(10.20 hodin)
(pokračuje Kaňkovský)

Vznikla tady potom veliká, veliká diskuse jak na plénu, tak potom na výboru pro sociální politiku. A vznikla z toho i řada jednání s vedením tehdejšího MPSV, s paní ministryní Marksovou, kdy jsme ji vyzývali, aby vzhledem k tomu, že na navýšení příspěvku na péči ve čtvrtém stupni je politická shoda, nebo si myslím, že takřka stoprocentní politická shoda, byla i shoda na některých dalších parametrech novely. Týkaly se hlavně třeba i podpory hospicové péče ze sociální stránky, ale pak tam byly body, se kterými nebyla politická shoda. A my jsme říkali paní ministryni, že jsme připraveni ve spolupráci s MPSV připravit komplexní pozměňovací návrh, který by vytěsnil body, na kterých shoda nebyla, a ještě do konce volebního období aby mohl být příspěvek na péči alespoň ve čtvrtém stupni zvýšen. Bohužel tehdy paní ministryně na toto nepřistoupila. Vznikly pak další diskuse ve výboru pro sociální politiku, prodlužování lhůty a tak dále. Projednání vládního návrhu nebylo dokončeno. To je potřeba tady dneska připomenout.

Já jsem velmi rád, že na tuto situaci následně zareagovali senátoři. Opět, už to tady budu zmiňovat tento týden podruhé, byl vlastně jedním z iniciátorů zesnulý senátor pan Plaček, ale i další senátoři - paní senátorka, která nám dnes návrh předkládá. A musím říci, že také senátoři za KDU-ČSL, jako je Šárka Jelínková, pan kolega Kantor a další velmi prosazovali tento návrh zákona. Já jsem senátorům za to vděčný, že ten senátní návrh vznikl. A je také třeba připomenout, že máme skoro rok od voleb a vládní návrh tady nemáme. Já jsem rád, že tady dneska zaznělo z úst nové paní ministryně, že připravuje novelu zákona o sociálních službách, která by měla řešit i další věci, ale jsem také přesvědčen o tom, že to nic neznamená, že by to nemělo nic znamenat v tom smyslu, že bychom měli zbrzdit tento senátní návrh, který je tady dnes.

A pokud se bavíme o těch výhradách, které, a to je taky trošku absurdní, už vlastně dneska minulá vláda, ta jarní vláda, nebo zimní vláda k tomuto návrhu zákona vznesla, tak musím říct, že některé z nich jsou poměrně absurdní, protože když si přečtete ty důvody, proč ta jarní vláda odmítla senátní návrh, tak jedním z argumentů, proč dává nesouhlasné stanovisko, jsou rozpočtové náklady. A já se ptám, jak se změnily rozpočtové náklady. Vláda v roce 2017, ve které vládní hnutí ANO, současné vládní hnutí sedělo, navrhovala úplně to samé navýšení, to znamená, že ty rozpočtové náklady jsou úplně stejné.

Za klub KDU-ČSL tady mohu říci, že klub KDU-ČSL podpoří propuštění tohoto senátního návrhu do dalšího čtení. Vítáme, že senátoři s tím přišli. Já navážu na kolegy, kteří tady zmiňovali to, že by bylo dobře v rámci legislativního procesu, aniž bychom chtěli nějak ten legislativní proces prodlužovat, projednat ještě alespoň navýšení příspěvku na péči ve třetím stupni závislosti. Bude potřeba se tam ještě zamyslet nad některými návaznými opatřeními, a tady bych s vládou souhlasil, že to není úplně propojeno se stávající legislativou, ale to si myslím, že při konzultacích s MPSV je možné ve velmi krátké době upřesnit a senátní návrh o to obohatit, nebo sladit se stávající legislativou. To si myslím, že není zase překážkou.

Takže klub KDU-ČSL podpoří tento návrh. My v tuto chvíli máme nachystané tři pozměňovací návrhy, které řeší navýšení příspěvku ve třetím stupni závislosti. Nepůjde o nějakou konkurenci například s pozměňovacím návrhem Pirátů, my jdeme trošičku jinými částkami, ale já věřím, že tohle bude úkol hlavně výboru pro sociální politiku a následně zvážení vás všech tady, kolegyň a kolegů ve Sněmovně, v jaké výši bychom měli navýšit poživatelům příspěvku na péči ve třetím stupni. Už to tady také zaznělo. Ta tíže těch pacientů se dneska zhoršuje ve všech stupních. Někdy je to i těžké odlišit. Ona i ta rozlišovací škála není úplně jednoznačná. Rodiny, které se starají v domácím prostředí o takto těžce hendikepované pacienty, skutečně pokud to mají dělat dobře a pokud mají vyhovět přání svého příbuzného, tak už v tom třetím stupni skutečně potřebují navýšit, protože i ceny těch služeb i při vzrůstající ceně práce šly skutečně nahoru. To znamená, že i ty sociální služby jsou dneska dražší.

Takže my budeme navrhovat zvýšení příspěvku na péči ve třetím stupni ve třech variantách: navýšení o 3 000, o 3 500 anebo o 4 000 korun. Ale jsme samozřejmě ochotni o tom jednat na výboru pro sociální politiku a případně upravit ten návrh do druhého čtení. Každopádně bych chtěl říci a apelovat na Poslaneckou sněmovnu, abychom dokázali tenhle návrh, na který čekají skutečně rodiny napříč republikou, abychom se na něm dokázali dohodnout a abychom odložili politické hledisko, které nás někdy právě směrem k zákonu o sociálních službách rozdělovalo, ale abychom dokázali schválit navýšení, jednak navýšení příspěvku ve čtvrtém a třetím stupni a jednak abychom dokázali propojit tu legislativu, aby z toho potom nebyl legislativní problém.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy požádám o vystoupení paní poslankyni Langšádlovou a připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Úvodem bych chtěla říci, že bych také byla raději, kdyby tady v tuto chvíli byla paní ministryně práce a sociálních věcí. A možná je na zvážení, zda bychom toto neměli mít nějak ukotveno, při vší úctě k panu ministrovi dopravy.

Vážené dámy, vážení pánové, chtěla bych především poděkovat senátorům, že se tohoto tématu ujali a že vlastně předběhli Ministerstvo práce a sociálních věcí, a velmi ráda jsem tady slyšela od paní ministryně, že tentokrát nedojde k tomu, k čemu tady došlo v minulosti již několikrát, že ministerstvo, vláda byla proti zákonu se slovy, že sami vlastní připravují. A věřím, že v tomto případě se to opravdu nestane. Chtěla bych říci, že strana TOP 09 podporuje tento návrh a jsme otevřeni i diskusi na zvýšení příspěvku i v tom třetím stupni, protože víme, že velmi často ta hranice mezi třetím a čtvrtým stupněm je velice úzká.

Určitě bych chtěla podpořit i to, co tady zaznělo od paní předsedkyně sociálního výboru Maxové, to znamená otázka zaměřit se ještě více na podporu pečujících osob, protože ony opravdu velmi ulevují tomu, aby mohly co nejvíce lidé se zdravotním postižením zůstávat v domácím prostředí. Je to v zájmu jak jich samotných, tak celého státu a nákladů, protože víme, že pobytová zařízení mají velmi vysoké náklady. Proto si myslím, že jak z lidského hlediska, tak z ekonomického hlediska bychom měli vytvářet lepší podmínky pro pečující osoby. Tady zaznělo několikrát, že tady máme skupinu osob i v rámci té čtvrté skupiny, které potřebují péči 24 hodin denně, velmi náročnou péči, a kolega Stanjura tady vyčíslil, že se jedná o náklady až 90 tisíc korun. Myslím si, že by stálo i za zvážení, byť to asi nemůže být předmětem tohoto legislativního návrhu, zavést pro úplně nejnáročnější případy, pro ty, kteří opravdu potřebují velmi intenzivní péči 24 hodin denně, možná i pátý stupeň, protože víme, že ne všichni i v tom čtvrtém stupni jsou na tom úplně stejně. To je samozřejmě otázka spíše diskuse.

Ale chtěla bych shrnout, že ještě jednou velké díky Senátu. Rádi podpoříme tento návrh. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tady mám žádost o jednu faktickou poznámku. Pan poslanec Jiří Mašek. Následně se připraví v obecné rozpravě pan poslanec Patrik Nacher. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl jenom zareagovat prostřednictvím pana předsedajícího na kolegyni Langšádlovou i na kolegu Stanjuru. Oba ve svých příspěvcích zmínili ekonomiku celé té záležitosti. Tady bych chtěl říct, že jsou samozřejmě dva pohledy, na kterých se určitě shodneme, a to že pacienti, kteří jsou ošetřováni v domácím prostředí, po psychické stránce pro pacienty a pro vztahy v rodině je to jednoznačně lepší. A co se týká ekonomiky ve zdravotnictví, je to zdravotně-sociální pomezí, ale jsem jednoznačně přesvědčen, že každá koruna, která se investuje do domácí péče, se dvěma korunami vrátí na úspoře v péči ústavní. A myslím si, že tyhle dva pohledy se tady potkávají a že v podstatě ani není o čem diskutovat, ani není třeba z toho dělat věc politickou, a určitě ten návrh podporujeme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP