(10.50 hodin)
(pokračuje Plaga)

Takže zpátky k programovému prohlášení vlády. Tam se říká, že na konci roku 2021 dosáhne průměrný plat pedagoga 150 % výše roku 2017. O tom bylo včerejší usnesení. A já jsem tady deklaroval, že už po úvodních jednáních s ministryní financí o rozpočtu na 2020 a výhledu na 2021, když sečtete střednědobý výdajový rámec 2021 a to, co bude v rozpočtu 2020, tak ta částka bude sedět. Tedy vláda programové prohlášení, a možná poprvé v dějinách, v této oblasti plní beze zbytku a hodlá ho naplnit. Takže veškeré disputace tady a veškerá debata o tom, že neplní a kašle na učitele, není pravdivá.

A proč se z toho stalo politikum? Ve chvíli, kdy někdo vystřelí, že to bude - a součástí usnesení, které jste schválili včera, je, že konečně - a já vám za to děkuji - budeme přidávat systémově od 1. 1. konkrétního daného roku, protože tak je konstruován rozpočet státu, a vše ostatní nemá ten kýžený efekt, tak pak tady vznikne debata o tom, že se vystřelí hausnumero, které navíc není v programovém prohlášení vlády. A když se budu bránit, že to není systémové, že to je nenaplnitelné, tak vy řeknete, že nebojuji za naše učitele. Bojuji, ale systémově a trvale a tak, abychom splnili, co jsme slíbili. To je jádro celé debaty.

Prosím vás všechny, vraťme se na tu racionální úroveň. Neříkejme, kdo jim chce přidat víc, a pak, když to je nereálný slib, tak tvrdíme, že ti druzí to nenaplnili. Vraťme se na tu normální letovou hladinu a přidejme pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům. Kontrolujte mě, jestli to budu mít ve střednědobých výdajových rámcích. Kontrolujte celou vládu, jestli ty peníze tam jsou, jestli jsou skryté díry v rozpočtu školství. To je férová debata. Ne že se tady budeme předhánět v tom, kdo učitelům víc slíbí. Tohle se tady dělalo dvacet let a pak ty sliby nebyly a skončilo to politikem.

Takže ještě jednou prosím, zpátky na racionální letovou hladinu. A věřím, že pro to najdeme soustředěnou podporu v rámci rozpočtu na rok 2020 a rámců na roky 2021 a 2022. Děkuju za slovo. (Velký potlesk poslanců v lavicích ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Plagovi. Nyní pan předseda Stanjura. Upozorňuji, že jsme mimo bod, tedy hovoří jenom ti, kteří mají přednostní právo. Kolega Stanjura nechce. Pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Jenom krátce. Ono se to, pane ministře, velmi dobře poslouchá. Ale jak je možné věřit vašim slovům, když nectíte ani dohodu ze včerejšího večera? Jak je možné věřit vašim slovům, když oproti dohodě předsedů poslaneckých klubů se chováte jinak, a netrvá to ani 24 hodin?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nikoho s přednostním právem nevidím. Budeme se tedy zabývat návrhy, které byly... Dobře, chtěl jsem otevřít debatu o změnách programu, ale ještě předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem si to našel, pane předsedo Faltýnku prostřednictvím pana místopředsedy. Tak pro vás a pro vaše kolegy, kteří tak tleskali, jak to v tom roce 2012 to bylo špatné a v roce 2018 je to skvělé.

Tak v roce 2012 byl průměrný plat v České republice 25 101 Kč a průměrný plat učitele 27 914. A průměrný plat v České republice za všechny 25 101. To znamená, když to zaokrouhlím, učitelé měli zhruba o 2 800 více, než byl průměrný plat. V roce 2018, po tom, jak jste to skvěle změnili, je průměrný plat v České republice 31 516 a průměrný plat učitele 31 632, to znamená - to je o celých 120 korun více, než je průměrný plat. O 120 korun. Před šesti lety to bylo o dva tisíce a teď je to o 120 korun. To je odpověď na otázku, kterou mi položil pan předseda Faltýnek. (Velký potlesk v celé pravé části.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní se budeme zabývat vzhledem k té ranní přestávce návrhy na změnu programu. Přihlášen je Mikuláš Ferjenčík. Jinou přihlášku ke změně programu nemám. Prosím, pane poslanče, ještě chviličku počkejte. Prosím sněmovnu o klid. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jsem tuto přihlášku podal ještě před půl desátou, takže nepotřebuji žádné dodatečné hlasování o tom, abychom se jí mohli zabývat.

Chtěl bych navrhnout nový bod, a to Machinace Ministerstva dopravy se stanoviskem k zákonu o zrušení povinného přimíchávání biopaliv. Navrhuji ho zařadit jako bod číslo jedna dnešní schůze ještě před ty další pevně zařazené body.

Jde o to, že v pátek minulý týden dalo Ministerstvo dopravy kladné stanovisko k zrušení povinného přimíchávání biopaliv, které navrhli Piráti spolu se 40 poslanci pěti dalších poslaneckých klubů. Připomínám, že připomínkové řízení k tomu zákonu běželo do pondělí, tedy do 25. března. A nějakým nedopatřením 26. března Ministerstvo dopravy podalo stanovisko nové, a to negativní.

Takže já bych chtěl, aby pan ministr Ťok vysvětlil plénu této Sněmovny, jak je možné, že otočí během pár dnů o 180 stupňů, a navíc, že podává připomínky později, než má vyhrazenou lhůtu. Přijde mi to velmi nestoudné, že Ministerstvo dopravy místo toho, aby podalo připomínky samo za sebe, tak si poté po termínu přečte připomínky ostatních a v uvozovkách se k nim připojí, přestože ještě v pátek zrušení povinného přimíchávání biopaliv podporovalo.

Děkuji předem za podporu tohoto návrhu. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Námitku proti zařazení nového bodu nemám, takže budeme hlasovat o tomto návrhu na rozšíření programu schůze. Všechny vás odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Rozhodneme o zařazení nového bodu, který přednesl pan poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Zahájil jsem hlasování číslo 318 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 318 ze 172 přítomných pro 74, proti 68. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy postupovat podle schváleného pořadu schůze. Bod

 

162.
Informace vlády o ochraně klimatu

Prosím, aby se slova ujal pověřený člen vlády, pan ministr životního prostředí a místopředseda vlády Richard Brabec. (V sále je velký hluk. Spousta poslanců odchází ze sálu.) Pane místopředsedo vlády, ještě počkáme chvilku, až se sněmovna uklidní, abyste měl prostředí pro přednesení informace vlády. Požádám sněmovnu o klid.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Richard Brabec: Já si myslím, že lepší už to nebude, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, pane místopředsedo vlády, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Richard Brabec: Já si s tím poradím. Děkuji, že jste se mě zastal. Děkuji za tu snahu. A doufám, že možná přilákám pozornost i některých latentně vyrušujících kolegyň a kolegů, a jak vždycky říkáte, nebudu jmenovat. (Hluk v sále trvá.)

Jsem rád, že jsme se dostali k tomuto bodu. Už jsem byl poměrně skeptický. A troufám si říct, že teď se zase budeme bavit o něčem, co je opravdu velmi vážné. A možná, a doufám, že vás nepřekvapím na začátku konstatováním, že ať si o tom možná někteří stále ještě myslí něco jiného, tak jsem přesvědčen, že už i v České republice drtivá většina lidí rozumí tomu, že se s klimatem něco děje, a pevně věřím, že i většina lidí, teď nevím, jestli drtivá, si uvědomuje, že lidská činnost má zásadní vliv na růst průměrné teploty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP