(16.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Zahájil jsem hlasování číslo 111 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 111. Z přítomných 176 pro 23, proti 8. Návrh nebyl přijat.

 

Teď tedy máme možnost hlasovat o tom, aby tento bod číslo 13 byl po bodu 35, to znamená po nemocenském pojištění, první čtení. To je hlasovatelný návrh.

Zahájil jsem hlasování číslo 112 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 112. Z přítomných 177 pro 109, proti 2. Návrh byl přijat. Zařadili jsme bod číslo 13 za bod číslo 35 dnešního jednání.

 

Teď tedy se hlásí s přednostním právem pan předseda Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Vážené poslankyně, vážení poslanci, jenom mi dovolte říct, že pokud vláda s námi nechce diskutovat o tom globálním paktu, a samozřejmě ani koalice, o uprchlících, my jsme se to dvakrát pokoušeli navrhnout, dvakrát bylo na tu informaci dáno veto, tak my se pokusíme... (Poslanec Faltýnek namítá z pléna.) Jednou, pardon. Jednou to nebylo schváleno. Bylo jasně vidět, že o tom nechcete diskutovat, takže my se pokusíme vyvolat mimořádnou schůzi na toto téma. Děkuji. (Potlesk z řad SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Radimu Fialovi. Nyní je návrh pana poslance Pavla Kováčika na vyřazení bodu číslo 34.

Rozhodneme v hlasování číslo 113, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro vyřazení bodu 34. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 113. Z přítomných 178 pro 142, proti 10. Návrh byl přijat a bod číslo 34 byl vyřazen z této schůze.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Černochové, kde místo 16 hodin je hodin 17, a to je nový bod, informace vlády k nasazení armády na území České republiky. Je to hlasovatelný návrh.

hlasování číslo 114 o něm rozhodneme. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 114. Z přítomných 178 pro 83, proti 7. Návrh nebyl přijat, nebudeme se jím tedy na této schůzi zabývat.

 

Nyní pan poslanec Bartoň a to je návrh na zařazení bodu číslo 192... Ještě předtím, než dám hlasovat pan předseda klubu KDU-ČSL. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Jenom krátce k tomu hlasování. Jestli jste si dobře uvědomili, o čem jsme hlasovali. Vy jste se odmítli bavit o tom, že zde existuje reálné podezření, že byl porušen zákon a že byla zneužita armáda. To je prostě zcela zásadní věc. Vy jste odmítli, aby vláda informovala, řekla: byl dodržen zákon, informace jsou mylné, anebo byl porušen zákon a budeme to řešit. To znamená, v tento moment Poslanecká sněmovna odmítla svoji roli, že kontroluje vládu. Takže jestliže se vrátím do předchozí doby: U Nečase vám to vadilo, ale teď už se o tom bavit nechcete. A to mě tedy mrzí. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, já vám rozumím, ale vůle poslanců je taková. Každý má jiné priority na této schůzi, já to nemohu nijak ovlivnit ani vám nemohu vzít slovo, protože máte přednostní právo.

 

Nyní budeme hlasovat bod číslo 192 a to je kontrola usnesení číslo 66 ve věci platů učitelů. Je to na úterý za již pevně zařazené body, to znamená, dnes jsme po bodě 13. Ano?

Zahájil jsem hlasování číslo 115. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 115. Z přítomných 178 pro 86, proti 1. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme pokračovat v hlasování o jednotlivých návrzích, a to návrhem poslance Víta Kaňkovského, který navrhuje bod selhání Ministerstva dopravy. Ten je zavetován, ano. Tady mám veto poslanců podle § 54 odst. 6, takže o tom jednat nebudeme. Je před námi... Znovu vás odhlásím na požadavek ze sněmovny a požádám vás o novou registraci. Prosím přihlaste se svými hlasovacími kartami, než budeme jednat o přeřazení již schváleného bodu 82, to je tisk 295, jako první za pevně zařazené body.

Ano, pan předseda klubu ODS se k tomu chce ještě vyjádřit. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ano. Já se chci vyjádřit k tomu vetu. Plně ho respektuji, nicméně když jsem měl tak ve tři čtvrtě na dvě puštěnou televizi, tak pan ministr Ťok tam všem oznamoval, jak je připraven debatovat o D1, a pak ho v tom jeho klub nepodpoří. Kde bude debatovat, když jste zavetovali ten bod? Nevím, jestli budeme debatovat v kuloárech, nebo kde? Je to typická řečnická figura. Já bych to hrozně rád vysvětlil, všechna pravda je na mé straně, ale bohužel můj klub mi to zavetoval a prostor k debatě nebude. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan předseda klubu TOP 09, poté pan předseda klubu KDU-ČSL. Prosím o klid. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Ten logický rozpor, na který tady upozornil pan předseda Stanjura, lze asi velmi snadno vysvětlit. Pan ministr Ťok byl připraven úplně stejně jako na zimu. (Smích, potlesk a pobavení v sále.) A jeho poslanecký klub to dobře ví.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní pan předseda klubu KDU-ČSL, pan Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Já tomu rozumím a respektuji rozhodnutí sněmovny i veta. Pravda je, že kdo by čekal na dálnici v půlce prosince sníh, že? Natož kalamitní stav. Já tomu rozumím. Pro řadu členů ANO to patrně bylo velké překvapení a máte potřebu svého ministra podržet. Já tomu rozumím. Kdo by čekal v prosinci sníh na dálnici?

Je potřeba ale současně říct, že zde se jedná skutečně o manažerské selhání ministra dopravy, neochotu poslanců hnutí ANO diskutovat o tomto tématu, abychom dostali informaci. Je to pohrdání občany České republiky, protože jsme se mohli dozvědět, jaké budou učiněny nápravy, co se stane... (Poslanec Hájek několikrát hlasitě reaguje z pléna.) Pane poslanče, jednak, prostřednictvím pana předsedajícího, nepokřikujte na mě, prosím vás.

A druhá věc. To přece nemá být o tom, že ministr dopravy tady bude mít sólo a monolog. To mělo být o mimořádném bodu a o možnosti poslanců se k tomu vyjádřit. Osobně to vnímám jako neúctu k občanům. Protože jděte to vysvětlovat těm, co na dálnici zůstali. Jděte to vysvětlovat těm dětem, které zůstaly na dálnici v autobuse několik hodin, více jak deset hodin. Těm to jděte vysvětlit, že vás to vlastně vůbec nezajímá.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě pan předseda Kováčik. Pane předsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP