(15.20 hodin)

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Stanislav Štech Vážená paní poslankyně, děkuji za otázku. V návaznosti na vaši první interpelaci ve věci projektu EDISON, tuším v únoru 2017, a vámi i nyní nově položené otázky uvádím tedy nejprve, že záštita ministerstva jako forma morální podpory byla udělena v roce 2013 právě na základě deklarovaných cílů projektu, tedy co vlastně dostaneme, tam je napsáno, co se deklaruje, že se bude dělat. Nelze samozřejmě vyloučit, že se záštitou podpořený projekt od cílů, které byly předloženy právě k posouzení, odchýlí, avšak problém je v tom, že každá takováto odchylka by měla být zvážena skutečně jednotlivým ředitelem školy při rozhodování, zda dovolí realizaci projektu ve své škole. Problém je v tom, že Ministerstvo školství uděluje ročně opravdu několik stovek záštit a všímá si především toho, co je tam deklarováno, napsáno a jaké jsou vlastně formální parametry, které jsou deklarovány. Ale i případná úplata za realizaci projektu je věcí, kterou musí vzít ředitel při svém rozhodování v potaz, je ale zcela v pořádku, pokud rozhodne, že škola za něj zaplatí jako za službu.

Uznáváme, že záštita Ministerstva školství spojená s projektem pomáhá neziskové organizaci AIESEC, aby více ředitelů zaujalo k realizaci projektu kladný postoj. Spolupráci škol s neziskovým prostorem však nelze obecně vykládat tak, že tento má svými externími nabídkami nahrazovat práci učitelů, spíše má práci učitele vhodně doplnit, neboť na rozdíl od učitele nemusí brát zřetel na celek závazného obsahu vzdělávání, ale může se věnovat třeba vybrané problematice více do hloubky.

Za sebe vás mohu ubezpečit, že kritické ohlasy na projekt EDISON nejsou ministerstvem v současnosti brány na lehkou váhu a v případě, že by se podezření na rozpor mezi deklarovanými a skutečnými cíli potvrdilo, budeme zvažovat i odebrání záštity, jako v případě projektu Muslimové očima českých školáků v roce 2014. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Prosím doplňující otázku, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Havlová: Já bych snad jenom dodala, pane ministře, že paní ministryně Valachová po nás chtěla konkrétní školy, kterých se to týká. My jsme jí to bohužel nemohli dát, protože žáci a rodiče, kteří nás na to upozornili, byli následně šikanováni. A co je vůbec nejhorší, zjistili jsme, že jak paní ředitelka dané školy, tak paní učitelka třídní mají svoje neziskové organizace, které jsou placeny za přijímání imigrantů, takže tam byl vlastně problém. Máme indicie i ze školek, kde nám chodí do školek a vysvětlují dětem, jak je nemusí islám strašit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Další interpelaci přednese paní poslankyně Helena Langšádlová, která bude interpelovat pana ministra dopravy Dana Ťoka ve věci změny na dálnici D4. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo.

Vážený pane ministře, dovoluji si vás interpelovat ve věci plánovaných změn na dálnici D4 v úseku 8,7 až 10 km. Tyto změny a nedostatečná komunikace s dotčenými obcemi se staly předmětem kritiky a zásadního nesouhlasu Svazku obcí Mníšecký region. Obce považují za nepřijatelný zejména fakt, že má dojít ke zrušení nájezdové větve křižovatky směr Praha. Existuje totiž reálná obava, že dojde nejen ke zhoršení dopravní obslužnosti, ale zejména k nárůstu všech druhů dopravy včetně tranzitní uvnitř intravilánu obce Jíloviště a dalších. Chybějící nájezd na D4 by také přinesl zhoršení možnosti včasného zásahu a dojezdu vozidel integrovaného záchranného sboru. Jakékoliv zdržení lékařské služby první pomoci nebo vozidel hasičského záchranného sboru znamená přímé ohrožení života, zdraví a majetku obyvatel regionu.

Rovněž skutečnost, že má dojít ke zrušení autobusové zastávky Trnová, je pro dotčené obce vzhledem k dopravní obslužnosti regionu nepřijatelná.

Vážený pane ministře, velmi prosím o odpověď, jakým způsobem budete popsanou situaci řešit, aby nedošlo ke zhoršení kvality života občanů daných obcí, jak bude probíhat komunikace s dotčenými obcemi a jejich občany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni. Pan poslanec Vladimír Koníček, kterého vidím, bude interpelovat nepřítomnou paní ministryni Karlu Šlechtovou ve věci vodního zdroje Ostrožská Nová Ves. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní ministryně, dne 6. dubna tohoto roku jsem interpeloval ministra životního prostředí v záležitosti ochrany vodního zdroje Ostrožská Nová Ves. Pan ministr Brabec v odpovědi uvedl, že se jeho ministerstvo obrátí na vaše ministerstvo s podnětem k přezkumu řízení rozhodnutí Krajského úřadu Zlínského kraje. Kraj totiž zastavil přezkumná řízení týkající se staveb v pásmu hygienické ochrany vodního zdroje.

Protože jsou to už více než dva měsíce, chci se vás, vážená paní ministryně, zeptat, jak bylo s tímto podnětem Ministerstva životního prostředí naloženo a jaký bude další postup Ministerstva pro místní rozvoj v této záležitosti. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Paní poslankyně Gabriela Hubáčková je přítomna. Bude interpelovat taktéž paní ministryni pro místní rozvoj ve věci financování regionů soudržnosti. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Gabriela Hubáčková: Vážená paní ministryně, obracím se na vás ohledně financování závazku regionálních rad regionů soudržnosti.

Již od roku 2015, kdy bylo rozhodnuto o nepokračování regionálních rad v implementační struktuře, jsme se obraceli na Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky s žádostmi o řešení problematiky stávajících a budoucích závazků. Důvodem žádostí o řešení této problematiky je neexistující příjmová stránka rozpočtů regionálních rad. Ty nemají a ani nemohou mít podle zákona o podpoře regionálního rozvoje a dalších platných metodik vydaných MMR dostatečné vlastní finanční zdroje na pokrytí všech stávajících a ani budoucích potenciálních závazků.

V současné době je odhad částky stávajících závazků zhruba 500 mil. korun. Vedení MMR a Ministerstva financí byla o této situaci informována, problematikou se zabývala Asociace krajů, následně potom Poslanecká sněmovna, která svým usnesením ze 7. prosince 2016 žádala vládu, aby po dohodě s krajskými reprezentacemi předložila rozpočtovému výboru návrh řešení na vypořádání oprávněných závazků. Vláda ani dotčená ministerstva však nepřijaly dostatečná a efektivní opatření ani řešení.

Vážená paní ministryně, dovoluji si upozornit, že neexistence zdrojů pro krytí těchto závazků může mít v době ukončování regionálních operačních programů výrazné dopady. Dle nařízení Rady může mít daný stav za následek, že Česká republika nebude schopna dostát svým závazkům vůči Evropské komisi a hrozí riziko sankcí pro Českou republiku. Ptám se tedy, jaká byla přijata opatření k eliminaci uvedených rizik. Ptám se, dokdy budou přijata dostatečná a odpovídající opatření k zamezení negativních dopadů pro Českou republiku a jaká byla přijata rozpočtová opatření pro pokrytí závazků regionálních rad.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni. Bude jí odpovězeno písemně.

Přikročíme k 12. interpelaci. Paní poslankyně Marta Semelová bude interpelovat pana ministra kultury ve věci Národní knihovny. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Vážený pane ministře, moje interpelace se týká kritiky vašeho ministerstva ze strany zaměstnanců a některých institucí, které upozorňují na neseriózní postoj Ministerstva kultury k Národní knihovně. Jednak jde o nesouhlas odborové organizace s volbou nového generálního ředitele Národní knihovny Martina Kocandy z důvodu, že nemá odpovídající odborné zkušenosti, jednak o zveřejněné společné prohlášení ke kritické situaci v Národní knihovně vydané Ústřední knihovnickou radou České republiky, Sdružením knihoven České republiky, Svazem knihovníků a informačních pracovníků České republiky.

Knihovníci upozorňují na zoufalý nedostatek finančních prostředků na nákup nové literatury a na péči o archivní tištěné knihovní fondy, na nevyhovující a chybějící skladovací kapacity pro ukládání nových přírůstků, které jsou podle jejich slov mnohdy uloženy v bednách v kancelářích či na chodbách. Knihovna jako taková je umístěna v prostorách, které jí již dále neumožňují jakoukoliv expanzi z důvodu, že se jedná o národní kulturní památku. Depozitář je mimo hlavní budovu a denně jsou převáženy stovky knih tam a zpět, což má negativní vliv nejen na kvalitu této služby čtenářům, ale i na ochranu cenného knihovního fondu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP