(19.40 hodin)
(pokračuje Krutáková)

Důvod druhý. Programové prohlášení říká, že vláda chce prosadit opatření proti suchu. Přitom se v něm nedočteme jediné zmínky o tom, že bude prosazovat opravdu účinná opatření, jako například hospodaření na menších půdních celcích tak, jak to z dobrého důvodu dělali naši předkové. Hospodaření na obrovských lánech hustě osetých jediným druhem rostlin, typicky řepkou nebo kukuřicí, má kromě sucha i další konsekvence. Je to zejména negativní dopad na žijící živočichy. Na polích ošetřených průmyslovými hnojivy a pesticidy nenajdou dost potravy nebo padnou za oběť zemědělské technice.

Důvod třetí. Ve vládním programu není objasněna strategie vlády ohledně ochrany zemědělského půdního fondu. Ačkoliv je v programovém prohlášení možné se dočíst, že se bude vláda významně zasazovat o ochranu kvalitní půdy, v praxi pak dochází k tomu, že půda s nejvyšší bonitou je odprodána investorům, jejichž cílem není podpora malých zemědělců hospodařících na malých polích, ale výstavba průmyslových komplexů či jiných center. Argumentací z pohledu programu vlády je vyšší veřejný zájem. Ale v praxi to považuji za pouhou omluvu pro odprodej kvalitních pozemků z vlastnictví státu či obcí.

Vážená vládo, dokud nepřestanete chápat zemědělskou půdu, lesy a prostředí kolem nás obecně jen ekonomickou optikou jako zdroj, ze kterého je nutné získat co nejvíc peněz, mé svědomí mi nedovoluje pro udělení důvěry vlády hlasovat. Nejsem zarytá ekologická aktivistka, která by se přivazovala ke stromům, ale na rozdíl od vás si uvědomuji vážnost situace, v jaké se nacházíme, protože jsem v každodenním kontaktu s lidmi žijícími na venkově. V Praze to možná nevidíte, ale jižní Morava je skoro na suchu. Musíme se urychleně začít chovat tak, abychom toho my a naše děti později nelitovali. Uvědomte si, že půdu jsme nezískali od svých předků, ale vypůjčili jsme si ji od našich dětí a vnuků a měli bychom ji vrátit v dobré kondici.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji paní poslankyni. Dávám slovo paní poslankyni Vrecionové, připraví se pan poslanec Kupka.

 

Poslankyně Veronika Vrecionová: Hezký podvečer, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. V listopadu v roce 1989 by mě ani ve snu nenapadlo, že se dožiji doby, kdy bude vládu, a to tedy dokonce již podruhé, v krátké době sestavovat člověk s nebývalým konfliktem zájmů, trestně stíhaný, s prapodivnou minulostí. Tuto vládu bude sestavovat s podporou KSČM a kompars jim bude dělat sociální demokracie, strana, kterou komunisti čtyřicet let dusili. Nebo dokonce na čtyřicet let zdusili. Bohužel tento den dnes nastal. Stydím se za tuto vládu, za vládu Babiše a Zemana, ale jsem přesvědčena, že jednou bude líp. A já pevně věřím, že se dožiji doby, kdy se nad touto etapou našich dějin většina národa bude podivovat a bude se ptát, jak se to vůbec mohlo stát.

Tato země přežila už mnoho hrozného. Přežila komunismus, přežila dobu normalizace a jistě přežije i vaši účast v politice, pane premiére. Jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla, abych využila vaše hesla. Pevně věřím, že to bude trvat mnohem kratší dobu, než se nyní může zdát.

Do politiky jste vstupoval se vznešenými hesly o transparentnosti, o tom, že bude líp, o tom, že vláda musí být složena z profíků. Výsledkem vašeho dosavadního angažmá v politice je totální rozval, postupný návrat starých pořádků, rehabilitace předlistopadového režimu a postupná relativizace všeho, co se zde událo v roce 1989. Do vlády nejste schopen sehnat nikoho, kdo by měl ve společnosti alespoň trochu úcty a respektu. Vaše expertka, nominantka na Ministerstvo spravedlnosti musela odstoupit ještě předtím, než jste vůbec přišel požádat o důvěru.

Divím se vám, poslanci za ANO, a věřím, že je mezi vámi velká řada velmi slušných a poctivých lidí, že u něčeho podobného chcete asistovat. Jednou se budete stydět, že jste takovouto vládu drželi u moci. A divím se vám, kolegové sociální demokraté, že sami strkáte hlavu do oprátky. Divím se vám, že jdete do koalice s někým, kdo vás v minulého funkčním období ve vládě málem zlikvidoval, kdo vás označoval za podvodníky a korupčníky. Je to vaše volba. Nemohu se však zbavit dojmu, že jste vyměnili krátkodobé požitky za budoucnost vaší strany.

Jestli se něčemu nedivím, je to fakt, že KSČM se tak ráda na vládě podílí. Po třiceti letech půstu se znovu chtějí dostat k moci a vy, poslanci ANO a ČSSD, jim to umožníte.

Největší absurditou současné vlády je, že superkapitalistu Babiše podpoří komunisté. To jsou mi ale paradoxy!

Já jsem hrdá na to, že Občanská demokratická strana nebude podporovat vládu ANO, Miloše Zemana, KSČM a ČSSD. ODS nebude podporovat vládu, která nás vede na východ. Nebude podporovat vládu, která bude šikanovat malé a střední podnikatele. ODS nebude podporovat vládu, která podporuje bujení byrokracie a nabubřelost státu, který dusí schopné a pracovité lidi. Nebude podporovat vládu, která vede naši zemi do minulosti. Nebude podporovat vládu, která oslabuje svobodu a demokracii v naší zemi. Na to jsem opravdu hrdá.

Nyní bych si jenom ještě dovolila pár krátkých bodů k programovému prohlášení vlády. Tady už na to téma zaznělo v dnešním dni mnoho, já bych se jenom ráda věnovala té části zemědělství, i když kolegyně Krutáková tady již některé věci zmínila.

Řada bodů v zemědělské části programového prohlášení budoucí vlády na první pohled zní velmi bohulibě. Bohužel po zkušenosti s tou vaší minulou vládou, s jejím programovým prohlášením, se obávám, že jde v řadě případů pouze o prázdná slova. Ve skutečnosti jste podporovali, a obávám se, že budete i nadále podporovat, pouze velkoprůmyslový způsob zemědělství bez ohledu na vše. Obávám se, že v tom budete pokračovat už proto, že je to v byznysovém zájmu samotného premiéra, a nejen jeho.

Dokument si dokonce v některých částech protiřečí. Jde zejména o formulaci "stavíme se proti zastropování dotací pro velké a střední podniky, ale budeme podporovat vyšší platbu dotací u malých farmářů". K tomu je třeba říci, že pokud nebude uplatňováno zastropování, bude naopak méně peněz pro menší zemědělce, protože nebudou moci využít například vyšší platbu na první hektary, tzv. redistribuční platbu. Materiál ostatně o této platbě vůbec nepíše.

Občanská demokratická strana prosazuje podporu pro konkrétní farmáře, nikoliv pro agrobyznysové skupiny, které nemají žádný vztah k půdě a ke krajině. ODS rozhodně podporuje vámi deklarovanou podporu pro podnikání na venkově, podporu pro rodinné firmy včetně zemědělských rodinných farem. Bohužel dosavadní kroky zástupců této vládní koalice jsou v přímém rozporu s takto deklarovanou snahou. Právě stoupající regulace podnikání, a o tom se tady bavíme snad na každé schůzi, spočívající v zavedení EET, daňových hlášení, zákazu kouření a dalších kroků, které omezují podnikání právě nejvíce na venkově, vedou k omezování rozvojového potenciálu venkovských oblastí. Návrhy na omezení nebo zrušení některých nesystémových kroků brzdících podnikání na venkově, které již ODS před nedávnem navrhla, představitelé i této vlády odmítli podpořit.

Takovým dalším vaším tradičním tématem, řekla bych až mantrou, je potravinová soběstačnost. Mimochodem tento termín v době, kdy je Česká republika součástí otevřeného evropského trhu, nedává vůbec žádný smysl. Smysl by dávalo udělat vše pro to, aby naše zemědělská půda byla v takové kvalitě, aby v případě potřeby byla schopna uživit naše obyvatelstvo. To by však bylo potřeba zásadně změnit dnešní velkoprůmyslový způsob zemědělského hospodaření, který vy neustále obhajujete a který prudce snižuje kvalitu zemědělské půdy a zhoršuje schopnost zadržovat vody v krajině. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP