(22.20 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Druhá věc je, že tady byl zmíněn Miroslav Kalousek coby tehdejší předseda KDU-ČSL. Jeho zamýšlená podpora a spolupráce s komunisty mu trvala přesně šest dnů. Do šesti dnů KDU-ČSL na toto zareagovala svoláním mimořádné celostátní konference a byl konec. Ze strany hnutí ANO jsem nezaznamenal za dnešek jediný hlas jediného člena, který by řekl: Nám to vadí. Kdyby aspoň bylo řečeno: Nám to vadí, ale chápeme, že ta situace je taková a taková. Ale nikdo z vás tady nevystoupil a neřekl, proč tu vládu podporujete, v čem jste hrdí na tu vládu. Neslyšel jsem tady jediného poslance za hnutí ANO, který by tady hovořil, proč tahle koaliční vláda je pro ně dobrým projektem. Před čtyřmi lety tady vystupovali i koaliční poslanci, kteří hájili tu vládu, hájili program. Hájili, proč ta vláda vznikla. Kromě poslanců za KSČM jsem tady neslyšel nikoho.

A poslední věc. Vážený pane premiére, když jsem přicházel dneska odpoledne, tak za mými zády se z vašich úst ozvalo: Jděte do prdele! Nevím, komu jste to myslel a jaký to byl kontext. Ale státník a premiér se pozná podle toho, že i ve vypjatých situacích umí držet nervy na uzdě, chová se slušně a je nad věcí. O to vás jménem občanů České republiky žádám. Děkuju. (Potlesk z lavic KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Já bych chtěl v této souvislosti říci, že podle našeho výkladu, a poradili jsme se i na vedení Sněmovny, premiér může oslovovat poslance přímo. Takže jsem vás chtěl jenom v tomto případě... je to náš výklad, poradili jsme se tady a je to tedy takto. Poslanci vzájemně nikoliv, nicméně premiér není poslanec a oslovovat přímo může. Takže to jenom k té poznámce váženého pana poslance Jurečky.

A nyní poprosím pana poslance Bartoše.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo. Jenom velmi krátce. Ačkoliv někdy je vyzdvihováno stáří a klid některých lidí oproti mladým neklidným chlapcům a dívkám zde ve Sněmovně, tak já si myslím, že prostě když někomu tečou nervy, tak může trošku uletět a stane se to.

Já bych chtěl poprosit pana premiéra, aby neredukoval jednání této Sněmovny na svůj osobní konflikt s panem Kalouskem. Vlastně na tomto konfliktu se nesla politika prvního nástupu ANO. A aby si všiml, že třeba i Piráti, kteří rozhodně historicky se nepodíleli na rozkrádání této země, nikoho nešikanovali před 89. rokem ani s nikým nedomlouvali vládu a nejednali někde v nějakém pletichaření, tak že i ti kritizují to, jakým způsobem zde byla sestavena vláda, jaká vláda nás žádá. Takže prosím vás, neredukujte toto jednání na nějaký konflikt Kalousek versus Babiš. My tady jednáme jako Sněmovna, ve které je několik politických stran, a mně to vadí, že se z toho stává zase takový slovní boj spíše pro média. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji a nyní bych požádal o vystoupení pana poslance Žáčka. Pane místopředsedo Pikale, jsme u faktické poznámky, takže bohužel máte přednost před přednostními právy. Takže pan poslanec Žáček fakticky a připraví se pan poslanec Hájek. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já zvažuji, jestli si nemám vzít nějaký delší čas, protože převyprávět historii otevírání svazků Státní bezpečnosti bych potřeboval víc než dvě minuty. Každopádně v roce 1991 lustrační zákon zablokoval otevření těchto archivů. Teprve v roce 1996 byly zčásti otevřeny, pak posléze v roce 2002 z podnětu Senátu a nakonec v roce 2007, resp. 2008, při vzniku Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek. Byla to dlouhá procedura. Nesouvisí to s obsahem těchto materiálů. Myslím si, že opravdu to je na separátní přednášku, jestli bude ještě dneska čas, nebo zítra ráno, klidně to můžu, a bude-li zájem, klidně to můžu udělat.

Nicméně myslím si, kdyby u nás byly zákony dodržovány a ne ohýbány, tak problém je jinde. Já si myslím, že byste na svém místě býti nemohl, kdyby byly naplňovány lustrační zákony a kdyby minulá koalice kvůli vám neohnula služební zákon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní má žádost o - jenom přečtu, pane poslanče, budete mít hned slovo. Faktické poznámky tedy pan poslanec Hájek, pan poslanec Pikal, pan poslanec Ferjenčík a pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Josef Hájek: Pane předsedající, kolegové a kolegyně, je mi z toho smutno, protože co tady dneska slyším, je, nechci říci slovo smutné, ale to je zarážející. To znamená, dneska tady řešíme otázku důvěry vládě. Kde se to zvrhlo? Zvrhlo se to úplně někde jinde. Zvrhlo se to o to, jako kdo? Jestli komunisti, nekomunisti atd. Já chci říci to, to, co tady dělali komunisti, nebylo správné. Ale co bylo správné? Dneska jsme v takové situaci, že je tady nějaká situace, kdy chceme tu vládu schválit, a já chci to, abychom hlasovali o tom konečně, o vládě, a ne o tom, co tady dneska diskutujeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Pikal. Následně s faktickou poznámkou pan poslanec Ferjenčík, pan poslanec Kalousek a pan poslanec Bartošek taky chce. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobrý pozdní večer. Já jsem do té roztržky nechtěl vstupovat, ale musím se ozvat, že mám asi trošku jiný názor než kolega předsedající. Já jsem přesvědčen, že poslanec se na poslance nemá obracet přímo. A i když je člen vlády poslancem, tak je současně poslancem a mělo by se na něj uplatňovat obojí hledisko. A navíc při takovém vystoupení, které tady proběhlo, bych očekával nějaké pořádkové opatření. Ale nechci tu debatu ještě rozebírat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Já znovu zopakuji, to si když tak pojďme rozebrat s organizačním odborem. Ale poradili jsme se tady a převážil názor vedení Sněmovny, že lze oslovovat přímo. Následně, pakliže tady, já bych vás chtěl požádat, abychom diskutovali pokud možno slušně. A jinak samozřejmě budu muset opět vyzvat hovořícího poslance, aby takto hovořil.

Takže pojďme dál. Pan poslanec Ferjenčík, faktickou poznámku. Dále se připraví pan poslanec Kalousek a dále pan poslanec Bartošek. Pane poslanče Ferjenčíku, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Za klub Pirátů. My si myslíme, že do politického důchodu patří jak pan Kalousek, tak pan Babiš. A jenom by mě zajímalo, jestli si tykáte od doby, kdy jste si tady prosazovali biopaliva, což je hroznej zločin. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní požádám o vystoupení pana poslance Kalouska a připraví se pan poslanec Bartošek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Prosím o prominutí, že jsem tu nebyl přítomen na přímou reakci. Byl jsem se podrobit testům, jejichž výsledky použiji k podání mandátovému a imunitnímu výboru.

Nicméně k tomu, co tu mezitím zaznělo: Když jsem byl obviněn, že v roce 2006 jsem tu dělal snad to samé, co dělal pan premiér Babiš teď, tak to prosím pěkně ne! Kolegové z KSČM mi zcela jistě dosvědčí, že jsem s nimi nikdy o vládě nejednal, že jsem s nimi nikdy nic nepodepisoval. A když pan poslanec Výborný tak dojemně říkal, že všimněte si, jak rychle se mnou KDU-ČSL zatočila, tak KDU-ČSL se mnou zatočila tak, že krátce po volbách 2006 mě požádali, abych byl za ně ministrem financí ve vládě Mirka Topolánka, což jsem rád přijal, a až do konce funkčního období této vlády jsem byl tím ministrem financí za KDU-ČSL, což není úplně zatočení, si myslím. Není pochyb o tom, že to byl promyšlený tah, jehož výsledkem byla pravostředová vláda Mirka Topolánka, kde jsem měl tu čest být ministrem financí.

Ani vteřinu nehrozila vláda s podporou komunistů! To může pan předseda vlády Babiš manipulovat informacemi, jak chce, historická fakta jsou taková, jaká vám teď říkám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji i za dodržení času. Následně požádám o vystoupení pana poslance Bartoška a připraví se na faktickou poznámku paní poslankyně Helena Langšádlová. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Dnes dopoledne jsem, pane premiére, ve své řeči mluvil o tom, že se z politického prostředí České republiky vytrácí slušnost, ohled, džentlmenství. A myslím, že svým projevem před chvílí jste ukázal svou pravou tvář. To jste vy. Člověk, který se staví nad pravidla, který se staví nad zákon, protože si myslí, že on sám je tím pravidlem. Je potřeba si uvědomit, že způsobem, jak se chováte ke Sněmovně, se budete chovat i k občanům České republiky. Vaše arogantní chování, tykání a urážení dehonestuje Poslaneckou sněmovnu. Vy jste ten, kdo snižuje hodnotu parlamentní demokracie. Víte, můžete se ohánět tím, že jste nebyl v StB, jak chcete. Ale to, že jste byl u komunistů, z toho se nevyvlíknete.***




Přihlásit/registrovat se do ISP