(15.50 hodin)
(pokračuje Pleticha)

Také upozorňuji, že při bádání v těchto oblastech se budeme dostávat do velice citlivých oblastí, které si určitě budou vyžadovat vytvoření pracovních kolegií odborníků, širší diskusi napříč Sněmovnou, protože ty citlivé oblasti se budou dotýkat např. kontroly státních zastupitelství nějakým orgánem. My tam navrhujeme určitou variantu, ale je možné, že třeba potom z nějakého kolokvia, z nějaké pracovní skupiny vzejde lepší návrh a bude to dobře. Dotýkáme se tam velice citlivé oblasti tiskové svobody, svobody informací, ochrany osobních údajů, dokazování v civilním a trestním řízení, dotýkáme se tam také základních lidských práv a osobnostních práv. V těchto oblastech se bude muset velice pečlivě laborovat, zvažovat míru únosnosti jednotlivých opatření, aby se nestalo, aby se v budoucnu s vaničkou nevylilo i dítě.

Já si osobně myslím, že už je asi dneska zbytečné dále pokračovat v nějaké sáhodlouhé diskusi o této zprávě. Zprávu máte před sebou, návrhy řešení také a já bych navrhl, jestli bychom mohli postoupit do fáze hlasování, přijmout tuto zprávu nebo ji nepřijmout, protože ta hlavní část stejně bude až na poslancích, kteří se v těchto prostorách sejdou po říjnových volbách.

Takže dámy a pánové, já vám ještě jednou velmi děkuji z tohoto místa za podporu, že jste umožnili vznik této komise, za práci, a poprosím o podporu formou schválení naší závěrečné zprávy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Pletichovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Ivan Gabal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Gabal: Dobrý den. Vážený pane předsedající, vládo, kolegyně, kolegové, já mám jednu krátkou poznámku. Nechám stranou to, že jsem se nedověděl, zda byly nebo nebyly autentické nahrávky, které vlastně vyvolaly vznik té komise, přestože se domnívám podle některých názorů, že to bylo možné zjistit, ale nechám stranou i ta doporučení, protože si myslím, že to je třeba kvalifikovaně posoudit. To, co mi trochu zpochybnilo podpoření toho usnesení, je, že mezi případy, o které se opírá komise, jako příklady úniků je uvedena mailová korespondence z vykradených mailů Úřadu vlády. A otázka, kterou si kladu, je, jestli hacknuté maily mají být východiskem práce parlamentní komise. Tu otázku vnímám jako do určité míry etickou. Možná by neuškodilo, kdyby mezi těmi body, které jsou tam navrhované, se slovo etická nebo etika práce objevilo, protože možná bychom potřebovali méně legislativní nebo exekutivní restrikce, kdybychom tu etickou stránku věci zdůraznili.

Ale moje otázka je, zda - myslím, že jde o tu komunikaci pana Přikryla, a protože v tom balíku ukradených mailů se objevily i moje maily, nevím, jak daleko se to vyšetřilo, tak považuji za pro mě dost těžko akceptovatelné, abych podpořil usnesení, které je založené na informacích z kriminální činnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Pan navrhovatel. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Plíšek: Děkuji. Já zareaguji na pana poslance Gabala. Ta zpráva - já nenavrhuji, abychom ji schvalovali, ale abychom ji brali na vědomí. To za prvé.

A za druhé může být pan kolega Gabal úplně klidný. My jsme skutečně neřešili obsah hacknutých mailů, to byl návrh jednoho z členů komise, abychom se zabývali tím, zda došlo k nějakému úniku v kauze OKD. Mimochodem, před komisí vystoupil jak pan premiér, tak jí stanovisko poslal pan Přikryl a my jsme se s jejich vyjádřeními seznámili a v podstatě jsme v tom nepodnikali nějaké kroky. To je uvedeno v té zprávě jako pro upřesnění, o čem jsme se bavili, ale rozhodně jsme se nezabývali do detailů nějakými maily. Jenom zdůrazňuji, že ta zpráva se bere na vědomí, nikoli že by se schvalovala. My jsme samozřejmě spíše řešili ty jiné kauzy, které jsou tam popsány, ale zase pro korektnost dodávám, že pokud kterýkoli člen komise navrhl, že se chtěl zabývat konkrétní kauzou, tak jsme mu vyhověli, my jsme v tom nebránili. Tak to jenom na doplnění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Plíškovi. Ptám se, kdo další se hlásí do všeobecné rozpravy. Jestliže nikdo takový není, končím všeobecnou rozpravu. Neeviduji žádné návrhy, o kterých bychom měli hlasovat. Je tomu tak prosím, pane navrhovateli? Až o závěrečné zprávě komise. Přistoupíme tedy k rozpravě podobné. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Plíšek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se tímto přihlašuji k návrhu usnesení, které jsem přečetl, s tím, že v průběhu jste ještě někteří z vás měli některé formulační připomínky, a protože skutečně chci, abychom o tom usnesení hlasovali nějakým způsobem konsenzuálně, tak si dovolím ještě malou úpravu v bodu II usnesení číslo 7. To znamená: Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby zvážila předložení - II bod 7 - a teď bych ho přečetl správně, tak jak je naformulováno nově: "změny zákona 283/1993 Sb., o státním zastupitelství tak, že dojde ke zřízení specializovaného útvaru v rámci Nejvyššího státního zastupitelství s nejvyšší možnou mírou nezávislosti na soustavě státního zastupitelství, jehož kompetencí bude provádění přípravného trestního řízení u trestných činů spáchaných státními zástupci a podání obžaloby v trestním řízení vedeném proti státnímu zástupci."

Takže to je jenom malá úprava bodu 7. Jinak se s touto úpravou přihlašuji k tomu textu, který jsem načetl v obecné rozpravě. Samozřejmě potom je na Poslanecké sněmovně, jestli chce hlasovat o návrhu usnesení jako o celku, nebo podle jednotlivých částí, to nechávám samozřejmě na Poslanecké sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Ptám se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Jestliže se nikdo do podrobné rozpravy nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova. Není zájem o závěrečná slova. Budeme hlasovat o návrhu usnesení. Já přivolám naše kolegy z předsálí, odhlašuji vás všechny a prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

Bylo mi navrženo, že můžeme hlasovat o usnesení en bloc včetně změn bodu 7, tak jak je navrhl pan předseda vyšetřovací komise, nebo můžeme hlasovat po jednotlivých bodech. Má někdo výhrady k tomu, abychom hlasovali o usnesení jako celku? Tak je tady návrh po jednotlivých bodech, takže budeme hlasovat po jednotlivých bodech. Prosím pana předsedu komise, aby vždycky jednotlivý bod přečetl, a pak o něm dám hlasovat. Prosím, pane předsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP