(17.30 hodin)
(pokračuje Bauer)

Možná vám někdo namluvil, že když zvednete ruku pro vládu, tak zachraňujete sociální demokracii, že bez účasti ve vládě byste spadli na hranici volitelnosti. Po předminulých volbách jste měli 20 % a premiéra. Po vládní spolupráci s Andrejem Babišem jste skončili na 7 %., Andrej Babiš politicky zničil vašeho předsedu a navrch vám přetáhl přibližně jednu třetinu voličů. Jak asi skončí vaše vládní spolupráce tentokrát, milí kolegové ze sociální demokracie? Myslím, že se pouštíte do nerovného boje. Andrej Babiš je politický terminátor druhé generace. (Veselost v lavicích poslanců ANO.) To je ten robot z tekutého kovu, co do něj uděláte díru, ale jemu to nevadí, nemá žádné zábrany, žádné svědomí. Je pravda, že lidé tohoto terminátora nakonec zničili. Na jejich straně ale bojoval terminátor první generace, starý dobrý Arnold Schwarzenegger. I toho na české politické scéně máme - pan prezident Miloš Zeman. Ten ale na vaší straně bohužel nestojí, ani s vámi nebojuje.

Myslím-li, kolegové ze sociální demokracie, že existuje jediná cesta, jak můžete další vládu s Andrejem Babišem přežít, jak zcela neztratit tvář, místo na politické scéně a alespoň minimální koaliční potenciál: nenechte se koupit, nenechte se ponižovat, nenechte se zastrašit. A když bude nejhůř, pošlete tuto vládu do pekel. Ostatně to není vaše vláda, je to vláda Andreje Babiše, prezidenta a komunistů.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Než vyzvu další přihlášenou do rozpravy, tak je tady pan poslanec Kováčik s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, mnoho moudrého se neslo z řečí předřečníka. Je vidět, že je to inteligentní muž a pochopil dobře, o co zde ve Sněmovně jde, proto se sem po čase rád vrátil. Možná jednou, prostřednictvím pana předsedajícího pane kolego, doženete i toho Osmikiláče.

A teď k věci. Abych prokázal, že komunisté podporují tuto vládu ještě před hlasováním, rád bych nyní požádal o deset minut přestávky na poradu klubu KSČM, aby vláda měla šanci uplatnit svoje fyziologické i jiné potřeby, když ji tak tvrdě držíme na místech. Děkuji. (Veselost v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za ten návrh. Vyhlašuji desetiminutovou přestávku do 17.42 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 17.32 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP