(12.50 hodin)
(pokračuje Černochová)

I podle navrhované právní úpravy zůstávají zachovány dva způsoby řešení úpadku dlužníka - je to § 398 -, mezi nimiž si věřitelé mohou zvolit. Hranice, těch 100 tisíc, jak píše Ministerstvo spravedlnosti, byla stanovena s ohledem k tomu, že zpeněžování majetku nízké hodnoty není vzhledem ke vzniku nákladů zpeněžení efektivní. Minimální výše odměny insolvenčního správce se stanoví na 45 tisíc, ustanovení § 3 písm. a) vyhlášky 313/2007 Sb., o odměně insolvenčního správce, o náhradách jeho hotových výdajů a odměně členů a náhradníků věřitelského výboru a o náhradách jejich nutných výdajů. Obydlí dlužníka, píše Ministerstvo spravedlnosti, je v případě splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty chráněno pouze do určité hodnoty, která z ochrany ex lege vylučuje zcela nepřiměřené obydlí /luxusní byty v centrech měst, vily a velké rodinné domy/.

Mě by zajímalo, co je v pojetí Ministerstva spravedlnosti luxusní byt v centru města, vila a velký rodinný dům, jakým způsobem toto bude posuzováno, jestli se dostaneme znova do 50. let, kdy se bude část bytů administrativně rozdělovat, protože pro někoho je velkým bytem i byt osmdesátimetrový a pro někoho není velkým bytem byt dvousetmetrový. Tak jestli chce jít Ministerstvo spravedlnosti stejnou cestou jako v 50. letech zástupci komunistické strany, ne tehdy Čech a Moravy, ale KSČM institucionální, staré, tak jestli stejným způsobem se tady budou určovat nadměrečné metry, pane ministře, jako to tedy bylo v těch vyhláškách a v zákonech, tehdy v občanském zákoníku, jak to bylo určeno.

Věřitelům zároveň zůstává možnost zvolit způsobem oddlužení zpeněžení majetkové podstaty a obydlí zpeněžit na úhradu svých pohledávek a zachovat dlužníku budoucí příjmy pro obstarání náhradního obydlí a uzavření nájemní smlouvy. Vyjádření přiměřenosti tisícinásobkem částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu bude změněno, a to jak ve vztahu k výši, tak i ve vztahu k zachycení jednotlivých regionálních odlišností. Navrhovaná hranice bude snížena. Aby byla zároveň zajištěna možnost reagovat na změny v ekonomické situaci, bude úprava obsažená v prováděcím právním předpise. V tezích navrhované vyhlášky budou uvedena variantní řešení. Jednak navázání na normativní náklady na bydlení - to nevím, jestli se budou brát statistická data, nebo podle čeho se toto bude vypočítávat, protože skutečně jiné náklady na bydlení a na život jsou město od města -, jednak na průměrné kupní ceny nemovitostí zveřejňované Českým statistickým úřadem.

Tady bych jenom řekla to, co asi pan ministr spravedlnosti ví, že díky tomu, že jeho kolegyně z hnutí ANO paní primátorka Krnáčová a ostatní členové její koalice na hlavním městě Praze blokují schválení územního plánu a všech norem, které by mohly určovat, jaké území bude stavební a nebude stavební, tak přesně díky této blokaci těchto vašich lidí, vašich kolegů, se děje v Praze to, že ceny, nákupní ceny nemovitostí dorůstají skutečně neuvěřitelných výšek právě proto, že základní poučka poptávka-nabídka, tak pokud tady je vlastně ta nabídka uměle potlačována tím, že nejsou schopni na hlavním městě Praze ani po třech letech svého vládnutí schválit územní plán a normy, které by regulovaly území v Praze, tak jim Pražané a všichni ti, kteří by Pražany rádi byli, tak jim mohou poděkovat za to, do jakých šílených výšin narostly tyto ceny nemovitostí. Takže by mě také zajímalo, jakým způsobem toto bude posuzováno.

Plnění z pojistných smluv o škodovém pojištění se nepovažují za mimořádný příjem, neboť jejich účelem není navýšit hodnotu majetku dlužníka, nýbrž poskytnout finanční prostředky na obnovu poškozených nebo zničených věcí. Výše plnění z pojistných smluv bude záviset na výši vzniklé škody. - Ano, to je logické.

Svaz měst a obcí měl i řadu připomínek nad rámec novely. Konkrétně upozorňoval na rozpor mezi § 140e odst. 1 a § 418 odst. 1 písm. c) odstavec 2, kde stojí: "Pokud nelze nařídit nebo zahájit výkon rozhodnutí nebo exekuci, pak nelze ani zrušit již schválené oddlužení. Dlužník se tak může nově zadlužovat v průběhu oddlužení." Tuto připomínku považuje Svaz měst a obcí za zásadní.

Ministerstvo spravedlnosti tuto připomínku neakceptovalo a prohlásilo ji za připomínku nad rámec návrhu, neboť podle toho, co tady píše Ministerstvo spravedlnosti, uvedená ustanovení nejsou v rozporu. I v průběhu oddlužení vstupuje dlužník do právních poměrů za podmínek stanovených v ustanovení § 418 a je poté sankcionován zrušením schváleného oddlužení.

Opět Svaz měst a obcí navrhuje, aby se rozšířily výjimky o veřejnoprávní sankce, např. sankce za přestupky.

Opět neakceptováno z hlediska Ministerstva spravedlnosti. Konstatováno, že je to připomínka nad rámec návrhu a že jde o problematiku nad rámec návrhu zákona, který se vztahuje na oddlužení. Vyloučení pohledávek podle § 170d insolvenčního zákona je v českých zemích tradiční. V tomto ohledu lze odkázat např. na ustanovení § 59 odst. 1 bod 2 zákona 64/1931 Sb. a novel, kterým se vydávají řády konkurzní, vyrovnávací a odpůrčí, a na § 33 odst. 1 písm. d) zákona o konkurzu a vyrovnání.

Velmi zásadní připomínky k tomu návrhu zaujaly družstevní asociace České republiky, kde skutečně velmi tučnými písmeny se píše jejich zamítavé, negativní stanovisko k tomu návrhu. Dovolím si vám jejich stanovisko odcitovat: Návrh opětovně řeší situaci předlužených osob na úkor věřitelů, kteří s dlužníkem vstoupili do smluvního vztahu dobrovolně, ale také na úkor spolubydlících dlužníka v bytových domech. Pět vykřičníků. Návrh je nepřijatelný za situace, kdy není v českém právním řádu dostatečně řešena ochrana řádně platících osob před neplatiči, čímž máme na mysli zejména dlouhodobě neřešený katastrofální stav vymáhání pohledávek v bytových domech /pohledávky bytových družstev a pohledávky společenství vlastníků/, na který již mnoho let upozorňujeme. (Neklid v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás přeruším, paní kolegyně, a požádám Sněmovnu opět o klid, protože hladina hluku se zvýšila. Zeptám se, jak dlouho ještě máte připravený projev, protože já budu muset vzhledem k rozhodnutí Poslanecké sněmovny z 9. hodiny ranní učinit nějaké organizační opatření.

 

Poslankyně Jana Černochová: Pane místopředsedo, jak dlouho bude potřeba. (Pobavení v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP