(11.40 hodin)

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám, vážený pane místopředsedo. Děkuji za tu diskuzi i poznámky, které tady padly, děkuji za komentáře k tomu, že daný návrh, jak řekl pan kolega Dolejš, byl řádně projednán i v podvýboru pro bankovnictví, kde jsem se sám této diskuze zúčastnil. Po té diskuzi jsem právě měl pocit, že je tady jakýsi konsenzuální náhled na celou věc, a to že ten návrh, byť by třeba byly legitimní připomínky technického rázu k jeho podobě, si zaslouží postoupit do druhého čtení.

Dámy a pánové, pokud tady budeme mít vládu i za měsíc, kdy je slíben tento návrh Poslanecké sněmovně, pokud vláda představí svůj návrh, který skutečně bude mnohem lepší, komplexnější, tak já skutečně nebudu tím, kdo bude do posledního dechu, minuty a sekundy stát za tím, aby ten můj, objektivně v té chvíli, pokud to tak zjistíme, horší návrh zůstával naživu a konkuroval něčemu, co je, jak říká paní ministryně, dokonale připraveno.

Nicméně mi dovolte přece jen dvě poznámky. ANO sedí v Praze na magistrátu téměř čtyři roky. Zákonodárnou iniciativou mohl být ze strany magistrátu tento problém řešen už dávno. Česká národní banka na tento problém upozornila před dvěma lety a doporučila nějaké řešení. Pokud do té doby vláda nebyla schopna připravit nějaký komplexní návrh, pustili jsme se my do poslanecké iniciativy, která - uznávám - řeší nejpalčivější záležitosti ve směnárenském zákoně. A i kdyby ten návrh při postupu do druhého čtení měl být nějakým akcelerátorem práce vlády, jakýmsi příslibem toho, že skutečně přijde ta komplexní a dokonalá novela, nechť to tak je a já tady na plénu Sněmovny teď říkám, že ve chvíli, kdy seznáme a po debatě v podvýboru pro bankovnictví skutečně bude usnesení takové, že vládní novela je lepší, tak já potom ve druhém čtení jsem ochoten přijít s tím, aby můj návrh dále projednáván nebyl.

Ale myslím, že v této fázi, kdy nám nebyl představen vládní návrh, si prostě zaslouží racionální, meritorně správná záležitost postoupit do druhého čtení. S tím, že prostě řeší objektivně existující problém na základě poslanecké iniciativy, a to proto - a ještě jednou zdůrazňuji - že ani pražský magistrát, ani minulá vláda s řešením tohoto problému nepřišly. Pokud teď říkají, že to za měsíc bude, máme velkou naději, že skutečně přijde tedy dokonalé a komplexní řešení, ale já nemám sebemenší důvod, abych vás vyzýval k tomu nepodpořit tento návrh k postoupení do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byl poslední přihlášený do rozpravy. Ptám se, kdo dál? Ještě se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Václav Klaus. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Já jsem jen poslouchal, dozvěděl jsem se o tom teď. Není mi moc jasné, proč by se měl přijímat zákon, který se týká několika směnáren v centru Prahy. Jestli někdo podvádí, tak ať ho policie zavře. Ale nevím, proč tím mají být dotčeni směnárníci v Trutnově, v Ostravě a další, kteří jsou dle vašich slov nějakým způsobem poctiví. Když někdo podvádí, tak se to týká policie, ne? Já tomu moc nerozumím, proč se na to přijímá zákon, když někdo podvádí. Je hodně lidí, kteří nepodvádějí, kterým to strašlivě zkomplikuje život podle mého názoru. Těm, kteří jsou poctiví a živí se tím, že turistům vyměňují peníze, třeba v Krkonoších.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Klausovi i za dodržení času. Nyní faktická poznámka poslance Víta Rakušana. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Vít Rakušan: Také já děkuji za slovo. Samozřejmě by, a to jsem řekl v rámci toho našeho legislativního návrhu, právě řešíme jenom jednu věc, která nefunguje. A to věc, která podvodníkům dává obrovskou možnost, aby klamali turisty v Praze. Myslím si, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, ke kolegovi Klausovi, že ve chvíli, kdy dáme ustanovení zákona, které se skutečně týká jenom těch nepoctivých, tak u poctivých směnárníků jistě nikdo nebude mít žádnou motivaci uplatňovat reklamaci uvedené směny. A to ani v Krkonoších, ani v Praze. A pokud tady pomůžeme tomu, aby se na exponovaných turistických místech v České republice přestalo podvádět, a to žádným komplikovaným návrhem, ale jednoduchým zákonným ustanovením, jednoduchým doplněním směnárenského zákona, tak si myslím, že to je cesta každopádně dobrým směrem a ku prospěchu hlavního města Prahy a České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě máme další faktickou poznámku pana poslance Patrika Nachera, který se hlásí k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Oni vlastně měli pravdu oba dva předřečníci, a proto já jsem o tom mluvil, o té komplexnosti toho návrhu. Tady přece nejde jen o to vyřešit dvě směnárny v Praze, které nabízejí kurz euro za 15 nebo za 17, ale o celou řadu dalších věcí, které na klienty, které na turisty číhají. A je to například dvojí informace o směně, tzv. VIP kurzy, poplatky, které jsou napsané menším písmem, než je ten kurz, takže jsou nedohledatelné. Ten člověk to najde až pak na tom kurzovém lístku. A tak dále a tak dále. Jak jsem řekl, prodávání dalších služeb s tou samotnou věcí vůbec nesouvisí. Jinými slovy jde o komplexní věc.

Kdo je poctivý směnárník a toto nedělá, tak se ho ta změna vůbec nedotkne. Ten, kdo to řeší, ten, kdo takhle podvádí, právě proto, že ten turista už se nikdy nevrátí, ten bude logicky postižen.

Obecně, jak jsem řekl, ten obsah je správný. Ta forma a ta šíře mně v tom vadí. Protože je pravda, že tyto nepoctivé směnárny, byť jich je málo, byť jich je málo v tomto případě, tak nám dělají stejnou reputaci jako nepoctiví taxikáři.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času k faktické poznámce. Ještě jedna faktická poznámka pana poslance Václava Klause a potom vidím další. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Václav Klaus: Pane kolego Nachere prostřednictvím předsedajícího, tomu já rozumím. Jestli jde o to, že směnárna má vyměnit za ten kurz, který tam uvádí na skle, s tím nemám problém. Ale jak jsem poslouchal, tak jde o to, že lidi dvě hodiny po transakci budou moci tu transakci zrušit a přijít znovu, což se může dotknout i naprosto normálních směnáren a je to věc, která jim může velice komplikovat život, celé jejich podnikatelské činnosti. I těm poctivým. Někdo si to rozmyslí, tamhle uvidí podvodnější směnárnu, poběží nazpátek. Prostě pro ty lidi může být velká komplikace, pro malé hotely a další, co to vyměňují. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní eviduji přihlášku pana kolegy Farského, ale mám tady ještě pana poslance Pavla Staňka s faktickou poznámkou. Vy máte řádnou přihlášku, pane předsedo. Pan kolega Staněk. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Staněk: Pěkné dopoledne, vážené dámy a pánové. Jen velice v krátkosti. Myslím si, že návrh, tak jak byl předložen, není špatný, ale znovu se vraťme k meritu věci. Proč bychom měli dalšími přílepky upravovat něco, co chceme opravit zásadním způsobem? Říkáme, že chceme snížit počet zákonů, zjednodušit zákony, ale těmito přílepky toho nedosáhneme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Staňkovi. Nyní pan poslanec Jan Farský, řádně přihlášený. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vás poprosit o to, abyste tento návrh poslali do druhého čtení, abychom ten problém už konečně mohli začít řešit. On nespadl z nebe, nedozvěděli jsme se o něm minulý měsíc, ani před rokem, ani před dvěma. Zmiňovaný Janek Rubeš už na něj upozorňuje roky. A když pak od zástupců hnutí ANO slyším, že oni mají připraveno skvělé a úžasné řešení, ať tohle zahodíme pod stůl a počkáme, až ho přinesou... Čtyři roky měli zástupci hnutí ANO v rukou Ministerstvo financí, které to mohlo udělat, čtyři roky mají primátorku hlavního města Prahy, dvě základní místa, přes která se to mělo řešit, tak to neřešili. A dneska nám říkají, že když jsme přišli my s řešením, tak máme čekat na to, až dotáhnou to svoje? Proč­? Je to škoda. A je škoda nechat utíkat ten čas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP