(15.30 hodin)
(pokračuje Ferjenčík)

A za třetí, co se týče té koalice, tak prostě trafiky, o kterých mluvil kolega Michálek, se v Praze realizovaly přes dozorčí rady městských firem, kde zástupci hnutí ANO brali násobně více než ti předsedové výborů nebo uvolnění zastupitelé. Takže počkejme si na ten výsledek, jestli dojde k navýšení financí ze strany města, nebo k úspoře, a neporovnávejte tady čísla, která se porovnávat nedají. Paní Plesníková prostě brala 220 tisíc, a kdyby tam seděl uvolněný zastupitel, tak bere 80. Takže vy jste tam schválně dali neuvolněného, aby bral 220.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Marian Jurečka také s faktickou poznámkou. Máme ještě pět faktických poznámek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já mám prosbu. Nešlo by tady se vyjadřovat bez té jízlivosti, posměšků i osobních urážek? Nemohli bychom zůstat v té faktické rovině, kterou jsme tady docela i nějaký čas dnešního dne drželi?

A teď ta faktická poznámka k paní poslankyni Válkové prostřednictvím pana předsedajícího. Prosím pěkně, když zní z úst bývalé ministryně spravedlnosti, že tady pan Michálek ve svém projevu mluví o tom, a vy to komentujete, že si tady on hraje, a pak jste řekla: hrajeme na právní stát. Já a KDU-ČSL si tedy na žádný právní stát hrát nechceme. My ho tady fakticky chceme naplňovat, ten právní stát. To jsou velice nebezpečná slova, která tady říkáte jako bývalá ministryně spravedlnosti, a v okamžiku, kdy je to doplněno i jedním výrokem vašeho pana předsedy, současného premiéra, který řekl, že tady v ČR si může objednat kdokoliv jakoukoliv kauzu na kohokoliv, tak to já nevím, co si o tom ti lidé, kteří nás tady dneska sledují a obecně nás sledují, mají vlastně myslet. Prosím pěkně, važme, co tady říkáme, jaká ta slova mají význam, aby ti lidé měli vůbec pocit, že tady je nějaká důvěra v nás jako v politiky a v právní stát. Děkuji. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Výborný s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dvě věci. Já navážu na kolegu Jurečku. Skutečně z úst bývalé ministryně spravedlnosti, paní kolegyně Válková prostřednictvím pana místopředsedy, říkat, že si tady - a to je úplně jedno, jestli to říkal kolega Michálek, nebo jestli to bude říkat někdo z KSČM, prostě žijeme v právním státě. Tohle nemůžeme tady zpochybňovat slovy, že tady je nějaká hra na právní stát. Kdybychom na toto přistoupili, tak věřím, že to bylo jenom přeřeknutí nebo špatná formulace, protože ministru spravedlnosti, který sedí tady po mé pravé ruce, by asi běhal mráz po zádech, kdyby něco takového tady platilo.

A druhá věc, milé kolegyně, vážení kolegové, já nechci zpochybňovat právo tady od toho pultíku říkat cokoliv, jenom bych poprosil, pojďme neřešit problémy obce Praha, protože já mám informaci, že jedno ustavující zastupitelstvo trvalo 16 hodin do 7 do rána. Já bych se tohoto nerad tady dočkal! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Milan Feranec také s faktickou poznámkou, připraví se kolega David Kasal také k faktické poznámce, potom paní kolegyně Válková. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já jenom reaguji na pana kolegu Michálka. Už několikrát zaznělo, a je to takový pirátský hit - rozklikávací rozpočet. Já budu rád, když nám pomůžou i v té státní správě s tím rozpočtem. Doufám, že to nebude tak jak v Mariánských Lázních, kde už pět let to město řídíte a nelze se tam rozklikat k ničemu. Já jsem si to zkoušel teď, do jaké úrovně je zpracován rozklikávací rozpočet při rozpočtu 350 milionů. Nezvládli jste to za pět let! Ale děkujeme za každou dobrou radu od vás. Děkuji. (Pobavení a potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegu Ferancovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana kolegy Kasala. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jenom k panu poslanci Ferjenčíkovi prostřednictvím pana předsedajícího. Tam se žádná agenda nepředává. Tam jednou za měsíc rozhodujeme v pracovní skupině. A já jsem se s kolegou Hřibem bavil a neměl jsem žádné známky toho, že by chtěl odstupovat. Tak si nejdřív ověřte informace!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Heleny Válkové. Připraví se kolega Třešňák a Plzák. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Já tedy nevím, jestli mám plakat, nebo se smát. Já myslím, že všichni asi vědí, co jsem říkala. Předpokládám určitou minimální laťku inteligence anebo snahu to pochopit. A zrovna u těch, kteří hovořili a kteří se mě na to zeptali, jak to tedy myslím, tak vím, že ta laťka je nejenom splněna, ale i překročena. Takže to beru jako další zpochybňování toho, cokoliv řekneme, je obráceno proti nám.

Já jsem samozřejmě měla na mysli to, že když někdo vystoupí a argumentuje a používá určité konkrétní věci, které staví do světla velmi nepříznivého pro premiéra, tak mám podezření, jestli dodržuje nejenom ty etické standardy, ale i někdy ty právní limity. A my tady skutečně žijeme v právním státě. Já bych byla poslední, která by ty právní principy nedodržovala, a bez ohledu na to, jestli jde o bývalou ministryni, nebo o člověka, který je právník, a dívám se úmyslně teď doprava, protože předpokládám, že zleva tedy to pochopili úplně všichni. Ale ta hra na právní stát je právě o to nebezpečnější, protože vy děláte vše pro to, abyste právě tyto principy právního státu svým vystupováním - dnes to, co jsem zažila - zpochybnili. Takhle jsem to myslela!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Třešňák, zatím poslední faktická poznámka. Doufám, že se kolega Žáček dostane ke slovu. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Třešňák: Já si dovolím zareagovat na pana poslance Ferance prostřednictvím pana předsedajícího. Já mám dojem, že toto téma tady někdo otevřel už před rokem, také jsem na něj odpovídal prostřednictvím faktické a odpovím znovu. Města velikosti Mariánských Lázní opravdu používají nástroje, které jim dodá Ministerstvo vnitra, jsou k dispozici a nemusí si je draze kupovat. To, že oficiální softwarové nástroje, které používá Ministerstvo vnitra a je schopno dodat obcím, jsou takto nedokonalé, za to skutečně nemůžeme my. Nicméně existují i neziskovky jako například Otevřená města, a my rádi například teď už budeme využívat nový softwarový nástroj CityVizor a já věřím, že ten detail toho rozklikávacího rozpočtu tam do budoucna bude. Nicméně pokud chceme takto odbíhat od tématu a zabývat se Mariánskými Lázněmi a dalšími obcemi, můžeme se bavit třeba o obci Prameny, která má asi 80 obyvatel, klidně, můžeme tu být ještě déle. Díky. (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní tedy pan poslanec Pavel Žáček, připraví se pan poslanec Mikuláš Peksa. Pardon! Paní ministryně financí se mi přihlásila s přednostním právem, tak ještě vás jednou požádám o posečkání. Slovo má ministryně financí paní Alena Schillerová. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně financí ČR Alena Schillerová Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, také jsem si myslela, že nebudu vystupovat dnes, ale prostě musím.

Pane předsedo Michálku, já jsem naše vztahy považovala za korektní doteď, ale to, co jste tady před chvílí předvedl, určitě korektní nebylo a já vás hned vyvedu z omylu. Budu mluvit především za rezort Ministerstva financí.

Nestalo se poprvé, že pirátská strana si najde na stránkách vlády, Ministerstva financí, budu mluvit za to, co znám, co se mě týká, nějaký materiál a ten naprosto neseriózně využije prostě v nějaké interpretaci, která se nezakládá na pravdě. A to se stalo i teď, pane předsedo. Stalo se to tak, že jste využil materiál, který na vládě dáváme dohromady, sami jsme si ho vymysleli, přišel s ním vládní zmocněnec pro digitalizaci, že si budeme sledovat plnění vládního prohlášení, a který rezort chce, tak si tam může přidat i svoje úkoly. Já například, protože mám ráda přehled, říkám, nepovedeme to dvakrát, tak jsem ty úkoly tam přidala. To není žádný podrobný materiál, žádný manuál, ze kterého vyplývá, co na těch úkolech je všechno odpracováno. Za prvé, ten materiál je informativní, sleduje plnění v jakýchsi časových horizontech a samozřejmě jeho rozšiřování se dále bude vyvíjet. Pokud budu já informovat o projektech Ministerstva financí, budu tak činit formou tiskových konferencí, případně webových stránek Ministerstva financí, případně na svých sítích.

A teď k projektu Moje daně. Je to moje absolutní priorita, projekt Moje daně. Sestává se ze tří základních částí. První je legislativní část, o té se teď bavit nebudeme. Vy jste mluvil o digitalizaci. Druhá je nový ADIS neboli ENDIS, na čemž se pracuje, ale je to běh na delší trať, protože přesoutěžit systém, který máme ve vendor locku 30 let, to skutečně bych vám nepřála, a my to uděláme. Než vy se dostanete - já doufám, že to nikdy nebude - k moci, tak my to budeme mít hotové. (Pobavení a potlesk v řadách ANO 2011.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP