(14.50 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za naprosto přesné dodržení času. Já v rychlosti přečtu omluvu pana Tomia Okamury, Radima Fialy z dnešního jednání z pracovních důvodů, pana poslanec Petra Pávka mezi 14.30 a 19.00 z důvodu jiného jednání, Miloslava Roznera od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pana předsedy Bartoška od 14.30 do konce jednacího dne bez udání důvodu, pan poslanec Daniel Pawlas z pracovních důvodu z dnešního odpoledního jednání se omlouvá, pan poslanec Jaroslav Dvořák od 14.30 z pracovních důvodů se omlouvá a pan poslanec Milan Pour se omlouvá od 14.30 do 18.00 z pracovních důvodů.

Jako třetí byla vylosována paní poslankyně Langšádlová, která nyní přednese interpelaci na předsedu vlády s názvem investice a další sliby. Máte slovo.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Vážený pane premiére, poslední týdny sledujeme vaši spanilou jízdu po krajích po vzoru pana prezidenta a všechny vaše návštěvy spojuje jedna charakteristika. Všude, kde se zastavíte, slibujete, a slibujete mohutné investice a výdaje. Jejich výčet narostl již na více jak 70 mld. Tato suma se navíc neustále zvyšuje a bude zřejmě růst nadále, jak se budou blížit komunální a senátní volby. Z krátkého seznamu: 5,8 mld. na jízdenky, 14,5 pro seniory, dále jsou to miliardy na opravy a investice - Národní divadlo, Národní galerie a stavby všude po republice.

Nezpochybňuji to, že některé tyto návrhy jsou oprávněné. Na úkor čeho však budou tyto záměry realizovány, pokud chcete zodpovědně sestavit rozpočet na příští rok? Ono je samozřejmě důležité některé věci řešit, ale vždycky v tom rozpočtu je něco na úkor něčeho, a to i s ohledem na chystaný daňový balíček, kdy by mělo dojít k snížení výběrů daní o výši 27 mld., a to snížením sazeb pro zaměstnance a změnou zdanění fyzických osob. Rozdávání peněz vám umožňuje rostoucí ekonomika. Růst však nemusí trvat věčně. Uvědomujete si, prosím, že tyto vaše sliby, zejména pokud se to týká mandatorních výdajů, zatíží státní rozpočet na dlouhá léta dopředu? Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. A slovo má předseda vlády Andrej Babiš.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za slovo. No, já myslím, že zase jde o hluboké nedorozumění. Já nevím, kde jste četla, že my něco... Ano, to píšou ti novináři, že něco slibujeme. Já jsem moc toho neslíbil. My chodíme a spisujeme a sepisujeme vlastně investiční záměr této země. Nikdo to neudělal. Víte, problém je, že naše země nikdy neměla žádnou vizi. (Ukazuje knížku.) Já jsem ji tady napsal. Zkuste si to přečíst - to je na osmnáct let.

Podnikání - je normální, že si uděláte investiční plán. Firmy to dělají minimálně na tři až deset let. A to je to, co my děláme. My chodíme a ptáme se v krajích, co by chtěly investovat. A děláme to po jednotlivých rezortech. A proto víme, že nám chybí kapacity na školky, na školy, že potřebujeme investovat do nemocnic. Adam Vojtěch má pod sebou devatenáct nemocnic a on přesně ví, že oni chtějí investovat 9 mld. korun. Ale na kolik let? Na šest sedm let chtějí. A my musíme vidět dopředu, dělat investiční plány. Takže nikdo nic neslíbil. Já jsem slíbil, ano. Magnetickou rezonanci v Kroměříži jsem slíbil. Ano. Škoda, že tu není pan kolega Farský. Slíbil jsem tu školku v Semilech jeho starostce. Kam děti chodí, to jsou boudy. To není mateřská školka. Ona má krásný projekt za 90 mil., tak jsem jí slíbil schůzku. Šla za paní ministryní Schillerovou a řekla no, my tu máme program, ale tady dostanete jenom 30 procent. Ale od září paní Dostálová, kde potom šla na druhou schůzku, kterou jsem organizoval, otvírá program pro školky, kde může dostat až 80 procent. A já si myslím, že děti v těch Semilech si tu školku zaslouží, když už tedy pan Farský mi to neříká. To je škoda.

Takže my chodíme po krajích a bereme si úkoly. Pan Půta mi dal úkol: Mluvte s premiérem Polska ohledně ohrožení pitné vody v Libereckém kraji. Tak jsem polskému premiérovi dal naše stanovisko. Mluvte s ním o železnice Hrádek-Žitava. Tak jsem to splnil. Teď jsme byli v Hradci Králové v kraji. Tam je vlastně... část fakultní nemocnice patří vojákům. Takže my sepisujeme investice, ano. V Praze je Invalidovna, paní poslankyně. To je úžasná památka. A kdybych teď sem položil miliardu korun, tak zkuste hádat, za jak dlouho ta Invalidovna se začne stavět, opravovat. Pět až šest let. My žijeme v takovém systému investičním. Proto chodíme a ptáme se.

A já si myslím, že tu porodnici v Brně za 2 mld. si lidé zaslouží. I možná nový centrální příjem v IKEMu nebo v Krči, všude. A my jsme jasně řekli, že není možné, aby jenom růst České republiky byl tažen spotřebou občanů a firem a exportem. My potřebujeme investice. A my ty investice uděláme za každou cenu. A samozřejmě je ve finále úplně jedno, my to musíme udělat, jestli to budou peníze z Evropy. Ale samozřejmě prioritně chceme čerpat z Evropy, a proto když tady byl komisař Oettinger, tak jsem mu řekl: My chceme rozhodovat o penězích z Evropy. Ne že vy nám tady dáte 22 % OSF, ty sociální věci. Máme nejnižší nezaměstnanost. Tady nemá už kdo pracovat. Máme velký problém. Takže my chceme o tom rozhodovat a investice jsou priorita. A to, že nám trvala dálnice do Hradce 37 let a z Prahy do Ústí 32 let a že konečně dneska ÚOHS nám uvolnil studii, tam byla soutěž na rychlovlak Praha-Brno, že to konečně řešíme, to jste měli řešit v lednu 1990. Jste měli na stáž se naučit budovat tržní ekonomiku.

Takže je normální, že stát také musí plánovat. Musí plánovat. A my jsme řekli krajům, my vám nedáme víc RUD. Nebo obce. Podívejte se, jak vybíráme daně. Není pravda, co říkáte, že... Ano, je růst. Ale my vybíráme podstatně lépe daně než předtím. Proto kraje a obce mají víc peněz. A my teď vám nabídneme fondy. Byl jsem Mladé Boleslavi v úterý. Nejsou byty. Ptáme se, proč se tady nestaví byty? No, my řekneme těm obcím: Ttady můžete čerpat. Tady bude investiční možnost čerpat. A my dostaneme ty peníze do obcí a měst, když si požádají o peníze na byty, domovy seniorů, nemocnice, školy, školky, kulturní památky, sportoviště. A my tohle sepíšeme, a to jsou...

Vy tady mícháte navýšení důchodů. Já nevím, jestli podle vás tedy průměrný důchod 12 240 je v pořádku. Podle mě to není. A proto chceme zvýšit důchody. (Upozornění na čas.) A zároveň samozřejmě chceme připravit dlouhodobý investiční plán, který použijeme při sestavení rozpočtu na 2019.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a děkuji za Kroměříž - mimo pořadí. Paní poslankyně má zájem o doplňující otázku.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji. Děkuji ještě jednou za slovo. Pane premiére, tak mi prosím řekněte. Budete sestavovat příští rozpočet. Některé ty záměry už v tomto rozpočtu budete chtít realizovat, jak ty investiční, tak to navýšení výdajů, které se např. týká důchodců, s čímž lze souhlasit. Ale můžete mi říct, o kolik díky těmto závazkům, o kterých mluvíte, kolik už se promítne do rozpočtu na příští rok v těch investicích? A o kolik chcete a na úkor čeho to chcete udělat. Protože je zřejmé, že vybírají se daně, je hospodářský růst, ale ne tak velký, aby to pokrylo možná všechny ty nároky. Tak opravdu mi prosím řekněte, kolik těch investic, které jste takhle posliboval, chcete, aby se financovalo už příští rok. Vím, že je to dlouhodobé. I s ohledem na ty daňové úpravy, které chcete dělat i s ohledem na další mandatorní výdaje, které slibujete. Tak jaký to bude mít dopad do toho příštího rozpočtu a na úkor čeho?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, paní poslankyně. Omlouvá se paní poslankyně Marcela Melková od 15 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Prosím, pane premiére, můžete reagovat.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Paní poslankyně, my to děláme proto, abychom si to dali na papír. Abychom přesně věděli, jaké jsou investiční potřeby hlavně obcí a krajů. A také rezortů. Ale ty kraje a obce jsou nejdůležitější. A co je důležité? No důležité je to, že když někdo chce investovat a my mu dáme na to peníze, aby byl schopen to i proinvestovat. Škoda Kvasiny. Vláda podepsala v roce 2014 dohodu, co všechno zainvestuje. Je to celkem 6 mld. A kolik se čerpá? No téměř nic. V Rychnově potřebujeme - tam jsme se domluvili, že bude de facto rozšíření nemocnice, nebo nová nemocnice, kde stát dá 300 mil. a kraj dá 80. Ale oni nejsou schopni to investovat. Takže když to dáme do plánu, co se stane? Oni to nevyčerpají a zase to bude ten nárok a zase se budete ptát na stejné otázky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP