(11.10 hodin)

 

Ministr spravedlnosti ČR Robert Pelikán Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, já se tu musím ohradit proti jedné věci. Možná v představách dnešního vedení sociální demokracie právní stát funguje tak, že ministři nařizují něco státním zástupcům nebo policejním orgánům. Co já vím, možná to tak ministři sociální demokracie i dělají. Já to tak tedy nedělám. Nemám vůbec žádný vliv na průběh trestního řízení a jsem na to hrdý. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za slovo. I já jsem se chtěl důrazně ohradit ve dvou věcech. Jednak proti tomu označení, že jsem rozměklý. To můžou říkat jiní, to nemůže v žádném případě říkat pan ministr Zaorálek.

Teď úplně vážně. Chtěl bych se důrazně ohradit proti tomu, aby nám tady pan ministr říkal, o čem můžeme nebo nemůžeme diskutovat v Poslanecké sněmovně. To je nám dané právo. A my jsme se to tady taky naučili respektovat, tak to respektujte taky a nekibicujte. Zvlášť za situace, kdy už si přečtu v novinách, že je dávno rozhodnuto, si myslím, že je právě namístě tahle debata a že má svoji cenu. Je to demokratická debata v Poslanecké sněmovně. A mentorovat nás a používat mrtvé z kauzy Studánka je nehorázné! Je to pod úroveň! (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Teď mi naskočila další faktická poznámka. Pan poslanec Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Je to trochu těžké pro opozici, když si sami vládní činitelé takhle nakládají. Čím přispět? Ale musím říct, že souhlasím s panem ministrem zahraničí, že pan ministr spravedlnosti není muž na svém místě, a současně souhlasím s tím, že pod jeho vedením byla zahraniční politika hrozná, abych to tak vyrovnal obojí. (Veselost v sále.)

K panu místopředsedovi Vondráčkovi. Já jsem rád za ta slova, co jste řekl, že tady můžeme říkat, co si myslíme. A kdo tady mluvil o žvanírně? Kolikrát jsem od vás slyšel: buďte už potichu, vždyť my víme, co řeknete. Kdo tady nedemokraticky poprvé v dějinách českého parlamentu hlasováním ukončil rozpravu? Jak jste hlasoval, pane místopředsedo? Jak jste vy ctil tento princip, že i opozice by si mohla říct, co chce a považuje za důležité a vhodné? Já to nevím, podívám se, ale vy to určitě budete vědět. Myslím, že jste byl pro. Tak tady nebrečte! Přesně potvrzujete ta slova o zvířatech, která jsou si rovnější. My vám prostor dát máme, to je v pořádku. Mně to vůbec nevadí. Jenom si to na sebe řekněte, jak jste špatně vládli, kdo nezvládl resort zahraničí a kdo nezvládl resort spravedlnosti. A taky jsem slyšel od ministra spravedlnosti, jak to vnitro podezřele pod tím ministrem funguje. To jsem taky slyšel. (Veselost v sále.) Vy tu opozici skoro nepotřebujete. Ale je to jenom divadlo.

Tři a půl roku nebo čtyři roky jste tady přijímali jeden špatný zákon za druhým. To jste byli ruku v ruce. Když jste nás chtěli umlčet, tak jste ruku v ruce hlasovali. Pro kolegy ze sociální demokracie, ale i z KDU: Jak jste hlasovali o přerušení schůze k Čapímu hnízdu? K farmě? Jak jste hlasovali? Vzpomeňte si, kdo schůzi přerušil. A teď si stěžujete a jste najednou rozhořčení, protože je těsně před volbami. My jsme přece vyzvali oba poslance, aby se vzdali mandátu a nezatěžovali Sněmovnu. Oni sami se rozhodli a oni sami přinesli Čapí hnízdo do kampaně, protože jim to vyhovuje, protože ze sebe dělají oběti. (Předsedající upozorňuje na čas.) A nemusí skládat účty za to, jak špatně vládli. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní pan poslanec Vyzula. Potom pan poslanec Grebeníček s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Děkuji, pane předsedající. Dobré dopoledne, dámy a pánové. Já jsem tedy byl trošku vyprovokován vystoupením pana ministra Zaorálka o genetickém egoismu. (Veselost v sále.) Vždyť proboha, o co tady jde? Tady je v podstatě, když se na to podíváme normálníma očima z pohledu neprávníka, z pohledu nečlena mandátového a imunitního výboru, napadána sama podstata demokracie. Podívejme se na řadu příkladů ze světa. To se stále opakuje. Někdo vymyslel naprosto jednoduchý scénář, že prostě před určitou významnou politickou akcí někoho zkompromitujeme jakýmkoliv způsobem a je vyřízený. Poslední příklad prezidentského kandidáta ve Francii Francoise Fillona. Kdo to dnes vyšetřuje, jestli dal nějaké 2 miliony eur své manželce? Zajímá to dneska někoho? Ne, nikoho. Nevíme, já tedy osobně nevím. A jestliže budeme pokračovat v tomto scénáři, který je naprosto jednoduchý, triviální, na to nemusí být žádný velký mozek, tak fackujeme demokracii. Je to brutální útok proti demokracii, proto se proti tomu postavme. Udělejme tomu nějaký nový precedens.

Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan poslanec Grebeníček. Připraví se paní poslankyně Němcová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, máme tedy rozhodnout o vydání předsedy hnutí ANO i jeho kolegy Faltýnka. A řeč je o dotaci ve výši 50 milionů korun, o kauze s malebným názvem Čapí hnízdo. Není to tak dávno, co se přetřásaly korunové dluhopisy. A byla řeč o tom, že podnikatel Andrej Babiš měl ušetřit na daních v řádu desítek milionů korun. Někteří mluví o předvolebním komplotu a o potřebě sociální demokracie a některých dalších stran jít po krku volebnímu soupeři, jiní o nutnosti šetřit konkrétní kauzy. Pravdou může být obojí. Jde totiž o to, aby se všem měřilo podle stejného metru. O to, aby se veřejnost mohla přesvědčit, že zákony platí pro všechny a k odpovědnosti je volán každý. Bohužel to, co se odehrává, trochu připomíná frašku, pokud vedle žádosti o vydání předsedy hnutí ANO a jeho kolegy Faltýnka tato Sněmovna nejedná o vydání současného premiéra Bohuslava Sobotky. Vedle dotace na Čapí hnízdo, jak tu dnes již několikrát zaznělo, je tu už od roku 2004 kauza státního podniku Ostravsko-karvinských dolů a 44 tisíc bytů OKD spojená se jménem exministra financí a expředsedy ČSSD. A v té kauze jde o přímou škodu odhadovanou na minimálně 6 miliard. (Předsedající upozorňuje na čas.) Jde o tunel, ve kterém desetitisíce nájemníků přišly o předkupní právo a svůj byt a desítky miliard byly vyvedeny z podniku s tím, že následné škody zaplatí stát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, omlouvám se, ale přihlásil jste se s faktickou poznámkou. Já vás žádám o respektování času dvou minut, který je určen pro faktickou poznámku.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Škoda, přeškoda. Poslední větu? (Veselost v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, že respektujete jednací řád. Poprosím paní poslankyni Němcovou s faktickou poznámkou. Připraví se pan ministr Zaorálek. Prosím.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Já chci ve své faktické poznámce reagovat na slova pana poslance Vyzuly. Ta silná slova o tom, že jde zde zpochybňován tím, že budeme hlasovat o vydání těchto dvou pánů poslanců, pana poslance Babiše a Faltýnka, samotný princip demokracie, že to je brutální útok proti demokracii. Chtěla bych připomenout, že před dvěma měsíci, což jistě se mnou budete souhlasit, že bylo také před volbami a poměrně blízko před volbami, Poslanecká sněmovna hlasovala o vydání komunistického poslance, pana poslance Borky, bývalého asi teď člena ČSSD, nevím, jak je to přesně, pana poslance Novotného, a žádný pokřik od nikoho, že při jejich vydávání je tím zpochybňován samotný princip demokracie, protože jsou blízko volby, nebo že je tím pošlapávána dokonce demokracie, jsem tady od nikoho neslyšela. Z hnutí ANO rozhodně ne. Takže se potvrzují stále jenom ta slova, že na sebe berete úplně jiná měřítka než na druhé, že to, co říkáte voličům, v praxi převádíte v pravý opak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP