(11.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Skopečka. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji. Já bych také chtěl zareagovat prostřednictvím předsedajícího na pana ministra. Myslím to dobře, nijak pejorativně. Já i věřím v jeho upřímnou snahu o zdraví české populace, nicméně ono to chce vždycky domýšlet. Poptávka po alkoholu je neelastická, aspoň tak to ekonomové říkají. Znamená to ve skutečnosti to, že když vzroste cena alkoholu třeba díky vyšší dani o nějaké procento, tak pokles spotřeby je menší než to jedno procento, což ve finále znamená, že díky té spotřební dani vydávají občané za alkohol větší objem finančních prostředků a zbývá jim méně na zbylé statky, jako je například ovoce a zelenina. Takže ve finále to samozřejmě může a často vede, takovéto dobré nápady, ke špatným koncům, zhoršení zdravotního stavu obyvatel.

Takže pane ministře, když chcete šířit to dobro ve společnosti, tak to trošku i domýšlejte.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobré dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Mám tady dvě další faktické poznámky. První je pan poslanec Václav Klaus a připraví se pan poslanec Ondřej Benešík. Já bych poprosil Poslaneckou sněmovnu o to, abychom se ztišili, protože přece jenom už se blížíme do finále tohoto bodu a bylo by dobré, abychom věděli v rozpravě, co se projednává.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Já bych zareagoval na pana ministra zdravotnictví. Musím říci, že já s vámi zásadně nesouhlasím, už jsem to tady několikrát prezentoval, když jsme se bavili o vodácích, ale teď po tom týdenním maratonu vánočních večírků vás možná chápu o maličko víc, asi tak 0,1 % než předtím. Ale když se na to podíváme věcně, když zlevníme daň na pivo, tak budou lidé méně pít kořalku, když vám jde tak o blaho společnosti, protože lidé samozřejmě reagují na cenu. Pivo je nápoj, který má nejméně alkoholu z toho, co lidé pijí. Na nějaké typy alkoholu nemáme žádnou daň, na víno, na Okenu apod. Čili zlevnit lidem pivo není nic špatného, je to i politicky relativně dobrý počin, tak to prosím tady netorpédujte svými minoritními názory. Děkuji. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Další je faktická poznámka pana poslance Ondřeje Benešíka, připraví se pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych naopak chtěl podpořit pana ministra. Myslím si, že mluvil velmi rozumně, a já se s jeho názory ztotožňuji. Já jsem jenom poukazoval právě na ten rozpor mezi oficiální linkou, pokud tak tu knížku můžu nazvat, možná by bylo dobré - všichni víme, že ji pan premiér nenapsal, to si myslím, že není veřejné tajemství, ale bylo by dobré, kdyby si ji alespoň přečetl a kdyby si ji přečetli i členové jeho hnutí, aby věděli, co tam jako píše. Ale to, co říkal pan ministr, je velmi rozumné, já s tím naprosto souhlasím, ale je tam prostě zásadní rozpor.

Jinak jako na margo té Okeny, já jsem někde zaznamenal takový vtípek. Někdo říkal, že prý vodka smrdí jako Okena, a někdo říkal, že to není pravda, vodka voní jako Okena. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan předseda Pavel Kováčik s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, já bych se v této chvíli chtěl omluvit všem, kdo zcela přirozeně před vánočními svátky spěchají spíše domů, aby ještě douklízeli, dopekli atd., atd., možná nazdobili stromeček včas, a chci při této příležitosti poděkovat všem, kteří s námi tady trávili - a dá se říci až do poslední předvánoční hodiny - čas, zaměstnancům Sněmovny, ochranné službě, lékařské službě, novinářům, službě v sále. A všem, na které jsem snad možná zapomněl, se také omlouvám.

Přestaňme si tady už konečně poměřovat velikost mozkovny nebo sílu hlasu. Každý víme, kdo jsme, jak rozhodnuti, jak budeme hlasovat. Pojďme už konečně hlasovat. Ostatně stanoviska jsou vyjasněna. Dohadovat se o tom, jestli voní pivo nebo Okena nebo co to je, mi připadá zvláště dneska docela nedůstojné.

Je to jenom zdvořilá prosba, prosím pěkně. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V rozpravě je přihlášena paní poslankyně Pekarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Já to rozhodně nechci natahovat, ale protože jsem neměla možnost ve druhém čtení se přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jsem připravila, tak jsem ještě chtěla využít toho prostoru. Ten pozměňovací návrh nakonec ve druhém čtení načetl kolega Feri a je ve vašich materiálech pod písmenem E. Já bych velice ráda jenom stručně řekla, oč se v něm jedná.

Cílem navrhované úpravy je umožnit poplatníkovi daně z příjmu fyzických osob uplatnit prostřednictvím nezdanitelné části základu daně částky úhrad, které prokazatelně zaplatil v daném zdaňovacím období za služby naplňující obor činnosti poskytování služeb pro rodinu a domácnost, poskytované na základě živnostenského oprávnění atd.

Když opustím tuto terminologii, tak velice zjednodušeně - jedná se o podporu pracujících rodin s menšími dětmi, tak aby měly možnost si mezi nezdanitelné části základu daně zařadit, pokud mají nějaké služby v domácnosti, i třeba péči o domácnost. Myslím si, že to může pomoci sladit rodinám jejich profesní a rodinný život a pomohlo by to zejména střední třídě, která je tady často opomíjena. Protože většina z vás, většina politických stran a hnutí má ve svých programech právě podporu rodin, tak si myslím, že touto drobností jim můžeme teď udělat celkem radost v jejich rodinných rozpočtech, protože roční částka, na kterou to navrhuji navázat, má být stejně vysoká jako výše minimální mzdy, to znamená, že by to pro jejich rozpočet mohlo znamenat poměrně dobrou úsporu.

To jsem chtěla jenom ještě dodat a poprosit vás o podporu pozměňovacího návrhu pod písmenem E. Pokud tedy myslíme podporu rodin vážně, tak si myslím, že je to velmi jednoduchá, ale účinná změna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Jelikož nemám nikoho přihlášeného v rozpravě ani s faktickými poznámkami, nevidím nikoho v sále, končím rozpravu. Zeptám se na případná závěrečná slova. Ano, je zájem. Paní ministryně, prosím.

 

Ministryně financí ČR Alena Schillerová Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Budu se snažit být maximálně věcná a stručná.

Já jsem naslouchala celé dopoledne, samozřejmě jsem se seznamovala s pozměňovacími návrhy už v průběhu legislativního procesu, takže jsem je promýšlela. Také tady budu prezentovat, že podpořím aktivně několik pozměňovacích návrhů z pera opozičních poslanců, to znamená, není to jenom o tom, že bych podporovala jenom pozměňovací návrhy ze strany koaličních poslanců, ale podpořím i opoziční, protože mi prostě dávají smysl, čili je to o té debatě a o tom, zda to dává smysl či nikoliv. Nebudu jmenovat a nebudu se vyjadřovat k jednotlivým pozměňovacím návrhům, protože ke každému se vyjádřím svým souhlasem či nesouhlasem. Takže shrnu debatu do několika skupin.

Byl tady celý balík vystoupení ke zvýšení nezdanitelné částky, slevy na poplatníka a pak různé návrhy slev na děti, na studenty atd. Já bych chtěla připomenout, třeba i panu poslanci Jurečkovi, který byl součástí vládní koalice, která tady byla před parlamentními volbami, že vláda zvyšovala zvýhodnění na děti pracujících rodičů, a to z 13 404 korun na každé dítě na 15 204 pro první dítě, 19 404 pro druhé dítě a 24 204 pro třetí a další dítě. To převyšovalo mohutně inflaci, takže rozhodně se na tento postup nerezignovalo.

Co se týče slevy na poplatníka, tak to, co navrhuje pan poslanec Ferjenčík, samozřejmě s dalšími pány poslanci, omlouvám se, že je nejmenuji, znamená navýšení fiskálně propad nebo zásah do rozpočtu minus 19,4 mld. a já v kontextu toho, vlastně že jsem tady byla vyzývána teď v průběhu procesu jednání o státním rozpočtu opakovaně k vyrovnanému rozpočtu a mám tady v podstatě návrhy, které, kdybych je sečetla, jsou za více jak 100 mld., takže nějaký 40miliardový schodek, který nakonec Poslanecká sněmovna schválila, o něm by se nám mohlo zdát. Takže tolik říkám otevřeně, že nepodpořím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP