(16.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

A za druhé jsem přesvědčena o tom, že k žádnému velkému rozdílu mezi tehdejšími komunisty, tím myslím komunisty před rokem 1989, a těmi dnešními nedošlo, protože kdyby došlo, tak by se těžko mohlo stát, že by v roce 2014, pokud se nemýlím, organizovali komunisté ve svém sídle výstavu úspěchů Severní Koreje, protože se domnívali, a tehdy to tak jejich místopředseda Šimůnek i avizoval, že je to země, ze které by bylo možno si vzít příklad, jak vést společnost, a určitě by nemohlo dojít k tomu, kdyby byli jiní, aby Vojtěch Filip, předseda Komunistické strany Čech a Moravy, v roce 2015, když zemřel Vasil Biľak, a bavila se, znovu se otevřelo to téma o zvacím dopisu z roku šedesátého osmého, tedy zvacím dopisu, na jehož základě okupovala naši zemi vojska Varšavské smlouvy, tak Vojtěch Filip tehdy relativizoval to pozvání, že vlastně jsou na něj různé názory atd. Takže ti dnešní komunisté s těmi minulými mají jedno společné. Nechtějí žít v demokracii, je to pro ně obtížný systém a svůj vzor vidí stále v Sovětském svazu a v zemi, kde vládne totalita.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Kováčik a jeho faktická poznámka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, jestlipak víte, proč jsme včera valnou většinou nepodpořili snahu o vyřazení zbývajících bodů z programu 16. schůze? Bylo to zejména proto, že už několikátou schůzi je obsahem programu bod, který má osvětlit, vyhodnotit, popovídat si o bližší historii, než o které je tady řeč, a to je o privatizačních problémech, jemně to řeknu, za vlády ODS, KDU-ČSL a ODA. Já si myslím, že se to brzy na program dostane, abychom se nebavili jen o předminulé, ale i o minulé historii. Jinak si myslím, a pro mě osobně jsou různé ty ústavy pro mistrování dějin vrcholně nedůvěryhodné instituce, neodvolával bych se na ně, ale je vaším právem mít názor zcela opačný. Chci jenom vyzvat, abychom od minulosti přešli k dnešku a k zítřku. Ten dnešek je, že tady máme jiný úkol než se vzájemně mistrovat z historie, úkol, kterým po osmi měsících dohadování máme této zemi dát konečně funkční vládu. Dovolím si požádat, abychom šli zpět k věci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji panu předsedovi Kováčikovi a s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Grebeníček. Jinak přeji hezké odpoledne. Takže vaše dvě minuty, pane poslanče. A připraví se pan poslanec Jurečka v obecné rozpravě.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Chci jenom reagovat na výzvu poslance Blahy, který chtěl odpovědět na zcela konkrétní otázku. Nechci prostě zdržovat to jednání, takže já mu osobně při příštím setkání věnuji knihu, kterou jsem napsal a která vyšla v roce 2009 v Ottově nakladatelství, a tam se všechno dočte. Tam najde všechny ty otázky a i odpovědi, a naprosto seriózně, na základě skutečně důkladného studia. Ano, tu knihu jsem napsal zejména proto, aby dál se netrousily některé nepodložené a neověřené věci. Takže skutečně vám tu knihu dám. Všechno.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji i za dodržení času a nyní má slovo pan poslanec Marian Jurečka a připraví se pan poslanec Marek Výborný. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne, milé kolegyně, kolegové, milá vládo, pane nepřítomný premiére, páni vicepremiéři. Když se tak dívám po Poslanecké sněmovně, vážený pane předsedající, já s dovolením dávám procedurální návrh na přerušení jednání této schůze do doby, dokud tady nebude přítomna vláda, která žádá o důvěru.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak máme tady procedurální návrh, takže o něm budeme hlasovat bezprostředně. Já svolám tedy poslance do jednacího sálu. Prosím, máte slovo. Pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já mám prosím pěkně modifikaci, tedy pozměňovací návrh k tomu procedurálnímu návrhu, abychom přerušili na 10 minut.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já si myslím, že stejně musíme hlasovat v pořadí, takže my budeme nejprve hlasovat o návrhu na přerušení... Pane poslanče, ještě mi to jednou zopakujte.

 

Poslanec Marian Jurečka: Já jsem položil návrh na přerušení jednání do doby, dokud nebude přítomna celá vláda, která žádá na této schůzi o důvěru.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže já ještě jednou zopakuji, o čem budeme... Pane poslanče?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já si dovolím zneužít své přednostní právo, abych přítomné i nepřítomné upozornil, že v minulosti Poslanecká sněmovna schválila usnesení, kterým stanoví, že všichni členové vlády se zúčastní úvodního jednání schůze Poslanecké sněmovny až do schválení jejího pořadu a celého projednávání bodu pořadu schůze, kterým je žádost vlády ČR o vyslovení důvěry. Je to tedy z roku 1996, takže je to poněkud starší ustanovení, nicméně je stále platné. Na začátku, na prvním jednání této Sněmovny jsme ho schválili, takže si myslím, že tady nemusíme hlasovat o návrhu tady kolegy, protože to usnesení je platné, a tím je to vyhotoveno. (Potlesk poslanců klubu Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, pane místopředsedo. V tom případě bych ovšem musel přerušit schůzi, takže teď je tedy otázkou, jestli tady není přítomna celá vláda, tak já bych přerušil tím pádem schůzi Poslanecké sněmovny, na úvod asi tak na pět minut. Pane poslanče, já přeruším schůzi Poslanecké sněmovny na pět minut, abychom dali prostor, aby se celá vláda dostavila, a my se mezitím také poradíme ještě s legislativním odborem, pakliže by tady celá vláda nebyla.

 

(Jednání přerušeno v 16.06 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP