(15.20 hodin)
(pokračuje Brabec)

Ona je to vlastně analogie kotlíkových dotací. Globálním grantem vlastně dáváme kraji kotlíkové dotace a kraj uzavírá smlouvu s jednotlivými občany. A tady v menším je analogie v tom, že žadatelem by byla obec. Vedení obce by vlastně bylo určitým způsobem zodpovědné za koordinaci, to znamená, že sežene alespoň těch 30 % obyvatel, kteří dnes nejsou připojeni na nějaký stokový systém, což v některých případech mohou být jednotky obyvatel, v některých případech třeba desítky obyvatel. Hlavně je to pro menší obce, nebo pro části obcí. A z toho také vzniklo tohleto číslo. To je také důvod, a skutečně obce s tím nemají problém, naopak jim to připadá jako dobrý způsob, že vstoupí mezi poskytovatele dotace, tedy stát, a tu fyzickou osobu, která o to bude žádat obec. A například obec bude také garantem funkčnosti těch čistíren, protože dneska je tam jakýsi centrální monitorovací systém, kde ty čistírny budou napojeny na nějaký v uvozovkách velín, který bude hlásit jejich funkci. A vlastně tam potom tím garantem pro nás nebude fyzická osoba, protože těch mohou být samozřejmě stovky nebo tisíce, ale bude právě obec.

Takže všechny odpovědi na vaše otázky vznikly po debatě s obcemi. V této chvíli neuvažujeme o tom, že bychom tam financovali již rozestavěné nebo realizované domácí čistírny odpadních vod. A na spolky vám odpověď ještě dodám, tam si nejsem jistý. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Chci se zeptat: bude doplňující otázka? Bude. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Horáček: Děkuji za odpověď. Ledacos se vyjasnilo. Já tedy ještě jednu konkrétní. Určitě jste se Svazem měst a obcí nebo s obcemi projednávali... Teď řeknu konkrétní případ. Jsem z Železného Brodu, šestapůltisícové město, má sedm satelitů, to je nespojených částí. A těch 30 % se bude vypočítávat z 6 500 obyvatel, anebo z části obce, která má 200? (Ministr Brabec ze své lavice odpovídá: Z části.) Takže z části obce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Rovnou jste obdržel odpověď od pana ministra.

Nyní tedy požádám o interpelaci pana poslance Karamazova a připraví se pan poslanec Karel Rais. Prosím.

 

Poslanec Simeon Karamazov: Vážený pane ministře zemědělství, jedním z významných právních předpisů spadajících do působnosti vašeho ministerstva je zákon o myslivosti, zákon, který upravuje způsob péče o zvěř, její lov a řadu souvisejících otázek. Bezesporu klíčovou otázkou, kterou myslivecká veřejnost citlivě vnímá, je přitom minimální výměra honiteb, na níž lze právo myslivosti vykonávat. Ta podle stávající úpravy činí 500 hektarů. Jinými slovy, každý, kdo chce myslivecky hospodařit, musí tak činit na souvislých pozemcích o rozloze nejméně 500 hektarů. Toto číslo, troufám si říci, má své logické odůvodnění. Péče o zvěř není totiž činností nahodilou, nýbrž dlouhodobou a vyžadující nejen znalost zvěře, nýbrž i jejího chování a také znalost území, v němž se zvěř pohybuje. Jedině tehdy, kdy mají myslivci na dotčeném území sledovat chování týchž jedinců zvěře, mohou také posoudit, jaké konkrétní dopady jejich činnost má.

Chci se vás proto v této souvislosti zeptat, zda v případě připravovaného nového zákona o myslivosti bude vaše ministerstvo i nadále požadovat minimální výměru honiteb o rozloze 500 hektarů. Osobně se domnívám, že jakékoli nižší číslo by pouze způsobilo, že zvěř bude natolik migrovat mezi sousedními honitbami, že jakákoli dlouhodobější péče o ni bude naprosto vyloučena. Takový stav by byl samozřejmě dlouhodobě neudržitelný. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Odpověď vám bude doručena písemně.

Nyní tedy požádám o interpelaci pana poslance Karla Raise a připraví se paní poslankyně Věra Kovářová. Prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Dobré odpoledne. Vážený pane místopředsedo vlády, navázal bych na naši disputaci z 30. června letošního roku, kdy jsme se bavili o informačním systému vědy a výzkumu. Mezitím jsem četl řadu velmi optimistických informací. Na druhou stranu co já mám informace, tak vidím, že ten systém je pouze schopen poskytnout pasivní přístup ke starým datům. A je otázka, jakou má funkcionalitu.

Rád bych slyšel odpověď na otázku, jaká je vlastně dnešní reálná situace v provozu informačních systémů věda a výzkum, který shrnuje rivové body, podle kterých univerzity dostávají peníze, a ty rivové body, to jsou body za kvalitu, které odrážejí jakýmsi způsobem kvalitu vědeckého výstupu. Čili by mě zajímalo, jaká je ta reálná situace, které funkcionality má informační systém dnes v provozu a kdy vlastně bude běžný uživatel schopný ukládat údaje z roku 2015 do informačního systému. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Požádám pana vicepremiéra o odpověď. Prosím.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, všechny čtyři součásti informačního systému jsou již funkční a informační systém jako celek plní informační a kontrolní funkce podle zákona. Zákonná míra je tedy splněna. Do modulů CEA a VES je možné vkládat nové nebo upravovat starší záznamy již od července tohoto roku. Moduly CEP a RIV umožňují přijímat dávky ve formátech XML a VAV od poloviny teď října s tím, že data, která ještě neumíme přijímat, se dají převést třeba do XML a pak jsou schopna tam uložit. Řada vysokých škol ale používá pro správu výsledků systém osobní bibliografická databáze OBD, který umožňuje export do formátu právě XML a VAV, a tyto dávky je možné do informačního systému vkládat.

Pro ostatní, kteří tento nebo jiný podobný systém nemají, se připravuje vkládací aplikace, která je nadstavbou vlastního informačního systému. Je to tedy něco nad rámec zákona, ale je to určitý komfort, na který byly třeba vysoké školy zvyklé. Takže na tom se pracuje a tato aplikace bude přístupná nejpozději do poloviny listopadu, přičemž se vlastně jedná o jediné nefungující plně portfolium, které bylo před zahájením práce na novém systému.

Příští a následující týden máme plánováno setkání s uživateli informačního systému, kde jim bude fungování představeno, kdy s nimi bude probíráno, jaké tam jsou eventuálně problémy, vysvětlit jakékoli nejasnosti a zajistit případné připomínky. Dostali jsme připomínky například i od Univerzity Karlovy. Ty zpracováváme. V žádném případě nemůžeme vyloučit, že se tam něco objeví. Takže my jsme jenom rádi za to, když nám ty připomínky přicházejí, a velmi úzce spolupracujeme s několika různými institucemi, které spolupracují na tom vývoji, aby byl komfortní pro uživatele.

Nový informační systém je nyní provozován na infrastruktuře Úřadu vlády a je vyvíjen zaměstnanci Úřadu vlády při polovičních nákladech proti minulosti. Navíc pro uživatele by se měla snížit právě i administrativní náročnost. Takže na tom pracujeme. A vlastně každý týden už bychom se měli ještě posunout.

Takže mám-li to shrnout, jediné, co je, že ještě nejsou všechny formáty schopné přijímat, ale lze je převést. A na tom ostatním pracujeme a mělo by to být do konce listopadu s tím, že pro nás je výzvou, abychom dokázali z informačního systému udělat databázi, která bude v podstatě propojena například s Technologickou agenturou, s Grantovou agenturou tak, aby to bylo všechno průchodné. A na tom budeme pracovat v těch dalších měsících.

Takže v takovém je to stavu. Stará data se prohlížet dají. A pokud je jakýkoli problém, tak jsme schopni okamžitě to dodat, popřípadě pomoci s realizací.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Prosím, pane poslanče, vaše doplňující otázka.

 

Poslanec Karel Rais: Vzhledem k tomu, že jsem nedostal odpověď na otázku, kdy tam najdu data z roku 2014, pardon, 2015 - data z 2014 tam jsou, to jsem se díval dneska dopoledne - takže to jsem z toho upřímně řečeno nepochopil. Takže na tohle bych docela rád věděl. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, pane vicepremiére.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Mělo by to být v několika týdnech dostupné, protože vlastně hodnocení 2015 by mělo být hotové do konce roku plus minus několik dnů, týdnů. Nelze vyloučit, že to bude třeba v lednu. Ale chtěli bychom to do konce roku. To znamená, všechna data tam již fyzicky mají být. Takže by to měla být otázka dnů, kdy by se v tom mělo dát pracovat. Pokud by byl jakýkoli problém, tak se ozvěte a vyřešíme to. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP