(13.00 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Dneska ráno jsme debatovali, jen tak mimochodem, detail - francouzská minimální mzda pro české řidiče. Jasné porušení základních principů svobody pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb. A co? Kolikrát to už Evropská komise řešila? Kolikrát jste se tím zabývali? Co jste v tom udělali? A nic se neděje a naše firmy platí pokuty. Ale všichni chceme, a to my také, ale trošku to ironizuji, Evropskou unii, která funguje. Ale my přece chceme vést debatu tady u nás, co to znamená. Jak má fungovat. A ne že budeme čekat, co máme ratifikovat, a pak se budeme dočítat v těch materiálech a tady budeme od mikrofonu slyšet: No musíme to udělat, protože nám hrozí pokuta. Těmi fondy jak nám pořád vyhrožují. Neuděláte tohle, nedáme vám ty peníze. Kontrola těch fondů. Myslím, že ze 60 procent je zaměřena na to, najít chybu a neposlat je. Ale to jsou detaily.

Je mi fakt líto paní eurokomisařky, že v tak nedůstojném termínu, v tak nedůstojně krátkém čase máme vést tu debatu. Já jsem rád, že tady je. Je to poprvé, co jsem poslanec, že je tady český eurokomisař, že máme šanci se ptát na představu Komise, členky Komise, o tom, jak dál. Asi nemá smysl říkat všechno dozadu, co bylo před šesti lety, pěti, čtyřmi, sedmi, co kdo říkal, jak se to změnilo. Ale my tu debatu nevedeme.

A teď se ptám vládních poslanců: To se nestydíte za ty prázdné lavice a za průběh této debaty? Já ano! A to jsem opoziční poslanec. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovu klubu ODS, že jsem ho nemusel přerušit, že respektoval to, co jsem řekl. Já jsem chtěl také vystoupit s přednostním právem, ale měl jsem větší smůlu než každý z vás, protože mě neměl kdo vystřídat. Takže přerušuji jednání o tomto bodu, a to tak, že jsme ho neukončili, protože je to otevřený bod.

Děkuji paní eurokomisařce Věře Jourové. Pravděpodobně na pokračování tohoto bodu nebude mezi námi, což bude ke škodě věci, ale třeba přijde víc členů vlády, což bych si výrazně přál.

Přeji vám tedy dobrou chuť a sejdeme se ve 14.30 hodin na plánované interpelace jak na předsedu vlády, tak ministry vlády České republiky. Dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 13.02 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP