(15.00 hodin)
(pokračuje Babiš)

Takže my připravujeme rozpočet 2019 a přijdeme, musíme znát důchody, platy. Dneska jsem jednal s odboráři, s paní Žitníkovou a byl u toho i Adam Vojtěch i pan Engel, protože chceme skutečně zjistit, jak to je, proč nejsou sestry, proč nejsou lékaři, a chceme s nimi jednat. Takže chceme selektivně, pokud budeme samozřejmě navyšovat ty platy. A k tomu jsou ty investice a my musíme vědět přesně, kolik v 2019 kdo může investovat.

Takže to nejsou sliby, to je jenom investiční plán, který se sepíše, potom se na to podíváme a z hlediska priorit, z hlediska návratnosti, z hlediska dopadu na život lidí to budeme realizovat. A vy přece budete při tom, takže vy to uvidíte, ten návrh rozpočtu. My jsme jasně řekli v našem programovém prohlášení, že musíme investovat, i kdyby byl deficit. A my máme stále přebytek, jsme z hlediska zadlužení jedna z nejlepších zemí v Evropě. Vybíráme nadstandardně daně. Takže to je komplex věcí. Každý ministr má za úkol vlastně připravit investiční plán (upozornění na čas!) a my s tím přijdeme, takže určitě o tom s vámi budeme rádi diskutovat, jestli je to potřeba, nebo ne.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S další interpelací vystoupí paní poslankyně Hana Aulická. Interpelace se nazývá stav na ministerstvu zemědělství. (Poslankyně Aulická předsedajícího opravuje.) Zdravotnictví? Já tady mám MZE, tak překlep. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, každému z nás přišlo v poslední době několik anonymních e-mailů, ve kterých se píše o netransparentnosti a prapodivných praktikách, které začaly po nástupu nového ministra Adama Vojtěcha na Ministerstvu panovat. Myslím si, že bychom si proto zasloužili odpovědi na otázky týkající se pana ministra a především jeho nejbližších spolupracovníků.

Můj první dotaz bude směřovat k poradcům ministra zdravotnictví. Ti podle dopisu sedí na dvou židlích a prosazují naprosto rozdílné zájmy. Kromě poradenské činnosti pro pana ministra totiž působí v soukromém sektoru ve vedoucích funkcích. Většina z nich podniká přímo ve zdravotnictví anebo ve farmacii. Dle dopisu mají na ministerstvu přístup k citlivým informacím a můžou je využívat pro vlastní podnikání. Také mají jako lidé z blízkého okruhu ministra velký vliv na rozhodování ve zdravotnictví. Mohou tak ovlivňovat výběrová řízení, dodávky zdravotnických služeb, produktů atd.

Není to evidentní střet zájmů a porušení principů transparentnosti, které tolik propaguje ANO, pane premiére?

Někteří poradci dokonce zasedají ve správních radách pojišťoven. Ti, kteří jsou v orgánech pojišťoven, jsou zároveň přímo napojeni na farmaceutické firmy. Ovlivňují tak nejen ministerstvo, ale také zdravotní pojišťovny, od kterých mají právě farmaceutické firmy největší příjem. Nedávno pak pan ministr udělal z jednoho z poradců svého náměstka, konkrétně pana Filipa Vrubela. Jak však upozorňují autoři dopisu, má tento novopečený náměstek na svědomí padesátimilionovou škodu ve zdravotní pojišťovně, která vznikla v roce 2011, kdy potvrdil nesprávné výpočty úhrad vybraných léků. O této kauze se můžeme dočíst také v médiích. Samotné Ministerstvo zdravotnictví mlčí.

Je důvodem mlčení to, že na pozici náměstka figuruje pan Filip Vrubel? Můžete, pane premiére, tuto informaci prověřit a poté potvrdit či vyvrátit? Ostatně jde o vašeho ministra zdravotnictví.

Nově si začal pan ministr dosazovat blízké osoby i do přímého řízení organizací. Do Nemocnice na Homolce si údajně dosadil Aleše Martinovského (upozornění na čas) jednatele společnosti Porta Medica, s. r. o, a zároveň společníka Jakuba Krále, který byl nedávno poradcem ministra zdravotnictví. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji a reagovat bude pan předseda vlády Andrej Babiš. Doufám, že nevadí, že neříkám v demisi. Abychom zkrátili čas, tak já to neříkám.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Vážená paní poslankyně, od vás bych to nečekal, vás mám rád a fakt tomu nerozumím. Četla jste Health Corruption Report Evropské komise z roku 2013? To je zpráva Evropské komise o korupci ve zdravotnictví evropských zemí. A tam se mluví o Richelieum českého zdravotnictví. Víte, kdo to je? A Adam Vojtěch je jeden z nejlepších ministrů této vlády. Víte, on se mnou seděl na Ministerstvu financí a měl to těžké, protože se mnou pracovat je těžké, takže má moji školu. A on ty šnajdroidy popravuje. My máme skvělé zdravotnictví, skvělé lékaře, skvělé sestřičky, ale nemáme tu efektivitu. My tady nenakupujeme transparentně a centrálně. Takže on to dělá velice dobře, ale máme samozřejmě zákon o státní službě a bohužel pan ministr nemá volné ruce, protože tam má takového zvláštního státního tajemníka, který dostával samé dobré známky.

Takže to jsou nesmysly, jsou to lži. Já jsem to četl. A věřte mi, že když něco takové je v médiích, tak já se starám. Když vidím, že nějaký náš ministr si vzal nějakou poradkyni, tak řvu. A Adam mi to vysvětloval několikrát. Myslím, že se k tomu vyjádřil. Nevím tedy, proč jste ho neinterpelovala v rámci (nesroz.) ministrů, ale určitě k tomu stanovisko bylo. Není to pravda. Není to pravda a my to zásadně odmítáme. Já jsem si to prověřoval a pan ministr to odmítá. Takže je mi líto, ale není to tak.

A ve zdravotnictví řešíme ty problémy, že nejsou doktoři, nejsou sestřičky. Dneska jsme seděli dohromady s Dášou Žitníkovou a s ní jednat půl hodiny, tak jsem odešel totálně bez energie, protože do nás neskutečně hučela, a jdeme společně na setkání všech sester a pozveme všechny ředitele nemocnic a vrchní sestry a budeme se s nimi bavit o tom, proč je takový stav ve zdravotnictví, aby nám oni řekli, jestli skutečně chceme navýšit ty tarify. Takže věřte mi, že když jsem se rozhodoval o ministrovi, tak samozřejmě byly různé nabídky. Ale Adam s tím sektorem nemá nic společného. A všichni říkali, že to nezvládá. Podle mě to zvládá skvěle a je plno organizací, které ho chválí, a konečně budete vědět i tu přístrojovou komisi. Pamatujete si, když profesor Beneš chtěl svůj cyberknife? Tak ho nepustili ani dovnitř, nechali ho za dveřmi. A proč? No protože ten cyberknife byl vlastně o 60 mil. levnější než nějaký jiný.

Takže věřte mi, že české zdravotnictví je skvělé. Byla tady šéfka zdravotní mezinárodní světové organizace a všichni říkají, jsme málo efektivní. A pokud v Německu nakupuje dohromady 70 nemocnic a ve Francii 150, tak mi věřte, že my chceme to zdravotnictví dát do pořádku, proto máme i ten investiční plán. A to, co vy říkáte, já jsem o tom slyšel a pan ministr vám potvrdí, že to není pravda, že jsou to jenom pomluvy. Já vím, že on naštval plno lidí, protože ten systém si žil nějakým způsobem a teď on je první ministr, který to de facto začal nějak konečně řídit.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Ptám se, zda je nájem o doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím paní poslankyni.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji za slovo. Pane premiére, já nevím, jestli to tak můžu říct, já vás mám taky ráda, věřte mi. Ale jsou to samozřejmě informace, které jsou dohledatelné, a nedovolila bych si zde udávat informace, které nejsou dohledatelné a nějak podložené. Ale myslím si, že mi to můžou potvrdit de facto všichni členové zdravotního výboru, že se nejednalo o jeden, dva, tři, ale že to bylo opravdu a jako členka zdravotního výboru jsem si opravdu některé záležitosti prověřila. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Slovo má pan premiér.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Pan ministr mi napovídá, že to šlo všechno z jedné e-mailové adresy, že to bylo všechno anonymní. Já když jsem dával trestní oznámení, vždycky jsem je podepisoval. Tak my nemáme problém se s vámi na to téma ještě zvlášť setkat. A věřte mi, není to pravda. Není to pravda a já ministrovi věřím, stojím za ním. Já jsem si to prověřoval a věřte mi, že v rámci hnutí měřím každému stejným metrem. My jsme vznikli jako protikorupční hnutí a to je naše hlavní strategie. Adam má čistý stůl, akorát začal dělat pořádky, tak plno lidí naštval. Takže pojďme se na to setkat a určitě vás přesvědčíme, že se mýlíte. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další byla vylosována v pořadí interpelace paní poslankyně Kateřiny Valachové s názvem financování jízdného z rozpočtu MŠMT. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, vážený pane předsedo vlády, dovolte, abych také já učinila dotaz směřující ke stávajícímu financování slev na jízdném, tak jak to bylo zveřejněno v rámci médií. Budu stručná, protože už jsem samozřejmě vyslechla interpelaci kolegy Dominika Feriho.***




Přihlásit/registrovat se do ISP