(15.00 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Ptal jsem se pana ministra, protože jsem zjistil minulý týden, že je rozdíl, kdy kupujete a kdy platíte. Myslím, že správná otázka je, kdy pan ministr financí koupil korunové dluhopisy Agrofertu a kdy je zaplatil. Reaguji na jeho vystoupení.

Pak chtěl, abychom nezapomněli na tu větu pana ministra financí: "Robert Šlachta mi vzkázal, že chce být policejním prezidentem." A já jsem se ho minulý týden ptal a nedostal jsem odpovědi. Kdo mu ten vzkaz přinesl? Kdy to bylo? Proč si myslí, že se policista obrací na ministra financí, že chce být policejním prezidentem? A co je velmi důležité - co mu pan ministr financí vzkázal zpět? To by nás skutečně zajímalo.

Slyšeli jsme tady minulý týden takové bojové vystoupení pana ministra spravedlnosti a já jsem mu položil opět konkrétní otázky, jako například, co udělá proti tomu, aby pravidelně neunikaly informace ze živých spisů. Odpovědi jsem se nedočkal.

Takže navrhuji zařazení nového bodu, který by se mohl například jmenovat Odpovědi Andreje Babiše na dosud nezodpovězené otázky z jednání Poslanecké sněmovny 15. března 2017 v bodě Daňové podvody ministra financí a z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, která se konala minulý týden, což bylo 10. května. Zatím to navrhuji pouze do programu. A pokud to schválíte, a doufám, že ano, tak jistě najdeme společně termín, kdy tady bude pan ministr financí, aby ta debata mohla proběhnout. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Já jenom, pane předsedo, abych si ujasnil název toho bodu. Odpovědi ministra financí Andreje Babiše na dosud nezodpovězené otázky přednesené na schůzích Poslanecké sněmovny?

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Dne 15. března a 10. května. Děkuji. Protože kdybychom měli projednávat všechny nezodpovězené otázky během tohoto volebního období, tak už by ten bod vystačil i do řádného termínu voleb. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan předsedo Kalousku, to bylo přednostní právo? Tak prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Promiňte, že ještě zdržuji. Já bych rád podpořil návrh kolegy, předsedy poslaneckého klubu ODS pana poslance Stanjury. On tady formuloval otázky, které nebyly zodpovězeny. Kdo panu ministru Babišovi vzkazoval od pana Roberta Šlachty, že chce být policejním prezidentem? Co Andrej Babiš Robertu Šlachtovi vzkázal? A po kom mu to vzkázal? To myslím, že jsou odpovědi, které bychom měli slyšet. Já bych rád ty otázky doplnil ještě o dvě. Kdy se Robert Šlachta skutečně stane policejním prezidentem? A kdy dostane klepeta pan poslanec Stanjura?

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím pana poslance Ondráčka a po něm pan poslanec Kott.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedo. Kolegyně a kolegové, stojím zde posedmé a znovu vás žádám o pevné zařazení bodu, tentokrát číslo 50, sněmovní tisk číslo 238, exekuční řád. Je to novela exekučního řádu, která se týká poměrně krátkého malého bodu, a je to pozastavování řidičských oprávnění pro rodiče zletilých dětí do věku 26 let, u kterých rodiče neplní svoji vyživovací povinnost.

Jak jsem se zájmem vyslechl v pondělí, nebo možná i na sklonku minulého týdne debatu, kde vystupoval pan ministr spravedlnosti, tak on říkal, že neplatiči výživného jsou odsouzení, kteří z jeho pohledu by neměli být ve výkonu trestu odnětí svobody. A že by byl rád, aby existovaly alternativní tresty, a zmínil veřejně prospěšné práce a také zmínil institut pozastavování řidičského oprávnění. Takže předpokládám, že pokud o tom veřejně do médií hovoří pan ministr spravedlnosti a spolupředkladateli tohoto poslaneckého návrhu jsou také poslanci z řad hnutí ANO, nebude problém, abyste, vážené kolegyně a kolegové z hnutí ANO, tento můj návrh podpořili.

Zároveň se obracím na kolegy a kolegyně z České strany sociálně demokratické, kteří se snaží výživné řešit. A sami víte, že ve středu, to znamená již zítra, budeme projednávat bod číslo 78, sněmovní tisk číslo 1078, který se právě zabývá zálohovým výživným. Vím, že zde máte asi částečný rozpor v rámci koalice, ale mnou a vámi, kolegyně a kolegové ze sociální demokracie a hnutí ANO, kteří jste spoluautory této novely návrhu zákona, připodepsali, můžeme ulevit určité skupině osob, a to dětem po 18. roku věku do 26 let věku, kteří se soustavným studiem připravují na své budoucí povolání a jejichž rodič neplní svoji zákonnou vyživovací povinnost.

Takže mi dovolte, abych vás požádal o pevné zařazení tohoto bodu, a to alternativně a celkem logicky na zítřek 17. 5. za bod číslo 78, sněmovní tisk 1078, což je již zmiňovaný návrh z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí paní Marksové - zálohové výživné. Anebo alternativně na tento pátek 19. 5. jako třetí pevně zařazený bod. Děkuji za vaši podporu.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Kotta.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně, kolegové, prosím o pevné zařazení sněmovního tisku 742, návrhu poslanců Robina Böhnische, Jiřího Koubka, Jiřího Junka, Jiřího Dolejše, Martina Komárka, Romana Sklenáka, Miroslava Kalouska a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, ve variabilním týdnu na pátek 9. června 2017 po pevně zařazených bodech.

A velice stručné odůvodnění. Druhé čtení tohoto tisku, jak všichni víte, proběhlo v Poslanecké sněmovně v pátek 28. 4. v odpoledních hodinách a soubor pozměňovacích návrhů, sněmovní tisk 742/6, byl do systému vložen až ve středu 3. 5. v 10.25 hodin. Z tohoto důvodu již neměl možnost zemědělský výbor zařadit projednávání tohoto sněmovního tisku na svoji řádnou schůzi, která se uskutečnila právě 3. května od 8.30 hodin, a tento bod byl přesunut na další jednání. Zemědělský výbor bude tento bod jako garanční výbor projednávat na své 43. schůzi dne 31. května. Vzhledem k tomu, že k tomuto sněmovnímu tisku byla podána poměrně velká řada pozměňovacích návrhů a některé z nich jsou v kolizi, myslím, že je nanejvýš nutné, aby se garanční výbor s těmito jednotlivými pozměňovacími návrhy seznámil, posoudil je a vyjádřil se k nim a vyjádřil se i k proceduře, která bude následovat. Toto vše jsem komunikoval i s představiteli podávání tohoto pozměňovacího návrhu, a proto si vás dovoluji požádat o to, abyste kladně posoudili můj požadavek na zařazení tohoto bodu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane poslanče. Jedná se tedy o bod 259 a bylo by to na pátek 9. 6. po pevně zařazených bodech. Tak.

Pan poslanec Kott byl posledním přihlášeným k pořadu schůze, ale ještě registruji pana předsedu Sklenáka. Prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Ano, já bych si dovolil dát alternativní návrh k tomu, co zde právě zaznělo. Protože poslední pátek ve variabilním týdnu není podle mě optimální čas, pokud chceme ten zákon schválit, a já ho skutečně schválit chci. Rozumím tomu, že zemědělský výbor se zatím tímto tiskem nezabýval, ale navrhuji tedy nikoli pátek 9. 6., ale středu 7. 6.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Zeptám se pana poslance Kotta, zda s tím souhlasí nebo zda si přeje... Souhlasíte se 7. 6., nebo mám o tom hlasovat jako o protinávrhu a vy trváte na 9. 6.? Trváte na 9. 6. Dobře, takže budeme hlasovat nejprve o protinávrhu pana předsedy Sklenáka, a pokud neprojde, tak potom o vašem návrhu.

Ještě se zeptám pana předsedy Sklenáka. Na toho 7. 6. to bylo po pevně zařazených bodech, je tomu tak? (Poslanec Sklenák souhlasí.) Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP