(15.10 hodin)

 

Předsedající Jan Hamáček: Děkuji. (Směrem k ministru Chvojkovi.) To je faktická? (Ministr Chvojka: Chce se zeptat.) Pane předsedo, buď je to faktická poznámka a budete třetí, anebo je to řádná přihláška a budete také třetí. Ale v této fázi má slovo pan předseda Kalousek s faktickou poznámkou, po něm pan poslanec Hájek. (Opět k ministru Chvojkovi:) S přednostním právem budete také třetí. (Pobavení.)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pan ministr spravedlnosti tady řekl krásnou větu: Tři rychlé pokusy, a nebude-li ani třetí pokus úspěšný, pak jsou předčasné volby. Všechno ostatní jsou fantasmagorie. Kdyby to tak skutečně bylo, tak možná nemluvím tak naléhavě, ale my jsme všichni byli u pana prezidenta v Lánech a my si všímáme jeho veřejných výroků. Takže jsme slyšeli, že po tom třetím neúspěšném pokusu on se zamyslí, bude-li ten pokus neúspěšný, jestli Sněmovnu rozpustí, nebo ne a jestli předčasné volby budou, nebo nebudou. A současně také vyslovil slib, předpokládám vůči svým voličům, protože je i před prezidentskými volbami, že pokud on bude prezidentem republiky, tak žádné předčasné volby nebudou.

Takže to nejsou žádné fantasmagorie, prostřednictvím pana předsedajícího pane ministře spravedlnosti, to je zcela reálný projekt, který nám tady předestírá prezident republiky ve spolupráci se svými spojencem, vítězem voleb, a my si myslíme, že je povinností Sněmovny tomuto projektu zamezit. Možná jsme v menšině, možná si to tak Sněmovna přeje, aby pánové Zeman a Babiš realizovali svůj projekt, a to právě nasvítí nikoliv volba předsedy mandátového a imunitního výboru, ale volba předsedy Poslanecké sněmovny. Takže skutečná opozice si vyzvedne hlasovací lístky, aby se účastnila voleb, aby nesnižovala kvorum, ale už je nevhodí do uren, aby nám nikdo nemohl říct, že volby byly tajné a vy jste toho Vondráčka stejně volili. Ne, my ho volit nebudeme. Ne proto, že by nám vadil pan poslanec Vondráček, my ho volit nebudeme proto, že nechceme realizaci projektu Zeman-Babiš, který pokládáme za nebezpečný, škodlivý a na hranici ústavního puče.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan poslanec Hájek, po něm pan poslanec Ferjenčík. To jsou stále faktické.

 

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, když tady probíhá to politické školení mužstva, tak si také dovolím kapku do mlýna. Pan ministr Pelikán tady správně hovořil o Ústavě, že jsou tři pokusy. Pan vicepremiér Bělobrádek řekl, že je tam slovíčko může. Já bych v rámci toho školení ještě řekl, že 120 poslanců také může rozpustit Sněmovnu. To znamená, tady ta Ústava má řešení. Hnutí ANO má 78 poslanců, 122 je tady. To znamená, pokud budete, opozice, nespokojeni a po třetím případném pokusu by případně prezident nerozhodl, tak to máte v rukou, pane Kalousku. Máte to v rukou! 122, a jsou předčasné volby. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Prosím obracet se na kolegy mým prostřednictvím. Pan poslanec Ferjenčík, potom pan poslanec Fiala a potom pan poslanec Kalousek - stále faktické poznámky.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jenom jednu poznámku k tomu hypotetickému scénáři, kterým tady straší pan Kalousek. Ten scénář celý počítá s tím, že bude znovu panem prezidentem pan Zeman. A Piráti si rozhodně nepřejí, aby byl pan Zeman nadále prezidentem. (Pobavení.) A mrzí nás, že pan Kalousek tady teď dělá kampaň za zvolení prezidenta Zemana, protože kdyby ho nechal v klidu dosloužit, tak by na tom byl daleko hůř v té kampani, než když tady největší štváč proti panu Zemanovi je pan Kalousek s podporou 5,3 % občanů. Takže já bych poprosil, aby přestal strašit tímhle scénářem, který vůbec nemusí nastat ve chvíli, kdy dáme šanci Zemanovým protikandidátům, aby uspěli, ale bohužel pan Kalousek tímhle svým jednáním tu šanci výrazně snižuje.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Fiala a po něm pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Petr Fiala: Moje faktická se vztahuje k vystoupení ministra spravedlnosti a jeho německému příkladu. Já bych nerad, aby tady vznikl dojem z autority ministra spravedlnosti, že snad v Německu je to stejné jako v ČR a že prostě kancléřka Merkelová bude mít tři pokusy a spolkový prezident si dělá, co chce.

Německý systém je diametrálně odlišný, pane ministře spravedlnosti. Je založen na kancléřském principu, který poskytuje vysokou míru ochrany vládě. Něco takového česká parlamentní demokracie nezná. Ale v německém systému je to tak, že samozřejmě první volba spolkového kancléře je na návrh spolkového prezidenta, nicméně pokud neuspěje, tak druhá volba je na návrh Spolkového sněmu, a pokud kandidát navržený Spolkovým sněmem neuspěje, tak ve třetí volbě se volí už nikoliv absolutní většinou, ale za určitých okolností poměrnou, a pak teprve má spolkový prezident možnost toho kandidáta zvoleného menšinou nechat ve funkci nebo vyhlásit nové volby. Tak je to v Německu. Ten systém je diametrálně odlišný od ČR, vychází z jiné logiky. A já nepovažuji za úplně korektní nám tady říkat, že vlastně se nic neděje, kdybychom tu měli vládu bez důvěry a kdyby měl pan Babiš tři pokusy jen tak, protože v Německu je to také tak. V Německu to tak, pane ministře, prostě není.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Kalousek a po něm pan předseda Chvojka.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pan poslanec Ferjenčík úspěšně zahájil kampaň za titul největšího šprýmaře ve Sněmovně. Bude-li zvolen Zeman, může za to Kalousek. (Pobavení.) Už jsem slyšel leccos. Samozřejmě že tu změnu na Hradě si možná přejeme oba, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, ale zcela reálně se musíme domnívat, že riziko, že současný prezident obhájí svoji pozici, tady existuje. Nemůžeme říct, že je nulové, jenom proto, že si to Piráti nepřejí. Takže pokud s tímhle rizikem reálně počítáme, a slyšeli jsme výroky pana prezidenta Zemana, tak nestrašíme, ale nutně musíme upozornit před riziky, která se spustí v okamžiku, kdy zvolíme předsedou Poslanecké sněmovny nominanta ANO. To tak prostě je a můžete tisíckrát zapírat, že to tak není, ale prostě to tak je.

A samozřejmě, prostřednictvím pana předsedajícího pane poslanče Hájku, že to nemáme v rukou. Kdybychom to měli v rukou, tak předsedu Poslanecké sněmovny pana Vondráčka volí těch 78 poslanců, kteří chtějí vládnout, a nemůže ho volit těch 122, kteří tvrdí, že jsou opozicí. A pokud ho bude volit víc než těch 78, tak ti pro ten projekt vlády bez důvěry nebudou opozicí. To jsou ti, kteří pro ten časový úsek, kdy bude vládnout vláda bez důvěry - a znovu zdůrazňuji, pan prezident si to umí představit třeba několik let -, tak pro ten projekt to budou ti, po tu dobu to budou ti, kteří tento projekt podpořili. Takže to samozřejmě v rukou nemáme.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Chvojka.

 

Ministr vlády ČR Jan Chvojka Děkuji za slovo, pane předsedo. Kdybych neměl faktickou poznámku, tak bych se zeptal pana kolegy Vondráčka na to, jak on chápe ten institut třetího pokusu. Protože my jsme se o tom bavili na našem poslaneckém klubu, a já jsem toho názoru, že Ústava úplně nemyslí a nemyslí si to, že když někdo selže v rámci prvního a druhého pokusu, tak by měl být automaticky jmenován stejný člověk v rámci třetího pokusu. Je jasné, že pokud někdo bude jmenován v rámci prvního pokusu a ten neprojde a poté, jak veřejně deklaroval pan prezident Zeman, tak bude jmenován úplně stejný člověk v rámci druhého pokusu a ten také neprojde, tak by mě zajímala, kdybych neměl faktickou poznámku, pozice pana Vondráčka, jak by se zachoval. Protože já jsem si četl v poslední době dva jeho rozhovory tuším v týdeníku Echo a v týdeníku Týden a tam jsem to úplně nepochopil. Tudíž by mě zajímalo, kdybych neměl faktickou poznámku od pana kolegy Vondráčka, jestli by se v rámci třetího pokusu choval spíše jako vyslanec ANO, emisar ANO, právní zástupce hnutí ANO nebo spíše jako představitel Sněmovny, to bych považoval za správné. To znamená, jaká by byla pozice pana kolegy Vondráčka v rámci třetího pokusu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP