Středa 13. února 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

128.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou
a Královstvím Saúdské Arábie o leteckých dopravních službách
/sněmovní tisk 197/ - prvé čtení

Z pověření vlády uvede tento tisk ministr dopravy Daň Ťok. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Česká republika a Království Saúdské Arábie dosud nemají sjednánu mezinárodní smlouvu v oblasti civilního letectví. Tato dohoda byla podepsána dne 7. prosince roku 2016 a následně byla poprvé předložena Parlamentu České republiky v minulém roce k udělení souhlasu s její ratifikací. Dohoda prošla v Poslanecké sněmovně prvním čtením i zahraničním výborem, následně byla však stažena z programu pro druhé čtení z důvodu zamítnutého návrhu v plénu Senátu v červenci roku 2017. Důvodem pro zamítnutí návrhu v Senátu nebyl nesouhlas s věcnou stránku dohody. Šlo o postoj některých senátorů vůči stávajícímu režimu v Saúdské Arábii, zahraniční politika země, stav lidských práv apod.

Ministerstvo dopravy se rozhodlo opětovně předložit tento návrh do Parlamentu České republiky, a to zejména z důvodu zajištění právní jistoty pro současný i budoucí provoz leteckých dopravců mezi Českou republikou a Saúdskou Arábií. České aerolinie provozují pravidelnou sezónní linku mezi Prahou a Rijádem třetím rokem a před touto letní sezónou zaznamenaly problémy při schvalování povolení svých letů v Saúdské Arábii. Ta nově vyžaduje pro pravidelný provoz Českých aerolinií v příštím letním období tohoto roku ratifikovanou a platnou leteckou dohodu mezi oběma státy.

Dohoda upravuje čistě provozně ekonomické aspekty letecké dopravy a bez ní hrozí neočekávané problémy při provozu s negativním ekonomickým dopadem zejména na letecké dopravce a cestující veřejnost. V rámci opětovného ratifikačního procesu byl již v Senátu vysloven souhlas s ratifikací této dohody dne 15. srpna roku 2018.

Dovoluji si tímto požádat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o postoupení materiálu k projednání v zahraničním výboru Sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuju panu ministru dopravy a požádám pana zpravodaje, aby uvedl svou zpravodajskou zprávu k tisku 197. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane předsedající. Opět děkuji panu ministrovi za jeho uvedení a shrnutí. Je pravdou, že tato smlouva jednou v Senátu neprošla. Domnívám se jaksi, že nyní je šance, že to spíše projde. Organizační výbor doporučil odkázání do zahraničního výboru, tudíž to je to, co navrhuji. A můžeme se tomu věnovat v zahraničním výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se hlásí někdo z místa. Není tomu tak, rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova nevidím. Budeme tedy hlasovat o návrhu na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Rozhodneme v hlasování číslo 227, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 227 z přítomných 168 pro 135, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji, končím bod 128 a předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Nyní se budeme věnovat bodu číslo

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP