(19.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni financí. A pan kolega Bartoň ještě posečká. Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Já vám udělím slovo za chviličku, až se to tady zklidní. Pořád je tady hluk a to i vaši straničtí kolegové vás nechtějí nechat v klidu domluvit. To je škoda. Tak máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Hezký večer. Jenom jednu větu. Pět let se to s rozpočtem zhruba 300 milionů korun v Mariánských Lázních nepovedlo, pane předsedo Michálku prostřednictvím pana předsedajícího, tak se těšíme na Prahu na rozklikávací rozpočet. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Lukáš Bartoň. (O slovo se hlásí poslanec Michálek.) A pan předseda ho ještě znova předběhne. Předseda klubu Pirátů pan Jakub Michálek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji. Jenom krátká reakce na paní ministryni. Já jsem to moc nepobral, protože paní ministryně řekla, že ten systém tedy nemá smysl, bude stát miliardu a do konce roku to bude. Takže to bych potřebovat nějak vysvětlit, co tedy bude. Protože rozklikávací rozpočet je dobrá myšlenka a my tu výzvu přijímáme. Pojďte ji teda namečovat, já se pokusím zasadit o to, aby to v Praze do roka bylo, a paní ministryně tady vystoupí a dorovná to. Ať řekne, že to bude na úrovni státu.

Samozřejmě že to bude potřebovat nějaké změny. Tak sakra od toho tady jste, abyste připravili změny zákonů a dalších věcí, které jsou potřeba pro to, aby se to udělalo! Nebudeme přece vymýšlet za vás, jaké všechny zákony máte změnit, když máte pod sebou armádu deseti tisíců úředníků, abyste to připravili. Tak to udělejte tak, aby to bylo jednoduchý, abychom konečně nemuseli projednávat rozpočet tak, že tady máme milion tabulek, kde je nějaký nepřehledný členění na oddíl paragraf a kde když si chci zobrazit, co se utratilo v té který kapitole, tak to prakticky nevím a nemůžu si to jednoduše rozkliknout. Já tomu nerozumím, proč to nejde. Opravdu tomu nerozumím. Myslím si, že by to nebylo zbytečné, a rozhodně si nemyslím, že by to stálo miliardu. To mi teda povězte, jak jste dospěla k závěru, že by rozklikávací rozpočet státu stál miliardu. Tomu opravdu nerozumím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nejdřív omluvu předsedy vlády Andreje Babiše od 19.15 do konce jednacího dne.

Nyní faktická poznámka Petra Třešňáka, potom přednostní právo paní ministryně financí. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Třešňák: Pěkný večer. Ono to bude tak trochu jako kafemlejnek, ale zareaguji na pana předsedu Faltýnka a minule to byl, tuším, pan poslanec Feranec, na kterého jsem reagoval. A skutečně, jak zmiňoval kolega Michálek, Mariánské Lázně používají systém Monitor, který je oficiálně dostupný bezplatně obcím. Skutečně vyvíjet vlastní systém, když to pro ty obce může nechat vyvinout jak Ministerstvo vnitra, tak Ministerstvo financí, si myslím, že je v tuto chvíli zbytečné. Takže nevidím důvod, proč by se města a potažmo samosprávy měly zabývat vývojem takového systému, když jim ho může doručit Ministerstvo vnitra, potažmo Ministerstvo financí. Nicméně v tuto chvíli již nějakou dobu běží v Mariánských Lázních implementace aplikace CityVizor, která to bude umožňovat. A ty poslední čtyři roky, jenom taková poznámka, jsme tam byli v koalici s hnutím ANO. (Potlesk z řad klubu Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Třešňákovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní má přednostní právo paní ministryně financí Alena Schillerová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně financí ČR Alena Schillerová Tak jednu vysvětlující větu. Všichni už spěcháme. I my máme státní pokladnu, máme přehled, dopracováváme ji, ale prostě jiným způsobem, než chcete vy. Pro naše potřeby. Tak jak my to vidíme účelné, abychom mohli sledovat. Ne tak, jak to vidíte účelné vy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Stanjury. Pak přednostní právo pana poslance Jakuba Michálka. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak ještě že poslanci z hnutí ANO znají jen Mariánské Lázně a Prahu. Já bych třeba rád debatoval o Opavě někdy, když už sklouzáváme do těch komunálních rozpočtů. Ale paní ministryně právě ukázala, proč si nemůžeme rozumět. Skutečně nemůžeme. To není pro nás, paní ministryně, ani pro vás ty rozpočty. To je pro daňové poplatníky a voliče, občany. Tak je možné, že nějaký systém vám a vašim úředníkům vyhovuje lépe, protože si schováváte informace a pak tady sypete nějaká čísla, například o tom, kolik přineslo EET, a nikdo si to nemůže ověřit. Tak to je to základní nepochopení.

Obecně ten inovativní přístup Ministerstva financí je opravdu úžasný. Já vám doporučuji někdy debatu - paní ministryně tam nebyla, byla tam nějaká jiná dáma - o skvělém projektu Moje daně. Představte si, že po mnoha letech, co vláda ANO zrušila jedno inkasní místo, tak zavede něco podobného. Ale pozor, nebude tam sociální a zdravotní, protože to je komplikované. Tomu se říká opravdu jeden krok vpřed a pět kroků vzad.

A Andreji Babišovi se stalo to, co se může stát v politice mnohým. Někteří si pamatují jeho sliby. Teď chtějí, aby je splnil. Hnutí ANO se diví, že to po nich někdo chce. No, kdo mu radil tu knížku? Kdo mu ji napsal? To se s ním měl poradit. Měli tam napsat: "Takoví Piráti chtějí rozklikávací rozpočet, ale my si myslíme, že je to zbytečné. Bude to stát miliardu, je to k ničemu." Ale s takovou knihou evidentně voliče neoslovoval.

A když už mám to slovo, tak při příštím rozpočtu bych doporučoval, aby paní ministryně k pozměňovacím návrhům vystoupila jednou a řekla: Pozměňovací návrhy komunistů podporuju a u všech ostatních jsem proti. Protože takhle to dneska bylo. Podmínky ÚV KSČ byly splněny a rozpočet hladce prošel a soudruzi ze všech tří vládních stran si k tomu ještě zatleskali. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan předseda Michálek. A kolega Bartoň je ještě stále na čekačce. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Opravdu jenom krátká reakce na pana předsedu Faltýnka. Kdepak ho máme? Nemáme ho. Tak já to kdyžtak zopakuju pro něj, až se vrátí. Samozřejmě nikam nespěcháme. Tohle je věc, která se musí projednat důkladně. Protože když se správně nastaví ty procesy, tak to bude fungovat pro nás i pro naše potomky.

Pan Faltýnek mluvil o Mariánských Lázních. Já jsem chtěl připomenout, že Mariánské Lázně mají už řadu let transparentní bankovní účty. To znamená, že každý občan si může zkontrolovat, za co se vydala poslední koruna z peněz daňových poplatníků, z těch, které jdou do Mariánských Lázní. A to je úroveň transparence, kterou, pokud já vím, nemá žádné město, ve kterém vládne hnutí ANO. Takže příště, až nám bude chtít vykládat o transparenci a o tom, jak to vypadá v Mariánských Lázních, tak by se měl podívat na to, co už tam funguje, a převzít ty věci, které tam už jsou, jako jsou ty transparentní bankovní účty. Možná že je nechce zveřejnit. Možná že i vím, proč by nechtěli, aby se zveřejnily tyhle bankovní účty. Protože by si z toho třeba občané mohli vyvozovat nepatřičné závěry o tom, na které věci se utratily neefektivně peníze. Na jaké marketingové studie, právní posudky a další služby. Třeba na ty miliardové aplikace, o kterých mluvila paní ministryně.

Ale já si myslím opravdu, že teda pokud to myslí ANO s transparencí vážně, tak by mělo převzít třeba ty transparentní účty anebo s námi spolupracovat na tom, aby se vyvinul rozklikávací rozpočet, a nevyprávět nám tady o tom, že to pro daňové úředníky není užitečné. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní tedy pan kolega Lukáš Bartoň, který je řádně přihlášený, dočkal se. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Děkuji za slovo, pane předsedající. U střednědobého výhledu rozpočtu mě zaujala kapitola Ministerstva školství. Bohužel musím konstatovat, že na rok 2020 se počítá o 5,5 miliardy méně než na rok 2019 a není to pěkné ani v roce 2021. Zajímala by mě hlavně třeba kapitola Výzkum a experimentální vývoj a inovace, kde se škrtá v řádech 5 miliard. Případně proč se škrtá v položce spoluúčast z fondu Evropské unie. To už neplánujeme čerpat vůbec asi.

Co je hlavní položka, která mě trošku děsí, kterou už tady pan zpravodaj trošku nakousl, to jsou výdaje regionálního školství a přímo řízených organizací. Tato položka je, dá se říci, skoro čistě mzdová. A pokud si vezmu programové prohlášení vlády, tedy i shodu s koaličními partnery, jak budou růst mzdy, tak koaliční a programové prohlášení vlády říká, že do roku 2021 vzrostou mzdy v regionálním školství na 150 procent průměru z roku 2017. Tedy lehce si i dopočítáme, kolik to bude. Tato částka není ve střednědobém výhledu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP