(11.50 hodin)

 

Poslanec Jiří Bláha: Já bych opravdu nechtěl rozšiřovat řady, abychom tady diskutovali. Možná bude lepší, když se sejdeme a vyříkáme si to z očí do očí, z úst do úst. Ale jedna zásadní věc. Já jsem mluvil o době, kdy jsme vstoupili do Evropské unie a měli jsme neuvěřitelné množství času, abychom to všechno zarazili. Dneska se s tím nedá dělat nic. Pokud byste podnikali a podnikali byste v zemědělství, tak byste zjistili, že vlastně nemůžete bez dotací přežít v konkurenčním tlaku zvenčí. Nemáte šanci přežít v jiných průmyslech bez dotací pro to, abyste mohli konkurovat tomu, co se děje. K nám jsou záměrně pod cenou distribuovány výrobky, kdy dodavatel nebo výrobce nakoupí u nás mléko a sem doveze ty jogurty a mléčné výrobky levněji, než je vyrobíme tady s nižší cenou pracovní síly.

Co se týče, prostřednictvím pana předsedajícího, ještě k Pirátům. Je to o tom, že pokud nezískám životní zkušenosti, pokud jsem v životě nepodnikal, tak nemůžu vědět o tom, co vlastně podnikání přináší. To znamená, že ten denní boj o to, abych přežil, že musím v mém případě dvou set zaměstnanců, dvou set kolegů, za které mám zodpovědnost, opravdu musím využít každé příležitosti.

A to že ta firma je teď velká... Co jsou startupové projekty? Uvědomte si, co jsou startupové projekty. To jsou projekty, které v tuto chvíli my podporujeme. A kde končí ty startupové projekty? Ve velkých firmách. Takže my je budeme za deset let soudit za to, že je někdo koupil? Takhle bychom mohli soudit každého. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil čas k faktické poznámce. Já jsem trpělivost sama. Ale projednáváme žádost o vydání dvou poslanců této Sněmovny na návrh mandátového a imunitního výboru. Mám tady před sebou pět faktických poznámek a podotýkám, nezneužívejte toho, že reagujete na své kolegy. Vyjadřujte se pouze k předmětu jednání!

Pan předseda Bartoš. Máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Vážené kolegyně, vážení kolegové, teď si dovolím pana předsedajícího trošku naštvat, protože já musím reagovat. Já nevím, jestli to jsou nějaké rady PR týmu nebo nějaká uražená ega - přilepovat Pirátům různá přízviska. Tak já třeba podnikám od osmnácti let. Jsem plátcem DPH. My jsme lidé, kteří pocházejí... jsou tady zástupci ze všech regionů. Takže Piráti rozhodně nejsou nějaké městské děti, které ze školy teď přišly do Poslanecké sněmovny. A já, prostřednictvím pana předsedajícího, my spolu například tamhle s kolegou (Hájkem) řešíme kauzu OKD, která je přesně kauzou těch struktur, které my kritizujeme. Takže prosím vás, a tady to zaznělo i od našich kolegů z ODS, my tady hlasujeme o oblastech zdravotnictví, a rozhodně není podmínkou, aby každý, kdo v této věci hlasuje, byl lékař nebo měl vzdělání v oblasti medicíny. Takže mezi námi jsou podnikatelé, lidé, kteří mají 20 let praxe i jako zaměstnanci, i jako ve firmách, plátci DPH. Tak tady prosím vás neškatulkujte nebo nedávejte nám nějakou nálepku, která nemá vůbec žádný relevantní základ. V pirátské straně jsou lidé nad 80 let, důchodci, sociologové, pedagogové. To, že máme mladší elektorát, je naše výhoda. My neneseme stigmata té minulosti, která bohužel v této Sněmovně vidíme nejen od stran, které tady historicky byly již dříve. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců pirátské strany.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Bartošovi za dodržení času. Nyní pan poslanec Třešňák ve faktické poznámce. Připraví se pan kolega Blažek. Prosím, máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Třešňák: Vážený pane předsedající, já si nechci prostřednictvím faktické poznámky hrát na toho uraženého, ale vadí mi, jak pan poslanec Hájek tímto paušalizuje takhle celý ten sektor tam. A chtěl bych tímto požádat prostřednictvím pana předsedajícího i o omluvu, protože mezi piráty, jak tu bylo řečeno naším panem předsedou, je plno podnikatelů, plno lidí, kteří jako já mají i ten svůj odborný background, byť třeba jenom sedm let, v korporátu. A považuji to za nedůstojné. A když už z toho pan poslanec Hájek udělal takovéto místní Ein Kessel Buntes, tak mi omluvte i tuto faktickou. Díky. (Potlesk z řad poslanců pirátské strany.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Blažek také s faktickou poznámkou. Připraví se pan předseda Bartošek také s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Já budu také reagovat na pana kolegu Hájka. Protože jdu ve všem souhlasit s panem kolegou Ferjenčíkem, tak úvodem říkám, že není pravda, že když je někdo mladý, že je taky blbý. Znám spoustu starých lidí, kteří jsou mnohem blbější než ti mladí. (Odezvy ze sálu.)

Ale v čem souhlasím s panem Ferjenčíkem? Souhlasím s ním v tom, a to je docela důležitá věc, že já si také myslím, že bychom tuto věc neprobírali, kdyby pan Andrej Babiš a pan Faltýnek nešli do politiky. A doplním to odůvodnění.

Nemyslím si, že za tím stojí nějaká mafie. Pan Andrej Babiš jako předseda nového hnutí začal kolektivně rozdělovat, že existuje zkorumpovaná pravice, existují podnikatelé, kteří neplatí daně, po nich je nutné jít. A mohl bych jmenovat spoustu a spoustu dalších skupin, které postupně organizoval za buďto špatné, ne-li zločinecké. Pravděpodobně si někdo sedl z těchto skupin a řekl si: Jsi to právě ty, Andreji a Jardo, co nám máte kázat morálku? A tak hledali, protože si říkali: Jsme ze stejného prostředí, jsme ze stejných časů. Jardo, Andreji, opravdu jste to vy, kdo nám můžete kázat? A pravděpodobně našli nějakou slabinu zvanou Čapí hnízdo, napsali trestní oznámení - já si nemyslím, že je k tomu potřeba nějaká mafie - a v tu chvilku si tohoto trestního oznámení někdo všiml.

A já si opravdu nemyslím, že celá ta kauza je jenom o tom trestním stíhání. Ta je opravdu o tom, kdo kázat může a kdo nemůže. A já patřím k těm, kdo naprosto uznávají manažerské a politické schopnosti pana Babiše. On se pořád dělá, že politikem není, ale politické schopnosti má veliké. Ale ta otázka morálního práva kázat podnikatelům a dalším skupinám - tam už s tím tak úplně nesouhlasím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A poslední faktická poznámka - pan poslanec Bartošek. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Protože se zde bavíme o dotacích, tak volně navážu na pana poslance Bláhu. Jsem rád, že jeden poslanec za hnutí ANO zde prezentuje, že dotace jsou špatné. Předpokládám, že tím myslí i dotace do zemědělství. Doufám, že tento svůj názor budete prezentovat i zemědělcům v České republice, že v rámci konkurenceschopnosti naši zemědělci přijdou o dotace.

A druhá věc, budu volně pokračovat, je to, že... (Poslanec Brázdil vede hlasitý komentář k řečníkovi.) Budu volně pokračovat. Jedná se o to, že to, co zde projednáváme, není otázka imunity. Nebo je? Myslím si, že když je to tak čistoskvoucí, tak pojďme od toho, řekněme si kluci, nic jste neudělali, zkraťme diskuse, odmávneme to, řekneme, jak jsme na tom, jdeme domů, soud jednoho i druhého osvobodí a je to vyřešené. Ne?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Ještě pan poslanec Jiří Bláha s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jiří Bláha: Bude to opravdu rychlé. Já jsem tady řekl, že v dnešní době nelze bez dotací v zemědělství obstát, protože to, co se na nás valí z celé Evropské unie, kdy se sem doveze maso, třeba z Belgie, levněji než to, co vypěstujeme my tady, tak to prostě nemá obdoby. A to není jenom o mase. Je to o těch mléčných výrobcích. Takže dneska kdyby ti zemědělci neměli ty dotace - o což té Evropské unii jde, nám to zemědělství tady zrušit, a pak sem dovážet ty jejich výrobky. Vy jste to ještě nikdo nepochopil? Proč nám ta Evropská unie vlastně dala peníze? Proto, aby nás normálně ovládla! Nic jiného. O nic jiného jim nejde. Takže to je hlavní záměr - ovládnout českou ekonomiku. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě pan místopředseda Pikal s faktickou poznámkou. Máte slovo k faktické poznámce, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já bych jenom chtěl zkusit vrátit tu debatu k tématu, protože jsme utekli k zemědělským dotacím. Ale Čapí hnízdo přece není zemědělský podnik, který by prováděl nějaké pěstování něčeho. To je rekreační zařízení. (Smích poslanců hnutí ANO.) Pokud vím. Takže se prosím vás vraťme aspoň trochu k tématu. A je možné, že v zemědělství není možné podnikat bez dotací. Ale v oblasti rekreačních zařízení to snad možné je. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců pirátské strany.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. A vracíme se k řádně přihlášeným do rozpravy - paní poslankyně Taťána Malá a potom paní poslankyně Oborná. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP