(11.30 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážené kolegyně, kolegové, opět tady zazněla nepravdivá informace - na pana poslance Pávka prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem historicky první neuvolněnou hejtmankou a pobírám odměnu 40 %, tak jak schválilo zastupitelstvo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vyčerpal jsem faktické poznámky. Pan kolega Petr Pávek se hlásí k faktické poznámce, jestli tomu rozumím, pane poslanče?

 

Poslanec Petr Pávek: Paní kolegyně prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem to netvrdil, já jsem položil otázku, tak mi nepodsouvejte lži.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nemám žádnou faktickou poznámku. Řádně přihlášen je pan poslanec Martin Kupka a s přednostním právem pan ministr Staněk. Takže nyní ministr kultury vlády České republiky. Pane ministře, máte slovo s přednostním právem.

 

Ministr kultury ČR Antonín Staněk Děkuji, pane předsedající. Omlouvám se panu poslanci Kupkovi vaším prostřednictvím, že jsem ho ještě odsunul o jedno místo. Možná po mém vystoupení to bude ještě o celou řadu dalších faktických poznámek. Nicméně mi nezbývá než konstatovat několik málo skutečností.

Když jsem paní poslankyni a hejtmance Vildumetzové podepisoval návrh tohoto zákona, činil jsem tak v plném vědomí a svědomí, ale i ve svatém nadšení v okamžiku, kdy jsem byl médii bombardován za kumulaci funkcí, že jsem si dovolil být v daném okamžiku primátorem města Olomouc a současně poslancem a pak ještě k tomu všemu ministrem.

Já musím říci, že nikdy nikdo z novinářů se mě neptal na to, jak vykonávám svoji práci, neptal se na to ani mých kolegů. Pakliže jo, tak se ptali vždy jen způsobem - zvládá, nezvládá, co udělal, neudělal. Prostě evidentně tady nejde o to, jestli při kumulaci funkcí zvládáte svoji práci, ale jde tu pouze o jednu jedinou věc, a to o peníze.

Opravdu, celá tato debata není o ničem jiném než vyvolat džina z láhve, o závisti a závisti. Myslím si, že je tady spousta lidí, kteří kumulují funkce, a všichni velmi dobře vědí, že je to na úkor rodiny, na úkor celé řady dalších věcí, že to opravdu není o tom, že primárně nám jde o peníze. I z toho důvodu musím říci, že k tomu, že řekněme nemohu stáhnout ten podpis pod zákon, ale že ho nepodpořím, to rozhodla pro mě důležitá věc, a to opravdu nechutné debatování novinářů o tom, na co dám nebo nedám své finanční prostředky, které jsem řádně a objektivně získal.

Ano, řekl jsem, že to dám na charitu. Ale my všichni víme, že je řada charitativních projektů, které jsou perfektně marketingově zvládnuté, které dostávají poměrně velké finanční prostředky, a já jsem se chtěl skutečně objektivně rozhodovat o tom, kterému projektu, možná méně významnému, to dám. A nikde jsem neřekl, že to dám během jednoho roku. Mám tři čtyři roky. Každý z nás podporuje celou řadu charitativních činností, ani si nebereme od toho dohodu, protože prostě tam dáte tisícikorunu, tam dáte dva tisíce, ani si to nepřiznávám do daňového přiznání, aby mi z toho vrátili ještě daň. Prostě dělám to přirozeně a normálně. Každý z vás může říct, za vámi chodí lidé - můžete podpořit, můžete přidat na ples, zda můžete dát tam... Ano, vědí, že ty peníze máme, tak tam ty peníze dáme.

Ale to, co se dělo s novináři, že jsem si dovolil uvést - a já jsem to uvedl objektivně, na co jsem ty peníze dal, a oni kádrovali, jestli je to správně, nebo špatně, jestli jsem měl dát víc, měl dát méně, měl jsem to dát tento měsíc, nebo příští měsíc. Vždyť o co jde? Jde jenom o dehonestaci nás politiků, jde o to, aby nás ukazovali před všemi lidmi ve světle, že jsme to my, kteří hromadíme ty peníze. To je jediný záměr. Je to prostě hra na závist. A tuhletu hru já odmítám hrát.

Takže omlouvám se, paní poslankyně prostřednictvím pana předsedajícího, ale tento zákon nepodpořím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru kultury vlády České republiky Staňkovi za jeho vystoupení. Nyní ještě před kolegou Martinem Kupkou s faktickou poznámkou pan poslanec Válek. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já budu hodně stručný. Když to tak poslouchám, tak jsem si vzpomněl na ten rok 1989, jestli si vzpomínáte, na to slavné vystoupení Milouše Jakeše: "Ta Zagorová! Já neříkám, to je hodná holka, ale víte, kolik ona bere?" Tak čekám, kdy s tím někdo přijde. (Potlesk a smích.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Martin Kupka, připraví se řádně přihlášený poslanec Václav Klaus. Pane poslanče, došlo na vás, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, milé dámy, vážení pánové, Sněmovna učí i vytrvalosti a trpělivosti, tak jsem se dočkal, po více než hodině. Já se pokusím přinést také několik podstatných argumentů, proč ten zákon a jeho schválení pokládám za špatný krok.

My se všichni shodujeme na tom, že Česká republika má zbytečně mnoho paragrafů, že jich přibývá stále neúměrně a že tohle je jedna z věcí, která představuje i reálnou překážku pro to, aby se lidem v České republice dařilo lépe. My ve svém programu máme jasně to, že budeme proti každé zbytečné regulaci. Tohle je konkrétní, jasný, prokazatelný příklad úplně zbytečné regulace. Fakt si nemůžeme myslet, že paragrafy mají vyměnit odpovědnost. A tohle je další krok, přestože samosprávy mají nástroje, jak se s tím vypořádat, rozhodování o tom, jestli politik bude uvolněný, nebo neuvolněný, a v rámci neuvolněné funkce mohou dále rozhodovat o výši té odměny. Takže tady jsou reálné nástroje, jak se s problémem kumulace odměn vypořádat a jak to udělat tak, aby to samozřejmě především odpovídalo dohodě v tom samosprávném orgánu. Nevidím v tom žádný problém.

To, proč se do toho předkladatelé zákona pouštějí, má opravdu zejména osobní důvody. Ale přijímat zákony pro takové konkrétní osobní důvody prostě není dobrý recept.

Říkáme, že to je zbytečná regulace. Každá regulace, která je nad míru, která navíc bude dublovat jinou možnost rozhodování, je přece i pro další zahlcování a zamlžování právního řádu škodlivá. Tak volám i pro tento konkrétní důvod k tomu, abychom tuto normu nepřijímali.

Zazněla tady celá řada důležitých argumentů, že se i z té debaty stalo rejdiště těch, kteří chtějí znovu vyvolávat závist a zbytečně štvát proti politikům. Ano, je to populistická písnička, možná zabírá, ale ve výsledku bude mít pro další vývoj české politiky jednoznačně kontraproduktivní efekt. Protože to, o co běží jak v politice celostátní, tak v politice komunální, je přece také neztrácet kontakt s běžným životem. A ubezpečuji vás, když tady zaznívalo, že je jasné, že si mohou starostové přinášet do své starostovské praxe zkušenosti z Poslanecké sněmovny, tak já také říkám, že obráceně starosta, hejtman si přináší ze své práce důležité zpětné podněty pro práci v Poslanecké sněmovně. A stejně tak to přece platí pro všechny lékaře a učitele, kteří se tady také věnují práci na zákonech a snaží se zohlednit to, co poznali třeba ve škole nebo v nemocnici, pro to, aby zákony byly kvalitnější. V tom směru je přece jejich praxe a ten kontakt s životem nejen věcí vítanou, ale dokonce velmi, ale velmi užitečnou pro to, abychom přijímali kvalitnější zákony. A tady se mnohokrát ukázalo, že právě přístupy starostů, přístupy lidí z konkrétní praxe jsou pro to, aby vznikaly lepší zákony, jednoznačně důležitým nástrojem a důležitou oporou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP