 vydala tiskovou zprávu, že premiér Babiš představil investiční plán do roku 2030, který zahrnuje 17 000 projektů za bezmála 3,5 bilionu korun. Takže o věci, která je za 3,5 bilionu korun, ta se tady připravuje v utajení. Vláda ji údajně projednala, nebo nějak pokoutně neprojednala, tak bychom rádi viděli ten dokument. Mně to přijde úplně normální. V jednacím řádu Poslanecké sněmovny máme napsáno, že poslanec má právo na informace vůči vládě, takže vláda by měla ty informace poskytnout, měla by ten investiční plán za 3,5 bilionu korun zveřejnit. Já nevím, proč by se nemohl každý podívat, jaký je ten investiční potenciál. Já myslím, že je super, že stranický kolega pan Vondráček už tam má tu rezonanci, ale myslím si, že transparence by vyžadovala, aby se zveřejnily všechny ty záměry. Pro všechny lidi.

A pokud jde o vystoupení pana předsedy vlády, tak opravdu si myslím, že pokud 30 minut tady mluví o věcech, na které se nikdo neptal, jako že potřebujeme školky a školy, hledáme miliardy, tak mně to přijde opravdu jak projev Milouše Jakeše. Slouží to prostě k tomu, aby neodpovídal na otázky, které jsou mu položeny.

A vy jako předsedající, vaším úkolem podle jednacího řádu je vést řečníky k věci, pokud neodpovídají na otázky, které byly položeny v interpelaci. Tady to zaznělo naprosto jednoznačně. A my tady trávíme 30 minut tím, že pan premiér mluví o věcech, na které se ho nikdo neptal. Stačilo, aby řekl, jestli ten plán poskytne, nebo neposkytne. A jestliže ho neposkytne, tak aby uvedl důvody, které odpovídají zákonu, proč je neposkytne. To je úplně všechno.

Děkuji za pozornost. (Tleská část pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Stanjura. Já se domnívám, že zde i podle jednacího řádu nebyl žádný důvod, abych přerušoval pana premiéra, protože hovoří o investicích. Nemůžete říct, že to nebylo k věci. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane předsedo. Nejdřív bych vás chtěl vyzvat, když budete řídit schůzi, abyste byl spravedlivý ke všem. Ať budete hodný, nebo drsný, nebo tvrdý, mně je to jedno, zvolte svůj přístup k diskutujícím poslancům, ale ať je ten přístup ke všem stejný.

Na jednoduchou otázku, kdy dostanu investiční plán podle písemného příslibu pana premiéra z materiálu, který je ve sněmovním tisku 361/0, jsem se ve 30 minutách dozvěděl ne ten termín, ale: Včera jsem jednal s odbory o těch fakultních nemocnicích. Ráno jsem jednal s předsedkyní Asociace krajů, té jsem dal čtyři miliardy. V minulém volebním období jsem dal já dvě miliardy, já s Ťokem.

Nikdy nedává žádný ministr žádné miliardy. Předpokládám, že to schválila vláda, pane premiére, i když Sobotkova. Ne že vy jste dal s Ťokem někomu nějaké miliardy.

Ale budu se držet striktně zákona a pominu, že bylo velmi těžké udržet pozornost v té změti nesouvislých myšlenek, o které pan předseda Sněmovny říká, že všechny byly o investicích. Ale já jsem se neptal na investice. Já jsem dokonce nekritizoval, pane premiére, (nesrozumitelné), že jich děláte málo, špatně nebo něco. V té otázce nebyl ani stín kritiky. Ani v té písemné interpelaci, ani v mém vystoupení. Ale nebyl by to pan premiér, kdyby otázku nepovažoval za kritiku.

A jednací řád mluví jasně: Buď má vláda národní investiční plán a my máme právo, abychom to obdrželi, a neexistuje to, co řekl pan premiér, "já vám nic nepošlu" - to si najděte ve stenozáznamu. A vy byste měl hájit, pane předsedo Sněmovny, práva všech poslanců bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Anebo, to je druhá možnost, která podle mě je pravdivá, nic takového jako schválený dokument, národní investiční plán, neexistuje, je to nápad pana premiéra, to mu nijak neupírám, nijak mu to neberu, nijak jsem to nezpochybnil - ale za rok od toho nápadu se nic neudělalo, a tudíž logicky, jak mi napsal: zmiňovaný národní investiční plán, který je nyní dokončován, bude v nejbližší době předložen vládě ke schválení, tudíž k dnešnímu dni nemůžeme poskytnout, neboť nebyl schválen vládou České republiky.

Tak pokud tato věta platí i k dnešnímu dni, k 18. dubnu, konstatuji, že ani po roce a dvou měsících poté, co vláda začala mapovat potřeby, o kterých tak dlouze a nesouvisle mluvil pan premiér, Andrej Babiš nebyl ani z funkce premiéra schopen svůj nápad realizovat, předložit ho vládě, nechat schválit vládou a na žádost opozičních nebo vládních poslanců předložit tento dokument. Vůbec jsme to nekritizovali. Ale - už budou i ty rychlé vlaky! Až se budeme bavit o rychlých spojeních, tak se bavme o TGV.

Ale jednoduchý dotaz. Už to vláda schválila? Na to se snad odpoví jednoduše: ano, nebo ne, případně rozvinutou větou: bude to příští měsíc. A pokud odpoví ano, kdy to pan premiér pošle. Slyšeli jsme tady, nevím, jak bych to nazval, zdržování. A pak ještě přijde pan premiér a řekne: a proto sem nechodím, protože je to ztráta času. Vy jste nás připravil o půl hodiny, pane premiére. Kdybyste mi odpověděl v těch dvou větách: je to hotovo, není to hotovo, kdy to bude hotovo, pošlu vám to, jak jsem vám slíbil v písemném dokumentu, už bych sem nešel.

Takže já zopakuji dotaz. Je schválen národní investiční plán? Existuje tím, že ho vláda schválila? Pokud ano, tak žádám, aby pan předseda Sněmovny zařídil, že ho dostanu, protože nárok na tento dokument mám ze zákona, pokud není v utajovaném režimu, to je něco jiného. Neumím si představit, že plán investic je v utajovaném režimu, ale možná se mýlím. Anebo jednoduchá odpověď: vláda to ještě neprojednala, projednáme to tehdy a tehdy. A mohli jsme si ušetřit 30 minut a mohli jsme projednávat další interpelace.

Já písemné interpelace k ničemu nezneužívám, pane premiére, já se musím ohradit. Podívejte se na tón a text interpelace. Je naprosto věcný. Na začátku jsem řekl, že uplynulo pět měsíců od odpovědi, a ptám se, kdy plán dostanu, pokud ho vláda již schválila. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, pane premiére. Ještě než udělím slovo panu předsedovi vlády Andreji Babišovi, přečtu omluvy došlé předsedovi Sněmovny. Omlouvá se do 11 hodin pan poslanec Ondřej Benešík, dále se omlouvá paní poslankyně Radka Maxová od 9 do 11 hodin a od 14 hodin do konce jednacího dne, dále se z dnešního jednání omlouvá paní poslankyně Majerová Zahradníková z osobních důvodů a další, předposlední omluva od 9.45 do 10.30 z pracovních důvodů František Kopřiva. A poslední omluva, kterou teď přečtu, je omluva pana poslance Jaroslava Kytýra od 14.30 z pracovních důvodů.

Nyní se hlásí o slovo pan předseda vlády. (Předseda PS Vondráček připomíná mimo mikrofon, že má hovořit paní poslankyně Kovářová.) To se omlouvám, vzniklo to při předání řízení schůze. Mám tady ještě nevyřízenou paní poslankyni Kovářovou, která chce hovořit. S faktickou poznámkou? (Ano.) Dobře. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane premiére, neodpustím si to a musím reagovat na vaše vyjádření k mateřským školkám.

Opět jste zmiňoval příběh pana poslance Farského, respektive paní starostku ze Semil. Že mateřským školám chybí několik miliard korun, víme již léta. Vy jste paní starostce ze Semil slíbil, že zařídíte, aby dostala peníze na mateřskou školu z dotačního titulu. Poslal jste ji na Ministerstvo školství, aby si zažádala do dotačního titulu, který jsme tady prosadili my. Vy jste hlasoval proti tomuto dotačnímu titulu. To za prvé. A za druhé mě zajímá, jak je možné, že někomu slibujete, že dostane přiděleny peníze z nějakého dotačního programu. To nemůžete zařídit vy. To vybírá komise. Tak opatrně s tím, jak nakládáte s těmito slovy.

Za druhé. Do státního rozpočtu na letošní rok jsme prosazovali dotační titul, respektive navýšení o 300 milionů korun na mateřské školy. A opět ANO hlasovalo proti tomuto návrhu. Říkáte, že řešíte tento problém od rána do večera. Bylo by bývalo jednoduché zvednout ruku pro tento dotační titul a děti mohly chodit do nových školek, maminky mohly chodit do práce, vy jste jim mohli ušetřit peníze za soukromé školky. A kdybyste podpořili takovýto dotační titul, tak byste skutečně něco udělali pro lidi, pro maminky, pro tatínky a mohlo by jim být lépe.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Teď je s přednostním právem přihlášen pan předseda vlády Andrej Babiš. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Já jsem za prvé paní starostce ze Semil nic neslíbil, jen jsem jí zorganizoval schůzku na MMR a podle toho, jak jsme chodili do krajů, tak paní ministryně vypsala programy. Nejdříve tam bylo v září 600 milionů, ty se vyprodaly za 16 sekund. Potom tam bylo dalších 600 milionů a teď tam dáváme další. Takže my jsme tam dali ty peníze. Vy zase neříkáte pravdu, paní Kovářová. Zase.

Co jste vy tady udělali? Vy jste zapomněla na ten rozpočtový výbor v roce 2013, kdy jsme tady řešili rozpočet, a když jsem se vás ptal venku, proč vám nedal Kalousek peníze na školy, tak jste mi řekla, že nechtěl vám dát na školy. A já jako ministr financí jsem udělal program pro školy, pro stovky obcí, kde jsou už 4 miliardy. Ano, díky mně. Já jsem to vymyslel. A pokud pan poslanec tady říká... no můžeme si povídat o těch ministrech financí, o těch, kteří nasekali dluhy za 670 miliard, o těch, kteří udělali dluhy za 400 miliard, o těch, kteří nechali rozkrást ekologické zátěže, kteří posílali nějakým firmám 11 miliard. To je zajímavé. Já když jsem se stal ministrem financí, tak ekologické zátěže jsme začali soutěžit za čtvrtinu. Za čtvrtinu! Pamatujete si na velkou ekologickou zakázku?

Kontrolní hlášení je můj dovoz, i EET, i zrušení daňového ráje. Já jsem snížil státní dluh o 70 miliard. Já jsem s Ťokem našel peníze na opravy silnic druhých tříd. Tak to neříkejte. Já to mám zdokumentované. Protože já všechno, co dělám, mám na papíře. Já jsem napůjčoval pro naši zemi za negativní úrok 15 % dluhu a ještě jsme dostávali peníze. A v roce 2016 jsem ušetřil 12 miliard na obsluhu dluhu. To všechno můžu zdokumentovat, pane kolego. Takže neříkejte, že to tak není. Je to tak. Záleží na ministru financí, jak hospodaří. Proto naše veřejné rozpočty jsou nejstabilnější v Evropě a jedny z nejlepších. A jsme čtvrtá nejméně zadlužená země. Poskočili jsme o jedno místo po Estonsku, Luxembourg, Bulharsko. Čtvrtí nejlepší. Všichni nám závidí naše veřejné rozpočty. Investujeme a navyšujeme. Důchodci dostali tolik peněz za tento rok, jak vy jste jim dali za šest let. Všichni si pamatují na 40 korun. A ty školky? Jsou tady na papíře. Já na ně sháním peníze a dneska jsem sehnal 2,4 miliardy. My se díváme na ty evropské věci, tak neříkejte, co jste udělali vy. Vy jste neudělali vůbec nic. Jen jste o tom mluvili.

A národní investiční plán? Ano, to je moje myšlenka. Tady je, tady ho máte, pane Stanjura, koukejte, jak je celkem hezký. (Ukazuje.) A to je náš interní materiál a na vládě nebyl. A já vám ho nedám, protože to je náš interní materiál. My z toho čerpáme, my z toho děláme rozpočet 2021-2022. Vypadá hezky. (Znovu ukazuje.) Koukejte, obrázky. Takže z toho čerpáme. A když nebyl na vládě? Já jsem to vymyslel, my jsme to odmakali a děláme na tom, abychom sehnali ty peníze. Proč bych vám to dával? To je náš interní materiál. My na tom pracujeme. A když dospějeme k názoru, že je to tak, jak si představujeme, tak to dáme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády. Paní poslankyně Kovářová - ještě jedna faktická poznámka. Prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane premiére, opět bych ráda reagovala na vaše vyjádření k rozpočtovému výboru, na který bych si prý měla vzpomenout. Ano, já jsem na ten rozpočtový výbor také nezapomněla, kde jsme prosazovali dotační titul na základní školy. A nezapomněla jsem na toto hlasování pro to, protože vy jste hlasoval v rozpočtovém výboru proti tomuto dotačnímu titulu. Vy jste ten dotační titul jako ministr financí musel udělat, protože o tom rozhodla Poslanecká sněmovna, a vy potom plníte úkoly, které vám zadá Poslanecká sněmovna.

A já tady pořád slyším: já jsem to zařídil, já jsem sehnal peníze (řečeno vždy s velkým důrazem na slovo já). Měl byste si uvědomit, že ty peníze, to jsou daně českých občanů. To nejsou vaše peníze, protože vy se dost často vyhýbáte placení daní. Vzpomeňme si jen na korunové dluhopisy, kde jste ušetřil a ročně ušetříte x desítek milionů korun. Takže se tady neodvolávejte jenom: já, já, já. Vždycky víme, jak tito jájínkové dopadají. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce paní Věře Kovářové. Další faktická poznámka - od Jana Volného. Přihlášený je pan předseda Stanjura. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Nemůžu nereagovat na paní kolegyni, která tady mluvila přede mnou. Já si na ten rozpočtový výbor, první rozpočtový výbor, taky dobře pamatuji. Pamatuji si, jak tady žehrala a plakala, že pan kolega, bývalý ministr financí Kalousek, jí ty peníze nechtěl dát, a že tedy doufá, že nová garnitura ty peníze dá. Jednalo se tenkrát o půl miliardy, pamatuji si to dobře. A jednalo se především o školy kolem Prahy, to znamená kolem velkých sídliště. A bylo to podle mého názoru, nechci paní kolegyni sahat do svědomí, směřováno právě do jejího volebního obvodu. Ale to není nic proti ničemu. To bych ani tak jako úplně nevylučoval. Ale to, že jsme tenkrát nehlasovali pro, protože jsme tady byli noví a mysleli jsme si, že se nemá rozpočet cupovat ještě dřív, než bude schválen a než se na něj podíváme. Ale potom pan ministr opravdu to, co slíbil v té chvíli, kdy jsme hlasovali proti, že určitě to bude priorita jeho ministrování na jeho Ministerstvu financí, tak to splnil a udělal ten projekt a program, a ne o půl miliardě, ale o daleko větších číslech, jak o tom mluvil. Takže prosím vás, zase si tady takhle nehrajme na to, kdo co zařídil. Myslím si, že to bylo opravdu v té druhé fázi, v tom druhém balíku právě práce pana ministra financí Babiše. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě jedna faktická poznámka paní poslankyně Věry Kovářové. Pan kolega Stanjura ještě posečká. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Nepamatuji si, že bych plakala. Pamatuji si na to, že jsem měla připravenou řadu argumentů a měla jsem také připraveno také to, že školy a třídy chybí za několik miliard korun. A ještě jednou bych byla ráda, aby bylo jasno ohledně pana Kalouska. Pan Kalousek jako ministr financí tento dotační titul měl připraven. Padla vláda, a tudíž nemohlo dojít ke schválení tohoto dotačního titulu. Takže nezapomínejte na to, hlasovali jste tehdy proti. Možná jste tehdy nevěděli. Ale my jsme věděli, protože známe starosti našich starostů a našich občanů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A než dám další faktickou poznámku panu místopředsedovi Pikalovi, přečtu ještě omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Omlouvá se paní poslankyně Kateřina Valachová z dnešního jednání z pracovních důvodů. A pro poslance - kvůli odpoledni se omlouvá zejména pan ministr Antonín Staněk z dnešního jednání po celý den z pracovních důvodů.

Pane místopředsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobrý den. Děkuji za slovo. Jenom bych se chtěl obrátit na pana premiéra s jednoduchým dotazem, jestli ten materiál, který tedy mají zpracovaný, ten investiční plán, já jim neberu, že je jejich, já jim to přeju, že něco takového vytvořili, myslím, že je to dobře, nicméně bych se chtěl zeptat, jestli je to tedy materiál vládní, nebo koaliční, nebo je to materiál ANO, abychom věděli, jak se na něj máme potom obracet s nějakými dalšími dotazy o informace z toho materiálu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a nyní tedy řádně přihlášený pan poslanec Zbyněk Stanjura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak pro pana premiéra ještě jednou ocituji jeho slova: "Jakmile národní investiční plán vláda schválí, budete s jeho obsahem seznámen." Dneska mi řekl, že mi nic nepošle.

Pokud ho vláda neschválí, tak nic takového není. Možná je to další propagační příručka hnutí ANO. V pořádku. Každá politická strana či politické hnutí může mít svoje propagační předměty a propagační materiály. Ale nemluvte tady o tom, že vláda má nějaký investiční plán. Aby ho vláda měla, musí ho schválit. Pokud ho schválí, my jako poslanci na to máme nárok. Pokud ho neschválí, já tomu rozumím, že mi ho nemůžete poslat, protože nic takového jako národní investiční plán schválený vládou České republiky prostě neexistuje. Takhle jednoduché to je.

A už hodinu tady pan premiér mlží, místo aby řekl, že se to vládě předloží a vláda to schválí, pak na to máme nárok, nebo ne. A když to bude interní materiál vašeho hnutí, tak já ten materiál ani nechci. To je jako váš materiál, to je v pohodě, to mi vůbec jako nevadí, že ho nemám. Ale podívejte se na své odpovědi, co jste mi napsal, a pak porovnejte s tím, co jste mi dneska říkal. Nebudu používat silná slova. To je diametrální změna názoru. Mohl bych použít i silnější slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Stanjurovi. Pan předseda vlády má ještě zájem vystoupit. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tak já nevím, co je na tom nepochopitelného. Je to interní materiál. A já jsem vám napsal, že pokud ho vláda schválí, tak vám ho dám. Tím, že ho vláda neschválila, tak vám ho nemůžu dát. To je logické. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě pan poslanec Michálek se hlásí do rozpravy. Jinak tedy položím dotaz panu předsedovi Stanjurovi, jestli má zájem o usnesení Poslanecké sněmovny. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Je potřeba, aby tady existoval nějaký elementární záměr ten národní investiční plán vládě předložit. Pokud ten plán bude vládě předložen, tak skutečně potom máte možnost odmítnout poskytnutí té informace do té doby, dokud to rozhodnutí nebude přijato. Ale pokud je to nějaký materiál, který... Vy jste říkal, že z něj budete čerpat pro x dalších rozhodnutí, a vypadá to, že vládě ho vůbec nepředložíte, a podle toho, co tady na plénu Poslanecké sněmovny zaznělo, tak za posledních pět měsíců jste ho nepředložil ani jste nevyvinul žádnou aktivitu, aby byl vládě předložen, navzdory tomu, že jste ho už oficiálně představil na tiskové konferenci, a na vzdory tomu, že jste ho tady představoval, že jste tady s ním máchal, tak nejsou splněny důvody podle zákona o svobodném přístupu k informacím, abyste mohl ten materiál odepřít. To si myslím, že je poměrně zásadní věc.

Doporučuji vám, abyste se tím zabýval, protože pokud úřední osoba vykonává svoji pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu, tak to může mít i trestněprávní důsledky. Pokud vy se rozhodnete, že budete poslancům dlouhodobě zatajovat takto zásadní informace, aniž byste splnil ty zákonné předpoklady, tak to může mít i tyto negativní důsledky. Ale předpokládám, že pro vás, který už jste trestně stíhán, tak je to celkem jedno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan předseda Stanjura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl říct panu premiérovi, že pokud si dneska bude stěžovat, jak ztrácel čas ve Sněmovně a kdo za to může, ať se podívá do zrcadla. Kdybyste mi v 9.19 hodin řekl to vaše poslední vystoupení, to znamená, vláda to neprojednala, já to vládě nepředložím, tudíž vám nemám co poslat, tak jsme si těch 60 minut mohli ušetřit.

Pan místopředseda Filip se mě chtěl zeptat, zda navrhnu nějaké usnesení. Ne, mně to stačí. Zaznělo na mikrofon, že vláda žádný národní investiční plán nemá. To mně stačí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Tím považuji interpelaci za skončenou.

A budeme pokračovat. Další interpelací je interpelace paní poslankyně Věry Kovářové, kdy předseda vlády odpověděl na interpelaci paní poslankyně Věry Kovářové ve věci hospodaření Kanceláře prezidenta republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 363. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno do přítomnosti předsedy vlády a pan předseda vlády Andrej Babiš je tady a paní poslankyně má úvodní slovo. Prosím.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane premiére, interpelovala jsem vás ve věci hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a samozřejmě s poukazem na to, že je otázkou, jak se hospodaří s majetkem, který spravuje Lesní správa Lány spadající právě pod Kancelář prezidenta republiky. Můj dotaz se týkal podivných zakázek, resp. prodejů pro firmu, která je spolu s ředitelem Lesní správy obviněna v kauze revitalizace břehů vodní nádrže Klíčava. Také jsem poukazovala na to, že i vy jste se vyjádřil nelichotivě na adresu pana Mynáře a pana Nejedlého, že dělají byznys na hlavu státu, a dotazovala jsem se vás, jakým způsobem se stavíte k těmto podezřením a zda vás to skutečně nějakým způsobem neznepokojuje.

Ve své odpovědi jste mi sdělil, že paní ministryně financí mně odpověděla dopisem na podobnou interpelaci a že tímto považujete interpelaci za zodpovězenou. Já se tedy chci zeptat v souvislosti s odpovědí právě paní ministryně, která poukazovala na to, že de facto jakási podezření týkající se hospodaření jak Lesní správy Lány, popř. Kanceláře prezidenta republiky, že to nespadá pod její kompetenci, a že tedy, pokud mám nějaká podezření, ať se obracím na jiné orgány.

Čili já se spíše ptám tedy vás, zda souhlasíte s tím, jak odpověděla paní ministryně, anebo skutečně se budete nějakým způsobem zabývat tím, jak se vlastně v Kanceláři prezidenta republiky hospodaří. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Věře Kovářové. Otevírám rozpravu a ptám se, jestli pan premiér má zájem reagovat na úvodní vystoupení. (Ano.) Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tak k té interpelaci bych chtěl uvést: Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro oblast hospodaření s majetkem státu, není zároveň primárním správním orgánem příslušným k provedení komplexní prověrky hospodaření u organizace spadající pod kapitolu se zvláštním postavením z hlediska rozpočtu. Pokud má paní poslankyně konkrétnější informace, tak úředně správným postupem by bylo nejlépe podat oficiální podnět konkretizující indikované podezření a tento podat příslušnému orgánu, který má oprávnění toto konkrétní podezření řešit.

Z monitoringu médií je možné usoudit, že medializovaná podezření by mohla představovat podněty k zvážení dalšího postupu, zejména pro samotnou Kancelář prezidenta republiky, jež jako samostatná kapitola státního rozpočtu má v kompetenci primární povinnost kontroly své podřízené organizace. Rozpočtová pravidla, zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, upravují finanční hospodaření státních příspěvkových organizací, mezi které patří také Lesní správa Lány. Lesní správa Lány byla zřízena v souladu s § 3 zákona č. 114/1993 Sb., o Kanceláři prezidenta republiky, a v souladu s dříve platnými rozpočtovými pravidly, zákon č. 576/1990 Sb. Státní příspěvková organizace vykonává hlavní činnost, jejíž předmět je zapsán ve zřizovací listině. Kromě hlavní činnosti může vykonávat také jinou činnost, ale její předmět a rozsah musí být v souladu s § 63 odst. 1 rozpočtových pravidel do zřizovací listiny doplněn před jejím započetím. Jiná činnost musí být sledována odděleně od hlavní činnosti. Pokud je třeba k nějaké činnosti, například těžba, potřeba získání nějakého zvláštního povolení, musí takové povolení získat i státní příspěvková organizace.

Státní příspěvková organizace může peněžní prostředky, kterými disponuje, používat jen k účelům, na které jsou určeny, a to na krytí nezbytných potřeb, na opatření zakládající se na právních předpisech a na krytí opatření nutných k zabezpečení nerušeného chodu organizace. To znamená, že státní příspěvková organizace nemůže financovat činnosti neuvedené ve zřizovací listině. V případě, že státní příspěvková organizace použije finanční prostředky v rozporu se zákonnými ustanoveními, případně v rozporu s podmínkami, za kterých jí byly poskytnuty prostředky ze státního rozpočtu, může se dopustit porušení rozpočtové kázně. Konkrétní podněty na jednání indikující podezření na porušení rozpočtové kázně je příslušná řešit Finanční správa, která má zároveň jako jediná i oprávnění porušení rozpočtové kázně také konstatovat. Konkrétní informace naplňující podstatu podezření na porušení rozpočtové kázně je tak možné směřovat přímo na místně příslušný finanční úřad.

Jako státní organizace v působnosti zákona č. 219/2000 Sb., o majetku ČR a jejím vystupováním v právních vztazích, je Lesní správa Lány obecně oprávněna nakládat s majetkem státu, s nímž je příslušná hospodařit, pokud se pro ni stane nepotřebným a o nepotřebnosti bude rozhodnuto v souladu s § 14 odst. 7 ZMS. Naložit s takovým majetkem ve prospěch nestátního subjektu - právnické nebo fyzické osoby - může podle § 19c odst. 3 ZMS zásadně až poté, neprojevila-li o majetek zájem jiná státní organizace v působnosti ZMS nebo organizační složka státu v rámci tzv. vnitrostátní nabídky realizované v případě movitých věcí dle § 19c odst. 1 věta druhá ZMS na internetových stránkách Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Při prodeji se podle § 22 odst. 1 ZMS vhodný zájemce o koupi zjišťuje především formou výběrového řízení, event. se prodej realizuje ve veřejné dražbě nebo ve veřejné soutěži o nejvhodnější nabídku. V odůvodněných případech lze uskutečnit i přímý prodej vybrané osobě nebo směnu. Podle § 22 odst. 2 věta první ZMS musí být kupní cena sjednána nejméně ve výši, která je v daném místě a čase obvyklá, tj. státní organizace v působnosti ZMS, stejně jako organizační složky státu, by měly prodávat státní majetek nestátním subjektům nejméně za tolik, za kolik si srovnatelný majetek ve srovnatelném místě a čase prodávají jiné subjekty na trhu.

Jednání indikující podezření z porušení povinností při správě cizího majetku, případně jiné podezření na naplnění podstaty trestných činů, mají oprávnění řešit orgány činné v trestním řízení. Podezření v oblasti způsobu realizace veřejných zakázek včetně podezření na neoprávněné dělení předmětu veřejných zakázek za účelem jejich realizace v mírnějším režimu je příslušný šetřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Doplňujeme však, že z informací médií vyplývá také to, že ve věci veřejných zakázek na Lesní správě Lány již od minulého roku policejní prověřování probíhá. Nelze vyloučit, že tato skutečnost nemůže mít vliv na rozhodnutí dalších kontrolních orgánů, jestli a případně kdy zahájí své vlastní prověřování v intencích jejich působnosti. Rovněž nelze vyloučit, že s ohledem na rozsah medializovaných informací již výše uvedené orgány nečiní v rámci své vlastní působnosti standardní úkony směřující k využití relevantních informací adekvátním způsobem.

Pokud má paní poslankyně zájem napomoci dořešení vznesených podezření, může tyto podněty řádně identifikovat a podle jejich podstaty následně i nasměřovat na věcně příslušný orgán. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády. Dále v rozpravě paní poslankyně Věra Kovářová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, děkuji za odpověď. V podstatě jste zde přečetl odpověď na moji interpelaci od paní ministryně Schillerové. Já tedy z toho vyvozuji, že hospodaření Kanceláře prezidenta republiky vás neznepokojuje, neshledáváte v podstatě nic pochybného, ani například to, že se pronajímají prostory firmě, která pak následně prostřednictvím svých zaměstnanců sponzoruje SPO, která má vazbu evidentně na pana kancléře Mynáře. Tedy z této vaší odpovědi jsem si učinila závěr, který jsem zmínila.

Pokud tomu tak není, tak poprosím ještě o odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan premiér má - nemá zájem. Pan premiér se chystá ještě na doplňující odpověď. Máte slovo, pane předsedo vlády.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já myslím, že, pane předsedo, vy jste mi říkal, že je tady asi 250 zákonů v řadě, co čekají na projednání, tak se divím, že Sněmovna radši dneska neprojednávala zákony. A tady vlastně paní poslankyně si to interpretuje, jak chce. (Hlas zprava.) Proč to říkáte? (Hovoří směrem k pravé části sálu.) Já jsem nic takového neřekl. Já jsem vám řekl, jakou máme kompetenci, jakou mám kompetenci já. A pokud mně píšete a tady mě stále zkoušíte a já vám stále odpovídám stejně, no tak podejte trestní oznámení. Tam sice interpelaci na kameru nedostanete, ale pokud chcete řešit problém a ne tady vlastně stále dokola opakovat věc, jasně jsem vám odpověděl, nemám k tomu, co říct.

A neznamená to, že já mám ten názor, který mi tady podsouváte. To není pravda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pokud se nikdo nehlásí do rozpravy - ptám se paní kolegyně Kovářové, jestli má zájem o návrh usnesení. Není tomu tak. Mohu tedy interpelaci ukončit. Budeme pokračovat interpelací poslankyní Olgy Richterové na pana předsedu vlády, ale kolegyně Richterová je omluvena, takže ta interpelace končí neúčastí.

Pan místopředseda se hlásí mimo program s přednostním právem. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já bych chtěl jenom omluvit kolegyni Richterovou, která tu interpelaci podávala již v roce 2018 v listopadu. Na jednání Sněmovny tato interpelace byla zařazena v lednu 2019. Od té doby byla čtyřikrát přerušena pro nepřítomnost pana premiéra. A jednou, když tady pan premiér byl, tak se na ni nedostalo kvůli těm interpelacím předcházejícím. Je mi velmi líto, že se tedy nemůžeme odpovědi dozvědět dnes, protože paní kolegyně absolvovala v tomto týdnu lékařský zákrok, takže se léčí doma a nemůže zde s námi být.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkujeme za informaci, pane místopředsedo. Interpelace podle zákona o jednacím řádu propadá.

Budeme pokračovat, a to interpelací paní poslankyně Věry Kovářové opět na předsedu vlády. A tato interpelace pod sněmovním tiskem 428 se týká ceny energií. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane premiére, reaguji na vaši odpověď na interpelaci, která se týkala slibu zachování levných cen energií. Ovšem jak víme, tak momentálně dochází ke zdražování elektřiny zhruba o 10 a současně i plynu o 5 %. Ve svém dotazu jsem konstatovala, že tento trend potvrzuje i Energetický regulační úřad, který část ceny stanovuje a avizoval, že vzroste regulovaná část ceny elektřiny v průměru o 2,2 %. Dalším důvodem růstu cen energií je samozřejmě zvyšující se cena emisních povolenek a situace na světovém trhu.

Zarazilo mě, že ve svých předvolebních slibech... (Hlas z pravé části sálu.) Pardon, já se omlouvám (směje se). Myslela jsem, že to je reakce na moji interpelaci (pobavení v sále), ale zdá se, že...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ne, není to reakce na vaši interpelaci. Prosím o klid ve sněmovně. Paní poslankyně bude pokračovat.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vrátíme se tedy k vašemu slibu zachování levných cen energií. Vy jste ve své odpovědi v podstatě na dotaz, proč jste nedodržel svůj slib, neodpověděl. Respektive jste odpověděl v tom smyslu, že jste vyjmenoval, jaké všechny vnější vlivy zvyšují cenu energií u nás. Takže tímto vlastně můžete přiznat, že de facto nelze ovlivňovat cenu energií. Také jste neodpověděl na otázku, jaké kroky vláda chystá k naplnění právě těchto slibů ohledně cen energií.

Čili ptám se vás, pane premiére, jak to s tím slibem, zda se vám podaří zachovat levné ceny energií, je, a zda jste předem věděl, že tento slib nelze splnit. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám rozpravu. Pan předseda vlády se hlásí o slovo. A také má hned šanci odpovědět. Slovo má předseda vlády ČR Andrej Babiš.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já skutečně nevím, o jakém slibu mluví paní Kovářová, nebo o jakém slibu mluvíte. Víte, kdyby byl tady nějaký národní plán, když jsme začali budovat ten kapitalismus a nezprivatizovali bychom všechno. Ropu, plyn, uhlí, OKD a nevím, co všechno. Nic nám nezůstalo. Víte, kdybychom měli v rukou ty energie, tak bychom mohli samozřejmě mít na to zásadní vliv. Ani tomu ČEZu nemůžeme říct, za kolik má co prodávat. Takže já vůbec nechápu, na co se mě ptáte. Nevím, jestli nevíte, že máme tady kapitalismus, nebo tržní ekonomiku. A stát dneska, ten prodal téměř všechno. No všechno. Vodu nejdřív. Ano. Všechno to, co lidi potřebujou. Vodu, elektřinu. Proč ty tradiční demokratické strany dávaly ČEZ do kuponky, nevíte? Potom bych mohl tady panu poslanci Michálkovi říct: Jo, teď jdu na ten ČEZ a řeknu paní Schillerové, aby se tam chovala jako jediný akcionář. Proč jste to dávali do kuponky? Nic jste si nenechali. Všechno je pryč. Uhlí hnědé, černé, plyn, ropa. Všechno je pryč. (Neklid v lavicích Pirátů.) Ještě hledáme to lithium.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, já vás chvilku přeruším a požádám kolegy o klid! Pokud projednáváte něco jiného, než je tato interpelace, tak to prosím projednávejte mimo tento sál, anebo se chovejte důstojně k tomuto projednávání.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: No, takže já bych jako strašně rád. Já bych strašně rád... a my děláme maximum. Ale vy dobře víte, že přeci ERÚ je nezávislé. To víte. ČTÚ je nezávislé, proto máme nejdražší mobilní data. Investoři, monopol si vzali 55 miliard dividend a ještě 55 miliard zainvestovali.

Všechno jsme dali pryč. A koho je to důsledek? Nevíte, kdo tady řídil tuto zemi? Jsme v nějaké situaci, a po otevření trhu s elektřinou a plynem, tzn. v době možnosti svobodného výběru dodavatele elektřiny nebo plynu každým zákazníkem v postavení spotřebitele, se začaly objevovat predátorské praktiky některých obchodníků s elektřinou nebo s plynem a osob, které změnu dodavatele energie pro zákazníka spotřebitele zprostředkovávají. Takové klamavé postupy obchodníků s elektřinou a s plynem a zprostředkovatelů v energetice jsou zaměřeny na celé spektrum spotřebitelů energie, zejména na spotřebitele vyššího věku, kteří jsou proti nekorektnímu jednání méně odolní a snadněji podléhají léčkám a účelovým slibům.

Já jsem nic takového nesliboval, co vy říkáte. To nevím, kde jste na to přišla. To ani není možné. My jsme říkali, že budeme bojovat proti těm, kterým jste to zprivatizovali, kterým jste to dali za hubičku! Za hubičku. Ty poplatky za uhlí jsou sranda. Když jsem byl ministr financí, chtěl jsem to desetkrát navýšit, tak všichni v jednom šiku, odboráři, managementy, všichni křičeli, co to bude za problém! No hlavně že si vzali 20 miliard dividend. Do daňových rájů samozřejmě.

Takže je jasné, že v energetickém zákoně je potřeba upravit ustanovení o ochraně spotřebitele v energetice, ochranu spotřebitele posílit. A MPO ten materiál předložilo vládě, projednává se to na pracovní komisi Legislativní rady vlády a 29. 4. to vláda projedná. Součástí předkládaného návrhu zákona je rovněž novela energetického zákona, jejímž cílem je zlepšení ochrany zákazníka v postavení spotřebitele v oblasti obchodu s energiemi. Jedná se zejména o zákaz účtování jakýchkoli sankcí v případě využití práva na odstoupení od smlouvy, povinnost poskytnout spotřebiteli písemné vyhotovení uzavřeného závazku a reakce je to na praktiky tzv. energetických šmejdů. No, to jsme taky zdědili. Tak vidíte.. Takže tolik problémů.

Takže se divím, že mě v tomhle směru interpelujete, ale snad jsem se to snažil vysvětlit.

Bohužel je to tak, že samozřejmě tady máme dopad i působení Zelených v Evropě a v Evropském parlamentu. Zelení a Piráti, to je vlastně stejné. Takže v rámci záchrany celé planety, máme 9,8 % emisí. Evropa. A bylo by dobré, aby i ostatní země postupovaly podle závěrů klimatické dohody z Paříže. Aby se nám nestalo, že to bude mít na nás velký dopad.

My jsme to projednávali teďka na Evropské radě. A to bylo typické, jak funguje ta Evropa. Takže my máme ty povolenky, protože my zachráníme tu planetu, to je skvělé a určitě jsem pro, a my to řešíme. Voda. A ty povolenky dneska mají nějakou cenu. Nikdo neví, kdo ji určuje. Naše firmy za to platí obrovské peníze. A samozřejmě to má dopad na evropský průmysl. Takže ty povolenky samozřejmě mají dopad na cenu těch energií.

A teď je otázka, jestli ti zelení fanatici nás dostanou do toho stavu, že budeme ničit průmysl. Paní Merkelová vystoupila na Evropské radě, kde některé státy řekly: měli bychom zpřísnit ten cíl ekologický, měli bychom to zkrátit o 50 let. A potom někdo řekl jo, ale 2050, to už vlastně nemůžeme mít ani krávy v Evropě, protože ty mají taky emise.

A potom co tam odznělo? Tam odznělo, že Evropa přišla s tím, že bude dotovat soláry. A daly se obrovské peníze na soláry. Potom se zjistilo, že evropští producenti nestačí vyrábět. Jinak to je tisícimiliardový tunel, taky dědictví působení některých politiků u nás. A co se stalo? Evropané nestačili vyrábět. Začali vyrábět Číňani. A dneska solární panely vyrábějí jenom Číňani. Všechny evropské firmy údajně zkrachovaly.

Takže jde jen o to, že pokud teď všichni chtějí vyrábět elektroauta - elektroauto, my jsme na to měli kolokvium. A takový golf elektro a normální golf, když se to porovná, tak někdo tam musí dát 11 tisíc eur na to auto, které stojí 32 tisíc eur, aby to auto si lidi vůbec kupovali. Takové elektroauto má desetkrát míň součástí než normální auto. Dopad na průmysl si můžeme představit.

Takže to jsme teď vymysleli v Evropě, tyhle cíle. A to je super, že chceme zachránit planetu. Otázka je, jestli ti ostatní taky, ty státy jako Čína, Spojené státy, Indie atd. A aby se nám zase nestalo, že... Já jsem se ptal Škody, odkud bude baterie. No z Jižní Koreje nebo z Číny. To je asi základ. Aby se nám zase nestalo, že za pár let zjistíme, a to už dneska každý ví, že elektroauta jsou čistě ztrátová záležitost a že je vlastně vyrábí Čína, a my potom, závislí na automobilovém průmyslu, budeme mít zásadní problém.

Samozřejmě toto jsou ty energetické věci. A ten dopad na ty ceny energie, ano, jsou tyhle iniciativy a je otázka, jestli to ta Evropa nepřehání a jestli bychom to neměli vnímat komplexně. Takže já určitě, ale já nevím, jakým způsobem. My přece ERÚ nemůžeme nic nařizovat, my jim nemůžeme, a my bychom rádi, aby regulovali cenu energií, aby občané neplatili tolik peněz. To určitě chceme. Ale znovu opakuji, v jakém jsme postavení. Pokud vás trápí ceny energie, mě to taky trápí, a pokud nám dáte nějaký konkrétní lék, jak to máme řešit v rámci dodržení zákonů a kompetencí, které máme ve státní správě, tak já budu velice rád.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády za jeho odpověď. Ještě než budeme pokračovat, konstatuji došlou omluvu, z dnešního jednání se od 13.00 hodin z pracovních důvodů omlouvá paní poslankyně Jana Pastuchová.

Máme před sebou faktickou poznámku pana poslance Ferjenčíka a paní kolegyně Kovářová se chystá ještě na vystoupení. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl jenom reagovat na pana premiéra a nabídnout mu spolupráci v otázce zvýšení poplatků z těžby nerostných surovin. Piráti to také podporují. Máme tady 100 hlasů. Věřím, že ten 101. poslanec se v této sněmovně najde. Myslíme si, že současně by to mělo být doprovázeno snížením zdanění práce, což mělo jak hnutí ANO, tak Piráti v programu. To si myslím, že by byl dobrý nápad zvýšit příjmy státní pokladny z poplatků z těžby a současně snížit zdanění práce. Klidně to může být rozpočtově neutrální. Beru vás za slovo a věřím, že to vláda předloží. To je jedna věc.

Druhá věc. Vy jste tady říkal něco o zelených fanaticích. Bohužel jako největší zelený fanatik se chováte vy, protože odmítáte zrušení povinného přimíchávání biopaliv do nafty, což je skutečně absurdní ekofanatická politika z Bruselu, a obávám se, že ji podporujete jenom proto, že na ní vyděláváte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Kovářová. Nebo nemá zájem? Tak se ptám, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v rozpravě k této věci. Pokud ne, paní kolegyně nenavrhuje žádné usnesení, mohu tedy interpelaci ukončit.

Máme před sebou dvě interpelace na pana ministra spravedlnosti Kněžínka. Protože je řádně omluven, navrhnu usnesení Poslanecké sněmovně, že se obě interpelace odkládají. Doufám, že nikdo nenamítá, že budeme hlasovat o obou interpelacích najednou. Pokud tomu tak není, můžeme o tom hlasovat.

Zahájil jsem hlasování číslo 70. Ptám se, kdo je pro odložení projednávání interpelací na pana ministra Kněžínka, který je řádně omluven? Kdo je proti? Děkuji.

Pro bylo 61 z přihlášených 114. Tyto interpelace byly odloženy na příští čtvrtek.

 

Můžeme se tedy zabývat interpelací na paní ministryni Alenu Schillerovou, a to poslance Stanislava Blahy... kterého tady ale nevidím, a v omluvách nefiguroval, pokud jsem dobře informován. Ověřím, pan předseda klubu tady není, protože pan kolega Blaha... Paní ministryně tady je a pan kolega Blaha není. V tom případě panu Blahovi interpelace propadá.

A paní ministryně Maláčová, já se musím podívat, jestli je omluvená... Pan Stanjura tady je, tedy momentálně není v sále, ale... V případě, že tady nebude, tak mu propadá taky. Paní ministryně, já se podívám, jestli je omluvena. Paní Maláčová je omluvena jenom do 11. hodiny, což je doba interpelací, ale pan kolega Stanjura tady také není. Takže mně nezbývá nic jiného, než prohlásit, že interpelace poslance Stanjury, pokud se nedostaví během okamžiku a navrhne to odložení, tak...

Pan místopředseda Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane kolego předsedající, vaším prostřednictvím, já vím, že předsedáte teď vy, ale tento postup mi přijde vůči poslanci Stanjurovi nefér vzhledem k tomu, že jsme hlasovali o přerušení dvou interpelací na nepřítomného ministra, aniž bychom ověřovali, jestli tu přítomni poslanci jsou, a v tomto případě ověřujeme. Takže... (Výkřiky z pléna: Má jednání.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem čekal dost dlouho. Paní ministryně Schillerová tady je. Čili mezitím byla také jedna šance a nerad bych... Dobře. Pokud tedy není, tak pan kolega Stanjura se s tím jistě vypořádá a navrhne to projednání interpelace znovu, což může. Ale momentálně ta odpověď propadá, proto bude muset v té věci znovu interpelovat. (Poslanec Ferjenčík přichází k řečništi.)

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Já dávám námitku proti postupu předsedajícího, protože ve chvíli, kdy jsme dvě interpelace odložili pro nepřítomnost pana ministra a neověřovalo se, jestli tu je, jestli tu je poslanec přítomen, nebo ne, tak mi přijde extrémně nefér následně zrušit cizí interpelaci, kde je to úplně stejný případ. Úplně stejný. Já nechápu, proč u tří interpelací, které se týkají úplně toho samého, vy postupujete u každé jinak. To je přece úplně absurdní. Takže já dávám námitku proti tomu postupu, doufám, že mi pan předsedající vyhoví, jinak to budeme tedy hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak pokud tady pan kolega Stanjura je, tak jistě rád navrhne přerušení té své interpelace na paní kolegyni Maláčovou, která je řádně omluvena, abych já nebyl v zbytečné procesní pasti. (Poslanec Stanjura se dostavil k řečništi.)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Omlouvám se, pane předsedo, šlo to nějak rychle. (Předsedající s úsměvem: Ano, šlo.) Moc by mě mrzelo, kdybychom o té interpelaci nemohli debatovat, protože tak arogantní odpověď jsem ještě nedostal. Takže navrhuji přerušit projednávání tohoto tisku do přítomnosti paní ministryně Maláčové.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Dobře. Nechám odhlasovat v hlasování číslo 71. Ptám se, kdo je pro. Zahájil jsem hlasování číslo 71. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 71. Ze 116 pro 78, proti nikdo. Projednávání této interpelace bylo přerušeno do přítomnosti paní ministryně Jany Maláčové.

 

Protože jsme tím vyčerpali pořad interpelací, zůstaly nám neprojednány interpelace číslo 6, 7 a 9 s tím, že interpelace číslo 8 panu kolegovi Blahovi propadla, protože v ten moment nebyl přítomen v sále. Tím jsem vyčerpal pořad schůze do 11 hodin a přerušuji schůzi do 11 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.56 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní se budeme zabývat pevně zařazenými body 215, 204 a 189. Poté budeme pokračovat body z bloku smluv ve druhém čtení. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 218, což jsou ústní interpelace. V této souvislosti jedna výzva, nebo prosba. Některá z poslankyň - nebo z poslanců - předložila písemně tři interpelace na pana vicepremiéra Brabce. Nelze tam vyluštit podpis, není tam uvedeno jméno, tak prosím, kdo tyto tři interpelace podal, ať se k nim přihlásí u stolku legislativy. Děkuji.

Seznámím vás s omluvami, které mezitím přišly. Předseda vlády Andrej Babiš se omlouvá z jednání Poslanecké sněmovny, z odpoledního jednání Poslanecké sněmovny, dnes z osobních důvodů. A to je vše v tuto chvíli.

Ptám se, jestli má někdo zájem vystoupit s návrhem na změnu schváleného pořadu 28. schůze. Vidím zde písemnou přihlášku pana poslance Luzara. Takže pane poslanče, pojďte, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o zařazení nového bodu na program jednání, a to na příští středu 24. jako první bod. A ten bod by zněl Pozice vlády České republiky k jednání Liberty House a ArcelorMittal po rozhodnutí Evropské komise.

Na této půdě Sněmovny již proběhla debata týkající se budoucího osudu ArcelorMittal Ostrava. Všichni víte, že ty závěry zůstávaly v té pozici, že je hodně nevyjasněných otázek, a byla požádána vláda, aby iniciovala jednání Evropské komise k vyjasnění těchto otázek. Evropská komise zasedla a rozhodla, že je možné, aby Liberty House získala ten podíl ve společnosti ArcelorMittal po vyjasnění dvou otázek. Otázek financování a otázek emisí. Ale zůstávají nevyjasněné další čtyři otázky, které jsou docela problematické, o osudu budoucnosti. Ty otázky se týkají budoucnosti energetiky v této lokalitě, budoucnosti investic, které byly slibovány, ale nikde nejsou. A v neposlední řadě připravenost fungování těchto hutí do budoucna v rámci ekonomických cyklů, které fungují, (nesroz.) tato společnost nezajišťuje tyto otázky.

Já bych vás tady v tomto velice rád požádal, abychom tento bod zařadili, protože teď začne po odsouhlasení Evropské komise - dle mého názoru je to otázka dvou měsíců - výrazné jednání mezi ArcelorMittal a společností Libery House jako budoucím nabyvatelem. A mě by zajímalo, jak chce vláda tyto otázky, které zůstávají ve vzduchu, řešit a jak chce zabezpečit, aby ten přechod byl bezbolestný, bez problémů, bez sociálních výkyvů hrozících mému regionu. Čili bych vás tímto požádal o podporu tohoto zařazení. Děkuji. (V sále je silný hluk.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Jenom se ujistím. Ve středu 24. jako první bod dopoledního jednání? (Ano.) Ano. Děkuji.

Paní poslankyně Jarošová také vystoupí s návrhem na změnu programu schůze. Prosím máte slovo. Dámy a pánové, prosím o klid, ať slyšíme návrhy, které jsou předkládány ke změně programu schůze.

 

Poslankyně Monika Jarošová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovoluji si požádat Poslaneckou sněmovnu o pevné zařazení volebních bodů na program schůze, a to číslo 172 - Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie, číslo 173 - Návrh Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, číslo 174 - Návrh na volbu členů Dozorčí rady Vinařského fondu, a číslo 175 - Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře. A to na pátek 26. dubna 2019 jako druhý až pátý bod za bod číslo 170, což je návrh na změny složení orgánů Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, rozumím. Než se zeptám, jestli se ještě někdo hlásí, tak pan poslanec Luzar vystoupí s určitým upřesněním toho svého návrhu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Leo Luzar: Já se omlouvám. Jedná se jenom o zařazení toho programu na středu 24. jako druhý bod. To se omlouvám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, jako druhý bod. Hlásí se prosím ještě někdo k programu schůze? Ne, budeme tedy hlasovat o návrzích, které jsme slyšeli. (Předsedající se domlouvá mimo mikrofon se zástupkyní legislativního odboru.)

Ano, děkuji, to je dobrá poznámka, kterou jsem tady obdržel od legislativy. Pane poslanče Luzare. My nemáme na středu 24. ráno nic zařazeno. Z jakého důvodu by to měl být druhý bod a za co? My máme pouze zařazen na 14.30 bod 22, státní občanství ve druhém čtení. (Domluva mimo mikrofon s poslancem Luzarem.)

 

Budeme hlasovat tedy o tom, že návrh, který jste přednesl, pozice vlády České republiky, bude zařazen na středu 24. 4. dopoledne jako první bod. Je to tak? Ano.) Dobře. Takže o tomto budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 72. Přihlášeno je 137 poslanců, pro 72, proti 46. Návrh byl přijat. Tento bod jsme zařadili.

 

Nyní budeme hlasovat o návrzích paní poslankyně Jarošové, abychom zařadili na pátek 26. 4. jako druhý až pátý bod za bod 170 body 172, 173, 174 a 175, což jsou volební body na volbu členů Státního fondu kinematografie, Ústavu pro studium totalitních režimů, Vinařského fondu a Rady ČTK. Je zde prosím souhlas, abychom to schválili jedním hlasováním, nebo si někdo přeje hlasovat jednotlivě? Ne. Takže budeme hlasovat o zařazení těchto bodů.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 73. Přihlášeno je 137 poslanců, pro 129, proti nikdo. Tyto volební body jsme na pátek 26. 4. zařadili.

 

Tím jsme se vyrovnali hlasováním se všemi návrhy na změnu programu naší schůze. Ještě zde mezitím přišla omluva. Pan poslanec Robert Králíček se omlouvá v době od 14.30 do 19 hodin z dnešního jednání z rodinných důvodů.

 

Nyní přistoupíme k projednávání pevně zařazeného bodu číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP