(15.40 hodin)
(pokračuje Schillerová)

Pro mě absolutně největší prioritou je online finanční úřad. To jsem řekla mockrát a dělám na tom. 13. prosince 2017 jsem byla jmenována ministryní financí poprvé, hned jsem sestavila v lednu projektový tým. Ten projektový tým funguje, nechávám si pravidelně interpretovat výsledky. Udělám začátkem roku 2018 - nebudu dělat tiskové konference jenom tak, abych tady mlátila prázdnou slámu, to prostě není můj styl. Tu tiskovou konferenci udělám v momentě, a bude to začátkem roku 2018, kde budu prezentovat jasné funkcionality a výstupy toho projektového týmu. Za ten necelý rok jsme dosáhli toho, že jsme zmapovali procesy a vybrali jsme jednu ze tří nejvhodnějších variant, protože to není moc jednoduché, protože tady máme ADIS, na ADISu je vendor lock, klíče ovládá IBM, jednáme s nimi, samozřejmě je to velmi složité a tím vás nebudu zatěžovat, a v podstatě museli jsme se rozhodnout, kterou cestou půjdeme. Tu cestu jsme vybrali už někdy v září tohoto roku a teď připravujeme otevřené výběrové řízení, kde jsem pracovní termín dala do konce ledna 2018. Počítám, že to bude dříve.

Ten portál, pro vaši informaci, bude umožňovat propojení s portálem občana, jednoduché bezpečné přihlášení, uživatelsky přívětivé plnění povinností, bude rozdělen na autentizovaného uživatele, neautentizovaného uživatele, využíváme daňové informační schránky, kterou už dnes Finanční správa má léta k dispozici. Využijeme tzv. elektronického podání a mám tady podrobně popsanou celou řadu funkcionalit, které jsou připraveny, zpracovány a provedeny. Prosím, kdykoliv se na mě obrátíte, podám vám informace, nebylo by to poprvé, co jste se na mě obracel, nakonec s panem poslancem Ferjenčíkem se sejdeme příští týden, pokud se nemýlím, abychom mu ukázali ten rozklikávací rozpočet a vysvětlili mu, jak vlastně funguje Státní pokladna, která stála 7 miliard, a já jsem ráda, že ji máme, a vadí mně, když některé fondy třeba do ní nejsou zapojeny, protože tam vidíme každodenně, jaké cash-flow státu probíhá.

A ještě jedna věc: Ministerstvo financí stálo za jediným digitálním projektem minulé vlády a to je EET. Připomenu, že jsme ho vybudovali za šest měsíců. Za šest měsíců. A ve veřejné správě digitální projekty v podstatě není nic jednoduchého. Měli jsme na krku celou řadu trestních oznámení, kontrolních výborů Poslanecké sněmovny a já nevím čeho všeho. A ten systém funguje, nic, žádné trestněprávní důsledky z něho vyvozeny nebyly, naprosto bezproblémově a hlídací psi nás kontrolují odleva doprava. Prosím, informujte příště korektně. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni financí a mám tam tři faktické poznámky. Nejdříve pan poslanec Michálek, poté Stanjura a pan poslanec Jurečka. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, určitě bych si nedovolil uvést tuto slavnou Poslaneckou sněmovnu v omyl. Já jsem zkrátka navštívil pouze stránky vlada.cz a na titulní stránce v kategorii Důležité dokumenty jsem si rozkliknul Výsledky vlády prosinec 2017 - červen 2018. Tím jsem získal tento dokument, tisková konference k výsledkům vlády, a tam bylo napsáno přesně to, co tady paní ministryně v zásadě i řekla, že výsledkem je to, že to prohlásila na svoji prioritu, že ustavili projektový tým a že začali pracovat na výběrovém řízení. Já si pod výsledkem představuji něco, co je užitečné občanům, co je jim dodáno, stejně jako když si koupíte v obchodě nějaký spotřebič, třeba ledničku, tak výsledkem je to, že ji máte doma a funguje, a ne že vám někdo slíbí, že ji vyrobí. Je potřeba rozlišovat plány, přání a výsledky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Vystoupení paní ministryně financí byla klasická kouřová mlha. Podívejte se, jaký máme návrh programu, a my tady debatujeme o plánech Ministerstva financí na Moje daně. Nebudu tady reprodukovat tristní prezentaci tohoto projektu na rozpočtovém výboru, a to jsem velmi umírněný ve výrazech, když to takhle řeknu. Ale tady nejsme kvůli tomu, abychom posuzovali plány Ministerstva financí, a musím říct, že pan předseda Michálek je opravdu zloduch, protože si čte materiály, které jsou na vlada.cz, a ještě je používá. To je opravdu nepřijatelné, paní ministryně.

A musím říci, že je třeba vládu pochválit, že přišla na takový geniální manažerský postup. Oni sami sebe kontrolují. Mně to přišlo, že to je normální, že si kontroluji úkoly, které dám. Na každé radě, na každém zastupitelstvu je standardní bod kontrola usnesení, kontrola úkolů, ale tady jsme museli počkat a po pěti letech vláda ANO přišla na to, že se budou sami kontrolovat, a přečtěte si to. To by ani opozice tak nestrhala vládu jako oni sami, a pak se diví, že z toho citujeme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Mariána Jurečky a dál se připraví k faktické poznámce Ondřej Profant. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marian Jurečka: Omlouvám se, ale protože paní ministryně Schillerová řekla tady důležitou informaci, která není úplně pravdivá, že Ministerstvo financí za to minulé období udělalo jediný digitální projekt tehdejší vlády, a to bylo EET, tak já se podívám na stránky Ministerstva zemědělství, kde je 13. 6. 2018 tisková zpráva, tzn. je to z období, kdy už jsem já nebyl ministr, a ta tisková zpráva se týká projektů, které jsem na ministerstvu dva roky připravoval jako nástroj, který má výrazně pomoci zemědělcům dokázat zlepšit svoji činnost z hlediska ochrany půdy před erozí a zlepšování vodních zdrojů. A v té tiskové zprávě se hovoří o tom, že tzv. nástroj protierozní kalkulačky získal druhou cenu v rámci prestižní soutěže, dokonce cenu poroty, která oceňuje právě počiny, které se týkají příspěvku státu v oblasti pomoci řešit klimatické změny tak, aby tyto věci byly komfortní, a právě tato aplikace, kterou Ministerstvo zemědělství přes svůj Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy realizovalo a financovalo, je právě digitální aplikací s takovýmto oceněním. Takže prosím pěkně buďme objektivní v tom. Já vím, že někdy ministr má pocit, že to, co dělá, je v tom, řekněme, ponořen a vidí věci toho resortu, ale byly i určitě jiné resorty, možná i ostatní ministři, kteří jsou v té vládě už pět let, by řekli, že také měli své aplikace, myslím, že i Ministerstvo životního prostředí bylo také oceněno v této soutěži, takže rozhodně to nebyl jediný digitální počin této nebo minulé vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Profanta. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Profant: Vážená paní ministryně financí prostřednictvím pana předsedajícího, vám se podařilo v jednom projevu říct, že problém je, že trpíte vendor lock-in k IBM v případě ADISu, a dále jste pokračovala tak, že se vám podařilo udělat EET, které je prohloubením tohoto vendor lock-in. Takže vy se sama tady přiznáváte, že ten vendor lock-in budujete! O těch sedmi miliardách na pokladnu, která ani neumí zobrazit rozpočet, nemluvě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A nyní tedy opravdu pan kolega Pavel Žáček. Máte slovo, pane poslanče. (V sále je velmi rušno.)

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Trpělivost přináší růže, tedy aspoň doufám. Já bych se od těch kouřových clon, od těch přízemních mrazíků listopadových střední Evropy a z té mlhy snažil dostat na slunný Krym. Rád bych se vrátil trochu k tématu, proč jsme zde. Rád bych pohovořil, a nechci samozřejmě opakovat to, co již zde bylo řečeno, i co se týká nezávislosti a nestrannosti činnosti naší policie, bezpečnostních rizik a těchto podobných věcí. Nebojte se, zejména kolegové z výboru, nebudu opakovat, co jsme si včera říkali na výboru, byť ten bod schválen nebyl, naopak bych chtěl ukázat jednu souvislost, která zde ještě vyřčena nebyla, která se samozřejmě týká v souvislosti se střetem zájmů pana premiéra, jeho vyšetřování a vyšetřování jeho rodinných příslušníků.***




Přihlásit/registrovat se do ISP