(12.30 hodin)

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Já tady tou svou poznámkou ale nechci vyvolat další vlnu debat, a protože tuším, že ji vyvolám, tak možná to radši ani říkat nebudu. Nicméně kdybychom se vzájemně na těch jednáních poslouchali, kterých bylo 21 se všemi subjekty ve Sněmovně, s některými více, s některými méně, tak přece víme, kdo na těch jednáních seděl, včetně zástupců ODS, KDU-ČSL atd., že každý klub si řekl své priority, a my jsme se snažili najít prostě ten průnik priorit těch subjektů. A já jsem z toho měl pocit, že jsme ten průnik našli, odpovídající tomu počtu. Když řeknu konkrétní příklady, tak ODS, ale tím prosím Zbyňka Stanjuru, aby na to nereagoval, pokud je to možné - tak řekl prostě, že pro ně je priorita číslo jedna výbor školský, dvojka tohle, trojka tohle atd. A tak to bylo u všech. A myslím, že jsme našli nějaký kompromis ve vztahu k tomu počtu, který náleží podle výsledku voleb jednotlivým klubům. Ale pokud máte na to jiný názor, tak já se moc omlouvám, že jsem to tedy asi nezvládl já, nicméně já žiju v domnění, že ta shoda tady existuje. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Tak ještě fakticky pan vicepremiér Bělobrádek.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, pane předsedo, vaším prostřednictvím pane předsedo Faltýnku, vy to asi víte, jak to máte rozmyšleno, jen jste nám to nějak zapomněl říct. Já jsem na těch jednáních byl a my jsme řekli svoje priority. A protože jsme předpokládali, že budeme vést jeden výbor, tak jsme řekli asi tři nebo čtyři, a dodnes já nevím, který jste nám tedy přidělili, který jste nám dali. Proto má smysl, abyste nám to alespoň poslal mailem, když už nechcete svolat schůzku a vyřešit to osobně, a tam sdělit, jak si to tedy představujete. Já dodnes nevím, jestli komunisté mají mít tento výbor a ještě mají mít rozpočtový výbor, nebo ne. Nevím, který zbyl na nás. Takže to myslím, že je zcela evidentní. A tady to selhání bezpochyby je a já si cením vaší sebereflexe a sebekritiky a poprosil bych vás, abyste nás seznámili s tím, jak jste si to dohodli, protože my to pořád nevíme.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Fiala fakticky, potom pan předseda Faltýnek a potom pan kolega Gazdík.

 

Poslanec Petr Fiala: Já, pane předsedo Faltýnku prostřednictvím pana předsedajícího, opravdu jenom velmi věcně. Pokud sedíme na jednání a vy mně a kolegům, kteří tam se mnou jsou, řeknete, že školský výbor asi ne, protože o tom předpokládáte, že by měl být někdo z vašich lidí, pak o tři hodiny později na tiskové konferenci řeknete, že školský výbor nejspíš připadne ODS, o tři dny později nám zase nepřipadne výbor pro obranu, který jste nám předtím řekli, že by nám měl připadnout - já opravdu takové jednání neberu jako jednání, které dospělo k dohodě. A je to, přiznám se, jednání, kterému nerozumím.

Ale já se nechci vracet k minulosti a těm složitostem, které tu byly. Je vidět, že nejenom já a reprezentanti ODS, kteří byli na těch jednáních, nejsou srozuměni s tím výsledkem, nechápali to jako dohodu. Slyšíme to tady od zástupců jiných politických stran. Tak jestli je pro vítěze voleb, kterého já plně respektuji, tedy hnutí ANO, takový problém sezvat ostatní, nebo všechny politické strany v této Poslanecké sněmovně na jednání, tak to nechte na mně, já to klidně udělám, sejdeme se všichni a domluvíme se na uspořádání Poslanecké sněmovny. Ale udělám to za podmínky, že na takové jednání, na které pozvu, opravdu přijdete. Pokud ne, tak vás ještě jednou prosím, sezvěte všechny politické strany v této Sněmovně a pojďme se domluvit na nějaké rozumné dohodě. Nebo to pojďme aspoň zkusit se domluvit a ušetříme si spoustu času a spoustu hořkosti, která tady v těch projevech dnes zaznívá.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já slibuji, že naposled. Pan předseda Fiala navrhuje v podstatě systém: dejme všechno na jednu hromadu a porvěme se o to. My jsme zvolili jiný systém, že jsme poprosili všechny subjekty, ať řeknou svoje priority. A pokud se týká priorit KDU-ČSL, je to druhé jednání, které proběhlo, tak priority byly: školský výbor, hospodářský, zahraniční, evropské záležitosti. Když se podíváme na priority jiných subjektů a na jejich počty poslanců ve Sněmovně a vnímám požadavek ODS s 25 poslanci na jejich priority, které jsou následující... jenom to najdu, mám těch zápisů opravdu mnoho, ale pokud se pamatuji dobře, tak absolutní priorita číslo jedna je školství. Potom bezpečnost, obrana a potom ústavněprávní výbor. Myslím, že to říkám správně. V té debatě s KDU-ČSL samozřejmě zazněla z naší strany jednoznačně nabídka - a to jméno tam padlo - výbor pro evropské záležitosti, pan Benešík. Protože pan Benešík podle našeho názoru, a na tom jsme se shodli všichni, ten výbor řídil dobře minulé čtyři roky. Takže nelžeme si, přátelé, prosím vás o to.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan poslanec Gazdík, potom pan předseda Stanjura, pan poslanec Rakušan, pan poslanec Hájek, pan ministr Jurečka a pan předseda Bartošek. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, já si myslím, že pro veřejnost, která to sleduje, je to naprosto absurdní divadlo, které nemůže chápat. Málokdo z vás, nových poslanců, ví, že těžiště odborné práce spočívá ve výborech. A ono není úplně jednoduché - jako dvojnásobný předseda poslaneckého klubu vím, že jsem měl třeba v poslaneckém klubu 11 lékařů a všichni chtěli do zdravotního výboru, kde jsme měli čtyři místa. Pokud mají být výbory obsazeny smysluplně, musí být obsazeny i nějak odborně. Já nerozumím zdravotnictví a nemohu jít do zdravotního výboru. Mnozí z vás nerozumějí třeba rozpočtu, nemohou jít do rozpočtového výboru, ale jsou odborníci na něco jiného. A to je to, o čem my se hlavně teď dohadujeme. Nám chybí to, že doposud nikdo, nevím, jestli to znají poslanci ANO, ale my ostatní to určitě nevíme, do kterého výboru kdo z nás může jít. My ve Starostech a nezávislých doposud nevíme, ve kterých výborech vůbec budeme, protože nevíme, kolik který výbor má mít členů. Myslím, že je to otřesná situace, a proto bych chtěl tady veřejně poprosit a vyzvat vítěze voleb, aby to jednání skutečně svolal, abychom ušetřili veřejnost tohoto absurdního divadla a abychom přišli s nějakým výsledkem toho jednání. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Teď pan předseda Stanjura stáhl, takže pan poslanec Rakušan.

 

Poslanec Vít Rakušan: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mně prosím jenom krátce zrekapitulovat, jak to jednání vypadá, a to za nejmenší poslanecký klub tady v Poslanecké sněmovně.

Ano, my jsme byli pozváni na jednání k hnutí ANO, a skutečně si tam pánové Vondráček a Faltýnek vyslechli to, co bychom si my představovali. A my jsme říkali: Uvědomujeme si, že jsme nejmenší. Naše nároky nejsou velké, nemáme nároky do vedení Sněmovny, na předsedu, místopředsedy Sněmovny, my chceme členství ve výborech. Ukazovali jsme hnutí ANO, jakým způsobem jsou nespravedlivě nastaveny počty tak, že se nejmenší prostě do těch výborů vůbec nedostanou. Nicméně tady je ten základ toho, kde je problém. Jak se vítěz voleb dívá na ty malé, které nepotřebuje. Na ty malé, kteří řekli, že nebudou podporovat vládu hnutí ANO. Dívá se na ně tak, že si vyslechne jejich požadavky a odpoví: My se vám ozveme. Tak já jenom chci říct, že za ten týden se nám nikdo neozval, nikdo nám výsledek jednání neřekl, nikdo nám nepověděl, v jakých výborech, jak už řekl pan předseda Gazdík, budeme moci pracovat. Tedy to přece není jednání. To je takový korporátní styl toho jednání. Malé nepotřebuji. Já potřebuji jenom ty, kteří mě do budoucna podpoří, kteří mi přislíbili podporu. A s těmi ostatními já se nebavím.

Smysl demokracie je skutečně v tom, že vládne většina, ale jsou respektována práva menšiny. A to, že menšina své zájmy neprosadí, to je legitimní odpověď. A my bychom ji od pana Faltýnka jistě nakonec přijali, protože jsme malí. Ale demokracie spočívá i v tom, že se s menšinou někdo baví. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Nyní má slovo pan poslanec Hájek.

 

Poslanec Josef Hájek: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Tady zase vidíte někdy, ten bod se jmenuje Návrh na potvrzení předsedy mandátního a imunitního výboru, a mluvíme tady úplně o něčem jiném. Ale na to zvyknete, že to tady tak často je.

Za druhé, tady vždycky vidíte, já jsem to rozděloval v minulém volebním období na nadposlance a poslance. To znamená, to máte ty s přednostním právem a pak my, já se považuji za toho normálního, řadového, jako je tady většina z nás, kteří musejí trpělivě čekat, než na ně dojde třeba po dvou hodinách řada. Ale ať se vrátím k tomu, co tady patří, tzn. diskusi o tom, jakým způsobem byla doposud tvořena koncepce výborů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP