Středa 30. ledna 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

170.
Návrh Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů
na člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Druhé kolo. Pan předseda Kolovratník má slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Tady je situace malinko odlišná. U návrhu Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů na člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů se jedná o návrhy Poslanecké sněmovny, které Sněmovna postupuje Senátu, a až Senát z nich vybírá. My jsme se v tom prvním kole 19. prosince dohodli, bylo to na návrh pana předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury, aby ta volba byla dvoukolová. Abychom nezužovali, abychom pouze podrobili ty navržené kandidáty testem, nebo sítem Sněmovny v tom smyslu, že budeme postupovat do Senátu ty, kteří získají nadpoloviční počet hlasujících poslanců. A pokud by to první kolo nebylo úspěšné, abychom znovu z nich vybrali. Na čemž jsme se shodli hlasováním a na základě toho došlo k situaci, že v prvním kole ten nadpoloviční počet nezískal nikdo.

Asi bych to měl i pro stenozáznam zopakovat. Pan Zdeněk Bárta měl 15 hlasů, Lukáš Jelínek 87 hlasů, Pavel Kugler 35, Jiří Padevět 59 a Mikuláš Pešta 29 hlasů. A to potřebné kvorum bylo 92. Takže na základě Sněmovny volební komise nyní v této volbě pro vás připravila opět výběr všech pěti kandidátů a tady prosím o vaši pozornost a pečlivost, ať nedojde k chybám. Na tomto lístku tedy můžete, ale samozřejmě nemusíte označit kladně tím kroužkem jednoho až pět kandidátů. Je možné si vybrat jednoho, dva, tři, čtyři nebo pět kandidátů podle toho, jaká je vaše vůle nebo politické rozhodnutí vás a vašeho poslaneckého klubu.

Takže tolik informace k tomuto poslednímu bodu. Na vydávání lístků dám 15 minut, tedy do 13 hodin.

Prosím pana předsedajícího o přerušení a výsledky voleb oznámím ve 14.30.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. Přerušuji projednávání tohoto bodu. Připomínám, že jednání organizačního výboru se uskuteční ve 13 hodin a my se zde sejdeme ve 14.30 a budeme pokračovat dalšími body podle programu.

 

(Jednání přerušeno ve 12.45 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji hezké odpoledne, také váženým členům vlády, nebo jednomu členu vlády. Zahajuji odpolední jednání 26. schůze Poslanecké sněmovny, a než začneme projednávat další body dle schváleného pořadu schůze, tak požádám předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly před polední přestávkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré odpoledne. Děkuji za slovo. Předseda volební komise je připraven a je smutný, řeknu s nadsázkou, bohužel, většina těch volebních bodů byla dnes, v uvozovkách tedy, neúspěšná, protože se nám nepodařilo zvolit kandidáty ani v těch druhých kolech. Nyní podrobně jednotlivé volební body.

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP