(15.10 hodin)

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi načíst návrh na pevné zařazení bodu 24 návrhu této schůze. Jedná se o druhé čtení sněmovního tisku 403, poslaneckého návrhu předloženého poslanci Vladislavem Vilímcem, Janou Černochovou, Radkem Vondráčkem, Jiřím Junkem a Janou Hnykovou, návrhu novely zákona o zmírnění některých majetkových křivd občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi, a to buď na tento pátek 7. dubna jako první bod po již pevně zařazených bodech a případných dalších bodech z bloku třetího čtení, nebo na příští úterý 12. dubna po již pevně zařazených bodech.

Vážené kolegyně a kolegové, podotýkám, že projednání tohoto návrhu zákona ve výborech již bylo ukončeno v červnu minulého roku. Blížíme se tedy pomalu deseti měsícům od chvíle, kdy tento tisk projednaly oba výbory - rozpočtový a ústavněprávní výbor. Ústavněprávní výbor přijal určitý pozměňovací návrh. Ani jeden z výborů tento návrh nezamítl. Ve druhém čtení bude pravděpodobně ještě jeden návrh načten.

Jsem přesvědčen, že je nutné, abychom se s tímto tiskem v tomto volebním období vyrovnali. Původní zákon, který byl schválen v roce 2009 také na základě návrhu poslanců, tehdy hlavními postavami tohoto projednání byla paní poslankyně Hana Orgoníková z České strany sociálně demokratické a z Občanské demokratické strany Eva Dundáčková, tedy také šlo o dvě poslankyně z různého politického spektra. Mnohokrát jsem již předkládal návrhy na projednání tohoto sněmovního tisku ve druhém čtení. I teď na vás již poněkolikáté apeluji, vážené kolegyně a kolegové, abyste podpořili pevné zařazení tohoto tisku. Skutečně ubývá postupně potenciálních oprávněných osob, některé v mezidobí již zemřely, a je třeba o případných úpravách zákona, který obsahuje v některých případech určité nelogičnosti, rozhodnout alespoň v těch věcech, které je třeba evidentně změnit. To je především případ, kdy se oprávněná osoba, o jejímž nároku na odškodnění bylo kladně rozhodnuto, nedožije převodu peněz na peněžní účet. Pak totiž nárok zaniká. To považuji za naprosto neakceptovatelné.

Dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové, také věřím, že projednávání tohoto tisku ve druhém čtení nebude vyžadovat až tolik času. Děkuji za pozornost a vstřícnost při posuzování tohoto mého návrhu.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Okamuru, po něm pan poslanec Zahradník.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dovoluji si vám znovu připomenout, že se blíží konec volebního období a vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL by už měla konečně přestat obelhávat občany a měla by se pustit do plnění vládního prohlášení, a to bodu, který se týká slibu vládní koalice a koaliční vlády, že vláda prosadí zákon o všeobecném referendu. Žádám proto o pevné zařazení návrhu zákona o referendu, tisk 559, na pořad schůze, a to na zítra po již pevně zařazených bodech. Jelikož je již pouze půl roku do voleb, je to skutečně poslední možnost přijetí tohoto zákona stihnout.

Navrhuji zde zákon o referendu opakovaně po celou dobu. Vládní poslanci návrhy našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie, SPD, neustále zamítají. Rád bych připomněl, že když se nad nesplněnými vládními sliby zamyslíme, a je jich velká řada, tak nejde jen o nesplněný slib občanům této země, ale také o nesplněný závazek koaličních stran vůči sobě. Pochopil jsem však, že tady platí jiná varianta, a to že vládní prohlášení koaliční strany upekly jen na oko pro formu, pro média a občany s vědomím, že v praxi na sliby a závazky v něm obsažené budou kašlat. V tom případě tomu rozumím a bude dobré dát vědět občanům, že na sliby a závazky koaličních stran se lze spolehnout stejně pevně jako na jejich vládní prohlášení. Nicméně držím palce nám všem, nám občanům této země i naší republice, že bude jednou naplněna dikce Ústavy a parlament vzešlý z blížících se voleb konečně přijme změnu Ústavy, která v České republice zavede demokracii.

Co se týče nesplněných vládních slibů - neudělali jste důchodovou reformu, takže důchodci živoří. Nevyřešili jste ani systém exekucí, ani lichvu. Nevyřešili jste podporu rodin s dětmi, takže se nadále mladé pracující rodiny bojí mít více dětí. Zásadně jste také zbyrokratizovali podnikání. Za vaší vlády se zásadně zhoršila bezpečnost, takže po ulicích chodí vojáci a policisté se samopaly. Lidé mají čím dál větší obavy ze zhoršující se dostupnosti zdravotní péče a také výsledky českých školáků se v mezinárodním srovnání zhoršují. Ano, nalijme si čistého vína. Lidem nezbývá po třech letech vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL v jejich peněženkách o nic více, než tomu bylo za předešlé vlády Miroslava Kalouska a ODS.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím pana poslance Zahradníka. Než dorazí k mikrofonu, přečtu omluvy: pan poslanec Komárek se omlouvá dnes od 15.45 do 17.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Tejc od 14.30 do 15.05 z pracovních důvodů, pan poslanec Schwarzenberg mezi 15. až 19. hodinou z důvodu pracovní cesty, pan poslanec Novotný po celý den ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Válková dneska od 14 do 14.30 z osobních důvodů, omluvu pana poslance Novotného už jsem četl.

Prosím, pane poslanče, máte slovo. Po vás se připraví pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Jan Zahradník: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, já jsem se přihlásil o slovo v rámci projednávání návrhu programu proto, že máme opět na pořadu našeho jednání novelu zákona 114, o ochraně přírody a krajiny, vrácenou k projednání panem prezidentem. Vy jste na svých stolcích našli brožuru, kterou jsme vám s dovolením pana předsedy distribuovali.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pane poslanče, já vás nechci omezovat jako nikoho z vašich předřečníků, jenom upozorňuji, že pokud chcete vystoupit, musíte předložit nějaký návrh na změnu pořadu schůze. Upozorňuji, že tento tisk je jako první, to znamená, pokud chcete změnit jeho zařazení, můžete vystoupit. Pokud chcete komentovat nějaký materiál, který je rozdán na lavice, obávám se, že to možné není.

 

Poslanec Jan Zahradník: S dovolením pana předsedy Poslanecké sněmovny. Já navrhuji, abychom projednání tohoto bodu, který je na dnešní jednání zařazen jako druhý bod v pořadí a má v našem programu číslo 1, přeložili na příští úterý.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Omlouvám se. Prosím.

 

Poslanec Jan Zahradník: Tedy 11. dubna na 14. hodinu, respektive na čas po zahájení schůze a po projednání těchto procedurálních bodů, což není možné předvídat, v kolik to bude. Jako první bod projednávání příští úterý.

Svůj návrh zdůvodňuji dvěma argumenty. Prvním argumentem je tento samotný materiál. Zatímco při minulém projednávání zákona, který byl vrácen Senátem Parlamentu České republiky, vás oslovili se svými názory a brožurou šumavské obce, Svaz obcí Národního parku Šumava, nyní si vás dovoluje oslovit sdružení nezávislých odborníků, vědců, ekologů, kteří jsou sdruženi v Hnutí Život. Toto Hnutí Život na své konferenci projednávalo právě změny klimatu, změny související právě s dopadem novely zákona o ochraně přírody na Šumavu, na šumavskou přírodu. Brožura má asi zhruba 100, 112 stran a její přečtení přece jenom zabere nějaký čas. My bychom byli rádi, kdyby si každá poslankyně, každý poslanec udělali čas na přečtení, seznámení se s těmito argumenty, které jsou ve prospěch šumavské přírody, samozřejmě, ale také ve prospěch člověka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP