Středa 13. února 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

134.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Kambodžského království o leteckých službách
/sněmovní tisk 252/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede ministr dopravy Dan Ťok. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v současné době jsou vztahy mezi ČR a Kambodžou v oblasti civilního letectví upraveny leteckou dohodou z roku 1964. Vzhledem ke svému stáří neodpovídá tato dohoda aktuální situaci v oblasti letecké dopravy a navíc některá její ustanovení nejsou v souladu s unijním právem. Vzhledem k těmto důvodům bylo přistoupeno ke sjednání zcela nové letecké dohody, jejímž cílem je vytvořit liberální rámec pro letecké dopravce obou stran, odpovídající současným trendům v civilním letectví pro případnou budoucí realizaci letecké dopravy mezi oběma státy a pro spolupráci leteckých dopravců. Sjednání nové dohody bylo schváleno vládou ČR v lednu roku 2015 a její podpis se uskutečnil dne 5. června 2018 v Phnompenhu.

I když Kambodža nepatří z hospodářského hlediska mezi významné obchodní partnery ČR, čemuž odpovídá i velikost přepravního trhu, sjednání nového smluvního rámce může být obecně přínosné z hlediska dalšího rozvoje vzájemných vztahů, a to zejména ve spojitosti s postupným růstem kambodžského hospodářství včetně rozvoje cestovního ruchu.

Sjednání dohody nevyžaduje úpravy českého právního řádu a její provádění nebude mít dopad na výdaje státního rozpočtu.

Dovoluji si tímto požádat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR o postoupení materiálu k projednání v zahraničním výboru Sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane ministře. Zpravodajkou pro prvé čtení je paní poslankyně Karla Šlechtová. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Šlechtová: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, tato dohoda má v ČR charakter mezinárodní smlouvy prezidentské kategorie, neboť upravuje záležitosti podle článku 49 písmene a) a e) naší Ústavy. Dohoda obsahuje kromě jiného, co zde zmínil již pan ministr dopravy, také úpravu práv a povinností osob stejně jako věcí, jejichž úprava je vyhrazena právě zákonu.

Tato dohoda se předkládá před ratifikací prezidentem republiky Parlamentu ČR, a to jak Sněmovně, tak Senátu Parlamentu ČR, k vyslovení jeho souhlasu s ratifikací. Nebude vyžadovat zvýšené požadavky na státní rozpočet a je v souladu s vnitrostátním právním řádem i mezinárodním právem.

Organizační výbor navrhl přikázat smlouvu k projednání zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Žádná přihláška do obecné rozpravy není. Rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova také není. Jak jsme již slyšeli, tak je zde návrh, aby se tímto návrhem zabýval zahraniční výbor. Má někdo nějaký jiný návrh? Nemá.

 

Budeme tedy hlasovat o přikázání zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 235, přihlášeno 175 poslanců, pro 145, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, a končím prvé čtení tohoto návrhu.

 

Přistoupíme k projednávání bodu

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP