(15.10 hodin)
(pokračuje Luzar)

Kdybych použil paralelu, kterou tady použil kolega Bláha vaším prostřednictvím, tak samozřejmě neříkám, že rok 1948 nebyl problematický. Byl problematický. Ale podívejme se, co následovalo předtím a jaké byly nálady ve společnosti a co církevní majetek prožil za sto let předtím, jak ty sinusoidy - přibývání majetku, ubývání majetku a vztahy mezi vladaři a církví - v této české kotlince probíhaly. A to také svědčí o tom, že tady nebyla historie církve ideální, nejlepší, a až přišli ti zlí komunisté, tak všechno zrušili a přerušili nějakou krásnou etapu vývoje církevního majetku. Vůbec to tak nebylo a ta církev si historicky ty sinusoidy prožívala a hýbala se z jedné strany na druhou.

Co se týče tohoto zákona, nám se podařilo v roce 2012 vychýlit to kyvadlo absolutní odluky od státního dozoru majetku a vlivu státu na majetek ve své zemi na jednu stranu absolutní, na rozdíl od komunistů, kteří to udělali po roce 1945 na druhou stranu. Ale snažíme se o to vrátit to kyvadlo do rozumného vlivu státu na majetek v této zemi, vlivu státu na ovlivňování fungování majetku a rovnost majetku.

A znovu upozorňuji, nejedná se o fyzické osoby, ale hlavně o právnické osoby, církevní právnické osoby, kde ten zákon z roku 2012 zavedl obrovskou nespravedlivost a nerovnost, a proto zdanění je řešení.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan místopředseda Pikal s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Musím se jenom ozvat proti tomu, že tady zaznělo, že les nebo pole se přece nedají zničit. Tak les nebo pole se samozřejmě dají zničit, ať už odvodněním, nebo zamáčením, nebo nějakou ekologickou škodou. Jenom bych chtěl, abychom udržovali tu realitu aspoň tady v tomhle na místě a tady u toho pultíku. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Jan Volný bude reagovat faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuju mockrát. Vaším prostřednictvím, ať paní kolegyně Pekarová, ale i tady pan předřečník z nás nedělá pitomce. Ano, pole se můžou vybydlet, můžou zničit. Prosím vás, ale tak proč jste to neudělali průhledně, čistě, že za to pole by nebylo 10 Kč za metr, ale 5 Kč, protože je vybydlené, a potom by byla nějaká částka za poškození majetku, aby to bylo průhledné. Proč se tedy za poškozené pole místo 10 Kč vyplácelo 45 Kč? Vždyť to je naprosto nelogické. A vůbec nám nepodsouvejte to, že my nechceme odškodnit toho, komu bylo něco sebráno, ublíženo, a že nechceme napravit křivdy z minulosti. Naopak. Já nemám problém s církevní restitucí. Já nemám problém s odlukou státu a církve. Ale vždycky a od začátku se podivujeme a kroutíme hlavou nad výpočty. A kdyby to bylo postavené tak, za ty hektary je 10 Kč a potom za to, že jste nám to vybydleli, že to bylo poškozené, ještě vám dáme dalších 50 miliard, asi bychom říkali, že to je moc, ale mělo by to logiku. A ne proto, že jste to poškodili, tak za hektar nebude 10 Kč, ale 45 Kč. Co to je za logiku? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Černohorský s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Prostřednictvím pana předsedajícího, Piráti tady v době, kdy se to schvalovalo, nebyli. Takže když tak příště konkrétně asi možná směřujte vzhledem k tomu, že předřečník byl z naší strany.

A jinak prostřednictvím pana předsedajícího, přesně kvůli tomu chci nějakou analýzu, ne jen nějaké zhodnocení, proč se ta cena navyšovala. Protože jak tady předtím pan poslanec Bláha, který tady není, říkal, přenásobte si to nějakým koeficientem, to je právě to, co nelze úplně jednoduše udělat. Proto by bylo dobré nějaké odůvodnění nebo nějaké vysvětlení, protože ta důvodová zpráva v době, kdy se to tady předkládalo, není úplně ideální zdroj informací pro to, abychom teď mohli znovu rozhodnout o tom, jestli to bylo, nebo nebylo nějakým způsobem předraženo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní se vrátíme k těm, kteří jsou přihlášeni do obecné rozpravy. Vystoupí pan poslanec Beitl, připraví se paní poslankyně Kozlová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Beitl: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, nedá mi to, abych ještě také nezareagoval na tu předcházející debatu.

Vážení kolegové odleva až tady na střed (ukazuje), prosím, dohodněte se. Buďto to je jednoduché, nebo to je složité. Pokud to je jednoduché, tak to zanalyzujte, netvrďte, že to stojí 200 milionů, že to nejde. Pan Faltýnek prostřednictvím pana předsedajícího tady vytáhl nějaké číslo z klobouku a chtěl něco porovnávat. Proboha, to přece snad nikdo nemůže brát vážně tohle? Taková kauza jako církevní restituce, to je samozřejmě tisíce, možná desetitisíce proměnných, které je potřeba zpracovat. A bagatelizovat to tím způsobem, jak tady probíhá ta debata, to je opravdu nedůstojné.

Tak to byla reakce. A teď tedy moje hlavní vystoupení.

Z úst jednoho poslance tady zaznělo, že majetek je pokušení, které nemá nic společného s evangelickým poselstvím. Chtěl bych tady teď říci, že toto považuji za velmi nepřijatelnou, účelovou zkratku, navíc od poslance strany, která církevní majetek ukradla a zplundrovala. A nejen majetek ukradla, ale také perzekvovala, mučila a zabíjela církevní představitele. Podstatné je totiž to, jak se s majetkem zachází. A pokud se tady někdo pokouší tomuto problému nasadit karikaturní masku partajních ilustrátorů z 50. let zobrazující vypasené mnichy a kněží okrádající dělnickou třídu, tak je to pro mě velmi nepřijatelné také. Ale tahle karikatura je ovšem spolu s upevňováním spojení ve vládní trojkoalici důvodem, proč tady dneska už tuším sedmou hodinu sedíme. Tváří v tvář skutečným úkolům Sněmovny je to ještě méně přijatelné.

Osobně jsem jako primátor mnohokrát jednal a spolupracoval s představiteli církví v našem kraji. A pokud mohu něco s jistotou říci, tak to, že pro lidi, kteří jako věřící v církvích pracují, je osobní finanční motivace na posledním místě, nebo vůbec neexistuje. To, co ale tito lidé chtějí, je to, aby měli právní jistotu, aby se dodržovaly uzavřené dohody, chtějí řádně spravovat svůj majetek a chtějí provozovat zařízení, která mají s evangelickým poselstvím přímou souvislost. A i v souvislosti s tím musí také zaměstnávat lidi, kteří očekávají mzdu v naší zemi obvyklou. A jakékoli útoky včetně tohoto permanentního znejisťování, které tady dnes předvádíme, přímo ohrožují chod těchto institucí a zařízení, jejichž prospěšnost v systému vzdělávání a sociální péče lze velmi těžko zpochybňovat.

Litoměřická diecéze je jedna z těch menších, ale na území našeho kraje jsou tyto: Základní škola Antonína Bratršovského v Jablonci; Salesiánské středisko Štěpána Trochty - dům dětí a mládeže v Teplicích; Biskupské gymnázium, Základní škola a Mateřská škola v Bohosudově; Všeobecné osmi- a čtyřleté gymnázium ve Varnsdorfu; Česko-německá mateřská škola sv. Zdislavy v Litoměřicích; Schrödingerův institut ve Varnsdorfu - středisko volného času - dům dětí a mládeže; Křesťanská základní škola Nativity v Děčíně; Dům dětí a mládeže Salesiánské středisko Štěpána Trochty v Teplicích. A určitě také nesmím zapomenout na charitativní činnost. A tady bych jmenoval hlavně Hospic svatého Štěpána v Litoměřicích a Diecézní charitu Litoměřice, která řídí jedenáct profesionálních a pět dobrovolných charit na území diecéze.

A abych se nedržel pouze katolické církve, tak samozřejmě musím vyzvednout také Diakonii České církve evangelické, která je druhou největší nestátní organizací poskytující sociální služby v České republice.

A jsou to právě tyto organizace, které pomáhají denně tisícům lidí v nepříznivých životních situacích, organizují humanitární pomoc v České republice i rozvojovou spolupráci v zahraničí a organizují také v těchto činnostech tisíce profesionálních pracovníků i dobrovolníků.

Já se skutečně v tuto chvíli omlouvám všem, na které jsem v tuto chvíli zapomněl a které jsem nejmenoval, ale omlouvám se také těm všem, kteří své práci a víře zasvětili život, za argumenty, které dnes musí poslouchat z úst těch, kteří je okradli. Ono už to tady v globále padlo. Účelem tohohle zasedání je pokračování komunistické války proti církvi. Je pro mě jen s podivem, kolik poslanců se této války zúčastňuje.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP