Středa 6. března 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

100.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím
zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech
a zákona o soudních tlumočnících a soudních překladatelích
/sněmovní tisk 74/1/ - třetí čtení

Prosím, aby své úvodní slovo přednesl pan ministr Kněžínek, pokud má zájem. A konstatuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku číslo 74/6, který byl doručen dne 30. ledna letošního roku. Usnesení garančního výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 74/7.

Pane ministře, ptám se, jestli máte zájem o úvodní slovo. (Ano.) Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jan Kněžínek Tentokrát opravdu velmi stručně. Je to změnový návrh, který navazuje na ty dva předchozí projednané body. Jsou to potřebné změny zejména v souvisejících procesních předpisech. Předesílám, že s pozměňovacím návrhem, který je jako jediný k hlasování, souhlasím. Pouze u kontroverzního paragrafu 127a - tady chápu, že vyvolal kontroverze - si zachováme neutrální stanovisko.

Jenom oč jde. Jde o to, že my jsme v našem původním vládním návrhu chtěli pro civilní řízení říci, že je možný pouze jeden znalecký posudek, a když si přinesou účastníci svůj znalecký posudek, tak se s ním bude nakládat jako s listinným důkazem, nikoliv jako se znaleckým posudkem. Výbor s tímhle nesouhlasí. Je to něco, na čem ten návrh určitě nestojí. My jsme sledovali zrychlení soudního řízení. Na druhou stranu vnímáme, že to může být problém z hlediska rovnosti účastníků. Takže to necháme plně na svobodném rozhodnutí Sněmovny. Jinak ve zbytku souhlas. A moc prosím tedy o podporu této právní úpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku. Ptám se tedy, jestli se někdo hlásí z místa do rozpravy. Pokud tomu tak není, rozpravu končím a ptám se na závěrečná slova. Není zájem. V tom případě požádám paní zpravodajku Helenu Válkovou, abychom přikročili k hlasování o pozměňovacích návrzích. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. To už je opravdu, jak bylo řečeno, jenom "změnový zákon". Přesto mi tedy dovolte upozornit, že budete hlasovat o tom, co doporučuje garanční ústavněprávní výbor. A zase takové malé změny to nejsou. Na některé už tady upozornil už pan ministr.

Čili my doporučujeme takovou hlasovací proceduru, kdy bychom návrhy I až IX hlasovali společně.

Jsou to návrhy, které se týkají změny trestního řádu. Tam znovu zavádíme povinnost dvou znalců při soudní pitvě.

Změny občanského soudního řádu, zachování toho § 127a. Po diskuzi, které jsme tomu věnovali, je opravdu třeba zachovat rovnost stran. A velmi oceňuji to neutrální stanovisko Ministerstva spravedlnosti.

Změny zákona o živnostenském podnikání, o soudních poplatcích, o pobytu cizinců, o správních poplatcích, elektronických úkonech a o zdravotnických službách.

Neméně důležitý je poslední návrh pod IX, kdy se posunuje účinnost, abychom mohli ten centralizovaný systém zavést kvalitně, na 1. ledna 2021. A konečně návrh zákona jako celku.

Takže to je návrh hlasovací procedury, včetně tedy stručného věcného uvedení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Má někdo jiný návrh procedury, nebo případný návrh na změnu? Není tomu tak.

 

Rozhodneme o proceduře v hlasování číslo 80, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro navrženou proceduru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Je to hlasování pořadové číslo 80. Z přítomných 179, pro 147, proti nikdo. Procedura byla schválena. Můžeme podle ní postupovat. Paní zpravodajko, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Takže já navrhuji schválit návrhy I až IX společně. A doporučení garančního ústavněprávního výboru je kladné, doporučuje je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Doporučení kladné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 81 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Je to hlasování pořadové číslo 81. Z přítomných 179, pro 159, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Helena Válková: A konečně navrhuji schválit zákon jako celek. Doporučení garančního ústavněprávního výboru je kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak to už je věcí jednotlivých poslanců, jak se zachovají k návrhu jako celku.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech a zákona o soudních tlumočnících a soudních překladatelích, podle sněmovního tisku 74/1, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 82 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Je to hlasování pořadové číslo 82. Z přítomných 179, pro 122, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 100.

Pokročíme ve třetích čteních a... (O slovo se hlásí poslankyně Balcarová.) Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Dana Balcarová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla jenom oznámit, že ve věci hlasování zákona o tlumočnících jsem v hlasování 79 byla proti, a na sjetině mám pro. Takže bych poprosila o změnu a nezpochybňuji tímto hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, to byl požadavek na změnu zápisu do stenoprotokolu od paní poslankyně Balcarové. Bude zaznamenáno.

 

Dalším bodem našeho programu je

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP