(17.30 hodin)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Mackovíka.

 

Poslanec Stanislav Mackovík: Ještě jednou děkuji a dobrý den. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já bych se opět navázal na tu předchozí interpelaci, která se týkala letecké záchranné služby, a využil bych čas i k tomu, že bych tady chtěl sdělit jednu zásadní věc. Pokud antimonopolní úřad šetří cenu, tak ta cena souvisí s tím, s čímž jsem už tady hovořil, a to je především nasazení určitého vrtulníku v určité kategorie. Ještě jednou - trabant i mercedes jsou německá auta, ale za stejnou cenu si je nekoupíte. Takže pokud nějaký provozovatel provozuje vrtulník, který neodpovídá nějakému vybavení, nějakým parametrům, tak je zjevně levnější a je levnější i v provozu. Ne nadarmo si Letecká služba Policie ČR nepořídila Augustu, ale vrtulníky EC 135, které mají i ti privátní provozovatelé.

Takže pane ministře, já teď přejdu k otázkám, které mě zajímají. Já jsem dostal v tento týden odpověď od premiéra právě k problematice koncepce po roku 2020 LZS. A teď - kdo bude nositelem té koncepce? Kdo bude předkládat ty hlavní podmínky, parametry, požadavky té koncepce? Bude to rezort zdravotnictví, obrany, vnitra. Když jsem četl dopisy z vnitra, když jsem četl dopisy z obrany, tak chybějí piloti, chybí technika, chybí výcvik, chybí zdravotnický technický personál. A teď kdo bude garantem a kdo bude specifikovat? Po roce 2020, kdy bychom měli začít cvičit jenom ty piloty, tak ty následující tři čtyři roky potřebujeme najít výcvik, protože stávající piloti budou za čtyři roky o čtyři roky starší a mnozí jsou na hranici, kterou jim legislativa umožní, aby mohli létat v LZS. To znamená, kdo bude nosným pilířem koncepce LZS, který rezort? A kdy to tedy vládě kdo předloží? Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan ministr.

 

Ministr zdravotnictví ČR Miloslav Ludvík Pane předsedající, vážený pane poslanče. Já trošku navážu na to, co už jsem tady říkal. Na toto téma existuje teď v tuto chvíli mezirezortní pracovní skupina, ve které je vnitro, obrana, doprava a zdravotnictví. Upřímně řečeno, řeší se samozřejmě problém, jakým způsobem to organizačně zajistit, má-li to být státní podnik, nebo jiná forma, státní organizace. Jaké úkoly by měl tento státní podnik, kdyby to byl státní podnik, nebo kdyby byla státní příspěvková organizace. Jaké by měl plnit. Plynou z toho skutečně úkoly, které se vztahují k obraně státu, k bezpečnostní situaci státu atd. atd.

Máte naprostou pravdu. Vím, kolik je v Česku dneska, nebo tuším, kolik je v Česku vrtulníkových licencí, nebo licencí vrtulníkových pilotů. Počítají se tak na jednotky stovek, maximálně. Čili ten problém je mi znám. Stejně chápu, že bude velký problém v tom, že obrana má poněkud jiné úkoly pro piloty vrtulníků, než má např. policie. Policie se trošku kryje s těmi záchranáři armády. A opravdu trošku někdy na druhou stranu zase piloti musí nalétat určité množství hodin, aby měli kvalifikaci. Tohle je všechno věc, která se teď řeší, která se diskutuje.

Koncepce se předkládá do vlády a je to úkol Ministerstva zdravotnictví, čili bude předložena Ministerstvem zdravotnictví. Já bych opravdu hrozně rád využil toho, abych použil data, která budou k dispozici teď aspoň za ten první kvartál, už jsem říkal vašemu kolegovi, a abychom je do toho nějakým způsobem zapracovali. Takže určitě to bude v tomto volebním období. Bude to v tomto prvním pololetí. A nositelem toho úkolu je Ministerstvo zdravotnictví. Takže koncepci do vlády předloží Ministerstvo zdravotnictví.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím pana poslance.

 

Poslanec Stanislav Mackovík: Já děkuji za tuto odpověď. Chci jenom připomenout, že v lednu 2016 váš předchůdce pan ministr Němeček předkládal i na výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny podmínky toho tendru na výběr provozovatele LZS. Zdravotní výbor Sněmovny s tím souhlasil, a pak na vládě se to shodilo a vlastně se to začalo rozkopávat a v květnu se teprve vyhlásil tendr a celé se to rozbořilo. A já jsem neslyšel z Ministerstva zdravotnictví za celou dobu, že by se někdo zastal toho, co bylo vaším rezortem předloženo. To znamená, jestli vy zase předložíte něco, co vám někdo shodí, a pak už nebude slyšet nic, tak se to nikam nepohne. To znamená, jestli když už to předložíte, jestli si také za tím vydržíte stát, anebo jestli ustoupíte nějakému jednorázovému tlaku z vlády. Protože takto to bylo v tom tendru, který tady řešíme celou tu dobu. To znamená, k tomu současnému tendru na současné obsazení provozu LZS. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan ministr.

 

Ministr zdravotnictví ČR Miloslav Ludvík Já jenom bych chtěl oddělit dvě věci. Ona jedna věc je koncepce a druhá věc je, jaké bude používat stroje ten případný provozovatel. To si myslím, že jsou dvě dost rozdílné věci. Takže první je koncepce, která popíše kdo, jak a za jakých podmínek. A druhá věc bude, předpokládám, otevřené výběrové řízení. Protože jestliže to bude státní záležitost, tak to bude v řádu opravdu miliard. To už potom půjde přes výběrové řízení, kde se stanoví nějaké podmínky. Takto by to mělo aspoň podle mě vypadat. Aspoň tímto směrem to povedu já.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím paní poslankyni Šánovou.

 

Poslankyně Zuzana Šánová: Tak ještě jednou dobrý den. Vážená paní ministryně, já ještě jednou o zákonu o pohřebnictví.

Pohřební služby lze vykonávat pouze na základě koncesní listiny. Pokud je mi známo, jsou u nás nejméně dvě střední školy, na kterých mohou zájemci studovat obor pohřebnictví, který je zakončen maturitní zkouškou. Mě by zajímalo, proč provozovatelé pohřebnictví nemusí mít podle zákona o pohřebnictví minimálně toto středoškolské vzdělání a způsobilost k výkonu činnosti je nahrazována praxí v oboru či odborným zástupcem. A druhý můj problém. Zajímá mě, jak je možné, že v objektech Univerzity Karlovy, konkrétně Lékařské fakulty, působí pohřební služba, např. v 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Jak je možné, že Univerzita Karlova umožňuje podnikání pohřební služby ve školských zdravotnických zařízeních, ač tam tyto ex lege působit nesmějí, protože to zákon přímo zakazuje ve svém ustanovení § 7. Z důvodové zprávy k tomuto zákonu se uvádí, že to není etické. Navíc univerzita naprosto v rozporu s výše citovaným zákonem pronajímá chladicí, resp. mrazicí zařízení ve svých objektech a odkazuje pozůstalé na konkrétní pohřební služby. Například na pohřební službu Pegas, která má uzavřenou smlouvu na pronájem márnice ve školském zařízení.

Paní ministryně, nemáte pocit, že tímto postupem i váš rezort pomáhá při porušování či obcházení zákona o pohřebnictví vedoucímu k vytváření korupčního prostředí? Ať již o těchto nekalých praktikách víte, či nevíte, jak s nimi hodláte v nejbližší době naložit? Jak se s nimi hodláte vypořádat? Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím paní ministryni.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, k tomu druhému dotazu. Fakultní nemocnice spadají do kompetence Ministerstva zdravotnictví jakožto zřizovatele. Vysoké školy podle mých informací uzavírají s fakultními nemocnicemi smlouvy na uskutečňování vzdělávací činnosti a tato problematika se těchto smluv, tedy alespoň podle mých informací, netýká. To znamená, že v této věci Ministerstvo školství nemá kompetenci a je potřeba věc řešit přímo se zřizovatelem. To znamená s Ministerstvem zdravotnictví. Protože jsem však slyšela v předchozích interpelacích již reakce pana ministra zdravotnictví, asi není korektní vás posílat ne tedy od čerta k ďáblu, ale od Valachové k Ludvíkovi, samozřejmě bych tady ráda přislíbila, že se s panem ministrem zdravotnictví na danou věc podíváme a budeme se snažit nějak se dobrat pravdy a případně zjednat nápravu.

A co se týká té první záležitosti, tak pro mě je to tedy nová informace. Obecně lze samozřejmě říci, že kvalifikační předpoklady pro výkon nějaké profese, pokud je regulována, nestanoví Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Nicméně v této věci se tedy spojím s příslušnou ministryní v oblasti pohřebnictví, to znamená s paní ministryní Šlechtovou, a pokusíme se najít nějaký modus vivendi. Pokud máme školská zařízení, která mají určitou specializaci, a bylo by potřeba zajistit jejich využitelnost v praxi, která by byla navíc žádoucí z hlediska odbornosti, tak se tak samozřejmě stane.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Paní poslankyně si nepřeje vystoupit. V tom případě prosím pana poslance Zlatušku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP