(14.50 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Další přihlášenou je paní poslankyně Olga Richterová.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Mám pouze stručný návrh na vyřazení z této schůze bodu 116, což je sněmovní tisk 99, a to z toho důvodu, že vlastně čekáme, jak dopadne projednávání v Senátu velmi podobné novely, což byl sněmovní tisk 89. Takže prozatím bych požádala o vyřazení bodu 116 z této schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Jako další je přihlášen pan poslanec Leo Luzar.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o zařazení nového bodu do programu, a to na čtvrtek 25. po písemných interpelacích. Bod by se jmenoval Pozice české vlády a Ministerstva průmyslu a obchodu k nucenému prodeji ArcelorMittal Steel Ostrava.

Situace v jednom z největších českých hutnických podniků dospěla do kritického stavu. Zaměstnanci jsou v nejistotě, nevědí, co se děje, nevědí, jaký bude postup české vlády vůči tomu, že nový nabyvatel, který má z nucení orgánů Evropské unie tuto huť získat, se dostává do pozice slabšího hráče. Na Ostravsku se veřejně hovoří o tom, že ArcelorMittal bude činit veškeré kroky, aby mu tady ve střední Evropě nevznikl konkurent. Ty kroky činí jak vůči energetickému podniku, který zůstává nadále ve vlastnictví a je generálním dodavatelem energií do těchto hutí, tak i například emisními povolenkami, které má huť do roku 2020 a nejsou součástí tohoto prodeje. Jinými slovy, ArcelorMittal bude ovlivňovat emisní povolenky budoucího hutního podniku.

Těch dalších otázek, které zaznívají, je velice hodně. Proto bych velice rád, aby se česká vláda tímto začala intenzivně zabývat, zvlášť když nejde o klasický prodej podniku, ale o nucený prodej z důvodů evropské legislativy a pozice Evropské unie vůči České republice. Já si myslím, že ostravští občané si zaslouží, aby věděli, co bude s jejich hutním podnikem, který je jeden z největších zaměstnavatelů Moravskoslezského kraje. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ještě jednou se zeptám - čtvrtek 25. 10.?

 

Poslanec Leo Luzar: Po písemných interpelacích.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Po písemných interpelacích. Poprosím vás, pane poslanče, abyste zůstal, vy jste měl dvě ty přihlášky.

 

Poslanec Leo Luzar: Omlouvám se. Mám ještě jeden bod k zařazení.

Dovolte mi, abych vás požádal o zařazení na dnešek na 18. hodinu - informativní zprávu pana ministra zdravotnictví o stavu ve Fakultní nemocnici Ostrava, doplněnou o informativní zprávu Ministerstva školství o lékařské fakultě v Ostravě. Stav, který nastal po výměně ředitele a dosazení nového ředitele pana Machytky, hraničí s paralýzou Fakultní nemocnice v Ostravě. Všichni jsme sledovali situaci, kdy většina primářů, většina vedoucích oddělení vyjádřila otevřeně nesouhlas s postupem pana ředitele, dochází k personálním čistkám a degradaci doposud vysoké úrovně Fakultní nemocnice v Ostravě. Bohužel tato situace, která by měla být personálně řešena, a pan ministr v pátek byl v Ostravě, jednal jak s hejtmanem, tak s primátorem města, jednal i s lékaři, tak jsem očekával, že pan ministr v pondělí už vystoupí s řešením tohoto problému, protože tento problém, to není problém aktuálního týdne, čtrnácti dnů, dokonce ani ne tří měsíců. To je problém skoro roku, kdy od února tohoto roku se tento problém eskaluje a neustále hromadí před sebou, aniž by došlo k nějakému řešení. (Velký hluk v sále.)

V současné situaci tento problém se přelil i do fakulty, do lékařské fakulty v Ostravě, která má dva děkany. Tato situace je samozřejmě nemilá. Došlo k tomu rozhodnutím soudu ohledně neplatnosti výpovědi. Známe tu situaci, víme, že už jsme ji zažili. Přesto neřešení tohoto problému a odkládání způsobuje docela závažné problémy nejenom ve městě Ostravě, ale v celém regionu, který dle mého názoru si zaslouží tuto lékařskou fakultu a dlouhodobě o ni usiloval. Nedokážu si představit, kdyby kapacity zajišťující výuku na této fakultě, zajišťující provoz této fakulty byly vyřazeny z toho provozu, popřípadě bychom měli problém se získáním a udržením akreditace na této vysoké škole. Tyto problémy se kumulují, nahrnují.

A já jsem očekával od pana ministra včera, že v rámci té návštěvy v Moravskoslezském kraji jasně řekne své stanovisko, svolá tiskovou konferenci a bude informovat, jak chce ze své pozice tuto situaci řešit. Bohužel, nenastalo se tak. Proto vás žádám, abyste tento bod zařadili na dnešek na 18. hodinu, aby nám tuto informativní zprávu pan ministr řekl. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. S přednostním právem ministr zdravotnictví.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, k tomu návrhu. Já nevím, jestli je nutné řešit na půdě Poslanecké sněmovny jednu z patnácti fakultních nemocnic, ale budiž. Já jsem do té fakultní nemocnice v pátek skutečně jel, ale s cílem, abych situaci uklidnil. To, že původně jeden z odvolaných přednostů, kvůli kterému vlastně ta situace vygradovala, souhlasil s tím, že nastoupí zpátky na kliniku, tedy ještě ve středu souhlasil s tím, že nastoupí zpátky, a v pátek prohlásil, že nenastoupí, já to tady nechci nějak rozebírat, ale to tu situaci zásadně změnilo. Myslel jsem si, že v pátek ta situace bude uklidněna. Nebyla. Já to samozřejmě řeším. Včera jsem byl na Visegrádské čtyřce na Slovensku, takže jsem nemohl k tomuto zaujmout nějaké jasné stanovisko. Ale ubezpečuji vás, že v tomto týdnu ta situace bude dořešena. A samozřejmě mohu o tom informovat Sněmovnu. Nemyslím si, že je to úplně namístě. Ale v tomto týdnu se situace ve Fakultní nemocnici v Ostravě dořeší. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Je to vše, co se týče písemných přihlášek k pořadu schůze. Ptám se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení k pořadu schůze v tuto chvíli. Jestliže tomu tak není, tak přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích.

Nevím, jestli jsem hlásil, že paní poslankyně Matušovská hlasuje s náhradní kartou číslo 7.

Nejprve se vypořádáme s návrhy z grémia. Navrhuji, že bychom hlasovali o celém návrhu z grémia kromě toho jednoho bodu, to je ten návrh paní poslankyně Aulické Jírovcové, body 17 a 136. Takže nyní budeme hlasovat o návrzích, které vzešly z grémia, tak jak jsem je četl v úvodu, kromě hlasování o vyřazení bodu 17 a 136.

S přednostním právem pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pane předsedo, podle mě máme dvě možnosti. Buď en bloc, anebo každý bod zvlášť. Vyberte. Mně je to jedno, kterou. Ale vytrhávat z toho jedno... Já tomu rozumím. V tom případě, pokud byste měl problém, ať je o každém bodu z grémia hlasováno zvlášť. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Je pravda, že tuto otázku jsme nějakým způsobem diskutovali už na grémiu. A tam jsem měl dojem, že panuje shoda, že jenom o tomto budeme hlasovat zvlášť. (Reakce z pravé části pléna.) Já si to pamatuji. Určitě to tam padlo. (Další reakce z pléna.) Jestliže klub ODS navrhuje hlasovat o jednotlivých návrzích samostatně... Nebo en bloc? S tím nesouhlasí klub KSČM. Takže v tom případě, abych vás hned rozsoudil, tak budeme muset hlasovat každý... Možná bych ještě mohl navrhnout: hlasujme zařazení jedním hlasováním a vyřazení potom hlasujme jednotlivě. Protože aspoň trochu si usnadněme práci. Souhlas? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP