(18.40 hodin)
(pokračuje Svoboda)

Kam se poděla myšlenka o tom, že zavedeme nějakou variantu připojištění, které přinese další prostředky, zvýší solidaritu bohatých s chudými, protože privátní připojištění přináší peníze do systému a paradoxně ty peníze přivádí pro ty, kteří jsou v uvozovkách chudí? Ani slovo! Jenom povídání o tom, co uděláme naprosto zásadního.

A teď jako vysokoškolský pedagog musím říct, je bezvadná myšlenka o tom, že přijmeme více studentů na lékařské fakulty. Je to dražší, než kolik peněz je na to vyčleněno. Ty peníze, které tam jsou, na to nestačí. A jenom připomínám, že efekt tohoto rozhodnutí se objeví za osm až deset let. My máme nedostatek lékařů teď, v tuto chvíli. A když se podíváte na strom života lékařů, uvidíte, že se bude prudce a radikálně zhoršovat. Ať jsou to praktičtí lékaři, ať jsou to praktičtí lékaři pro děti a dorost, které jsme ostatně zrušili, tak jsou tak staří, že jejich odchod do nárokového důchodu je víc než za dveřmi. Je to zase něco, co zní velmi dobře, ale vlastně v tuto chvíli to nic neřeší. Má otázka je, co bude zítra, co bude pozítří.

Je jasné, že zdravotnictví je věc, která se má plánovat na ne jedno volební období. To plánovací období musí být minimálně deset let, jinak to nemá smysl. A také je pravda, že pokud chce vláda něco prosadit ve zdravotnictví, musí to udělat druhý den poté, co nastoupila, musí to mít nachystané, protože vždycky to bude mírně řečeno nepopulární a vždycky ta vláda, když to neudělá hned, najednou začne vidět na další volby a na to, že by zase mohla něco slíbit a neudělat, a pak už se to nikdy nestane.

To je problém, který mám, který dovedu definovat. A když si to čtu v těch ostatních oblastech, všude vidím ten prst komunistické strany, jak tam prosazuje svoje myšlenky. Já jsem velký pamětník. Znám komunistickou stranu od svých plenek a vím, jak to funguje. Vím, jak se řekne "my znárodníme, ale ne malé podnikatele a střední podnikatele, těch se nedotkneme". Pak je znárodní všechny!. Teď jsou to první kroky. A když budete takto pokračovat, tak tu za chvilku budeme mít znovu ten problém, kdy se mě budou ptát moje děti, co jsem udělal pro to, aby to takto nebylo.

Vím, že mluvím zbytečně. Vím, že mluvím hlasem volajícího na poušti. Ale říkám vám, velmi si zvažte to, co vytváříte jako koalici. Velmi si zvažte to, jakou v ní budete mít sílu. Velmi si zvažte to, jestli budete schopni vůbec v nějaké podobě udělat něco, co je perspektivní, prospektivní pro tuto zemi, prospěšné pro nás, pro naše občany a prospěšné svým způsobem i pro vás. Protože věřte mi, čas neměří krátkodobě. Čas měří potom výsledky. Čas si nepamatuje, jestli byl někdo slušný člověk. Pamatuje si, co špatného udělal.

Já to špatné nechci udělat, a proto svůj hlas pro tuto koalici nedám. Znovu říkám, mluvím zbytečně, ale považoval jsem za svou povinnost to říct prostě proto, že já ten vývoj, já ten vývoj, co se stane, když se komunisté dostávají k moci, znám. Jmenují se trošku jinak, ale filozofii v hlavě mají úplně stejnou! Jenom v tuto chvíli nemají kvéry, tak to není o tom, že by vyšli s ozbrojenými milicemi do ulic. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Než vyzvu dalšího řečníka v řádné rozpravě, tak se mi s přednostním právem hlásil pan předseda Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych i já se vyjádřil k předloženému návrhu na důvěru druhé vládě Andreje Babiše. Předně budu vycházet z programového prohlášení druhé vlády Andreje Babiše, které říká, že vláda bude dále bojovat proti korupci ve všech oblastech, tento boj systémově koordinovat, vyhodnocovat efektivitu již přijatých protikorupčních opatření v praxi a navrhovat jejich vhodné změny a doplnění.

Myslím si, že vláda by především měla přejít od slov k činům. Když se podíváme na ten seznam, jak se měla vláda dosud možnost projevit v protikorupčních opatřeních, tak tu máme za prvé nominační zákon. Nominační zákon hnutí ANO potopilo. Následně se nám částečně podařilo ho donutit, aby aspoň předložil jeho verzi, kterou ovšem vykastrovali, takže z něho smazali část, která se týkala nominací do dozorčích rad. Zjevně jsou to skrytá vrátka pro to, aby se mohli koaliční-nekoaliční komunističtí partneři nominovat do těch dozorčích rad.

Za druhé je to zveřejňování smluv ČEZu. Zveřejňování smluv ČEZu jsme předložili. Pan premiér ho několikrát podpořil v médiích, že pro to budou hlasovat, protože předchozí čtyři roky, když seděl ve vládě se Sobotkou, tak říkal, že to je zkorumpovaná ČSSD a že jim zabránili všechny protikorupční zákony. Tak my tady sedíme, 22 hlasů nabízíme pro všechny protikorupční zákony, které předložíte. Ale nepředložili jste nic za celou tu dobu. Takže aspoň to zveřejňování smluv ČEZu, které jsme my předložili, za vás jsme to odmakali, je to připravené. Tak co jste udělali vy? No vy jste to zablokovali. Na výboru jste využili obstrukci takovou, že jste zablokovali projednání na výboru, dokud to nebude projednáno na jiném výboru, a na tom jiném výboru jste to zablokovali do té doby, dokud Ústavní soud neprojedná zákon o registru smluv. Takže tímto způsobem jste zablokovali to zveřejňování smluv ČEZu. Navíc v době, kdy se uvažuje dokonce o tom, že by Česká republika platila stovky miliard korun na to, aby se dostavěly nějaké další bloky jaderných elektráren.

Za třetí jste hlasovali proti zákonu, který by omezil kumulaci funkcí, který jsme připravili tady s kolegyní Vildumetzovou a který nám zkontrolovala paní profesorka Válková. Pan Faltýnek o něm prohlásil, že to je právní zmetek. Takže proti tomuto jste hlasovali, ačkoli v programu jste říkali, že nebudete kumulovat funkce, a v médiích jste vystupovali s tím, že odmítáte kumulaci funkcí, že tu nebudete mít hejtmany a další plně uvolněné lidi. Takže stejně k té kumulaci dochází. A ten zákon jste zablokovali. Řekli jste nám, že ho předloží vaše ministryně paní Malá. Ta už pravděpodobně nepředloží vůbec nic.

Za čtvrté jste zablokovali rozklikávací rozpočet s fakturami státu. Dokonce i pan Kalousek, kterého tak kritizujete, pro to hlasoval, zatímco vy jste hlasovali proti tomu, aby byl rozklikávací rozpočet státu. To jsou ty činy, kterými byste měli prokazovat to, že skutečně chcete bojovat proti korupci.

Za páté jste prosadili velký počet místopředsedů v Poslanecké sněmovně tak, aby z těch 200 lidí bylo 180 míst předsedou výboru nebo místopředsedou výboru nebo předsedou podvýboru. Takže těmi funkcemi... My tady máme víc funkcí... To už snad jenom Senát je srovnatelný s tím, kdo má takové procento funkcionářů. To už radši tedy dejme nějaké menší procento těch funkcionářů, zmenšeme počet výborů tak, aby byly akceschopné, a dejme všem poslancům větší základní plat, aby se nemuseli honit za těmito pidifunkcemi.

Za šesté jste hlasovali proti zbrzdění růstu platů poslanců. Raději jste si schválili, že budou prázdniny a že se všechny body vypustí z programu jednání, aby nedošlo k tomu, že se bude hlasovat o návrhu na zbrzdění růstu platů ústavních činitelů, který jste sami předložili. Předložili jste ho samozřejmě jako praví populisté s cílem, abyste ukázali, že tady je hodná vláda a zlá Poslanecká sněmovna, která ten návrh odmítne. Ale my jsme řekli, že vám ho podpoříme, takže jste z toho museli raději vycouvat a ten návrh jste prostě..., teď ho asi budete nějak stahovat, nebo budeme předstírat, že ten návrh tady nikdy nebyl, a už ho nikdy nezařadíme na program jednání, nebo nevím, co se s ním bude dít. Takže platy ústavních činitelů vzrostou o dalších pět, deset tisíc.

No a konečně za sedmé jste hlasovali na výboru proti ochraně práva na informace, protože to je základ toho, aby občané mohli kontrolovat stát, tak musí mít efektivní právo na informace. A bohužel, vše se projednávalo na výboru, tak i vašimi hlasy to tam bylo zablokováno, aby se občan konečně domohl toho práva, které má zaručené Ústavou, a dneska musí podávat správní žaloby, čtrnáctkrát mu to vrátí a žádných informací se nedomůže. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP