(17.20 hodin)
(pokračuje Rakušan)

Pan premiér Babiš dneska řekl, že je tady vláda pro všechny. Pane premiére Babiši, já vám řeknu, pro koho tato vláda není. Tato vláda není pro politické vězně, tato vláda není pro lidi, kteří byli perzekvováni v době totality. Tato vláda není pro ty, jejichž rodiny se rozpadly v důsledku nucené emigrace. Tato vláda není pro lidi, kteří trpěli za bývalého režimu. Naopak pro tyto lidi představuje vláda zklamání, protože mnoho z nich se domnívalo, že už nikdy za svého života nezažijí okamžik, za který budou všichni, kdo budou hlasovat pro důvěru vládě, spoluzodpovědní, že už nikdy nezažijí situaci, kdy budou mít komunisté tak obrovský podíl na moci, jak je tomu právě v dnešních dnech. Ona koneckonců není ani pro všechny důchodce, protože nejnižší důchody mají v této době právě ti, kteří trpěli za komunismu, nesměli vykonávat ty profese, které vykonávat chtěli, nebyl jim umožněn žádný kariérní růst a byli prostě odkázáni na to, že se ve svém profesním vývoji museli podřídit diktátu komunistů, že nedosáhnou lepší pozice, pokud do strany nevstoupí.

Já jsem v lednu k posměchu mnohých používal tady na plénu citát Timothy Snydera už při té první žádosti vlády Andreje Babiše o důvěru. Ale ono se nic nezměnilo. Tak mi dovolte nějaká slova zopakovat: "Nehrbte se předem. Autoritářské režimy si mnohdy mohou uzurpovat moc zadarmo, aniž někdo klade odpor. Lidé už se dopředu domýšlejí, co by po nich represivní režim mohl chtít. Preventivní poslušnost urychluje nástup nesvobody." Konec citace. Tedy neulehčujme nástup nesvobody. Nenechme nazývat Poslaneckou sněmovnu žvanírnou. Nenechme nazývat výroky opozice jako kecy - omlouvám se za toto vyjádření, ale je to mnohokrát opakovaná citace. To je právě ten ústup z těch demokratických pozic. A myslím si, že to není hodno demokraticky smýšlejících politiků.

Pan prezident Zeman se za poslední léta ve svém existujícím - neexistujícím článku opíral mnohokrát o skvělého novináře Ferdinanda Peroutku. Nezaslouženě pošpinil jeho jméno, nikdy se neomluvil. To teď nechám být. Nicméně mi dovolte přečíst jeden citát Ferdinanda Peroutky, který k dnešnímu dni sedí lépe než kterýkoli jiný: "Komunismus, který podle teorie nemůže býti uskutečněn jinak než revolucí a diktaturou, bere životu jeho přirozený vzrůst a vývoj a chce vše vtlačit do suchého řečiště jedné teorie, která je vždy jednostrannější a šedivější než život." Konec citátu. Prosím, nedopusťme, aby byl život v České republice opět šedivý.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže to byl pan poslanec Rakušan a nyní s přednostním právem pan předseda Bělobrádek a připraví se pan poslanec Jan Bauer. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, dámy a pánové, já bych se chtěl vrátit k tomu usnesení, které v podstatě nutí celou vládu tady sedět po celou dobu. Já jsem zjišťoval u legislativy, že nemůžeme změnit toto usnesení tady a teď, ale myslím si, že je trochu nefér, aby tady celou dobu museli všichni sedět, a když si budou potřebovat odskočit, tak musíme přerušit schůzi. Takže já bych chtěl vyzvat ke dvěma věcem. K první, aby se grémium nebo předsedové klubů alespoň sešli a navrhli změnu tohoto usnesení, které je, jestli jsem tomu dobře rozuměl, v rámci jednacího řádu, a druhá věc, jestli by předsedající nezvážili nějaké pravidelné přestávky, tak aby členové vlády tady skutečně nemuseli sedět celou dobu a aby byly po nějaké - a teď to je asi na dohodě s členy vlády - aby pravidelné přestávky, protože by bylo asi poněkud bizarní, abychom čas od času museli přerušovat schůzi z čistě fyziologických důvodů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Já tedy musím členy vlády pochválit, protože na základě usnesení, které jsem přečetl, tak aniž jsem je vyzval, tak mi hlásí všichni, že chtějí na WC například, hlásí mi tady někteří čas, dokdy se vrátí. Tedy to vítám, že všichni ministři - a tady pan ministr - hlásí poslušně jako ve škole, kam vlastně jdou a že si na chvíli odskočí. Nicméně máte pravdu, že je to ke zvážení, protože budeme pokračovat asi hodně dlouho, že bychom technicky pauzu mohli vyhlásit. Bude to na tom předsedajícím, který bude předsedat.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Ještě k tomu. Já chápu to, proč asi bylo toto ustanovení schváleno, protože je potom nedůstojné - nebo kdyby tady potom část vlády vůbec nebyla v ten den, kdy se schvaluje důvěra této vlády... Ale abychom našli nějaké řešení, které zajistí, aby to za námi nevypadalo jak ústa staré ženy, jak říkal Vinnetou, ale aby to bylo nějak snesitelné. Takže já poprosím, jestli by se tím grémium potom nezabývalo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já si myslím, že i co se týče dnešní schůze, pakliže s tím budou souhlasit předsedové poslaneckých klubů, tak v nějaké fázi, když to bude na všeobecné dohodě, tak můžeme třeba udělat nějakou menší technickou pauzu. Já si myslím, že je to skutečně na tom stávajícím vedení Sněmovny, kdo tady bude v tu danou chvíli sedět. Na druhou stranu bych požádal členy vlády, kdyby si chtěli odskočit, tak aby to kdyžtak nahlásili, aby předsedající mohl říct (šum v sále)... Ne, aby se tady zbytečně nevyhlašovala pauza, abychom měli ty důvody, protože může někdo z poslanců vystoupit a žádat pauzu, tak ať pokračujeme kontinuálně. Protože evidentně podle toho, že máme ještě 24 přihlášených do debaty, tak se ta debata protáhne zřejmě do pozdních nočních hodin.

Takže pojďme se vrátit do obecné rozpravy. Slovo má pan poslanec Bauer a připraví se paní poslankyně Golasowská. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, vážená vládo, pane premiére, jako člen Občanské demokratické strany, ale i jako Jan Bauer, poslanec odpovědný jen svému svědomí, dnes nedám důvěru této vládě. Andrej Babiš by neměl být premiérem České republiky. Je to bývalý komunista, bývalý příslušník komunistické Státní bezpečnosti. Andrej Babiš není demokrat, je to oligarcha, který k prosazení svých zájmů neváhal lhát. Neváhal zneužívat média, která si za tímto účelem koupil. Český premiér by měl být ten nejlepší z nás, nanejvýš schopný a především nanejvýš morální. Andrej Babiš degraduje pozici českého premiéra a posunuje Českou republiku podle mého názoru směrem na Balkán.

Tuším, možná zbytečně, ale přesto vyzývám poslance za sociální demokracii, nedejte nebo nedávejte důvěru této vládě. A řeknu vám proč. Když zvednete ruku, budete jako jediná demokratická strana souhlasit s tím, aby člověk jako Andrej Babiš byl českým premiérem s důvěrou Poslanecké sněmovny. Když nastavíte tuto laťku, komu dáte důvěru příště? Tomio Okamurovi? Nebo nějaké komunistické mlátičce? Když zvednete ruku pro vládu s podporou komunistů, tak vyšlete signál, že komunisté mohou být nějak užiteční, že má smysl je volit, že mají místo v českém politickém systému. Víte, já chápu, když vidíte dobromyslnou tvář Vojtěcha Filipa, tak z komunistů nemáte strach. Ostatně Vojtěch Filip se v našem poslaneckém rybníčku povaluje jako Česílkův vlídný kapr Osmikiláč již dlouhou dobu. Ale z jeho stínu mohou kdykoli vyplout piraně, které okoušou naši demokracii až na kost.

V uších mi zvoní všechny ty řeči, že zachraňujete demokracii, aby tady nevládl Andrej Babiš s podporou komunistů a SPD, a jak to všechno mohla zachránit ODS, kdyby šla do vlády s hnutím ANO. Nechtěli a nemohli jsme jít do vlády s hnutím ANO, ať již s Andrejem Babišem, nebo bez něj. ANO je Andrej Babiš, každý jiný premiér za ANO by byl jen jeho loutkou. Menšinovou vládu Andreje Babiše s podporou komunistů a SPD nepovažovala ODS za hrozbu, kvůli které by měla pošlapat principy, na kterých stojí. Menšinová vláda ANO s podporou komunistů a SPD nebyla hrozbou ani pro Českou republiku. Tento temný a absurdní pakt by dříve nebo později ukončil politické období Andreje Babiše. Tato smlouva s ďáblem by ukázala, že mu nikdy nešlo o prospěch jeho voličů nebo České republiky, ale jen o jeho vlastní zájmy.

Dámy a pánové, dovolím si spekulovat, že Andrej Babiš by tuto variantu stejně nikdy nezvolil. Dohadovat se s komunisty a navrch s Tomio Okamurou o každém vládním rozhodnutí? O každém zákonu ve sněmovně? Dovedete si představit tu hrůzu?

Měli bychom se tedy bát předčasných voleb, protože opět vyhraje Andrej Babiš a patová situace se bude opakovat? Omyl. Bylo by to řešení a stále to je jedno z řešení. Nové volby a nová patová situace by ukázaly, že hnutí ANO s Andrejem Babišem v čele je špatná volba, protože nevede k nové většinové vládě, nevede ke stabilitě. Nevede totiž nikam. Byla by to katarze, která by změnila politické rozložení sil v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP